swantevit 01.11.07, 21:38 Sluszne to i naukowe. Zabraklo wlasciwego swieckiego na patrona. Jak to w Katolandzie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek.duklanowski Re: Rondo na Gumieńcach ma imię ks. Gierosa 02.11.07, 22:07 Kto ci, człowieku, ojca pochowa??? Ksiądz Gieros był naprawdę Dobrym Człowiekiem. Znałem go osobiście - istotnie, wszystkim, co posiadał dzielił się z innymi. Ludziom, których razi "ks." przed nazwiskiem, nie baczącym na jakiekolwiek dokonania - nawet te "świeckie" osób duchownych, musi być piekielnie ciężko w życiu. W życiu, które kończy się dla nich tutaj, na ziemi. A swoją drogą Kopernik, Piotr Skarga czy św. Wojciech też byli duchownymi, a ich imiona noszą ulice w Szczecinie. Może i to zakwestionuj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielbaska Re: Rondo na Gumieńcach ma imię ks. Gierosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 22:18 No to liczę na jazdę! Kiełbaska jest tolerancyjna jak na kielbaskę przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Rondo na Gumieńcach ma imię ks. Gierosa 02.11.07, 23:19 Serwus Marek, pozdrow tate:) www.youtube.com/watch?v=lYKa3yZfxA8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 02.11.07, 22:57 Jeżeli nie wiesz, dobry człowieku, to ludzi chowają na tym świecie (i nawet w Katolandzie) nie tylko księża rzymskokatoliccy. Powiem więcej - nawet duchowni rzymskokatoliccy (choć mówi się o ich pazerności różne brzydkie rzeczy) prowadzą pochówek nie za to, że ich imieniem nazywa się ronda. Więc twoja reakcja jest po prostu idiotyczna - co ma piernik do wiatraka (patronowanie rondu do pogrzebu)? Natomiast takie bzdury, że na Witkiewicza Gieros postawił kościół, to można wciskać mohairom w Łodzi albo w Kielcach - szczecinianie wiedzą, że to zwykły betonowy barak, a nie kościół... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.duklanowski Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! 02.11.07, 23:25 Życzliwy Forumowiczu! Rzekomą idiotyczność mojego komentarza opierasz na nieistniejącym w moim poście logicznym ciągu prowadzącym od pogrzebu do nazywania czyimś imieniem ronda (czy ulicy...) lub też w odwrotną stronę - od ronda do pogrzebu. Absolutnie nie uzależniam spraw pochówku dokonywanego przez katolickich duchownych od patronowania rondu - jeśli tak zrozumiałeś, bardzo mi przykro. Czy w komentowanym artykule ktoś pisze, że Ksiądz Gieros postawił kościół? Znajdź, proszę, takie miejsce. I zacytuj! Jest zaś mowa o świątyni, a tą jest właśnie wybudowana przed ponad dwudziestu laty kaplica. Kaplica, którą trudno nazwać barakiem, nawet w pełnym ironii tonie... A i jeszcze jedno... Byłem onegdaj świadkiem pogrzebu, któremu przewodniczył pewien pan - świecki "Mistrz Ceremonii". Stało się tak z jasnej woli zmarłego, który chlubił się swoim ateizmem. Znam zatem takie przypadki. Pierwsze zdanie mojej wypowiedzi odnosi się do tego, że wiele jest osób jawnie krytykujących duchowieństwo (jak choćby przypadek komentarza powyżej), a później i tak korzystających z obrzędów katolickich. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 02.11.07, 23:43 Rozumiem, że katolików rzymskich nie obowiązuje logika - dzięki, że przynajmnie się do tego przyznajesz (dziesiątki moich znajomych duchownych zapierają się tego jak żaba błota). Swantewit napisał: "Sluszne to i naukowe. Zabraklo wlasciwego swieckiego na patrona. Jak to w Katolandzie..." A ty mu na to: kto ci, człowieku, ojca pochowa?! Czyli - zgodnie z arystotelesowską logiką - jeśli ktoś krytykuje kler w roli patrona ronda, to nie może liczyć na pochówek najbliższej rodziny przez duchownego z Krk. Świątynia - świątynia to jest Notre Dame albo kościół pw. Jana Chrzciciela na ul. Bogurodzicy. A na Witkiewicza jest płaski baraczek z betonu - takie skrzyzowanie garażu z halą montażową. Że tam się odbywają nabożeństwa największego związku wyznaniowego w tym kraju, to dziwne, bo przecież za komuny wybudowano w Polsce więcej kościołów rzymskokatolickich niż przez poprzednie 1000 lat. Co do pochówków - nie tylko świeccy celebransi chowają ludzi w tym kraju. Także duchowni innych wyznań, o których Krk skrzętnie stara się zapomnieć - ale to próżny trud. Pewien szczeciński proboszcz nierzymskokatolicki opowiadał, że w pierwszym roku pobytu w Szczecinie pochował kilkadziesiąt osób, które nie były członkami jego parafii. Po prostu - umierający rzymskokatolicy albo ich rodziny nie życzyli sobie duchownego rzymskokatolickiego na pogrzebie i woleli kogoś z innego Kościoła. To powinno dawać do myślenia prześwietnym duszpasterzom (z których duża część to zwykłe duszpastuchy)... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.duklanowski Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! 03.11.07, 00:07 Oooo, i już nerwowość się zaczyna... Spokojnie, delikatnie, nie musisz mnie obrażać! ... Co do Krk... Nie byłem, ale podobno ładnie :) Dobrze wiem też, że i duchowni i nie-duchowni innych wyznań chowają ludzi. Co zaś do Arystotelesa, niezbyt tu go odnajduję, ale niech będzie tak, jak opisałem w poprzednim swoim poście: po co krytykujesz coś, odsądzasz od czci i wiary, skoro i tak, skorzystasz pokornie: chrzcząc dziecko, posyłając je do komunii, biorąc ślub... chowając ojca również! ... Moja wypowiedź dotyczy również czegoś innego, a to stanowi jej trzon. Uważam Księdza Gierosa za naprawdę Dobrego Człowieka i jeśli chcesz dalej wieść spór, to na ten temat. Powtórzę jeszcze raz: EOT! Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! 03.11.07, 07:43 założę się ,ze w Szczecinie mieszkało wielu dobrych ludzi i bardziej zasłuzonych dla miasta i regionu, niż ten ksiądz o którym pierwszy raz w życiu słyszę. Ciekawe, czy duchowni innych wyznań też mają uwiecznionych patronów ulic i placów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 08:12 Doleję, że logika w życiu to rzadkość, a i w naturze jej brak, człowiek próbując odczytywać boski świat nadaje mu schematy, którymi stara się go opisywać. A tworząc prawo sam jej zaprzecza, choć stara się jej wyższość udowadniać (logiki) to w chaosie żyje mu się prawdziwiej. No anankastycy mają inaczej, a tzw. przypadek to jest dopiero prawdziwa logika. Jak kiełbaska, to tylko logiczny chaos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 10:42 A kto zatwierdził tą nazwę ronda? Chyba radni w tym i SLD. Mnie sie podoba , bo jest krótka i łatwa do zapamietania. I łączy się s Okulickiego , a to mi miód na serce Piekna postać Jednoznaczny stosunek do bolszewii Niedżwiadka. Wychowałem sie na tej ulicy , ale nazywała się sie wtedy brzydko ul. jakiś żydokomunistycznych agentów i zdrajców. Nie ważne co i jak wybudował ks.Gieros , ważne że wierni tam chodzą tłumnie. Słyszałem o tym kapłanie bardzo dobre rzeczy, to też kawałek historii Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-katolik Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 11:38 > żydokomunistycznych agentów i zdrajców Jesteś Polakiem i rzymskim katolikiem - to widać, słychać i czuć. Bije od ciebie miłość bliźniego i brzydzisz się antysemityzmem, potępionym przez twojego guru, JPII. > Nie ważne co i jak wybudował ks.Gieros , ważne że wierni tam chodzą > tłumnie. Po pierwsze, to za wybudowanie "świątyni", jak ją określa artykuł, jeszcze nie powinno się zostawać patronem ulicy - bo to żadna zasługa w porównaniu do innych patronów (pisarzy, naukowców, bohaterów narodowych). Po drugie, Adolf Hitler i Józef Stalin też zbudowali parę obiektów, do których ludzie tłumnie chodzili. A i Marian Jurczyk postawił w Szczecinie obiekt, do którego tłumnie chodzą ludzie - Galaxy. Nazwiesz następne ronda imionami Hitlera, Stalina, Jurczyka? Najpierw stuknij się w ten durny, katolicki łeb - najlepiej młotem pneumatycznym. Może to ci wbije podstawy logiki do mózgu, kretynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 12:24 Poszukaj troche o Śp.ks.Gierosie co robił i jak go wspominają ludzie . Może to da ci jakiś bardziej obiektywny osąd. I nie ubliżaj nikomu na forum ,bo dajesz tylko o sobie świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-katolik Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 12:52 Gość portalu: monty napisał(a): > Poszukaj troche o Śp.ks.Gierosie co robił i jak go wspominają > ludzie . Słuchaj no, panie logiku od siedmiu boleści - znajomi wspominają dobrze człowieka, to normalne. Ale zapytaj przeciętnego szczecinianina na ulicy, kim był ten człowiek i czy to nazwisko w ogóle kojarzy im się z naszym miastem? Bo to, że był dobrym człowiekiem, jeszcze nie oznacza, że ma mieć w tym mieście rondo, plac czy ulicę. Myślę, że wreszcie to dotrze do twojej łepetyny. > I nie ubliżaj nikomu na forum ,bo dajesz tylko o sobie świadectwo. A kto pisał, misiaczku, parę godzin temu na tym forum o żydokomunie? Język cię zdradza - masz pretensję do czerwonych pajaków nie tylko o to, że byli komuchami, ale że byli Żydami. Pytam cię jeszcze raz - co na to twój guru z Watykanu? I jak sobie dajesz radę z tym dysonansem poznawczym: Żydzi to także Jezus z Nazaretu, Maria i apostołowie... Więc albo się wzruszasz nad chrześcijańską dobrocią Gierosa wobec bliźnich, albo plujesz jadem na bliźnich - tertium non datur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyklerykał Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 14:04 I nie ubliżaj nikomu na forum ,bo dajesz tylko o sobie świadectwo. < karwa, wypisz ,wymaluj komuniści, oni też mieli wyprane mózgi, i żadne argumenty do nich nie trafiały, ale przegieli pałę i teraz wszyscy na nich plują. Mam nadzieję ,ze ich następców spotka ten sam los. Imieniem tego ksiedza można było nazwać alejke na cmentarzu, a nie ważny węzeł komunikacyjny miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz.bis Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! 03.11.07, 14:31 Zostawiając na boku poziom dyskusji własciwy dla niniejszego forum stwierdza, ze osobiście podoba mi sie fakt ze wreszcie w Szczecinie ulice, place i ronda sa nazywane SZCZECIŃSKIMI nazwiskami. > Ale zapytaj przeciętnego > szczecinianina na ulicy, kim był ten człowiek i czy to nazwisko w > ogóle kojarzy im się z naszym miastem? Bo to, że był dobrym > człowiekiem, jeszcze nie oznacza, że ma mieć w tym mieście rondo, > plac czy ulicę. Argument nie trafiony. A kiedy go sie odwróci - "Zapytaj przeciętnego szczecinianina na ulicy czyim nazwiskiem należałoby nazwać rondo" nie dostaniesz pewnie zadnej odpowiedzi, bo tak jak piszesz "przecietnemu szczcinianinowi" jest to obojętne. A na osobach takich jak ty czyli nieprzecietnych spoczywa obowiązek budowania tradycji/tozsamosci itp wlasnie poprzez fakt promowania takich postaci. TO ze ktos nie znał za zycia nie swiadczy o tym, ze fakt nazwania czyims nazwiskiem ronda nie sprawi ze zapozna sie z jego dziełem po jego smierci. Cieszy mnie fakt ze to nie jedyny przypadek: Gieros, Szyrocki, Kupczyk - nazwiska Szczecinskie warte upamietnienie. Pierwszych dwóch znałem osobiście i fakt ze nie zna ich "przecietny szczecinianin" nie powinien byc argumentem przeciw nazywaniu. A juz zupelnie na koniec zachecam do zapoznania sie z dziełem ks. Gierosa, któryum na pewnoi nie bylo li-tylko wybudowanie swiatyni czy szkoly, ale "uratowanie zycia" wychowaniemi w duchu ksiedza Bosko kilku chłopakom do ktorych ja sie takze zaliczam. Naprade nie wiem gdzie (i czy) bym dzisiaj w zyciu byl gdyby nie dzialalnosc ksiedza i jego parafii po 1987 roku... Z powazaniem Arkadiusz Bis admin(at)sedina.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: któś Do stołkatolika IP: *.chello.pl 03.11.07, 16:06 Naprade nie > wiem gdzie (i czy) bym dzisiaj w zyciu byl gdyby nie dzialalnosc > ksiedza i jego parafii po 1987 roku... > > Z powazaniem > Arkadiusz Bis > admin(at)sedina.pl Jak to - kim? Intelektualistą! A tak jesteś stolarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.duklanowski Re: Do stołkatolika 03.11.07, 23:11 Jakoś tak dziwnie się to czyta wszystko. Tyle jest zapalczywości w języku ludzi, którzy krytykują tę nazwę, tyle inwektyw, wrogich określeń: Katoland, moher (pisane inaczej :) ), Jan Paweł II nazywany watykańskim guru, kretynku, durny katolicki łeb, łepetyna... Na dodatek większość takich osób loguje się na tymczasowych loginach. Wstydzicie się, Koledzy, swoich tożsamości?! Ejże, odwagi brakuje? To chociaż darujcie sobie naigrywanie się z Ludzi, którzy wierzą w pewne Wartości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: któś Re: Do stołkatolika IP: *.chello.pl 03.11.07, 23:14 To Gieros jest wartością? To cóś nowego... Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: Do marka.duklanowskiego 04.11.07, 07:40 Na dodatek większość takich osób loguje się na tymczasowych loginach. Wstydzicie się, Koledzy, swoich tożsamości?! Ejże, odwagi brakuje? To chociaż darujcie sobie naigrywanie się z Ludzi, którzy wierzą w pewne Wartości! < a wierzcie sobie w co chcecie, tylko dlaczego narzucacie innym te swoje wierzenia i wartości. Więzienia pękają w szwach, korupcja największa w całej Unii, cwaniacy w sukienkach bogacą się kosztem zacofanego społeczeństwa, żaden z ościennych krajów nie jest nam przyjazny bo boją sie nawiedzonych kartofli,więc dlaczego ja mam klaskać i popierać tą katolacką ciemnotę ? 40% Polaków to katolicy, ale 55% to katolactwo które z gębą pełną frazesów o misjii dekomunizacji, robi dokładnie to samo co ich poprzednicy. Zresztą większość na pochodach pierwszomajowych trzymało w łapach czerwone szmaty i kłaniało sie w pas przy trybunie swoim ciemiężycielom. Silny kościoł, to słabe państwo, cała Europa zdała sobie z tego sprawę już dawno, niestety ciemnogród znad Wisły i Odry ,nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SromotnikBezwstydn Czy świadamimy katolika??? IP: 83.168.124.* 04.11.07, 13:13 marek.duklanowski napisał: > Życzliwy Forumowiczu! > Rzekomą idiotyczność mojego komentarza opierasz na nieistniejącym w > moim poście logicznym ciągu prowadzącym od pogrzebu do nazywania > czyimś imieniem ronda (czy ulicy...) lub też w odwrotną stronę - od > ronda do pogrzebu. > Absolutnie nie uzależniam spraw pochówku dokonywanego przez > katolickich duchownych od patronowania rondu /........................................................ / > Pierwsze zdanie mojej wypowiedzi odnosi się do tego, że wiele jest > osób jawnie krytykujących duchowieństwo (jak choćby przypadek > komentarza powyżej), a później i tak korzystających z obrzędów > katolickich. > EOT Mości Duklanowski! Jako przeciwnik klerykalizaci PP/Państwa Polskiego/,śmiem jedynie stwierdzić,że "obrzędy"/dobra nazwa/katolickie nie są dla umarlaka!!! On z nich NIE KORZYSTA!!! Korzysta kler! Doi ogłupiałych parafian przez lata całe ciągnąc kasę a to na msze za zmmarła dusze/???:-)))/,a to za pokropki czy tzw.wypominki... Zdawało się mi,ze nowa władza jest trochę światlejsza od poprzednika,myśląca... Odpowiedz Link Zgłoś