Dodaj do ulubionych

Rondo na Gumieńcach ma imię ks. Gierosa

01.11.07, 21:38
Sluszne to i naukowe.
Zabraklo wlasciwego swieckiego na patrona.
Jak to w Katolandzie...
Obserwuj wątek
    • marek.duklanowski Re: Rondo na Gumieńcach ma imię ks. Gierosa 02.11.07, 22:07
      Kto ci, człowieku, ojca pochowa???
      Ksiądz Gieros był naprawdę Dobrym Człowiekiem. Znałem go osobiście -
      istotnie, wszystkim, co posiadał dzielił się z innymi.
      Ludziom, których razi "ks." przed nazwiskiem, nie baczącym na
      jakiekolwiek dokonania - nawet te "świeckie" osób duchownych, musi
      być piekielnie ciężko w życiu. W życiu, które kończy się dla nich
      tutaj, na ziemi.
      A swoją drogą Kopernik, Piotr Skarga czy św. Wojciech też byli
      duchownymi, a ich imiona noszą ulice w Szczecinie. Może i to
      zakwestionuj...
      • Gość: kielbaska Re: Rondo na Gumieńcach ma imię ks. Gierosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 22:18
        No to liczę na jazdę! Kiełbaska jest tolerancyjna jak na kielbaskę
        przystało.
        • absztyfikant Re: Rondo na Gumieńcach ma imię ks. Gierosa 02.11.07, 23:19
          Serwus Marek, pozdrow tate:)
          www.youtube.com/watch?v=lYKa3yZfxA8
      • Gość: życzliwy Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 02.11.07, 22:57
        Jeżeli nie wiesz, dobry człowieku, to ludzi chowają na tym świecie
        (i nawet w Katolandzie) nie tylko księża rzymskokatoliccy. Powiem
        więcej - nawet duchowni rzymskokatoliccy (choć mówi się o ich
        pazerności różne brzydkie rzeczy) prowadzą pochówek nie za to, że
        ich imieniem nazywa się ronda. Więc twoja reakcja jest po prostu
        idiotyczna - co ma piernik do wiatraka (patronowanie rondu do
        pogrzebu)? Natomiast takie bzdury, że na Witkiewicza Gieros postawił
        kościół, to można wciskać mohairom w Łodzi albo w Kielcach -
        szczecinianie wiedzą, że to zwykły betonowy barak, a nie kościół...
        • marek.duklanowski Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! 02.11.07, 23:25
          Życzliwy Forumowiczu!
          Rzekomą idiotyczność mojego komentarza opierasz na nieistniejącym w
          moim poście logicznym ciągu prowadzącym od pogrzebu do nazywania
          czyimś imieniem ronda (czy ulicy...) lub też w odwrotną stronę - od
          ronda do pogrzebu.
          Absolutnie nie uzależniam spraw pochówku dokonywanego przez
          katolickich duchownych od patronowania rondu - jeśli tak
          zrozumiałeś, bardzo mi przykro.
          Czy w komentowanym artykule ktoś pisze, że Ksiądz Gieros postawił
          kościół? Znajdź, proszę, takie miejsce. I zacytuj!
          Jest zaś mowa o świątyni, a tą jest właśnie wybudowana przed ponad
          dwudziestu laty kaplica. Kaplica, którą trudno nazwać barakiem,
          nawet w pełnym ironii tonie...
          A i jeszcze jedno...
          Byłem onegdaj świadkiem pogrzebu, któremu przewodniczył pewien pan -
          świecki "Mistrz Ceremonii". Stało się tak z jasnej woli zmarłego,
          który chlubił się swoim ateizmem. Znam zatem takie przypadki.
          Pierwsze zdanie mojej wypowiedzi odnosi się do tego, że wiele jest
          osób jawnie krytykujących duchowieństwo (jak choćby przypadek
          komentarza powyżej), a później i tak korzystających z obrzędów
          katolickich.
          EOT
          • Gość: życzliwy Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 02.11.07, 23:43
            Rozumiem, że katolików rzymskich nie obowiązuje logika - dzięki, że
            przynajmnie się do tego przyznajesz (dziesiątki moich znajomych
            duchownych zapierają się tego jak żaba błota).

Swantewit napisał: "Sluszne to i naukowe.
            Zabraklo wlasciwego swieckiego na patrona.
            Jak to w Katolandzie..."
            A ty mu na to: kto ci, człowieku, ojca pochowa?! Czyli - zgodnie z
            arystotelesowską logiką - jeśli ktoś krytykuje kler w roli patrona
            ronda, to nie może liczyć na pochówek najbliższej rodziny przez
            duchownego z Krk.

Świątynia - świątynia to jest Notre Dame albo kościół pw. Jana
            Chrzciciela na ul. Bogurodzicy. A na Witkiewicza jest płaski
            baraczek z betonu - takie skrzyzowanie garażu z halą montażową. Że
            tam się odbywają nabożeństwa największego związku wyznaniowego w tym
            kraju, to dziwne, bo przecież za komuny wybudowano w Polsce więcej
            kościołów rzymskokatolickich niż przez poprzednie 1000 lat.

Co do pochówków - nie tylko świeccy celebransi chowają ludzi w tym
            kraju. Także duchowni innych wyznań, o których Krk skrzętnie stara
            się zapomnieć - ale to próżny trud. Pewien szczeciński proboszcz
            nierzymskokatolicki opowiadał, że w pierwszym roku pobytu w
            Szczecinie pochował kilkadziesiąt osób, które nie były członkami
            jego parafii. Po prostu - umierający rzymskokatolicy albo ich
            rodziny nie życzyli sobie duchownego rzymskokatolickiego na
            pogrzebie i woleli kogoś z innego Kościoła. To powinno dawać do
            myślenia prześwietnym duszpasterzom (z których duża część to zwykłe
            duszpastuchy)...
            • marek.duklanowski Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! 03.11.07, 00:07
              Oooo, i już nerwowość się zaczyna...
              Spokojnie, delikatnie, nie musisz mnie obrażać!
              ...
              Co do Krk... Nie byłem, ale podobno ładnie :)
              Dobrze wiem też, że i duchowni i nie-duchowni innych wyznań chowają
              ludzi.
              Co zaś do Arystotelesa, niezbyt tu go odnajduję, ale niech będzie
              tak, jak opisałem w poprzednim swoim poście: po co krytykujesz coś,
              odsądzasz od czci i wiary, skoro i tak, skorzystasz pokornie:
              chrzcząc dziecko, posyłając je do komunii, biorąc ślub... chowając
              ojca również!
              ...
              Moja wypowiedź dotyczy również czegoś innego, a to stanowi jej
              trzon. Uważam Księdza Gierosa za naprawdę Dobrego Człowieka i jeśli
              chcesz dalej wieść spór, to na ten temat.
              Powtórzę jeszcze raz: EOT!
              • henio56 Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! 03.11.07, 07:43
                założę się ,ze w Szczecinie mieszkało wielu dobrych ludzi i bardziej
                zasłuzonych dla miasta i regionu, niż ten ksiądz o którym pierwszy
                raz w życiu słyszę. Ciekawe, czy duchowni innych wyznań też mają
                uwiecznionych patronów ulic i placów ?
                • Gość: kiełbaska Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 08:12
                  Doleję, że logika w życiu to rzadkość, a i w naturze jej brak,
                  człowiek próbując odczytywać boski świat nadaje mu schematy, którymi
                  stara się go opisywać. A tworząc prawo sam jej zaprzecza, choć stara
                  się jej wyższość udowadniać (logiki) to w chaosie żyje mu się
                  prawdziwiej. No anankastycy mają inaczej, a tzw. przypadek to jest
                  dopiero prawdziwa logika. Jak kiełbaska, to tylko logiczny chaos.
                  • Gość: monty Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 10:42
                    A kto zatwierdził tą nazwę ronda? Chyba radni w tym i SLD.
                    Mnie sie podoba , bo jest krótka i łatwa do zapamietania.
                    I łączy się s Okulickiego , a to mi miód na serce Piekna postać
                    Jednoznaczny stosunek do bolszewii Niedżwiadka. Wychowałem sie na
                    tej ulicy , ale nazywała się sie wtedy brzydko ul. jakiś
                    żydokomunistycznych agentów i zdrajców.
                    Nie ważne co i jak wybudował ks.Gieros , ważne że wierni tam chodzą
                    tłumnie.
                    Słyszałem o tym kapłanie bardzo dobre rzeczy, to też kawałek
                    historii Szczecina.
                    • Gość: Polak-katolik Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 11:38
                      > żydokomunistycznych agentów i zdrajców

Jesteś Polakiem i rzymskim katolikiem - to widać, słychać i czuć.
                      Bije od ciebie miłość bliźniego i brzydzisz się antysemityzmem,
                      potępionym przez twojego guru, JPII.

> Nie ważne co i jak wybudował ks.Gieros , ważne że wierni tam
                      chodzą
                      > tłumnie.

Po pierwsze, to za wybudowanie "świątyni", jak ją określa artykuł,
                      jeszcze nie powinno się zostawać patronem ulicy - bo to żadna
                      zasługa w porównaniu do innych patronów (pisarzy, naukowców,
                      bohaterów narodowych). Po drugie, Adolf Hitler i Józef Stalin też
                      zbudowali parę obiektów, do których ludzie tłumnie chodzili. A i
                      Marian Jurczyk postawił w Szczecinie obiekt, do którego tłumnie
                      chodzą ludzie - Galaxy. Nazwiesz następne ronda imionami Hitlera,
                      Stalina, Jurczyka? Najpierw stuknij się w ten durny, katolicki łeb -
                      najlepiej młotem pneumatycznym. Może to ci wbije podstawy logiki do
                      mózgu, kretynku...
                      • Gość: monty Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 12:24
                        Poszukaj troche o Śp.ks.Gierosie co robił i jak go wspominają
                        ludzie .
                        Może to da ci jakiś bardziej obiektywny osąd.
                        I nie ubliżaj nikomu na forum ,bo dajesz tylko o sobie świadectwo.
                        • Gość: Polak-katolik Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 12:52
                          Gość portalu: monty napisał(a):

> Poszukaj troche o Śp.ks.Gierosie co robił i jak go wspominają
                          > ludzie .

Słuchaj no, panie logiku od siedmiu boleści - znajomi wspominają
                          dobrze człowieka, to normalne. Ale zapytaj przeciętnego
                          szczecinianina na ulicy, kim był ten człowiek i czy to nazwisko w
                          ogóle kojarzy im się z naszym miastem? Bo to, że był dobrym
                          człowiekiem, jeszcze nie oznacza, że ma mieć w tym mieście rondo,
                          plac czy ulicę. Myślę, że wreszcie to dotrze do twojej łepetyny.

> I nie ubliżaj nikomu na forum ,bo dajesz tylko o sobie świadectwo.

A kto pisał, misiaczku, parę godzin temu na tym forum o żydokomunie?
                          Język cię zdradza - masz pretensję do czerwonych pajaków nie tylko o
                          to, że byli komuchami, ale że byli Żydami. Pytam cię jeszcze raz -
                          co na to twój guru z Watykanu? I jak sobie dajesz radę z tym
                          dysonansem poznawczym: Żydzi to także Jezus z Nazaretu, Maria i
                          apostołowie... Więc albo się wzruszasz nad chrześcijańską dobrocią
                          Gierosa wobec bliźnich, albo plujesz jadem na bliźnich - tertium non
                          datur...
                          • Gość: antyklerykał Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! IP: *.chello.pl 03.11.07, 14:04
                            I nie ubliżaj nikomu na forum ,bo dajesz tylko o sobie świadectwo.

< karwa, wypisz ,wymaluj komuniści, oni też mieli wyprane mózgi, i
                            żadne argumenty do nich nie trafiały, ale przegieli pałę i teraz
                            wszyscy na nich plują. Mam nadzieję ,ze ich następców spotka ten sam
                            los. Imieniem tego ksiedza można było nazwać alejke na cmentarzu, a
                            nie ważny węzeł komunikacyjny miasta.
                          • arkadiusz.bis Re: Uwaga! Uświadamiamy rzymskiego katolika! 03.11.07, 14:31
                            Zostawiając na boku poziom dyskusji własciwy dla niniejszego forum
                            stwierdza, ze osobiście podoba mi sie fakt ze wreszcie w Szczecinie
                            ulice, place i ronda sa nazywane SZCZECIŃSKIMI nazwiskami.

> Ale zapytaj przeciętnego
                            > szczecinianina na ulicy, kim był ten człowiek i czy to nazwisko w
                            > ogóle kojarzy im się z naszym miastem? Bo to, że był dobrym
                            > człowiekiem, jeszcze nie oznacza, że ma mieć w tym mieście rondo,
                            > plac czy ulicę.

Argument nie trafiony. A kiedy go sie odwróci - "Zapytaj
                            przeciętnego szczecinianina na ulicy czyim nazwiskiem należałoby
                            nazwać rondo" nie dostaniesz pewnie zadnej odpowiedzi, bo tak jak
                            piszesz "przecietnemu szczcinianinowi" jest to obojętne. A na
                            osobach takich jak ty czyli nieprzecietnych spoczywa obowiązek
                            budowania tradycji/tozsamosci itp wlasnie poprzez fakt promowania
                            takich postaci. TO ze ktos nie znał za zycia nie swiadczy o tym, ze
                            fakt nazwania czyims nazwiskiem ronda nie sprawi ze zapozna sie z
                            jego dziełem po jego smierci.

Cieszy mnie fakt ze to nie jedyny przypadek: Gieros, Szyrocki,
                            Kupczyk - nazwiska Szczecinskie warte upamietnienie. Pierwszych
                            dwóch znałem osobiście i fakt ze nie zna ich "przecietny
                            szczecinianin" nie powinien byc argumentem przeciw nazywaniu.

A juz zupelnie na koniec zachecam do zapoznania sie z dziełem ks.
                            Gierosa, któryum na pewnoi nie bylo li-tylko wybudowanie swiatyni
                            czy szkoly, ale "uratowanie zycia" wychowaniemi w duchu ksiedza
                            Bosko kilku chłopakom do ktorych ja sie takze zaliczam. Naprade nie
                            wiem gdzie (i czy) bym dzisiaj w zyciu byl gdyby nie dzialalnosc
                            ksiedza i jego parafii po 1987 roku...

Z powazaniem
                            Arkadiusz Bis
                            admin(at)sedina.pl
                            • Gość: któś Do stołkatolika IP: *.chello.pl 03.11.07, 16:06
                              Naprade nie
                              > wiem gdzie (i czy) bym dzisiaj w zyciu byl gdyby nie dzialalnosc
                              > ksiedza i jego parafii po 1987 roku...
                              >
                              > Z powazaniem
                              > Arkadiusz Bis
                              > admin(at)sedina.pl

Jak to - kim? Intelektualistą! A tak jesteś stolarzem.
                              • marek.duklanowski Re: Do stołkatolika 03.11.07, 23:11
                                Jakoś tak dziwnie się to czyta wszystko.
                                Tyle jest zapalczywości w języku ludzi, którzy krytykują tę nazwę,
                                tyle inwektyw, wrogich określeń:
                                Katoland, moher (pisane inaczej :) ), Jan Paweł II nazywany
                                watykańskim guru, kretynku, durny katolicki łeb, łepetyna...
                                Na dodatek większość takich osób loguje się na tymczasowych loginach.
                                Wstydzicie się, Koledzy, swoich tożsamości?! Ejże, odwagi brakuje?
                                To chociaż darujcie sobie naigrywanie się z Ludzi, którzy wierzą w
                                pewne Wartości!
                                • Gość: któś Re: Do stołkatolika IP: *.chello.pl 03.11.07, 23:14
                                  To Gieros jest wartością? To cóś nowego...
                                  • henio56 Re: Do marka.duklanowskiego 04.11.07, 07:40
                                    Na dodatek większość takich osób loguje się na tymczasowych loginach.
                                    Wstydzicie się, Koledzy, swoich tożsamości?! Ejże, odwagi brakuje?
                                    To chociaż darujcie sobie naigrywanie się z Ludzi, którzy wierzą w
                                    pewne Wartości!

< a wierzcie sobie w co chcecie, tylko dlaczego narzucacie innym te
                                    swoje wierzenia i wartości. Więzienia pękają w szwach, korupcja
                                    największa w całej Unii, cwaniacy w sukienkach bogacą się kosztem
                                    zacofanego społeczeństwa, żaden z ościennych krajów nie jest nam
                                    przyjazny bo boją sie nawiedzonych kartofli,więc dlaczego ja mam
                                    klaskać i popierać tą katolacką ciemnotę ? 40% Polaków to katolicy,
                                    ale 55% to katolactwo które z gębą pełną frazesów o misjii
                                    dekomunizacji, robi dokładnie to samo co ich poprzednicy.
                                    Zresztą większość na pochodach pierwszomajowych trzymało w łapach
                                    czerwone szmaty i kłaniało sie w pas przy trybunie swoim
                                    ciemiężycielom.
                                    Silny kościoł, to słabe państwo, cała Europa zdała sobie z tego
                                    sprawę już dawno, niestety ciemnogród znad Wisły i Odry ,nie.

• Gość: SromotnikBezwstydn Czy świadamimy katolika??? IP: 83.168.124.* 04.11.07, 13:13
            marek.duklanowski napisał:

> Życzliwy Forumowiczu!
            > Rzekomą idiotyczność mojego komentarza opierasz na nieistniejącym w
            > moim poście logicznym ciągu prowadzącym od pogrzebu do nazywania
            > czyimś imieniem ronda (czy ulicy...) lub też w odwrotną stronę - od
            > ronda do pogrzebu.
            > Absolutnie nie uzależniam spraw pochówku dokonywanego przez
            > katolickich duchownych od patronowania rondu /........................................................ /
            > Pierwsze zdanie mojej wypowiedzi odnosi się do tego, że wiele jest
            > osób jawnie krytykujących duchowieństwo (jak choćby przypadek
            > komentarza powyżej), a później i tak korzystających z obrzędów
            > katolickich.
            > EOT
            Mości Duklanowski!
            Jako przeciwnik klerykalizaci PP/Państwa Polskiego/,śmiem jedynie stwierdzić,że "obrzędy"/dobra nazwa/katolickie nie są dla umarlaka!!!
            On z nich NIE KORZYSTA!!!
            Korzysta kler! Doi ogłupiałych parafian przez lata całe ciągnąc kasę a to na msze za zmmarła dusze/???:-)))/,a to za pokropki czy tzw.wypominki...
            Zdawało się mi,ze nowa władza jest trochę światlejsza od poprzednika,myśląca...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka