Gość: pracownik stoczni IP: *.chello.pl 29.11.07, 18:49 nie był bym taki pewny co do tej demonstracji, obawiam się ze antosiewicz może się przejść po mieście tylko z górnikami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sveiser Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? 29.11.07, 20:10 Zamiast dokładać do statków zamknijcie ten kołchoz zanim sie zawali i zorganizujcie dla ludzi kurs angielskiego z publicznych pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoczniowiec Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? IP: *.ibd.gtsenergis.pl 29.11.07, 22:04 Nie jestem zwolennikiem Antosiewicza, jednak uważam, że warto zaznaczyć swoje niezadowolenie np. poprzez manifestacje. Tak zrobili górnicy, służba zdrowia i stoczniowcy z trójmiasta (nie pamiętam z Gdyni czy Gdańska). Wszyscy oni cos osiągneli. A my ? Oczywiście możemy się rozjechać do domów lub okolicznych ogródkach piwnych i udawać że jest OK, ale co dalej? Osobiście do Nowej zostałem przyjęty po 8-u miesiącach jej funkcjonowania i pamiętam jak było mi ciężko. Nie chcę powtórki. Wówczas również (SSPH jeszcze funkcjonowała) nic nie robiliśmy, a nadzór nawet zabraniał uczestnictwa w zgromadzeniach. Natomiast do Nowej w pierwszej kolejności nie byli przyjmowani pracownicy doświadczeni, ale ci którzy są i byli "dobrymi kolegami"- mierni ale wierni. Przynajmniej na W-O. W mojej opinii SSN to bomba zegarowa i warto działać choćby teraz celem nagłośniena sprawy nie tylko w regionie. Nie należę do PTTK i póżniejsze wycieczki po mieście nie wchodzą w rachubę. A jak wyjedziemy i my do Norwegii, Holandii czy Islandii to już nic i nikt tego nie odbuduje. Pozostaje zaoranie zakładu przez developera i bloki postawi, no może przy odrobinie szczęścia Castorama z Realem. A my będziemy się tułać po świecie zostawiając nasze rodziny w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? 29.11.07, 22:05 mało prawdopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
bul-ba Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? 29.11.07, 23:00 Najwybitniejszy stoczniowiec, ozdoba sejmowych ław - poseł Sławek załatwi stoczniowcom wszystko. Zaczniemy od nowego prezesa - 32 lata, absolwent politologii, członek PO. Zgadnijcie kto to taki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? IP: *.chello.pl 29.11.07, 23:11 Czego chca ci stoczniowcy? Przecież sami walczyli o to, co mają? Przeciez to podobno oni nie chcieli dyktatury proletariatu . Wywalczyli kapitalizm i zamiast leżeć krzyzem i dziękować ,ze dostali , co chcieli ,to wybrzydzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.11.07, 13:30 Dostana z naszych podatkow. A ja proponuje stoczniowym specjalistom 1 dniowke u mnie na posesji. Mając na uwadze kwalifikacje place 5zl za godzine. Potrzebuje kogos do sprzatania raz w tygodniu powiedzmy 8 godzin. I to bedzie dla Was spotkanie z prawdziwymi prawami rynku. Panowie zwiazkowcy tez sie moga zglosic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simo Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? IP: 195.28.182.* 30.11.07, 13:59 Żyje w tym Szczecinie dość długo i cały czas jest problem tej stoczni . Zobaczycie że zaraz jacyś super inteligentni panowie pracownicy będą chcieli wymusić na rządzie aby firma była nadal własnością państwa , będą chcieli dopłat , spłaty zadłużenia itp . A ja marze o jednym ogłoszenie upadłości , przejęcie przez kogokolwiek niezwiązanego z państwem majątku , redukcja zatrudnienia (bo pytam sie czy widzieliscie jak wygląda praca w stoczni ??) i wkońcu normalna działalność z równoczesnym rozwojem . Ale pewnie będzie tak jak mówie : przyjadą górnicy , zbiją pare szyb razem ze stoczniowcami w centrum , przyjdzie nowy jurczyk (rozpłacze sie) , wybiora go następnym prezydentem i wszystko wróci do normy czyli szarej rzeczywistości. Ciekawe kto odda kase unii , proponuje żeby był to Brudziński Joachim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 15:59 Czy chory organizm stoczni ma żyć wiecznie moim kosztem, a kto mi dołoży do emerytury.Jeśli nie umie na siebie zarobic to niech nie istnieje. A mądrzy działacze niech sie nauczą ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
korfi Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? 30.11.07, 18:09 Stocznia w kolejnym wcieleniu zaczęła żywot o coraz to wyższego pułapu zatrudniania. Pierwotnie zapotrzebowanie oceniano na 1500- 2000 pracowników. Potem pod wpływem różnych nacisków zwiększano je o kolejne setki. Już wtedy pisałem, że to pewna droga do kolejnej upadłości. Związki bezdurno nie chcą zaakceptować zwykłych reguł rynku i związku miedzy kondycją finansową firmy a kosztami. Teraz niezależnie od opcji jest najbezpieczniejszy czas na rozwiązania problemu stoczni. Większość ludzi ma mozliwość znalezienia pracy gdzie indziej w przypadku upadku firmy. A jeżeli miałaby się znowu wskrzeszać, to niech to bedzie na normalnych, rynkowych zasadach i na podstawie realnego rachunku ekonomicznego. ------------------------------------------------------- Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? IP: *.chello.pl 30.11.07, 18:31 I niemieckie stocznie sie cieszą! Stoczniowcy nie dostana pensji i zacznie się spirala w dół, komornicy, eksmisje , będa się wieszać, szczególnie ci co dojeżdżaja Wszyscy nie wyjadą i dla wszystkich pracy nie ma w Norwegii A rodziny i dzieci? Dobrze ,ze prezesi maja na śniadanie, z radą nadzorczą. Nowy wojewoda nie kuma bazy , trzeba mu będzie tłumaczyć wszystko od X wieku . Już widze jak Tusk rzucił sie w otchłań dla szczecińskiej stoczni ratowania. Żebyście sie przyjaciele z gumowymi kulami w oczach nie spotkali, właśnie porządku zaczęli pilnować ci co maja w tym wprawę. platforma ich mać Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? 30.11.07, 18:44 w pierwszej kolejności powinni wywieźć na taczkach kacyków związkowych (m.in.pączka w maśle Antosiewicza)włącznie z niezbędnym dla regionu Jurkiem, potem ogłosić upadłość i tak jak rozsądni w tym wątku radzą działać w oparciu o prawa rynku Odpowiedz Link Zgłoś
sveiser Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? 30.11.07, 18:56 Spieprzaj dziadku !!! Niby z czego mają się cieszyć niemieckie stocznie ??? Ze przejmą te nierentowne kontrakty ??? Tu do Norwegii potrzeba wciąż tysięcy stoczniowców, co tydzien kilku- kilkunastu zachla mordy i wraca do kraju, ich miejsca czekają. Powiedz mi dziadku jak to jest ze w Szczecinie przy budowie statku zarabia sie przecietnie 3 000 pln ( i produkcja się nieopłaca ) a tu w Norwegii zarabiamy srednio 10 000pln - i przynosi to zyski ? No wytrząsnij sie w tym temacie- dla ułatwienia dodam ze materiały ,paliwo, nasze kwatery, stal- to wszystko tez jest duzo droźsze niz w Polsce. PO zdrawiam z Norwegii( tu biorą tylko ryby ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? IP: *.chello.pl 30.11.07, 19:46 Bo komuny u nich nie było ,jak i neo komuny, siedzą na ropie i gazie to maja z czego dokładać do tych statków Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? 01.12.07, 17:51 Mają inną organizacje pracy ..... efektywniejszą...ale spytaj się jaki im się żeyło przed 2004 rokiem w tych cud stoczniach. Tak z czystego zainteresowamia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek sveiser napisał: IP: *.pools.arcor-ip.net 01.12.07, 18:18 A się zapytam Sveisera czy rozum to Ci odjeło od tego codziennego jechania na recznym w tej wspaniałej Norwegii, czy tak miałeś od zawsze? My tu mamy kobiety i robimy to jak mężczyźni cwaniaczku, a nie jak jakieś samojebcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo Czy stoczniowcy dostaną grudniową pensję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.07, 17:44 a co ze stocznią Gryfią .Ma same długi a prezio Stachoń and company siedzą i mają sie dobrze. Kredyt goni kredyt , może wreszcie ktoś coś zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Sweiser i inni IP: *.pools.arcor-ip.net 04.12.07, 11:32 Widzę, że samozaspokajacze uciszyli się. Nie martwcie się chłopy. Na gwiazdkę przyjedziecie do domu a sąsiad te parę dni będzie musiał się obyć. Pozdrawiam Nowonorwegów. Odpowiedz Link Zgłoś