Dodaj do ulubionych

W której dzielnicy najlepiej się mieszka?

22.08.03, 16:09
Niebawem przeprowadzam się do Waszego (wkrótce naszego) pięknego miasta.
Stoje przed decyzją - w jakiej dzielnicy Szczecina zamieszkać. Czy możecie mi
je scharakteryzować? Słyszałam wiele pozytywnych opinii o Pogodnie - czy nie
jest przereklamowane?
Chodzi mi o okolicę cichą, zieloną, bezpieczną. No i żeby nie wiały na nią
wiatry z Polic...
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: szn Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.osow.pl 22.08.03, 16:13
      zapraszam na Osów!!:) super dzielnica!!do okola las a dojazd do centrum
      sprawny...pozdrawiam!
      • Gość: szn Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.osow.pl 22.08.03, 16:15
        i jeszcz jedno...nie ma ani jednego bloku!!same domki i szeregowce...teraz
        zaczeli budowac domy 4 rodzinne...
        • mokka Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 16:18
          A nie jest z Osowa za blisko do Polic?
          • Gość: szn Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.osow.pl 22.08.03, 16:26
            Osowo jest polozone na poludniowy zachod od Polic(a w naszym miescie wiatry
            wieja najczesciej z zachodu)i jest dodatkowo oddzielone Puszcza
            Wkrzanska.pozatym Police juz tak nie truja (z tego co wiem to zainwestowali w
            filtry),maja wysokie kominy i bardziej opadami pylow musza sie martwic
            mieszkancy Goleniowa niz Szczecina...ja w zyciu nie czulem smrodu na osowie!
            (no moze poza konskim lajnem na ulicy od czasu do czasu bo mamy tu stadnine
            koni:) )pozdrawiam!!
      • Gość: lesu Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: 217.153.7.* 22.08.03, 20:47
        Może Podjuchy? Chociaż biednie i siermiężnie to za 15 mninut samochodem lub 25
        mminut autobusem (z czekaniem 20 minut)osiąga się centrum.Zieleń, spokój a spać
        można wszędzie
    • Gość: Gradus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.biomag.uni-jena.de 22.08.03, 16:25
      mokka napisała:

> Niebawem przeprowadzam się do Waszego (wkrótce naszego)
      pięknego miasta.
      > Stoje przed decyzją - w jakiej dzielnicy Szczecina
      zamieszkać. Czy możecie mi
      > je scharakteryzować? Słyszałam wiele pozytywnych opinii
      o Pogodnie - czy nie
      > jest przereklamowane?
      > Chodzi mi o okolicę cichą, zieloną, bezpieczną. No i
      żeby nie wiały na nią
      > wiatry z Polic...
      > Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Interesuja Cie domki jednorodzinne czy mieszkania? Bo
      Pogodno to glownie wille i domki chociaz troche domow
      wielorodzinnych tez jest. Wlasnie teraz nawet ciekawy
      budynek koncza na Pogodnie na ulicy Gorkiego (tuz przy
      Wojska Polskiego)
      rose.pil.pl:8180/SiteServer?smItemId=38&mmItemId=23
      a z wiatrami z Polic to nie ma co przesadzac. Moi rodzice
      maja dom przy granicy miasta prawie przy drodze na Police
      i nigdy tam nic nie bylo czuc.

Ciekawie jest jeszcze na Warszewie i ewentualnie gdzies
      blisko Puszczy Bukowej na prawobrzezu. Niektore nowe
      bloki sa tam na prawde piekne ;).

No i zalezy jeszcze gdzie pracujesz i czy masz samochod
      bo czym dalej od centrum tym ciszej i psokojniej ale i
      dojazd trudniejszy...

Pozdro.
      • mokka Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 16:31
        Pracować będę w centrum, niedaleko Wałów Chrobrego. A docelowo myślę o własnym
        domku z ogródkiem ;-). Zanim jednak mnie będzie na niego stać to chciałabym
        wynająć np. parter domku z ogródkiem. Samochodu nie posiadam, ale może w ciągu
        roku uskładam...
        A jak spod Puszczy Bukowej dojeżdża się do Centrum?
        No i co sądzicie o Pogodnie?
        • Gość: Gradus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.biomag.uni-jena.de 22.08.03, 16:45
          mokka napisała:

> Pracować będę w centrum, niedaleko Wałów Chrobrego. A
          docelowo myślę o własnym
          > domku z ogródkiem ;-). Zanim jednak mnie będzie na
          niego stać to chciałabym
          > wynająć np. parter domku z ogródkiem. Samochodu nie
          posiadam, ale może w ciągu
          > roku uskładam...
          > A jak spod Puszczy Bukowej dojeżdża się do Centrum?
          > No i co sądzicie o Pogodnie?

z prawobrzeza (z Puszczy Bukowej) bez samochodu to bedzie
          chyba dosyc ciezki i dlugi dojazd...
          Jesli myslisz o parterze z ogrodkiem to takie czesto sa
          do wynajecia w okolicach Jasnych Bloni... To jest tez
          bardzo dobre miejsce... wychodzisz z domu prawie wprost
          do pieknego parku :)

A Pogodno jest dosyc duze i ma wiele twarzy :). Moja
          babcia ma tam poniemiecki domek i mozna sobie tylko
          chwalic to miejsce :). Jedyny problem jaki ma to to, ze
          blisko sa tory i jak jakis pociag towarowy jedzie to
          troche glosno sie robi...

Pozdro.
          • mokka Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 16:56
            A jak z bezpieczeństwem na Pogodnie i pozostałych wymienionych dzielnicach? Nie
            ma menelstwa, agencji towarzyskich i tym podobnych atrakcji?
            • Gość: Gradus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.biomag.uni-jena.de 22.08.03, 17:13
              mokka napisała:

> A jak z bezpieczeństwem na Pogodnie i pozostałych
              wymienionych dzielnicach? Nie
              >
              > ma menelstwa, agencji towarzyskich i tym podobnych
              atrakcji?

no raczej w tych wszystkich dzielnicach domkow jest
              spokojnie... mieszkaja tam glownie bogatsi ludzie chociaz
              troche menelstwa pewnie wszedzie sie znajdzie...

Moja babcie 2 razy okradli... Ale bylo to jeszcze chyba
              za komuny... Od jednej strony babcia ma ulice a od
              drugiej ze 30-40 metrow parku i potem tory. Kradzieze sie
              zdarzaly jak ten park nie byl jeszcze oswietlony. Teraz
              juz jest raczej spokoj.
              • mokka Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 17:16
                A która z tych wszystkich polecanych tu dzielnic ma tzw. duszę?
                • mike102 Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 17:25
                  mokka napisała:

> A która z tych wszystkich polecanych tu dzielnic ma tzw. duszę?

Stare Pogodno. Drugiej takiej dzielnicy w Polsce nie ma. Dziesiatki palacy,
                  setki willi z przelomu wiekow, stare ogrody. Zbudowana ponad 100 lat temu na
                  wzor londynskiego Westendu.
                  Niestety jest jeden powazny feler. Ceny najlepszych domow iscie europejskie -
                  od 700.000 w gore.

Pieknym miejscem do mieszkania sa tez kamienice wokol Parku Zeromskiego przy
                  Walach Chrobrego, badz tereny starego miasta - nawet komunistyczne
                  pseudokamieniczki.

A dusze to ma tez niewatpliwie Niebuszewo, ale chyba nie o takie klimaty Ci
                  chodzi... :-)))
                • barnimus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 17:42
                  mokka napisała:

> A która z tych wszystkich polecanych tu dzielnic ma tzw. duszę?
                  Największą duszę ma centrum, niebuszewo, pomorzany i liczne północne rejony
                  miasta - często odczujesz ją tam na własnym ramieniu ;) lub czego Ci nie życzę -
                  raz ale za to w aspekcie dokonanym.

Innego rodzaju duszę ma Pogodno - szczególnie jesienią zważywszy na to, że jest
                  to przykład realizacji idei miasta - ogrodu. Jeżeli lubisz wiosnę to również
                  się nie zawiedziesz. Zapach kwitnących lip przyprawić może o zawrót głowy.
                  Dusza pogodna jest też ukryta w brukowanych uliczkach, które w części na północ
                  od ul. Mickiewicza prawie nigdzie nie przecinają się pod kątem prostym. Twórcy
                  Pogodna zadbali o to by nie stworzyć monotonnej dzielnicy, dlatego uliczki
                  biegną najróżniejszymi łukami tworząc istny labirynt.
                  • mokka Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 17:53
                    Ojej już zakochałam się w Pogodnie, szkoda tylko że takie drogie... Trafiają
                    się okazje cenowe?
                    • mokka Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 17:55
                      A jak długo jedzie się z Osowa do centrum, w okolice Wałów Chrobrego?
                    • mike102 Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 18:00
                      mokka napisała:

> Ojej już zakochałam się w Pogodnie, szkoda tylko że takie drogie... Trafiają
                      > się okazje cenowe?

Okazja jest w ogole mozliwosc kupienia tam domu! Bardzo rzadko pojawia sie cos
                      na rynku... :-)))))
          • barnimus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 17:15
            Gość portalu: Gradus napisał(a):

> mokka napisała:
            >
            > > Pracować będę w centrum, niedaleko Wałów Chrobrego. A
            > docelowo myślę o własnym
            > > domku z ogródkiem ;-). Zanim jednak mnie będzie na
            > niego stać to chciałabym
            > > wynająć np. parter domku z ogródkiem. Samochodu nie
            > posiadam, ale może w ciągu
            > > roku uskładam...
            > > A jak spod Puszczy Bukowej dojeżdża się do Centrum?
            > > No i co sądzicie o Pogodnie?
            >
            > z prawobrzeza (z Puszczy Bukowej) bez samochodu to bedzie
            > chyba dosyc ciezki i dlugi dojazd...
            > Jesli myslisz o parterze z ogrodkiem to takie czesto sa
            > do wynajecia w okolicach Jasnych Bloni... To jest tez
            > bardzo dobre miejsce... wychodzisz z domu prawie wprost
            > do pieknego parku :)
            >
            > A Pogodno jest dosyc duze i ma wiele twarzy :). Moja
            > babcia ma tam poniemiecki domek i mozna sobie tylko
            > chwalic to miejsce :). Jedyny problem jaki ma to to, ze
            > blisko sa tory i jak jakis pociag towarowy jedzie to
            > troche glosno sie robi...
            >
            > Pozdro.

Jeżeli chodzi o pociągi to nie jest już absolutnie żaden problem. Niestety -
            linia do Polic od zeszłego roku nie gości na swych torach pociągów osobowych a
            towarowe jeżdżą bardzo rzadko i do tego ślimaczą prędkością. Z pociągami w
            ogóle to chyba jeden wielki mit - przez rok mieszkałem w Poznaniu w bloku
            bezpośrednio przy torach prowadzących do Szczeina i nawet tam odgłosy pociągów
            nie były aż tak uciążliwe.
    • Gość: szn Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.osow.pl 22.08.03, 16:29
      www.status.com.pl/ buduja niedaleko mnie...pozdrawiam!!
      • barnimus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 17:06
        Zdecydowanie polecam Pogodno i to nie tylko dlatego, że jest to moja ulubiona
        dzielnica. To zdecydowanie spokojne i bardzo zielone miejsce, nie jest tak
        usiane melinami jak pozostałe dzielnice miasta. Inne proponowane przez
        forumowiczów miejsca mają tę wadę, że aby do nich dotrzeć najpierw trzeba
        przedzierać się przez dość nieciekawą okolicę. Dzielnica przylega bezpośrednio
        do centrum, lecz jest od niego oddzielona przez kolejową linię obwodową i
        ciągnące się wzdłuż niej parki. Do tego Pogodno jest dobrze skomunikowane z
        centrum - szczególnie poprzez linie tramwajowe, czego nie uświadczysz na
        prawobrzeżu ani w północnych dzielnicach miasta.

Do wyboru masz zabudowę willową lub wielorodzinną. Niestety Pogodno nie uchodzi
        za najtańszą dzielnicę lecz jest na tyle duża, że z pewnością wybierzesz coś
        odpowiedniego.

Najtańszym rozwiązaniem byłoby np. wynajęcie mieszkania na Os. Samosierry -
        doklejone do Pogodna nieduże, kameralne blokowisko z zabudową w większości trzy-
        czteropiętrową, która nie przytłacza w przeciwieństwie do innych osiedli -
        bloki pochodzą z lat 90tych - te najnowsze mają spadziste dachy itp.

PS. Wiatry od Polic już od dawna nie są problemem w mieście jeżeli kiedykolwiek
        były. Szczecin o Polic oddzielają bardzo górzyste tereny leśne stanowiące
        skuterczną barierę dla wiatrów. ZCh Police już dawno mają zamontowane
        nowoczesne filtry na kominach.

Gorąco polecam.
      • tycjan5 Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 18:48
        OK, okolica dobra, ale na Morenie jest pustynia, nie ma tam drzew, jest mnóstwo
        piachu ( brak dróg)a i deweloperowi cos długo schodzi z tą budową.
        Pozdro
        Tycjan
    • Gość: masala dosa Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.teleton.pl 22.08.03, 16:39
      pogodno jest zdecydowanie najlepsze jezeli chodzi o zestawienie komfortu zycia
      i dojazdu do centrum-natomiast jezeli dysponujesz wlasnym transportem to wez
      pod uwage osow warszewo lub bezrzecze-wszystkie na obrzezach miasta z
      bezposrednim dostepem do lasu-sa jeszcze krzekowob gumience lub mierzyn skad do
      lasu mozna sie latwo dostac rowerem-z krzekowa dojazd do miasta autobusami i
      tramwajami z gumieniec do centrum jezdzi tramwaj natomiast w mierzynie
      najlepiej miec samochod-o wiatry z polic sie nie martw-w szczecinie dominuja
      wiatry polnocno-zachodnie a police na polnoc od miasta przecie leza-no i rozwaz
      srodmiescie ze wzgledow praktycznych-np kwartaly domow przy jednosci narodowej
      pilsudskiego czy mazurskiej-co prawda moze byc halasliwie i mozna w morde
      zarobic ale za to wygoda duza-wszedzie blisko-natomiast zawsze mozesz w
      szczecinie wejsc do parku i po krotkim spacerze znajdziesz sie w lesie-
      pozdrawiam i zycze przyjemnego pobytu w szczecinie
      • barnimus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 17:22
        Śródmieścia bym nie rozważał - ze względów bezpieczeństwa. Uroda wielu ulic
        jest niestety zwodnicza - przeżyłem dwa lata temu ciężkie chwile o kamienicę od
        posterunku policji na Jedności Narodowej. Niestety, szczecińskie kamienice nie
        mają szczęścia do lokatorów - ci ostatni zasługiwaliby w dużej części na obóz
        pracy przymusowej aniżeli mieszkanie w secesyjnych kamienicach.
    • Gość: szn Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.osow.pl 22.08.03, 17:29
      baaaardzo wazna rzecza w Szczecinie jest to z jakiego ujecia bedziesz miala
      wode!!nie zartuje sobie w tej chwili!!najlepsza jest z ujec glebinowych w
      swierczewie i pilchowie...reszta jest tragiczna!nie da sie tego pic...
    • Gość: zibi Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 17:53
      Najlepiej się mieszka na Głębokim i Osowie, ale w tej części pod Puszczą
      Wkrzańską. Cisza, spokój - bażanty, dziki, lisy, sarenki. Sielskie życie. Na
      rowerze można wycieczki robić a i dżoging uprawiać też. Z tymi Policami to nie
      trzeba cudowć. Niedługo padną, więc nie będą zanieczyszczać.
      • barnimus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 18:53
        Gość portalu: zibi napisał(a):

> Najlepiej się mieszka na Głębokim i Osowie, ale w tej części pod Puszczą
        > Wkrzańską. Cisza, spokój - bażanty, dziki, lisy, sarenki. Sielskie życie. Na
        > rowerze można wycieczki robić a i dżoging uprawiać też. Z tymi Policami to
        nie
        > trzeba cudowć. Niedługo padną, więc nie będą zanieczyszczać.

Ostatnio wyniki finansowe Polic uległy poprawie, więc widmo upadku się oddala.
        Okolice Głębokiego są rzeczywiście bardzo malownicze i przypominają Pogodno
        tyle, że jeszcze ładniejsze- obawiam się, że cenowo również.

Osowo/Osów - to nowa dzielnica, nie odmawiam jej uroku - najładniejsze jest tam
        otoczenie a nie dzielnica sama w sobie. Cechą charakterystyczną wszystkich
        nowych dzielnic jest niestety ich chaotyczność. Jeżeli nie masz samochodu, to
        musisz się liczyć z kilkoma przesiadkami, żeby dojechać na Wały Chrobrego a
        mijane okolice nie zawsze będą tak spokojne. Nie oznacza to jednak, że nie
        polecam.

Jeżeli rozmawiamy już o rejonach bardziej oddalonych od centrum, to polecam
        również Bezrzecze - dojazd autobusem 74 (3-5 przystanków, kursuje rzadko ale
        regularnie)do pętli na Krzekowie a dalej tramwajem 5 przez Pogodno i wysiadasz
        niedaleko Wałów. Bezrzecze położone jest na wzgórzu - mam na nie widok z okna ;)

Dogodnym rozwiązaniem - będą też Gumieńce - dzielnica z dużą ilością domków
        jednorodzinnych i zabudową wielorodzinną. Bardziej na ludzką kieszeń.Spokojna,
        choć nie jest tak pieczołowicie zaplanowana jak Pogodno. Dosyć dogodny dojazd
        tramwajem nr 8. Do tego przez Gumieńce przechodzi kilka linii autobusowych. W
        sąsiedztwie będziesz mieć też Cmentarz Centralny - największa nekropolia w
        Europie, choć nie najsmutniejsza - wielu Szczecinian uważa je za doskonałe
        miejsce na spacer, choć oczywiście bez pieska. Cmentarz łączy funkcję
        nekropolii z dobrze zaplanowanym parkiem. Czasem odbywają się tu koncerty
        muzyki poważnej.
        • Gość: Gradus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.biomag.uni-jena.de 22.08.03, 19:52
          barnimus napisał:

> Dogodnym rozwiązaniem - będą też Gumieńce - dzielnica z
          dużą ilością domków
          > jednorodzinnych i zabudową wielorodzinną. Bardziej na
          ludzką kieszeń.

nie wiem jak teraz ale jakis czas temu dzialki na
          Gumiencach byly strasznie drogie...
        • Gość: SHP Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: jednosci:* / 192.168.0.* 24.08.03, 20:45
          barnimus napisał:

> Jeżeli nie masz samochodu, to
          > musisz się liczyć z kilkoma przesiadkami, żeby dojechać na Wały Chrobrego a
          > mijane okolice nie zawsze będą tak spokojne.

Bo transport to oczywiście tylko samochód albo tramwaj... ;P

POzdro
          Tomek

PS. Rowerkiem tempem spacerowym dojedziesz z Osowa do Wałów mniej więcej w 30
          minut. Chociaż powinno zejść trochę krócej, bo Osowo leży na górce.
          • mokka Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 25.08.03, 23:33
            Dziękuję wszystkim za urocze i zachęcające opisy. Police już mi niestraszne, a
            najmilsze Pogodno. Nieźle zapowiadają się też Głębokie, Osów i Warszewo.
            Jak osiądę w Sz-nie to dam znać o wyborze. A tymczasem pa!
            Sympatyczni z Was ludzie.
      • tycjan5 Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 22.08.03, 19:00
        Warszewo:
        BEZPECZENSTWO: spokojnie, sporo patroli na ulicach, a to dlatego, że tam
        mieszkają oficerowie z Korpusu NATO,

RELAKS: puszcza wkrzańska, Las Arkoński, mnóstwo ścieżek rowerowych i
        możliwości spacerów. Cisza, że wieczorem 'aż boli" od cykad. Sporo dzikiej
        zwierzyny i na ten przykład, koło mnie, w wąwozie gniazdują bażanty i żurawie.
        Gdy wyjdziesz na taras, widzisz jak droga biegnie stado małych lisków
        baraszkujących wesoło i przeskakujących siebie nawzajem. Sa tez borsuki i
        dziki. Sarny spotkałem w tym roku z 10 razy jak jechałem wieczorem samochodem,
        a i w dzien można spotkac.

DOJAZD: lepiej włąsnym samochodem, ale i z komunikacją nie jest źle. Od strony
        Chopina, z Osowa jadą do Śródmieścia autobusy, jak równeiż z samego Warszewa
        masz dwa do Centrum. W zalezności od numeru, dojeżdżasz w jakieś 20 minut, np.
        do Pl. Rodła, a potem na Wały lekkim truchtem urokliwym parkiem jakieś 10
        minut. Odkąd oddali ulice Duńską, pojawił się dodatkowo dojazd ze starego
        Warszewa. A z Duńskiej tez jest pikny widok na miasto.

ZABUDOWA: w wiekszości domki jednorodzinne, z wiekszych - niska zabudowa
        czteropietrowych bloków lub dwupietrowych domów czterorodzinnych. Wsztystkie
        zlokalizowane posród zieleni.

WIDOK: roztacza się piękna panorama miasta, zarówno dniem jak i nocą. Kupisz
        sobi ew dodatku teleskop - dodatkowy efekt zachwytu murowany.
        To tyle. Ja sobie chwalę.
        Pozdro
        Tycjan
      • tycjan5 Re: Warszewo!!!!!! 22.08.03, 19:00
        Warszewo:
        BEZPECZENSTWO: spokojnie, sporo patroli na ulicach, a to dlatego, że tam
        mieszkają oficerowie z Korpusu NATO,

RELAKS: puszcza wkrzańska, Las Arkoński, mnóstwo ścieżek rowerowych i
        możliwości spacerów. Cisza, że wieczorem 'aż boli" od cykad. Sporo dzikiej
        zwierzyny i na ten przykład, koło mnie, w wąwozie gniazdują bażanty i żurawie.
        Gdy wyjdziesz na taras, widzisz jak droga biegnie stado małych lisków
        baraszkujących wesoło i przeskakujących siebie nawzajem. Sa tez borsuki i
        dziki. Sarny spotkałem w tym roku z 10 razy jak jechałem wieczorem samochodem,
        a i w dzien można spotkac.

DOJAZD: lepiej włąsnym samochodem, ale i z komunikacją nie jest źle. Od strony
        Chopina, z Osowa jadą do Śródmieścia autobusy, jak równeiż z samego Warszewa
        masz dwa do Centrum. W zalezności od numeru, dojeżdżasz w jakieś 20 minut, np.
        do Pl. Rodła, a potem na Wały lekkim truchtem urokliwym parkiem jakieś 10
        minut. Odkąd oddali ulice Duńską, pojawił się dodatkowo dojazd ze starego
        Warszewa. A z Duńskiej tez jest pikny widok na miasto.

ZABUDOWA: w wiekszości domki jednorodzinne, z wiekszych - niska zabudowa
        czteropietrowych bloków lub dwupietrowych domów czterorodzinnych. Wsztystkie
        zlokalizowane posród zieleni.

WIDOK: roztacza się piękna panorama miasta, zarówno dniem jak i nocą. Kupisz
        sobi ew dodatku teleskop - dodatkowy efekt zachwytu murowany.
        To tyle. Ja sobie chwalę.
        Pozdro
        Tycjan
    • Gość: maroso Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.interwave.pl 22.08.03, 21:27
      Lasek Arkonski
      • Gość: jola mala Absolutnie, zdecydowanie Glebokie ... i juz. IP: *.telan.pl 22.08.03, 21:55
        Witaj,
        Absolutnie i zdecydowanie bardzo dobrze mieszka sie na Glebokim, Glebokim,
        Glebokim! Zloz wizyte i sama zobacz/doswiadcz.
        Z nad jeziora lasem otoczonym pozdrawiam,
        jola mala.
        • j.preston Wszyscy gadaja ...y...Najlepsze jest Dabie..:P 23.08.03, 00:07
          Witam,

Ja mieszkam w Dabiu, fakt,ze do centrum daleko, ale jest autobus pospieszny C i
          mozna w 15-17 dostac sie na Wyszynskiego, a stad na Waly do juz dwa skoki.
          Mieszkan, domow w Dabiu troche jest, generalnie nie narzekam. Jedynym minusem
          jest odleglosc, co dla Ciebie, bez samochodu, rzeczywiscie moze stanowic
          ograniczenie.

pzdr
          J.
          • barnimus Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 23.08.03, 00:43
            Z bogatym i nieosiągalnym Pogodnem to trochę przesada. Jak napisał Gradus ta
            dzielnica ma wiele twarzy - nie jest to też raptem kilka uliczek z domkami. Są
            tam zarówno odnowione na wysoki połysk bogate pałace jak i bardziej przyziemne
            domki. Gdyby w 100% była to aż taka zamożna dzielnica wówczas nie byłoby aż
            tylu domów, które nie przeszły gruntownego remontu od momentu wybudowania.
            Wielu obecnych mieszkańców dzielnicy osiedliło się tam tuż po wojnie - są to
            zwykli i nie koniecznie zamożni ludzie. Proponuję abyś rozejrzała się za
            ofertami z Pogodna - myślę, że jest całkiem spora szansa na trafienie jakiejś
            okazji.

PS Skoro w opisach dzoelnic znalazły się róznież scenki z fauną w tle - muszę
            dodać, że na pogodnie kilka razy spotykałem spacerujące po chodnikach jeże,
            kiedyś nawet przez ulicę przebiegł lis. Niedaleko parku Słowackiego - okolice
            ul W.Pola często grasują dziki - choć te ostatnie nie są w Szczecine aż taką
            rzadkością - kiedyś pewna wataha upodobała sobie hipermarket M3. Opisu flory
            już nie umieszczę, bo mój post przekroczyłby wszelkie normy objętościowe. ;)
            • Gość: realtor Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.telan.pl 23.08.03, 17:30
              barnimus napisał:

" Proponuję abyś rozejrzała się za ofertami z Pogodna - myślę, że jest całkiem
              spora szansa na trafienie jakiejś okazji."

Witaj,
              Pewnie. Najlepiej jakas sympatyczna i ladna rudere.
              Pozdrowienia.
              • ryan11 Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 24.08.03, 19:07
                Piszecie,ze Police juz nie truja i cuchna. Co w takim razie smierdzi w weekendy
                na Zelechowie. Do tej pory myslalam.ze to wlasnie Police {bo dlaczego tylko w
                soboty i niedziele?}.Czy ktos wie cos na ten temat?
                • menel1 Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 24.08.03, 19:25
                  ryan11 napisała:

Co w takim razie smierdzi w weekendy na Zelechowie.
                  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                  Superfosfat i niemyte krocze.
    • Gość: klasyk Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 09:23
      Sugeruje Ci początkowo zamieszkać w poblizu Wałów Chrobrego. Z Pogodna dojazd
      tramwajem na Wały Chrobergo to ca 30 minut w jedną stronę ( taksówką to 15
      minut koszt PLN 6-11 ). Dlatego szukałbym mieszkania w okolicy miejsca pracy,
      czyli parku przy placu Mickiewicza + lub parku Żeromskiego + teatru Polskiego.
      Możesz się zdziwić, ale Szczecin to bardzo rozległe miasto jak na ilość jego
      mieszkanców. Ktoś nawet kiedyś powiedział, że powierzchnią jesteśmy zbliżeni
      do Warszawy. Dlatego sugeruje by pierwszą funkcją poznawania miasta było
      miejsce pracy, a później sama zdecydujesz, która z dzielnic jest dla Ciebie
      interesująca. Posiadanie ogródka, w mieście gdzie jest dużo parków nie jest
      chyba, przynajmniej początkowo dla Ciebie, najważniejsze. Powodzenia. Acha w
      rejonie który Ci podałem jest dużo fajnych mieszkań z miłym klimatem w sensie
      przestrzeni i światła.
      • bbury Re: W której dzielnicy najlepiej się mieszka? 26.08.03, 11:16
        Szczecin jest zaledwie kilka kilometrów kwadratowych mniejszy od znacznie
        ludniejszego Wrocławia. Do Warszawy jeszcze nam daleko :) ale nie zmienia to
        faktu że miasto w którym są lasy ciągnące się kilometrami i jedno z większych
        rozlewisk wonych (Zalew Sz.)wymusza na człowieku konieczność przemierzania
        znacznych odległości. Warto to wziąć pod uwagę.
        Na szczeście drogi się robią coraz lepsze - i do czasu założenia fotoradarów
        można się dostać z opłotków miasta na Prawobrzeżu do centrum bez zmniejszania
        prędkości poniżej 90 :)
        Sprawdzałem - naprawdę zeeeeeelona linia :) Dpopiero w centrum utknąłem na
        czerwonym...

Dlatego warto dodać - czego nie opisaliście - że Szczecin na tle innych miast
        polskich tej wielkości to miasto bez korków i naprawdę nieźle skomunikowane.
        Niestety komunikacja miejska należy do najdrożych w kraju a jej usługi są
        regularnie ograniczne np. regularne cięcie linni nocnych tj. po 22.30 że nie
        wspomnę o jej porażających cenach = wyzszych od taksówki... Więc niestety warto
        mieć auto... Chodź z drugiej strony czasami zachodzę w głowę jak to możliwe że
        naszym taksówkarzom opłaca się jeździć za tak psie pieniądze. Ich ceny są
        bowiem najniższe w kraju jakie spotkałem - pod warunkiem że nie korzysta się z
        usług złodziei stojących pod dworcem. Standartowo wychodzi poniżej 1 zł za km
        co jest o tyle zabawne że stawka za korzystanie z samochodu prywatnego do celów
        służbowych jest właśnie gdzieś na tym poziomie !

Słowem da się żyć :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka