Dodaj do ulubionych

W Lesie Arkońskim nie ma Sediny

18.02.08, 00:53
Za 1 mln to się tego nie wykona ;), ale kasa będzie i to jest
najważniejsze. Sedino wróć! Będziesz najpiękniejszym pomnikiem w
naszym mieście!
Obserwuj wątek
    • Gość: korekta Re: otworzymy? IP: *.szczecin.mm.pl 18.02.08, 07:34
      jak to "otworzymy" pomnik? chyba odtworzymy...
    • Gość: atom Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 07:39
      nie pomoże to twojemu Krzystkowi w odzyskaniu zaufania ludzi,a i
      tobie w budowaniu kariery raczej też nie
    • Gość: nikt Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.chello.pl 18.02.08, 07:41
      stettinum napisał:

> Za 1 mln to się tego nie wykona ;), ale kasa będzie i to jest
      > najważniejsze. Sedino wróć! Będziesz najpiękniejszym pomnikiem w
      > naszym mieście!

Najpiękniejszym pomnikiem jest ten na stanowisku prezydenta Szczecina - też
      tylko stoi i wygląda.
    • Gość: erazm Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 07:49
      grupa cwaniaczków wodzi za nos poważnych ludzi którzy dali się w to
      wciągnąć.
    • Gość: Retor Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: 217.153.136.* 18.02.08, 08:21
      Tak, to będzie piękny pomnik. A należyte miejsce jest na Jasnych Błoniach.
      Papieża sie gdzieś przeniesie (Łasztownia ?).
      • Gość: tam jest miejsce Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:05
        papieza mozna przeniesc do seminarium, albo na cmentarz
      • Gość: M. Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.cable.smsnet.pl 18.02.08, 09:10
        A może po prostu stanie tam, gdzie stała kiedyś?
        Odrobina pomyślunku nie zaszkodzi.
    • Gość: egon jesteś skompromitowany stettinum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=75843933
      dla mnie facet który broni przekrętu jest przegrany.Mam cię koleś
      na widelcu teraz,jak wszystkich co chwala przekrętowiczów
      • Gość: kiełbaska Dlaczego Krasiu jest taki słabiutki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:32
        podobnie jak jego guru Krzystek z PO?
        Więcej kiełbaski, więcej.
        • Gość: platynowy zamiast stawiac pomniki pruskim ladacznicom IP: *.saton.pl 18.02.08, 09:54
          lepiej postawili by pomnik prawdziwej ikonie Pomorza Zachodniego
          Marianowi Jurczykowi !
          • Gość: Schlesier Re: zamiast stawiac pomniki pruskim ladacznicom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 10:11
            Wolę pruską ladacznicę a nawet samego JCM Kajzera Willego , numer do
            wyboru : )
            • Gość: Ekspans Re: zamiast stawiac pomniki pruskim ladacznicom IP: 83.168.108.* 18.02.08, 10:46
              Jesteście żałośni przepełnieni nienawiścią,negowaniem,obrażaniem uczuć religijnych,krytykanctwem wszelkiej inicjatywy a sami niczego dobrego dla tego miasta nie wnosicie.
              • Gość: kiełbaska Re: zamiast stawiac pomniki pruskim ladacznicom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 11:21
                Ja nie, ale są tacy co wybrali Krzystka i innych peowiaczków. Więc
                proszę nie uogólniać.
                Kiełbaska lubi raczej leniuchować
                .
                • Gość: platynowy wypraszam sobie, w podstawowce na zajeciach z ZPT IP: *.saton.pl 18.02.08, 11:22
                  zrobilem budke dla ptakow, do dzisiaj wisi w Lasku Arkonskim, gdybym
                  sie nie bal wejsc na drzewo moze nawet bym ja wyremontowal
                  • Gość: platynowy a czy nie lepiej postawic pomnik slowianskich wojo IP: *.saton.pl 18.02.08, 12:06
                    wojow, z wlocznia skierowana na zachod, no i drugiego z lukiem
                    wymierzonym na wschod i trzeciego z mieczem skierowanym w kierunku
                    wybrzeza, no i oczywiscie czwartego z widlami bojowymi zwroconymi na
                    poludnie, moznaby postawic ich przy drogach wjazdowych do Szczecina!
                    To ja rozumiem! ale zeby pruskie zbytki odtwarzac?
                    • Gość: kiełbaska Re: a czy nie lepiej postawic pomnik slowianskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:10
                      A na tych sprzętach powiesić pęta kiełbasek. O, i to mi się podoba.
                • Gość: gość Re: zamiast stawiac pomniki pruskim ladacznicom IP: *.cable.smsnet.pl 19.02.08, 13:32
                  ale co to wszystko ma wspólnego z Sediną?
              • Gość: dddd Re: zamiast stawiac pomniki pruskim ladacznicom IP: *.globalconnect.pl 19.02.08, 16:00
                ale sie z ciebie zrobil katolik! a do kosciolka chodzisz chociasz?
                Na poczatek przestan krasc w pracy a pozniej pomysl co piszesz.
      • stettinum Re: jesteś skompromitowany stettinum 18.02.08, 12:13
        Oj widzę, że doszukujesz się spisków itd. Nie bronię przekrętów, ale
        Krzystek jako prawnik wiedział co robi i zobaczycie, że w sądzie
        wygra sprawe. No baaa...nie zdziwię się gdy zrobi pokazówkę i
        mieszkanie odda, ale po udowodnieniu niewinności.

No i sprawa zasadnicza: jeżeli ktoś Ci daje to mieszkanie to kto
        odpowiada za zasoby komunalne-Krzystek? Przecież sam sobie tego
        mieszkania nie przyznał!
        • gradus2004 Re: jesteś skompromitowany stettinum 18.02.08, 12:18
          > No baaa...nie zdziwię się gdy zrobi pokazówkę i
          > mieszkanie odda, ale po udowodnieniu niewinności.

hahahahahaha, jasne :)

> No i sprawa zasadnicza: jeżeli ktoś Ci daje to mieszkanie to kto
          > odpowiada za zasoby komunalne-Krzystek? Przecież sam sobie tego
          > mieszkania nie przyznał!

on nie chcial ale na sile mu wciskali i co mial biedaczek zrobic?? Gdyby nie
          wzial to by sie na niego obrazili...
          • stettinum Re: jesteś skompromitowany stettinum 18.02.08, 12:21
            No nie śmiej się, bo naprawdę może jeszcze zrobić z tego pokaz.
            Teraz nie odda, bo wyjdzie na to, że jest winny, a tak pójdzie do
            sądu, a tam koledzy po fachu będą i go oczyszczą ;). Przeprowadzi
            się do domku i być może dla spokoju odda mieszkanie w kamienicy.
            Pożyjemy zobaczymy.

Tutaj lepiej o Sedinie dyskutować.
            • gradus2004 Re: jesteś skompromitowany stettinum 18.02.08, 12:25
              stettinum napisał:

> No nie śmiej się, bo naprawdę może jeszcze zrobić z tego pokaz.
              > Teraz nie odda, bo wyjdzie na to, że jest winny, a tak pójdzie do
              > sądu, a tam koledzy po fachu będą i go oczyszczą ;). Przeprowadzi
              > się do domku i być może dla spokoju odda mieszkanie w kamienicy.
              > Pożyjemy zobaczymy.

gdyby byl taki uczciwy to by tego mieszkania po prostu nie bral i tyle... a
              widzac jak sie gosc zachowuje to juz mam praktycznie pewnosc, ze nie zrezygnuje
              z kilkuset tysiecy pln w imie jakiegos tam honoru...
              • stettinum Re: jesteś skompromitowany stettinum 18.02.08, 12:30
                a kto młody nie brałby? Dają Ci chatę, a Ty mówisz "nie sorry"
                zauważ, że było 6 mieszkań, a na forum pisze się o jednym :).
                • gradus2004 Re: jesteś skompromitowany stettinum 18.02.08, 12:38
                  stettinum napisał:

> a kto młody nie brałby? Dają Ci chatę, a Ty mówisz "nie sorry"
                  > zauważ, że było 6 mieszkań, a na forum pisze się o jednym :).

gdybym wiedzial, ze to przekret to bym nie wzial... a ze to przekret to chyba
                  oczywiste, nie?

No ale mi wojewoda ani miasto nie zaproponuje mieszkania 150 m2 bo w koncu tak
                  jak i 99.999% mieszkancow Szczecina jestem Szczecinowi zbedny... niezbedna dla
                  miasta jest tylko "wladza" :)
                  • stettinum Re: jesteś skompromitowany stettinum 18.02.08, 12:44
                    Oczywiście rozdawanie mieszkań władzy to paranoja. No cóż tak to już
                    w Polsce wygląda.
        • Gość: kiełbaska Re: jesteś skompromitowany stettinum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:21
          Ale będąc u Jurczyka wice od mieszkań i mając potrzebną wiedzę,
          zaniechał dochodzenia ulg od sprzedanych mieszkań przed okresem 5
          lat. Dlaczego, sam przecież mieszkał w nim nadal?
          Kiełbaska, co krok to kiełbaska.
    • stettinum a co po Sedinie? 18.02.08, 13:55
      Może tak przywrócić pierwotny wygląd Bramy Portowej?

sedina.px.pl/coppermine/albums/userpics/10342/no_14%20-%20Berliner%20Tor%2C%20Stadtseite%3B%201903%20-%201k.jpg

sedina.px.pl/coppermine/albums/userpics/10342/14%20-%20Berliner%20Tor%2C%20Stadtseite%3B%201904-1932%20-%2007k.jpg

tylko z miejscem byłby problem, bo jak wiadomo ulica jest teraz
      bliżej Bramy :(

• Gość: opos Re: a co po Sedinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 15:40
        spadaj.straciłeś wiarygodność.może ty też ustawiłeś się w kolejce po
        mieszkanie i dlatego tak ich bronisz?
        • albert_c Re: a co po Sedinie? 18.02.08, 16:53
          coz widac nie ma na razie atmosfery dla rozmow o Sedinie.

mi sie tez nie chce gadac ale nie ze wzgledu na Krzytska, ale dlatego ze ci kupcy to 4 rok mecza ten temat - co to jest dla nich 1 mln pln?
          prawie nic.

dlatego malej jestem wiary ze im wyjdzie Sedina do roku 2010.
        • stettinum Re: a co po Sedinie? 18.02.08, 17:49
          Buhaha gdzie bronie? Może chodziło Ci o wczorajszą prowokacje?! LOL!
          Nawet nie wiem kim Ty jesteś, a zabierasz się za ocenianie ludzi :).
          Daj mi spokój i żyj własnym życiem.

I wiesz co? Połowa z Was to paranoicy, którzy szukają spisków,
          jakiegoś opłacania i cholera wie czego jeszcze :). I widać nawet w
          wątku o Sedinie musicie syfić polityką. Żenada.
          • Gość: kiełbaska Re: a co po Sedinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 17:58
            Sedina to tylko polityka.
            • Gość: alibi Re: a co po Sedinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:46
              czyja? Krzystka? a czytac ktos umie?
          • Gość: Dorka Re: a co po Sedinie? IP: *.chello.pl 18.02.08, 18:11
            A ja się cieszę, że są plany zrekonstruowania Sediny./ To piekny
            pomnik i bedzie wielką ozdobą Naszego Miasta.
            Pozdrawiam wszystkich.
    • Gość: mechan Nie przesądzajmy losu sediny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 23:35
      Sediny po prostu nie znaleziono. A czy nie ma jej w lesie arkońskim
      to nie jest wiadome. Są hipotezy, że jest tam ukryta część archiwum
      szczecińskiego. Więc takim tytułem bym nie wykluczał dalszych
      poszukiwań - tym bardziej, że jest tam wiele miejsc, gdzie wiele
      można było ukryć.
    • Gość: Gruby W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: 80.53.225.* 19.02.08, 01:36
      Szkoda
    • Gość: Normalnie żal. W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.globalconnect.pl 19.02.08, 10:16
      Ci kupcy to pewnie uczciwych intencji nie mają.Ale dobrze się dzieje że ważny
      symbol powraca w miejsce kultu roboli i pijaków.
    • Gość: burba W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: 83.168.108.* 19.02.08, 10:53
      A czy w tvp regionalnej nie było spotkania ze starszym panem, który
      mówił, że widział Sedinę jeszcze po wojnie (w sensie, że jš
      przywrócono na dawne miejsce), a potem została wywieziona i według
      tego człowieka przez wojsko radzieckie? Miał nawet jakie? stare
      zdjęcie na dowód.
      • Gość: gość Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.cable.smsnet.pl 19.02.08, 13:34
        on widział coś czego już nie było...
        • Gość: kiełbaska Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 16:33
          To był stara prawda.
      • arkadiusz.bis Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny 22.02.08, 09:09
        > A czy w tvp regionalnej nie było spotkania ze starszym panem, który
        > mówił, że widział Sedinę jeszcze po wojnie (w sensie, że jš
        > przywrócono na dawne miejsce), a potem została wywieziona i według
        > tego człowieka przez wojsko radzieckie? Miał nawet jakie? stare
        > zdjęcie na dowód.

Witam !

Pan Leon nie miał zdjęcia tylko wspomnienia. Wg mnie możliwe aczkolwiek mało prawdopodobne. Jego wersję słyszałem także od dwóch róznych osób, choć niewykluczone, że pochodziły z tego samego źródła.
        Faktem niepodważalnym jest, że Sediny nie było na postumencie w 1942 roku i na pewno nie pojawiła się ponownie przed sierpniem 1944 roku.

Mało prawdopodobne, aby postawiono ją na nowo na postumecnie. BYc moze rosjanie cos robili z tym pomnikiem. Aczkolwiek w rozmowie z p. Leonem kilkukrotnie miałem wrazenie, ze mogą mylic mu się miejsca bo wspomniał cos o rozmontowywaniu konia i jeźdzca na sedinie a to bardziej pasuje do opisu demontażu pomnika cesarza na pl. Zolnierza (tam gdzie pomnik wdziecznosci). Wtedy zgadza sie takze czas. Z tego wydarzenia zachował sie nawet film.

Do tematu mam zamiar powrócić w jednej z najbliższych audycji "Szczecin we wtorek" (wtorki 19.00 PR Szczecin) byc moze uda się tam zaprosić pana Leona i porozmawiaćdłużej niz telewizyjne 4 min.

A rozmowę można zobaczyć w dziale download sedina.pl link: sedina.pl/modules.php?op=modload&name=Downloads&file=index&req=getit&lid=221

Arkadiusz Bis
        admin(at)sedina.pl

Materiał filmowy
        • arkadiusz.bis Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny 29.02.08, 14:10
          Uprzejmie informuję, że w najbliższy wtorek (04.03.2008) o godz 19.00 w Audycji
          Szczecin we wtorek w Radio Szczecin moim (i Agaty Rokickiej) gościem będzie
          m.in. wspomniany Pan Leon.

Zapraszam do słuchania i telefonicznego udziału w Audycji.

Arkadiusz Bis
          • arkadiusz.bis Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny 11.03.08, 08:37
            A o tym co dalej z Sediną.
            Dziś (11.03.2008) o godz 19.00 w Radio Szczecin w audycji Szczecin we wtorek
            porozmawiamy o tym jak przebiegały poszukiwania i co zamierza Komitet Odbudowy
            Pomnika Sediny. Naszymi gośćmi będą: Genowefa Piwońska ze stowarzyszenia Kupcy
            dla Miasta Szczecina, Lech Karwowski, dyrektor Muzeum Narodowego w Szczecinie i
            przewodniczący Komitetu Odbudowy Sediny oraz dr Andrzej Ossowski, który
            prowadził poszukiwania Sediny.
          • Gość: szczecin Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.eastwest.com.pl 15.03.08, 13:09
            T.Z.Arkadiuszu Bis -jeżeli macie zamiar uchodzić za towarzystwo-organizacje
            TRANSPARENTNą to wypadałoby na "waszym" portalu na pierwszej stoniczce zapodać
            ile kasiorki "posiadacie" bo raczej z punktu widzenia CZYSTEJ organizacji to
            nie zabardzo jest to PRZEJRZYSTE !!??
            • Gość: Gość Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: 83.168.73.* 15.03.08, 13:30
              Kretynie, zrozum wreszcie, że to nie portal zbiera pieniądze na odbudowę pomnika.
            • arkadiusz.bis Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny 16.03.08, 00:11
              > T.Z.Arkadiuszu Bis -jeżeli macie zamiar uchodzić za towarzystwo-
              organizacje
              > TRANSPARENTNą to wypadałoby na "waszym" portalu na pierwszej
              stoniczce zapodać
              > ile kasiorki "posiadacie" bo raczej z punktu widzenia CZYSTEJ
              organizacji to
              > nie zabardzo jest to PRZEJRZYSTE !!??

Być może umknęło wcześniej na skutek emocji, więc powtórzę:

1. Portal sedina.pl nie prowadzi zbiórki na pomnik

2. Nie jesteśmy stowarzyszeniem, fundacją, OPP, ani niczym podobnym.
              Nie mamy formy prawnej, z punktu widzenia prawa to moja prywatna
              strona :), więc nie mam obowiązku tłumaczyć się z mojej _prywatnej_
              działalności, równie dobrze może Pan/Pani występować z prośbami jak
              powyżej do każdej strony dajmy na to miłośników waranów (trudne
              słowo), czy fana jakiegoś zespołu prowadzącego stronę o swoim idolu

I tu mógłbym juz skończyć, bo nie mam obowiązku się tłumaczyć z
              cyt. "ile kasiorki "posiadacie"" ale nie mam też czego ukrywać więc -
              licząc na zrozumienie treści przekazu przez czytającego prosze
              przyjąc do wiadomości:

3. Wszystkie osoby zaangażowane w życie i tworzenie portalu (ok 60
              osób) otrzymują co miesiąc raport finansowy (jesli tak możemy nazwać
              zestawienie zawierajace w podsumowaniu kwoty trzycyfrowe, pardon w
              ubiegłym miesiącu były kwoty czterocyfrowe z jedynką z przodu :))

4. "Finanse" prowadzi na moją prośbę ktoś inny niż ja

5. Proszę podać login pod którym przelał Pan/Pani jakąś kwotę na
              portal sedina.pl w przeszłości a po potwierdzeniu takiego przelewu
              przez skarbnika prześlę ostatni aktualny raport.

Arkadiusz Bis
              admin(at)sedina.pl
    • Gość: Henryk W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 17:22
      Pani Gieniu proszę zająć się lepiej sklepem, bo zaczyna podupadać.
      Liczna obsługa snuje się po kątach nie zwracając uwagi na klientów,
      którzy zabłądzili do sklepu (pewnie ostatni raz).
      • Gość: :) Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 00:35
        "Sprzedawanie" tematu Sediny do "GW" to gorzej niż kolaboracja, pnie Genowefo,
        może tą aktywność warto było przenieść na właściwe poszukiwania, a nie na pseudo
        promocje w pseudo gazetce?....
      • Gość: sed Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.eastwest.com.pl 11.03.08, 10:26
        Szukajcie a znajdziecie?? tylko naiwnych żal!Może twórcy teorii sedinowej się
        ujawnią do końca!Niewykluczone ze ktoś jakiś kawałeczek czegoś posiada ale żeby
        za sedine to robiło.A tylu biegłych w temacie milczy,kraj i świat czeka na
        pozytywny finał tych rewelacji,puki co to za tych co wiedzą ale nie powiedzą
        szczecinianie robią,taka gmina.
        • Gość: w Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 01:02
          weź się za łopatę pacanie!
    • Gość: zbiórkę W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.bracz.edu.pl 22.02.08, 07:45
      niech ktoś poprowadzi zgiórke funduszów na ten cel
    • Gość: czytelnik Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.centertel.pl 22.02.08, 08:57
      A może jest u Krzystka w apartamencie? - po coś mu te 150 m2 jest
      potrzebne. Zgodnie z przepisami jak na rodzinę Krzystka to za dużo.
      • Gość: PAn Re: W Lesie Arkońskim nie ma Sediny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 01:01
        Z jakimi przepisami dobrotliwy kmiocie? te przepisy od wujka Stalina już nie
        obowiązują! bądź spokojny w swojej kurnej chacie, i pamiętaj że kmiot to kmiot
        a Pan to Pan, to twoje gó..ane poczucie pseudo sprawiedliwości tylko drażni,
        prezydent musi mieć większe mieszkanie / dom niż byle głupi kmiot, przecież to
        oczywiste?!!!!... kmiocie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka