mike102 09.01.02, 11:28 To wcale nie jest takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek Re: W ktorym budynku mieszkala caryca Katarzyna??? IP: 193.178.168.* 09.01.02, 11:36 W źródłach jakie znam jest to okreslane tak: budynek w którym się urodziła i jakiś czas mieszkała nie istnieje - zniszczył go pożar (?). Budynek stał w miejscu, gdzie obecnie znajduje się PZU i (chyba nadal?) kaplica Adwentystów Dnia Siódmego - czyli obok LO IX. A przed zmianami w 1989 w budynku był Wojewódzki Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk czyli CENZURA ...:-)))Ot taki specyficzny Genius Loci:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: W ktorym budynku mieszkala caryca Katarzyna??? 09.01.02, 11:39 Na tymże budynku PZU zawiesili tablicę (w ramach opisania mieskiego szlaku turystycznego) informującą, że to właśnie tu. Odpowiedz Link Zgłoś
javal Re: W ktorym budynku mieszkala caryca Katarzyna??? 10.01.02, 11:30 Gość portalu: Tomek napisał(a): > W źródłach jakie znam jest to okreslane tak: budynek w którym się urodziła i > jakiś czas mieszkała nie istnieje - zniszczył go pożar (?). Budynek stał w > miejscu, gdzie obecnie znajduje się PZU i (chyba nadal?) kaplica Adwentystów > Dnia Siódmego - czyli obok LO IX. A przed zmianami w 1989 w budynku był > Wojewódzki Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk czyli CENZURA ...:-)))Ot > > taki specyficzny Genius Loci:-)) Zgadza się prawie wszystko. Wydawało mi się jednak, że misie od cenzury siedziały w budynku przy Św.Ducha w obecnie pięknie wyremontowanej siedzibie Warty. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
laura74 Re: W ktorym budynku mieszkala caryca Katarzyna??? 09.01.02, 11:45 O carycy Katarzyne II i jej synowej, cesarzowej Marie Fiodorownie napiszemy w cyklu z Archiwum Sz. 18 stycznia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Uuu! Dobzi jestescie :-))) IP: *.*.*.* 09.01.02, 11:54 Księżna Sophia Augusta Anhalt-Zerbst (ur. 1729), cesarzowa Rosji Katarzyna II mieszkala oczywiscie kolo LO IX, w w budynku gdzie obecnie stoi PZU. Księżna Dorota Augusta von Wurtemberg (ur. 1759), caryca Rosji Maria Fiodorowa urodzila sie i mieszkala w Palacu pod Globusem i to ona, nieslusznie jest brana za Kaske ;-))). Ot, taka ciekawostka przed poludniem ;-))))))))))))). Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Uuu! Dobzi jestescie :-))) 09.01.02, 12:10 Mike, no co ty- kogo chcesz przyłapać ;) Parę lat temu to może...... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Uuu! Dobzi jestescie :-))) IP: *.*.*.* 09.01.02, 13:15 stettiner napisał(a): > Mike, no co ty- kogo chcesz przyłapać ;) Parę lat temu to może...... :))) No akurat Ciebie to bym raczej nie dal rady :-)))))) Chyba predzej na odwrot ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Uuu! Dobzi jestescie :-))) 09.01.02, 14:03 Jak kacha u nas mieszkała to jeszcze nie była carycą ;) słowem caryca Katarzyna nigdy u nas nie mieszkała... ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Uuu! Dobzi jestescie :-))) IP: *.*.*.* 09.01.02, 14:40 bbury napisał(a): > Jak kacha u nas mieszkała to jeszcze nie była carycą ;) słowem caryca Katarzyna > nigdy u nas nie mieszkała... ;((( Ba, nie tylko ze nie byla caryca, to nawet nie byla Kaska, tylko Zosia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Uuu! Dobzi jestescie :-))) 09.01.02, 14:18 Gość portalu: Mike napisał(a): > stettiner napisał(a): > > > Mike, no co ty- kogo chcesz przyłapać ;) Parę lat temu to może...... :))) > > No akurat Ciebie to bym raczej nie dal rady :-)))))) > Chyba predzej na odwrot ;-))) Nie żartuj, nikt by mnie nie namówił na podjęcie takiego wyzwania- ale dziękuje za miłe słowo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Uuu! Dobzi jestescie :-))) IP: 193.178.168.* 09.01.02, 16:59 To może mi się dacie przyłapać? Pamiętacie kim był, szczecinianin z urodzenia Carl Schleich?? :-)))))))W jakiej "branży" się zasłużył? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REKIN Re: Uuu! Dobzi jestescie :-))) IP: 10.10.10.* 09.01.02, 17:14 Nie wiem czy takim powodem do dumy jest to, że urodziła się tutaj caryca Rosji, za której sprawą upadła Rzeczpospolita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Trudne! IP: *.*.*.* 09.01.02, 17:27 Gość portalu: Tomek napisał(a): > To może mi się dacie przyłapać? Pamiętacie kim był, szczecinianin z urodzenia > Carl Schleich?? :-)))))))W jakiej "branży" się zasłużył? :-) W pierwszej chwili obstawilem na jakiegos poete ale potem zajarzylem - czy to nie lekarz, ktory byl pionierem w stosowaniu narkozy? OK. A to teraz pytanie ode mnie: Ludwig August Most. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Trudne! IP: 193.178.168.* 09.01.02, 17:31 Brawo Mike - jestem pod wrażeniem!! :-)) Schleich był twórcą stosowanego nadal znieczulenia nasiękowego - tzw miejscowego, gdy tkanki dookoła np szytej rany ostrzykuje się śrokiem znieczulającym typu Lidocaina (kiedyś - kokainą) Chylę czoła :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Bylo trudne! IP: *.*.*.* 09.01.02, 17:48 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Brawo Mike - jestem pod wrażeniem!! :-)) Schleich był twórcą stosowanego nadal > znieczulenia nasiękowego - tzw miejscowego, gdy tkanki dookoła np szytej rany > ostrzykuje się śrokiem znieczulającym typu Lidocaina (kiedyś - kokainą) > Chylę czoła :-))))))) He, he, dzieki ale troche mi sie popieprzylo, bo jak piszesz Schleich zajmowal sie znieczuleniami miejscowymi a ja go sobie wyobrazilem jako goscia ktory przytykal pacjentowi szmate pod nos i mial nadzieje ze sie po wszystkim obudzi :-))))) Ciekawe kto rozwiaze zagadke Mosta? :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HSPS Re: Most IP: 141.202.246.* 09.01.02, 19:45 Gość portalu: Mike napisał(a): > > Ciekawe kto rozwiaze zagadke Mosta? :-))))) Szczeciński malarz - bodajże I połowa XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Most IP: *.*.*.* 11.01.02, 16:46 Gość portalu: HSPS napisał(a): > Gość portalu: Mike napisał(a): > > > > > Ciekawe kto rozwiaze zagadke Mosta? :-))))) > > Szczeciński malarz - bodajże I połowa XIX wieku. Oczywiscie odpowiedz prawidlowa. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Śląski ślad IP: 212.244.79.* 10.01.02, 11:00 Album "Wrocław z lotu ptaka". Opis pomnika na placu Kościuszki - gen. Bogusław von Tauentzien. Autor zapytuje "Ciekawe skąd takie słowiańskie imię u pruskiego generała". Oczywiście Pomorzanie wiedzą, ale moje pytanie - skąd konkretnie pochodził w/w generał, nb. wielce zasłużony w bojach o odebranie Austrii Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Śląski ślad IP: *.*.*.* 11.01.02, 16:54 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Album "Wrocław z lotu ptaka". Opis pomnika na placu Kościuszki - gen. Bogusław > von Tauentzien. Autor zapytuje "Ciekawe skąd takie słowiańskie imię u pruskiego > generała". Oczywiście Pomorzanie wiedzą, ale moje pytanie - skąd konkretnie > pochodził w/w generał, nb. wielce zasłużony w bojach o odebranie Austrii Śląska > . Boguslaw, albo jak pisza Niemcy Bogislaw/Bogislaff bylo dosc popularnym imieniem na Pomorzu. W konciu cala plejada jego wladcow wlasnie tak miala na imie. General nie byl szczecinianinem - urodzil sie w Lemborku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Inny śląski ślad IP: *.*.*.* 11.01.02, 16:57 Wieki architekt, modernista, odcisnal swe pietno we Wroclawiu a urodzil sie w Szczecinie. O kim mowa? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HSPS Re: Inny śląski ślad IP: 141.202.246.* 11.01.02, 17:37 Chyba nie myślisz o Hansie Poelzig - uznany za modernistę, "tworzył" we Wrocławiu, ale urodził się w Berlinie. Ciekawe kogo masz na myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Inny śląski ślad IP: *.*.*.* 11.01.02, 17:52 Gość portalu: HSPS napisał(a): > Chyba nie myślisz o Hansie Poelzig - uznany za modernistę, "tworzył" we > Wrocławiu, ale urodził się w Berlinie. > Ciekawe kogo masz na myśli... Nie, ten o kim mysle na 100% urodzil sie w Szczecinie i jest prawdopodobnie jednym z najwybitniejszych architektow XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HSPS Re: Śląski ślad IP: 141.202.246.* 11.01.02, 17:07 Cytat: Bogislav von Tauentzien urodził się w 1710 roku w Lęborku. Pochodził ze starej pruskiej szlachty, ale jego imię i nazwisko świadczy również o dalekich polskich korzeniach. Całe swe życie poświecił karierze w armii pruskiej pnąc się szybko po szczeblach oficerskich i w przededniu wojny siedmioletniej uzyskał stopień generała. Powierzono mu obronę świeżej pruskiej zdobyczy - Wrocławia. W 1760 roku dowodzona przez niego załoga miasta brawurowo odparła wszystkie ataki wojsk austriackich, a sam generał tuz przed decydującym szturmem , stojąc w kaplicy św. Gertrudy, która pełniła jakby rolę barbakanu przed Bramą Świdnicką, oświadczył swemu sztabowi rzucając swój generalski kapelusz o ziemię : Jak nie odeprzemy szturmu , to ja tutaj padnę i zostanę pogrzebany. Szturm odparto, a zasłużony generał do swej śmierci pełnił funkcję dowódcy wrocławskiego garnizonu. Zmarł w 1791 roku i zgodnie ze swym życzeniem, został pogrzebany w pobliżu kaplicy św.. Gertrudy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Uuu! Dobzi jestescie :-))) IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.01.02, 16:22 No co Ty Commando! To ten budynek w ktorym z Dzikiem jaralem bongo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HSPS Re: Inny śląski ślad - architekt IP: 141.202.246.* 14.01.02, 10:44 Znalazłem Mike - zapewne chodzi o Maxa Berga, ur. w Szczecinie (1870), zaprojektował we Wrocławiu Halę Ludową (oryginalna nazwa "Jahrhunderthalle", specjalnie na wystawę "stulecia" ). (nawiasem mówiąc pracował dość dużo z Hansem Poelzigem, założyli razem nawet "Schlesischer Bund für Heimatschutz", w Regensburgu jest właśnie wystawa "Hans Poelzig we Wrocławiu. Architektura i Sztuka 1900-1916, 09.12.01 - 27.01.02 Museum Ostdeutsche Galerie REGENSBURG") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Inny śląski ślad - architekt IP: 212.244.79.* 16.01.02, 09:32 To ten, choć według moich danych ("Wrocław od A do Z", wyd. 2) urodził się w 1887. Jeśli tak jest to by oznaczało, że Berg został naczelnym architektem Wrocka w wieku 22 lat (sic!), a największe jego dzieło powstało gdy miał 26. Odpowiedz Link Zgłoś
javal Re: W ktorym budynku mieszkala caryca Katarzyna??? 18.01.02, 08:59 polecam b.ciekawą historię carycy wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=650635&dzial=szs010108 Odpowiedz Link Zgłoś