Dodaj do ulubionych

Jak ożywić Rynek Sienny ?

IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 26.09.03, 23:31
Oto jest pytanie. Prawda jest taka że rynrk Sienny bardziej przypomina
ryneczek z małego porowincjonalnego miasteczka niż rynek miejski z dużego
grodu. Sienny stracił na znaczeniu po zburzeniu szczecińskich fortyfikacji i
rozbudowie miasta, tego znaczenia nigdy później nie odzyskał i pewnie nigdy
już nie odzyska. A więc można dojść do wniosku że na siłę nie ma sensu szukać
dla niego wielkiej roli i misji. To nie oznacza że mamy pozwolić aby był tam
parking. Na przedwojennych fotografiach widać na nim różne kramy i stoiska,
dlaczego nie kontynuować tej tradycji? Może urządzić na rynku stragan?
Oczywiście nie mówię o tym aby postawić tam budy z ciuchami, piwem i mięsem.
Chodzi mi o ładne stylowe lady pod markizami. Każdy kto chciałby w tym
miejscu handlować musiałby wykupić swoje stanowisko, także rodzaj
działalności powinien być ściśle określony. Żadnych flaszek, gier, ciuchów i
innego szmelcu tylko warzywa i owoce, kwiaty. Być może pomysł brzmi trochę
dziwacznie, ale to powinno być rozwiązanie przejściowe, mające przyciągnąć w
to miejsce chociaż okolicznych mieszkańców na zakupy.Trzeba zacząć tam
ściągać ludzi, jeśli ktoś przyjdzie na zakupy to może przy okazji wstąpi na
kawę do kawiarni. Jeśli wynajem stanowiska będzie tani można też ukrócić
handel na kartonach przy głównych ulicach.
Obserwuj wątek
    • Gość: sołtys Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 23:54
      tam powinno być szczecińskie centrum napełniania balonów
    • Gość: bożek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.03, 00:21
      a zakupione tam gruszki powinno sie spozywac pod mostem dugim a potem hop do
      odry
      • absztyfikant Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 27.09.03, 01:22
        Pomysl jest wart rozwazenia. Ja myslalbym bardziej o stworzeniu tam miejsca na
        stylowe jarmarki typu tych swiatecznych w Salzburgu. No i otoczenie musi sie
        poprawic.
        • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 27.09.03, 15:05
          absztyfikant napisał:

> Pomysl jest wart rozwazenia. Ja myslalbym bardziej o stworzeniu tam miejsca
          na
          > stylowe jarmarki typu tych swiatecznych w Salzburgu. No i otoczenie musi sie
          > poprawic.

Otoczenie stopniowo się poprawia, w budowie są kolejne kamieniczki, taki
          warzywny jarmark mógłby funkcjonować np. od kwietnia do listopada, w grudniu
          mógłby sie odbywać jarmark świąteczny i noworoczny, a od stycznia do kwietnia
          jarmarki okazjonalne np. sprzętu zimowego, wyrobów cukierniczych itp.
          • absztyfikant Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 27.09.03, 15:09
            No wlasnie o czyms takim myslalem. Nie budki sprzedajace mydlo i powidlo, ale
            wlasnie takie stylowe i tematyczne straganiki. kto wie, moze ta nowa "swiecka
            tradycja" zapocztakuje cos na ksztalt jarmarku dominikanskiego z Gdanska ?:)
            • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 27.09.03, 15:23
              absztyfikant napisał:

kto wie, moze ta nowa "swiecka
              > tradycja" zapocztakuje cos na ksztalt jarmarku dominikanskiego z Gdanska ?:)
              Byłoby świetnie mieć np. "jarmark hanzeatycki" albo "jarmark Sediny" Myślę że
              owe stylowe stanowiska można przygotować dość tanim kosztem a sprzedający i
              kupujący sami się znajdą. Może nawet uda się zwerbować do pomocy miasto jeśli
              tylko powiemy Marianowi że będą mieli szansę zarobić działkowcy :)
              • absztyfikant Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 27.09.03, 15:28
                Paradoksalnie to dzialkowcy moga sie przydac. Kolorowe jabluszka, gruszki czy
                inne slwiki zazwyczaj dobrze sie sprzedaja. W swoim czasie przy bulwarze
                znajdowal sie rybny jarmark. Moze pojsc w tym kierunku ?
                • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 27.09.03, 15:38
                  O to właśnie chodzi, miasto pomaga zarobić działkowcom, przygotowując dla nich
                  stanowiska, a działkowcy przyciągają dzięki swoim usługom handlowym na rynek
                  ludzi. A wiec korzysta i miasto i działkowcy, a targ rybny jest pomysłem jak
                  najbardziej trafionym, może GW zainteresuje się tym pomysłem i uda się go
                  przedstawić władzom miasta. Takie targi mają zreszta na szczecińskim podzamczu
                  długą tradycję, rybami targowano na bulwarze nad Odra , warzywami i owocami na
                  Rynku Warzywnym (planowana jest jego odbudowa).
                  • absztyfikant Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 27.09.03, 15:41
                    W Stettinie okolice dzisiejszej starowki to byla straszna menelownia. A jesli
                    chodzi o targ rybny, to przypominam wszem i wobec, ze takowy odbyl sie kilka
                    lat temu.
                    • absztyfikant Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 27.09.03, 15:42
                      Ucielo mi wiadomosc.;)

Ja bym bardziej liczyl na redakcje Glosu Szczecinskiego, bo ostatnio ich
                      siedziba przeniosla sie na Podzamcze.:)
                  • Gość: stasiek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 15:52
                    Gość portalu: quba napisał(a):

> O to właśnie chodzi, miasto pomaga zarobić działkowcom, przygotowując dla
                    nich
                    > stanowiska, a działkowcy przyciągają dzięki swoim usługom handlowym na rynek
                    > ludzi. A wiec korzysta i miasto i działkowcy, a targ rybny jest pomysłem jak
                    > najbardziej trafionym, może GW zainteresuje się tym pomysłem i uda się go
                    > przedstawić władzom miasta. Takie targi mają zreszta na szczecińskim
                    podzamczu
                    > długą tradycję, rybami targowano na bulwarze nad Odra , warzywami i owocami
                    na
                    > Rynku Warzywnym (planowana jest jego odbudowa).

Powiedzcie mi, kto po nich posprząta; mam na myśli władze miasta i działkowców !
          • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 11:37

> Otoczenie stopniowo się poprawia, w budowie są kolejne kamieniczki,

no nie za bardzo. na tej ulicy idacej do baszty (zadaje sie pannenska) budowe w
            ogole wstrzymano. buduje sie jedynie jeden domek przy wyszynskiego. nie ma tam
            oswietlenia ulicznego. wszytsko dlatego ze spoldzielnia podzamcze zbanktuowalao
            a miasto umywa rece. niedlugo bedzie tam jak na skolwinie. pozdrawiam rado
    • adelmus Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 27.09.03, 16:01

Tez od dluzszego czasu chodzi mi po glowie pytanie jak sprawic by Podzamcze
      zaczelo wreszcie tetnic zyciem.
      Slusznie zauwaza Kuba , ze kluczem do tego jest Rynek Sienny.
      Rzeczywiscie koncepcja zrobienia tam stylizowanego targowiska o zmiennym profilu
      jest bardzo fajna. Moglo byc powstac cos na ksztal targowiska w Hamburgu ,
      oczywscie w wersji mini:-)
      Oczywiscie zawsze warto popatrzec na tego typu projekty z poziomu szarej
      rzeczywistosci by ocenic szanse powodzenia takiego projektu...
      Mysle , ze na poczatku tego typu dzialnosc nie moglaby byc stala tylko
      okazjonalna tzn. kiermasze swieteczne , festyny piwa , dni sledzia
      itd...wszystko zalezy od promocji i madrze przemyslanej koncepcji takich
      wydarzen handlowo-rozrywkowych...
      Pisze , ze na razie nie widze tego jako cos stalego ze wzgledu na silne
      zakorzenienie w swiadomosci Szczecinian "Turzynu" i "Manhattanu" jako miejsc
      targowych. W takim przypadku konkurencja bylaby bardzo trudna.Niemniej warto
      zaczynac od malych rzeczy by dokonac wiekszych :-)
      • swarozyc Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 27.09.03, 18:59
        Kilka razy do roku moznaby bylo zorganizowac jarmarki dewocjonaliow polaczone
        ze sprzedaza odpustow. Powadze tych komercyjnych - z gruntu rzeczy -
        przedsiewziec zapewnialaby nieopodal znajdujaca sie katedra jak rowniez
        kosciol (wujka) jakuba. Dopelnieniem uciech duchowych byloby cieszace wzrok
        pospolstwa wystepy kuglarzy, zaklinaczy wezow i polykaczy ognia.
        Do bardziej spektakularnych wystepow mozna byloby dodac pokazywanie gawiedzi,
        wsuwajacej pierniki torunskie zwane "rydzykami", dzieci z wrodzonymi wadami
        genetycznymi szpecace ich wyglad, urodzonymi zgodnie z WC, mimo znanym nauce
        badaniom prenatalnym...
        • Gość: Ana Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 11:52
          ciekawą atrakcją mógłoby również być wystawienie na widok publiczny
          wyliniałego,zaślepionego węża,o imieniu Swarożyc,energicznie pożerającego
          własny ogon...
      • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 11:38
        adelmus napisał:

Moglo byc powstac cos na ksztal targowiska w Hamburgu ,
        > oczywscie w wersji mini:-)
        > Oczywiscie zawsze warto popatrzec na tego typu projekty z poziomu szarej
        > rzeczywistosci by ocenic szanse powodzenia takiego projektu...

a szanse wynosza 0,00000001

pozdrawiam rado
    • Gość: zibi Zapytajcie o zdanie właściciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 20:39
      Osoby mniej zorientowane pragnę poinformować, że Rynek Sienny należy do
      prywatnych osób. Został przejęty od Spółdzielni Podzamcze w ramach rozliczeń za
      niewybudowane nieruchomości. Temat ten był wielokrotnie poruszany przez Jacynę-
      Witt podczas sesji i komisji. Do wglądu w BRM jest interpelacja M.J.W do
      prezydenta oraz odpowiedź na nią. Sam to czytałem. Prezydent twierdzi, że nie
      jest w stanie z tego powodu zaangażować się w promowanie Podzamcza. Sprawa jest
      zresztą znacznie trudniejsza, bo ulice i pozostałe place na Podzamczu w całości
      należą do prywatnych właścicieli, przy czym nie tych samych, do których należą
      kamienice. I powstał konflikt - kto ma sprzątać, oświetlać, zabezpieczać oraz
      promować całość. M.J.W zaproponowała aby miasto zamieniło się z właścicielami
      ulic i placów na inne grunty i przejęło nadzór nad tymi miejscami. Tym
      bardziej,że kamienice należą do ludzi ale Podzamcze jest dla wszystkich
      mieszkańców Szczecina. Nie wszyscy się z tym zgodzili. Większość uważa, że
      miasto nie powinno się wtrącać. I w ten sposób traci możliwość wpływu na
      promocję tego miejsca, a co za tym idzie na kreowanie polityki turystycznej na
      terenie całego kwartału Niepodległości, Wyszyńskiego, Odra, Trasa Zamkowa.
      • adelmus Re: Zapytajcie o zdanie właściciela 27.09.03, 21:52

Dzieki Zibi! za szczegolowe informacje. Co do ulic na Podzamczu to wiedzialem ,
        ze maja prywatnych wlascicieli. Co prawda slyszalem , ze w swoim czasie chcieli
        oni odsprzedac swoje prawa miastu , ale to nie skorzystalo z oferty.
        Nie wiedzialem natomiast , ze Rynek Sienny tez jest w prywatnych rekach. To
        wiele tlumaczy ...
        Jak widac by zajmowac sie wskrzeszaniem zycia na Podzamczu najpierw trzeba by
        uregulowac sprawy wlasnosciowe. Teraz tylko pozostaje zastanowic sie w jaki
        sposob...
        • wujtarabuk a mus 27.09.03, 21:55
          adelmus napisał:
          Jak widac by zajmowac sie wskrzeszaniem zycia na Podzamczu najpierw trzeba by
          uregulowac sprawy wlasnosciowe. Teraz tylko pozostaje zastanowic sie w jaki
          > sposob...
          ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
          Dojrzali ludzie najpierw sie zastanawiaja a pozniej podejmuja kroki. nie
          odwrotnie.(-:
          • adelmus Re: a mus 27.09.03, 22:07

Totez jest tak jak piszesz ...
            1. Najpierw pojawila sie dyskusja o ozywieniu Podzamcza.
            2. Jak Zbibi wykazal nie sa tam rozwiazane problemy wlasnosciowe ulic i placu.
            3. Teraz trzeba sie zastanowic jak mozna osiagnac kompromis pomiedzy prawami
            wlasnosci wlascicieli tych parceli , a dobrem miasta jakim jest tetniace zyciem
            Podzamcze.
            4. Poza tym byc moze obecnym wlascicielom rowniez zalezy na ozywieniu tego
            miejsca w miescie i mozliwe sa pozytywne zmiany Podzamcza w ramach obecnego
            ukladu wlasnosciowego.

pozdr.
            Adelmus

• Gość: quba Re: a mus IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 28.09.03, 16:19
              Adelmus ma racje, moze własciciele uznają że nie tylko parking moze przynieśc
              zysk, a jeśli nie to miasto powinno się wtrącić, a nie przyglądać się jak rynek
              staje się parkingiem, może jeszcze wybudują tam stację benzynową, to co się
              dzieje wokół Podzamcza to zwyczajny burdel! Istnieje chyba jeszcze coś takiego
              jak plan zagospodarowania przestrzennego, który właściciel musi wziąść pod
              uwagę.
              • absztyfikant Re: a mus 28.09.03, 16:22
                To jest rynek tylko z nazwy. Pomijam fakt, ze jest troche odchylony. Poza tym
                rynek powinien byc obudowany pierzejami, a stanowic swoisty parking. Trzeba
                budowac kamieniczki, tylko na Boga - nie w takiej kolorystyce jak teraz i z
                ciut wiekszym szacunkiem dla ich dawnego wygladu.
                • Gość: quba Re: a mus IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 28.09.03, 16:26
                  absztyfikant napisał:

> To jest rynek tylko z nazwy. Pomijam fakt, ze jest troche odchylony. Poza tym
                  > rynek powinien byc obudowany pierzejami, a stanowic swoisty parking. Trzeba
                  > budowac kamieniczki, tylko na Boga - nie w takiej kolorystyce jak teraz i z
                  > ciut wiekszym szacunkiem dla ich dawnego wygladu.
                  Z tego co widziałem to zabudowują kwartał przy rynku ale na razie od
                  Wyszyńskiego, miejmy nadzieję że te prace obejmą cały kwartał i rynek zyska
                  kolejnę pierzeje. W tej pierzei przewidziana jest do rekonstrukcji jedna
                  stylowa kamieniczka.
                  • absztyfikant Re: a mus 28.09.03, 16:28
                    No wlasnie, a rekonstruowane powinny byc wszytkie kamieniczki przy tym
                    niedoszlym rynku. Reszta bedzie wygladac pewnie jak z koszmaru pijanego
                    cukiernika.
              • Gość: stasiek Re: a mus IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.09.03, 16:31

> Adelmus ma racje, moze własciciele uznają że nie tylko parking moze przynieśc
                > zysk, a jeśli nie to miasto powinno się wtrącić, a nie przyglądać się jak
                rynek
                >
                > staje się parkingiem, może jeszcze wybudują tam stację benzynową, to co się
                > dzieje wokół Podzamcza to zwyczajny burdel! Istnieje chyba jeszcze coś
                takiego
                > jak plan zagospodarowania przestrzennego, który właściciel musi wziąść pod
                > uwagę.

A co powiesz na to, jeśli okaże się że ze wzgledu na turystyczne walory
                Podzamcza nasz "znakomity" urbanista miejski mgr inż.arch. Cehak rzeczywiście
                zaproponował szybkie zmiany do planu zagospodarowania przestrzennego i rada
                miasta "zaklepała" i parkingi i stację paliw ?
      • Gość: quba Re: Zapytajcie o zdanie właściciela IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 27.09.03, 21:54
        Nie wiedziałem że na Podzamczu panuje taki własnosciowy bałagan, taka sytuacja
        jednak mnie nie dziwi. Działania radnej "Od Nowa" należy poprzeć, jeśli
        kiedykolwiek chcemy aby Podzamcze zaczęło żyć. Oczywiście nasz prezydent
        bezczynnie rozkłada ręce. Chyba najwyższy czas aby miasto wzięło się poważnie
        za tą sprawę. Czy nie ma możliwości rozpędzenia tej kliki z S.M. Podzamcze.
        Krew człowieka zalewa, w 2001 roku całe Podzamcze miało być gotowe, tymczasem
        mamy rok 2003 a połowę terenu nadal zarastają chaszcze, budowa kamienic idzie
        jak flaki z olejem a każdy metr kwadratowy ma innego właściciela. A miasto na
        to pozwala i oczywiście nie może nic zrobić, sam już nie wiem gdzie my żyjemy.
        • mike102 Re: Zapytajcie o zdanie właściciela 28.09.03, 03:41

> Nie wiedziałem że na Podzamczu panuje taki własnosciowy bałagan, taka
          sytuacja
          > jednak mnie nie dziwi. Działania radnej "Od Nowa" należy poprzeć, jeśli
          > kiedykolwiek chcemy aby Podzamcze zaczęło żyć. Oczywiście nasz prezydent
          > bezczynnie rozkłada ręce. Chyba najwyższy czas aby miasto wzięło się
          poważnie
          > za tą sprawę. Czy nie ma możliwości rozpędzenia tej kliki z S.M. Podzamcze.
          > Krew człowieka zalewa, w 2001 roku całe Podzamcze miało być gotowe,
          tymczasem
          > mamy rok 2003 a połowę terenu nadal zarastają chaszcze, budowa kamienic
          idzie
          > jak flaki z olejem a każdy metr kwadratowy ma innego właściciela. A miasto
          na
          > to pozwala i oczywiście nie może nic zrobić, sam już nie wiem gdzie my
          żyjemy.

budowa przez 3 lata praktycznie stale bo spoldzielnia podzamcze narobila
          przekretow (rowniez w stargardzie) i skonczylo sie to jej upadloscia. rynek
          sienny odtrzymaly 3 osoby na mocy wyroku sadowego - w ten sposob odzyskaly
          czesc swoi naleznosci od sm podzamcze.
        • Gość: rado Re: Zapytajcie o zdanie właściciela IP: 111.111.51.* 28.09.03, 11:42

> Nie wiedziałem że na Podzamczu panuje taki własnosciowy bałagan, taka
          sytuacja
          > jednak mnie nie dziwi. Działania radnej "Od Nowa" należy poprzeć, jeśli
          > kiedykolwiek chcemy aby Podzamcze zaczęło żyć.

tylko bez polityki.

>sam już nie wiem gdzie my żyjemy.

no w szczecinie. niestety. pozdrawiam rado
      • Gość: zibi uzupełnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 23:04
        Chciałem jeszcze dodać, że należy zrozumieć obecnych właścicieli ulic i plaów.
        Oszukał ich prezes Spółdzielni Podzamcze i przejęcie terenów było jedynym
        sposobem na odzyskanie czegokolwiek. Natomiast niezrozumiała jest postawa
        miasta, które z jednej strony pozbyło się możliwości wpływu na kreowanie tego
        miejsca poprzez przekazanie SP terenów wtedy, gdy ta spółdzielnia była już na
        skraju bankructwa a z drugiej strony nie chce naprawić swojego błędu teraz. W
        Sp. Podzamcze kamienice nabywali możni tego miasta, w tym różni prominenci
        polityczni, stąd sprawa ta jest dodatkowo interesująca. Obecnie na dwóch
        rynkach jest szykowana propozycja urządzenia parkingu platnego. Wtedy możemy
        pożegnać sę z kiermaszami świątecznymi czy sezonowymi - w okresie większej
        ilości turystów. Skontaktowałem się telefonicznie dzisiaj z M.J-W, która
        zapewniła mnie, że będzie ten temat drążyła dalej. Tym bardzie, że jest to
        część jej koncepcji dotyczącej tzw. kwartału turystycznego. Zainteresowanych
        odsyłam do autorki projektu. Pomysł, moim zdaniem, jest dobry i realny.
    • absztyfikant do zibiego 27.09.03, 21:42
      Tu akurat Od Nowa ma racje. Witam po dluzszej nieobecnosci.
    • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 11:35

> Oto jest pytanie.

sluszne uwagi. tylko ze sie nieda. w szczecinie na tym nikomu nie zalezy. nikt
      nie widzi problemu. poza tym ludzie uwazaja ze to bardzo dobrze ze mozna blisko
      przyjechac samochodem do pubu ze i z domu widac. samochod to ich male dziecko.
      wiec parking bedzie. z drugiej strony ratusza jest zreszzta nastepny.

Jeśli wynajem stanowiska będzie tani można też ukrócić
      > handel na kartonach przy głównych ulicach.

tez nie widze szans bo:
      1. jest tam parking.
      2. niegdy nie bedzie tak tanio zeby bylo za darmo. a ci wszystcy obrzydliwi
      handlarze stoja na miescie za darmo ku uciesze strazy miejskiej policji i
      prezydenta.
      3. gdyby sie przeniesli to handlowali by tym czym do tej pory czyi mandarynki
      ziemniaki i ponczochy.
      pozdrawiam rado
      • Gość: quba Kto to wyjaśni ? Może GW ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 28.09.03, 16:29
        Jestem ciekaw jaka jest obecnie sytuacja upadłej spółdzielni, kto jest
        właścicielem nie zabudowanych gruntów, na jakiej zasadzie budowane są kamienice
        i na jakiej zasadzie będa budowane w przyszłości, moze ktoś z was zna odpowiedź
        na te pytania, a moze czas aby sprawa zainteresowała Gazeta Wyborcza.
        • Gość: rado Re: Kto to wyjaśni ? Może GW ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 17:56

> Jestem ciekaw jaka jest obecnie sytuacja upadłej spółdzielni, kto jest
          > właścicielem nie zabudowanych gruntów, na jakiej zasadzie budowane są
          kamienice
          >
          > i na jakiej zasadzie będa budowane w przyszłości, moze ktoś z was zna
          odpowiedź
          >
          > na te pytania, a moze czas aby sprawa zainteresowała Gazeta Wyborcza.

bylo to ladnie opisane zdaje sie w piatkowym kurierku. generalnie na twoje
          pytania nikt nie zna odpowieddzi. wszystko jest podzielone miedzy wierzycieli.
          pozdrawiam rado
          • Gość: quba Re: Kto to wyjaśni ? Może GW ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 28.09.03, 22:17
            Gość portalu: rado napisał(a):

wszystko jest podzielone miedzy wierzycieli.
            > pozdrawiam rado

To najgorsze co mogło Podzamcze spotkać, rozdrobnienie własnościowe, ale niech
            miasto się tym wreszcie zajmie, za to im płacimy żeby mieli pomysły na
            rozwiązywanie takich problemów.
            • Gość: rado Re: Kto to wyjaśni ? Może GW ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 22:51
              >
              > To najgorsze co mogło Podzamcze spotkać, rozdrobnienie własnościowe, ale
              niech
              >
              > miasto się tym wreszcie zajmie, za to im płacimy żeby mieli pomysły na
              > rozwiązywanie takich problemów.

no placimy im tez zeby bylo bezpiecznie na ulicach czysto autobusy nowe i
              tanie, inwestycje jakies zeby przyciagneli. a jak jest to sam wiesz. pozdrawiam
              rado
              • Gość: stasiek Re: Kto to wyjaśni ? Może GW ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 07:41

> Gość portalu: quba napisał(a):
                > >
                > > To najgorsze co mogło Podzamcze spotkać, rozdrobnienie własnościowe, ale
                > niech
                > >
                > > miasto się tym wreszcie zajmie, za to im płacimy żeby mieli pomysły na
                > > rozwiązywanie takich problemów.
                >
                > no placimy im tez zeby bylo bezpiecznie na ulicach czysto autobusy nowe i
                > tanie, inwestycje jakies zeby przyciagneli. a jak jest to sam wiesz.
                pozdrawiam
                >
                > rado

Rado, to może przestańmy im płacić, albo conajmniej mówmy o tym w taki sposob
                aby to zaczęło do nich docierać !
                • Gość: rado Re: Kto to wyjaśni ? Może GW ? IP: 111.111.51.* 01.10.03, 16:43
                  Gość portalu: stasiek napisał(a):

> > no placimy im tez zeby bylo bezpiecznie na ulicach czysto autobusy nowe i
                  > > tanie, inwestycje jakies zeby przyciagneli. a jak jest to sam wiesz.
                  > pozdrawiam
                  > >
                  > > rado
                  >
                  > Rado, to może przestańmy im płacić, albo conajmniej mówmy o tym w taki sposob
                  > aby to zaczęło do nich docierać !

chyba raqczej to drugie wyjscie. ale jak emeryt stary i gluchy to nie uslyszy.
                  pozdrawiam rado
            • mike102 Re: Kto to wyjaśni ? Może GW ? 29.09.03, 00:22

> Gość portalu: rado napisał(a):
              >
              > wszystko jest podzielone miedzy wierzycieli.
              > > pozdrawiam rado
              >
              > To najgorsze co mogło Podzamcze spotkać, rozdrobnienie własnościowe, ale
              niech
              >
              > miasto się tym wreszcie zajmie, za to im płacimy żeby mieli pomysły na
              > rozwiązywanie takich problemów.

dlaczego? wg mnie najgorszym problemem bylo te ze caly terem dostal sie
              spoldzielni podzamcze. a wiadomo spoldzielnie = komuna + syfilis.
              starowki wlasnie w ten sposob postaly ze setki wlascicieli budowalo dal
              siebie - dzieki temu dbano o wyglad i wykonawstwo. natepnie wlasciciele
              starali sie zarabiac, wiec to ozywialo partery i mieszkania. spoldzielnie maja
              to w analiach. wygonawstywo i ozywienie mozemy obejrzec na wlasne oczy.

przejecie przez wlascicieli i budowa na wlasna reke jest wg mnie doskonala
              wiadomoscia i szansa!
              • Gość: quba Mike102 IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 29.09.03, 12:06
                mike102 napisał:

> przejecie przez wlascicieli i budowa na wlasna reke jest wg mnie doskonala
                > wiadomoscia i szansa!
                Nie byłbym takim optymistą. S.M. Podzamcze budowała i sprzedawała jednemu
                właścicielowi całą kamienicę, co było absolutnnie poronionym pomysłem. Gdyby
                spółdzielnia budowała kamieniczki i sprzedawała w nich mieszkania osobom
                prywatnym, pewenie dziś Podzamcze byłoby zasiedlone. Teraz po upadłości każdy
                sobie rzepkę skrobie, właściciele maja grunt i buduja kamieniczki za własną
                kasę której często nie ma więc budowa się ciągnie, w takim temie i na takich
                zasadach to całe podzamcze zbudują za pół wieku.
                • mike102 Re: Mike102 29.09.03, 20:25

> mike102 napisał:
                  >
                  > > przejecie przez wlascicieli i budowa na wlasna reke jest wg mnie doskonala
                  >
                  > > wiadomoscia i szansa!
                  > Nie byłbym takim optymistą. S.M. Podzamcze budowała i sprzedawała jednemu
                  > właścicielowi całą kamienicę, co było absolutnnie poronionym pomysłem. Gdyby
                  > spółdzielnia budowała kamieniczki i sprzedawała w nich mieszkania osobom
                  > prywatnym, pewenie dziś Podzamcze byłoby zasiedlone. Teraz po upadłości
                  każdy sobie rzepkę skrobie, właściciele maja grunt i buduja kamieniczki za
                  własną kasę której często nie ma więc budowa się ciągnie, w takim temie i na
                  takich zasadach to całe podzamcze zbudują za pół wieku.

Wlasnie to ze caly budynek nalezy do jednej osoby jest normalne. Na zachodzie
                  wszedzie tak jest (nie liczac budynkow socjalnych nalezocych do miasta). Jakie
                  z tego korzysci. Ano takie za budynki sa utrzymywane w dobrym stanie. Sa
                  remontowane. Nie sa pomalowane w 4 kolory w zaleznosci od wlasciciela
                  mieszkanie. Nie ma srajacych psow i smierdzacych kotow. Wszystkie okna sa w
                  tym samym stylu i kolorze. Klopotliwi lokatorzy sa w miare szybko usuwani.
                  Wlasciciel moze tez prowadzic jakas polityke wobec budynku, wynajmowac go na
                  biura, sklepy, pub. I to jest normalne! Jesli za kazdym razem mialoby
                  dochodzic do konsensusu 8 rodzin to bylby niezly galimatias bo ci z I pietra
                  zawsze sa przeciwni knajpom na parterze.

Kamienice wykonane pod nadzorem wlasciciela na pewno beda wykonane i
                  wykonczone o niebo lepiej niz te pod nadzorem spoldzielni. Poza tym z
                  pewnoscia duzo szybciej zorganizowano by legalne podlaczenie wszystkich mediow
                  (to byl jeden z najwiekszych problemow na Podzamczu).
                  A co do braku kasy to nie przesadzalbym. Gdy sie interesowalem nabyciem tam
                  nieruchomosci 148 kamienic bylo KUPIONYCH nim jeszcze powstaly. Duzo tam
                  berlinskich adresow i nr telefonow.
                  • Gość: quba Re: Mike102 IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 29.09.03, 21:08
                    Zgoda, ale czemu zakładasz że do takiej kamieniczki wprowadzi się jakaś
                    menelia, która ją zdewastuje i będzie pragnęła wszystko przerabiać. Prywatna
                    spółdzielnia buduje dla prywatnych osób, które kupuja mieszkania i się
                    urzadzają w wykończonym lokalu. Nie widzę aby zbudowana przez S.M Widok plomba
                    między Tkacką a Staromłyńską, czy kamienice Stylbudu w tym samym miejscu były
                    szpecone przez lokatorów, mieszkania sa zasiedlone lokale na parterze wynajęte,
                    renowacja idzie do przodu i wszyscy są zadowoleni, tak mogłoby być na
                    Podzamczu. Tymczasem budowa kamieniczek raz idzie jak burza, potem staje,
                    wszystko jest rozgrzebane.
                    • mike102 Re: Mike102 30.09.03, 15:41

> Zgoda, ale czemu zakładasz że do takiej kamieniczki wprowadzi się jakaś
                      > menelia, która ją zdewastuje i będzie pragnęła wszystko przerabiać. Prywatna
                      > spółdzielnia buduje dla prywatnych osób, które kupuja mieszkania i się
                      > urzadzają w wykończonym lokalu. Nie widzę aby zbudowana przez S.M Widok
                      plomba
                      > między Tkacką a Staromłyńską, czy kamienice Stylbudu w tym samym miejscu
                      były
                      > szpecone przez lokatorów, mieszkania sa zasiedlone lokale na parterze
                      wynajęte,
                      > renowacja idzie do przodu i wszyscy są zadowoleni, tak mogłoby być na
                      > Podzamczu. Tymczasem budowa kamieniczek raz idzie jak burza, potem staje,
                      > wszystko jest rozgrzebane.

podzamcze nie ma byc dzielnica mieszkaniowa tylko organizmem tentniacym
                      zyciem. jesli kazda kamienica ma wlasciciela to moze on nia swobodnie
                      gospodarowac - na parterze knajpa, antykwariat czy ktokolwiek bedzie chcial
                      wynajac. I i II pietro biura, III i poddasze - mieszkania na wynajem. Jesli to
                      ma byc osiedle to nigdy tam nie bedzie "starowkowej" atmosfery. Mieszkancy
                      zawsze beda blokowali powstawanie knajp (jak np. na glownym miescie w gdansku,
                      albo ex ubecja mieszkajaca u nas na panienskiej) i preferowali budowe
                      parkingow - to naturalne, oni chce zyc spokojnie i wygodnie.
                      A tak sa mieszkania do wynajecia, warunki sa znane - bierzesz albo nie.

porownanie do tkackiej jest nietrafione. ladne tam ale kajpy zadnej to ja nie
                      widzialem.
                      no i ostatni aspekt - rozdrobniona wlasnosc. jak myslisz dlaczego kamienice w
                      centrum wygladaja tak okropnie? ano dlatego ze nie maja jednego wlasciciela,
                      co wcale nie znaczy ze zamieszkuje je element, wrecz przeciwnie 90% to
                      normalni ludzie (tyle ze zulikow najbardziej widac). ale wspolnoty nie sa w
                      stanie sie zebrac do kupy, zorganizowac remont. roznice w zamoznosci powoduja
                      tez ze jeden ma ladne okna a drugiemu sie rozpadaja, jeden ma pomalowane a
                      drugi nie, nie mozna tez przeprowadzic wiekszych renowacji - np. odtworzenia
                      ornamentow, renowacji bram i klatek schodowych itp. bo kazdy dba o swoje.
                      a "swoje" konczy sie na dzwiach do mieszkania.

wlascicielskie kamienice - to dziala - uwierz mi!
                      • Gość: quba Re: Mike102 IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 30.09.03, 17:15
                        mike102 napisał:

>
                        > podzamcze nie ma byc dzielnica mieszkaniowa tylko organizmem tentniacym
                        > zyciem. jesli kazda kamienica ma wlasciciela to moze on nia swobodnie
                        > gospodarowac - na parterze knajpa, antykwariat czy ktokolwiek bedzie chcial
                        > wynajac. I i II pietro biura, III i poddasze - mieszkania na wynajem. Jesli
                        to
                        > ma byc osiedle to nigdy tam nie bedzie "starowkowej" atmosfery.
                        ALE NP. SCR ZARZĄDZA WSZYSTKIMI KAMIENICAMI I W PODOBNY SPOSÓB DOBIERA
                        WŁAŚCICIELI, NA PARTERZE KNAJPY, SKLEPY ITP, NA PIĘTRZE BIURA A WYZEJ
                        MIESZKANIA I APARTAMENTY.
                        Mieszkancy
                        > zawsze beda blokowali powstawanie knajp (jak np. na glownym miescie w
                        gdansku,
                        > albo ex ubecja mieszkajaca u nas na panienskiej) i preferowali budowe
                        > parkingow - to naturalne, oni chce zyc spokojnie i wygodnie.
                        Z TYM TRZEBA SIĘ ZGODZIĆ, MIESZKAŃCY MOGA ROBIĆ PROBLEMY.
                        > A tak sa mieszkania do wynajecia, warunki sa znane - bierzesz albo nie.
                        >
                        > porownanie do tkackiej jest nietrafione. ladne tam ale kajpy zadnej to ja nie
                        > widzialem.
                        JEST JEDNA "KWADRAT" ALE FATYCZNIE TROCHĘ TAM ZBYT CICHO JAK NA PRZYSZŁY DEPTAK
                        > no i ostatni aspekt - rozdrobniona wlasnosc. jak myslisz dlaczego kamienice w
                        > centrum wygladaja tak okropnie? ano dlatego ze nie maja jednego wlasciciela,
                        > co wcale nie znaczy ze zamieszkuje je element, wrecz przeciwnie 90% to
                        > normalni ludzie (tyle ze zulikow najbardziej widac). ale wspolnoty nie sa w
                        > stanie sie zebrac do kupy, zorganizowac remont. roznice w zamoznosci powoduja
                        > tez ze jeden ma ladne okna a drugiemu sie rozpadaja, jeden ma pomalowane a
                        > drugi nie, nie mozna tez przeprowadzic wiekszych renowacji - np. odtworzenia
                        > ornamentow, renowacji bram i klatek schodowych itp. bo kazdy dba o swoje.
                        > a "swoje" konczy sie na dzwiach do mieszkania.
                        > MASZ RACJĘ ALE W TAKIEJ KAMIENICZCE TO ZMIESZCZĄ SIĘ 2 -3 RODZINY WIĘC RACZEJ
                        SIĘ ZGRAJĄ A NOWE MIESZKANIA NIE BĘDĄ WYMAGAĆ TAKICH PRZERÓBEK.
                        > wlascicielskie kamienice - to dziala - uwierz mi!
                        POWIEDZMY ZE CI WIERZĘ NA SŁOWO, A JAK BĘDZIE? MAM NADZIEJĘ ŻE SIĘ WKRÓTCE
                        PRZEKUNAMY, UDZIELAM KREDYTU ZAUFANIA KAMIENICZNIKOM :)
      • adelmus Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 28.09.03, 22:27

> Gość portalu: quba napisał(a):
        >
        > > Oto jest pytanie.
        >
        > sluszne uwagi. tylko ze sie nieda.

Co to znaczy nie da sie ?! Ludzie w kosmos lataja , a tu glupiej sprawy
        wlasnosciowej nie mozna wyjasnic :-))) bez przesady , to tylko kwestia woli i
        odpowiedniego nacisku ...

pozdrawiam
        Adelmus
        • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 28.09.03, 22:45
          adelmus napisał:

>
          > > Gość portalu: quba napisał(a):
          > >
          > > > Oto jest pytanie.
          > >
          > > sluszne uwagi. tylko ze sie nieda.
          >
          > Co to znaczy nie da sie ?! Ludzie w kosmos lataja , a tu glupiej sprawy
          > wlasnosciowej nie mozna wyjasnic :-))) bez przesady , to tylko kwestia woli i
          > odpowiedniego nacisku ...
          >
          > pozdrawiam
          > Adelmus
          >
          no właśnie, i tak tzreba podejść do tej sprawy.
          • swarozyc Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 28.09.03, 22:49
            nie wiem dlaczego nie dyskutujecie nad moim projektem; charakteryzuje sie
            prostota, tak konieczna w kraju gdzie nic nie mozna porzadnie zrobic do konca,
            zawiera zaproszenie kk do otoczenia inicjatywy swoim patronatem, co w tym
            kraju jest warunkiem sine qua non, no i da troche grosza miejscowym
            cyrkowcom...
            • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 22:54
              swarozyc napisał:

> nie wiem dlaczego nie dyskutujecie nad moim projektem; charakteryzuje sie
              > prostota,

problem w tym ze wszystko co wymyslasz charakteryzuje sie ta sama prostota.
              wlasciwie poza prostota nie ma tam nic. pozdrawiam rado
              • adelmus Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 28.09.03, 22:58

> swarozyc napisał:
                >
                > > nie wiem dlaczego nie dyskutujecie nad moim projektem; charakteryzuje sie
                > > prostota,
                >
                > problem w tym ze wszystko co wymyslasz charakteryzuje sie ta sama prostota.
                > wlasciwie poza prostota nie ma tam nic. pozdrawiam rado

1:0 dla Rado ! :-))))
                • swarozyc Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 28.09.03, 23:02
                  Mylisz sie Radoslawie; prostota jest piekna i w wielu wypadkach konieczna
                  cecha.
                  Z zelazna konsekwencja bede ja stosowal - niewielka trudnosc i juz ktos czegos
                  nie zrozumial, lub nie przewidzial skutkow...
                  • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 29.09.03, 06:16
                    swarozyc napisał:

> Mylisz sie Radoslawie; prostota jest piekna

lepper tez jest piekny. pozdrawiam rado
                    • swarozyc Rado 29.09.03, 12:14
                      lepper tez jest piekny. pozdrawiam rado
                      ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                      Byc moze. Ale nie jest to piekno prostoty, a prostactwa...
                      wydawalo mi sie ze akurat to i akurat ty powinienes wiedziec...
                      • Gość: rado Re: Rado IP: 111.111.51.* 01.10.03, 16:41
                        swarozyc napisał:

> lepper tez jest piekny. pozdrawiam rado
                        > ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                        > Byc moze. Ale nie jest to piekno prostoty, a prostactwa...
                        > wydawalo mi sie ze akurat to i akurat ty powinienes wiedziec...

no wiem dlatego latwo wykrylem u ciebie te objawy. pozdrawiam rado
                  • Gość: ana Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 11:23
                    swarożycu,pomyliłeś prostotę z prostactwem!
                    • swarozyc Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 30.09.03, 12:59
                      Gość portalu: ana napisał(a):

> swarożycu,pomyliłeś prostotę z prostactwem!

nie sadze.
                      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=70&w=8199130&a=8229164
              • Gość: Ana Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 11:21
                swarożycu...nie dyskutujemy nad twoim projektem,bo nikogo już twoje poronione
                projekty nie interesują...
        • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 22:53
          adelmus napisał:

> >
          > > sluszne uwagi. tylko ze sie nieda.
          >
          > Co to znaczy nie da sie ?! Ludzie w kosmos lataja , a tu glupiej sprawy
          > wlasnosciowej nie mozna wyjasnic :-))) bez przesady , to tylko kwestia woli i
          > odpowiedniego nacisku ...

a zapomnialem ze teraz mamy byc optymistyczni i aktywni. no mysle ze to za duza
          sprawa. nikt nie jest w stanie odebrac wlasnosci i dac jej komus innemu.
          szczegolnie jak ten drugi niehce jej wziac. 2 lata juz mija jak pytam dlaczego
          mozna handlowac w centrum rajstopami. i sie nie da. prosze ciebie. pozdrawiam
          rado
          • adelmus Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? 28.09.03, 22:57

> adelmus napisał:
            >
            > > >
            > > > sluszne uwagi. tylko ze sie nieda.
            > >
            > > Co to znaczy nie da sie ?! Ludzie w kosmos lataja , a tu glupiej sprawy
            > > wlasnosciowej nie mozna wyjasnic :-))) bez przesady , to tylko kwestia wol
            > i i
            > > odpowiedniego nacisku ...
            >
            > a zapomnialem ze teraz mamy byc optymistyczni i aktywni. no mysle ze to za duza
            >
            > sprawa. nikt nie jest w stanie odebrac wlasnosci i dac jej komus innemu.
            > szczegolnie jak ten drugi niehce jej wziac. 2 lata juz mija jak pytam dlaczego
            > mozna handlowac w centrum rajstopami. i sie nie da. prosze ciebie. pozdrawiam
            > rado

Uliczne centra dystrybucji rajstop , ogorkow , mandarynek , bluzek non-iron to
            rowniez problem , ktorym trzeba sie zajac ale wszystko w swoim czasie :-)
            • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 23:26
              adelmus napisał: > Uliczne centra dystrybucji rajstop , ogorkow , mandarynek ,
              bluzek non-iron to
              > rowniez problem , ktorym trzeba sie zajac ale wszystko w swoim czasie :-)

ale dzisiaj optymizmu. jutro nowy szary dzien. pozdrawiam rado
          • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 28.09.03, 23:10

nikt nie jest w stanie odebrac wlasnosci i dac jej komus innemu.
            > szczegolnie jak ten drugi niehce jej wziac. 2 lata juz mija jak pytam
            dlaczego
            > mozna handlowac w centrum rajstopami. i sie nie da. prosze ciebie. pozdrawiam
            > rado

Ale nikt tu nie mówi o odbieraniu własności, pewnie nikt z um do tej pory z
            tymi właścicielami nie rozmawiał i niczego im nie proponował.
            • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 28.09.03, 23:27
              > Ale nikt tu nie mówi o odbieraniu własności, pewnie nikt z um do tej pory z
              > tymi właścicielami nie rozmawiał i niczego im nie proponował.

no rozmawiali. zdaje sie krzystek mowi w kurierku ze to jest wlasnoswc prywatna
              a miasto nie jest od tego zeby pomagac kazdemu prywatnemu jak ma na to ochote.
              pozdrawiam rado
              • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 29.09.03, 12:15

zdaje sie krzystek mowi w kurierku ze to jest wlasnoswc prywatna
                >
                > a miasto nie jest od tego zeby pomagac kazdemu prywatnemu jak ma na to
                ochote.
                > pozdrawiam rado
                No tak, miasto wogóle ni musi nikomu pomagać, ale czemu się dziwić skoro
                władze tego miasta same potrzebuja pomocy wielu specjalistów.
                • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 01.10.03, 16:37

> No tak, miasto wogóle ni musi nikomu pomagać, ale czemu się dziwić skoro
                  > władze tego miasta same potrzebuja pomocy wielu specjalistów.

roznych dziedizn medycyny. geriatria na poczatek. pozdrawiam rado
    • Gość: ferd Wprowadziłbym preferencyjne warunki dla burdeli nt IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 09:28
      • Gość: rado Re: Wprowadziłbym preferencyjne warunki dla burde IP: 111.111.51.* 01.10.03, 16:36
        porady w przychodni zdrowia psychicznego sa darmowe. pozdrawiam rado
    • Gość: pleple A może podpalić parkującego tam pewnego JEEPa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 21:27
      Rynek byłby bardzo ożywiony. Przynajmniej na jakiś czas.
      • Gość: stasiek Re: A może podpalić parkującego tam pewnego JEEPa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 21:39
        Czyj Jeep i jakie skutki przyniesie podpalenie ?
        • Gość: stasiek Re: A może podpalić parkującego tam pewnego JEEPa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 15:47
          plepe, to w końcu czyj to jeep; po nazwisku prosze !
          • Gość: ferd Re: A może podpalić parkującego tam pewnego JEEPa IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 17:19
            szkoda. Włodek by się wkurwił.
            • Gość: stasiek Re: A może podpalić parkującego tam pewnego JEEPa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 17:32
              Gość portalu: ferd napisał(a):

> szkoda. Włodek by się wkurwił.

A prosiłem po nazwisku i następnie bez "mięcha", bo ten Włodek rzeczywiście
              może się zdenerwować, on od siódmego roku życia był pewno ministrantem, mimo
              że "organizacja taty" zabraniała !
              • Gość: ferd Re: A może podpalić parkującego tam pewnego JEEPa IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 19:21
                To widzę, że kolega czuje klimat! Skąd w takim razie te naiwne pytania?
                • Gość: 555555555555555555 55555555555555555555555555555555555555555555555 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 19:42
                  5555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555
                  Zawsze maksimum piątek.
                  • Gość: stasiek Re: 555555555555555555555555555555555555555555555 IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 20:01
                    Gość portalu: 555555555555555555 napisał(a):

>
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    > Zawsze maksimum piątek.

Tej piątkowicz, czyżbyś Ty też przyznawał się do tego jeepa. A w szczególności,
                    zgodnie z teraz obowiązującym "zachwaszczanym" jezykiem polskim, jeżeli chcesz
                    być "debeściak" to powinieneś mieć zawsze maksimum szóstek !
                    • Gość: poinformowany Re: Jeżeli chodzi o 555555555555 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 05:54
                      To już niedługo :

-------------------------
                      ---------\\- -//-------
    • Gość: m.j.w Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 21:53
      Bardzo dużo na temat stanu formalno-prawnego Rynku Siennego i Nowego napisał
      zibi. Dodam do tego informację, że Spóldzielnia "Podzamcze" zawiesiła
      likwidację, wznowiła działalność, a jednoosobowym prezesem został..
      dotychczasowy likwidator. We wtorek Komisja Promocji, Rozwoju i GM zapozna się
      z korespondencją dot. Starego Nowego Miasta. Jestem ciekawa, czego będzie
      dotyczyła ta korespondencja. Informacje przekażę na forum.
      • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 29.09.03, 22:57
        Gość portalu: m.j.w napisał(a):

We wtorek Komisja Promocji, Rozwoju i GM zapozna się
        > z korespondencją dot. Starego Nowego Miasta. Jestem ciekawa, czego będzie
        > dotyczyła ta korespondencja. Informacje przekażę na forum.

My także jesteśmy ciekawi treści tej korespondencji. Cieszę się że ta sprawa
        zostanie poruszona przez Komisję. Mam nadzieję że uda się rozwiązać problemy
        Podzamcza i wcześniej czy później stanie się ono tak jak zakładano wizytówką
        miasta.
        • Gość: m.j.w Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 22:43
          W korespondencji nic nie było. Tylko wcześniejsze dokumenty potwierdzajace stan
          faktyczny tzn. przejęcie przez osoby prywatne ulic i placów Podzamcza. Zostało
          wystosowane w sierpniu pismo przez te osoby do Mariana Jurczyka z propozycją
          zamiany nieruchomości. Czekają na odpowiedź. Dyskusja na Komisji Promocji,
          Rozwoju i Gospodarki Morskiej dotyczyła przede wszystkim Wieloletniego Programu
          Inwestycyjnego 2004-2007.
          • Gość: kopin Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 217.153.169.* 01.10.03, 00:40
            dyskusji której nie było
            to był raczej monolog, bo zaproszeni urzędnicy
            ZNOWU nie byli przygotowani!!!
            pytania były za trudne
            proszę o szczegóły również w tej sprawie.
            pozdr
            • Gość: m.j.w Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 08:25
              Dyrektorzy wydziałow nie byłi przygotowania do prezentacji ZAŁOŻEŃ
              Wieloletniego Programy Inwestycyjnego. Ten program powinien przedstawić
              Prezydent, gdyż sama koncepcja powinna wyjść od niego. Po prostu oni nie wiedzą
              co mają prezentować, gdyż nikt tego nie wie. W tym dokumencie w roku 2006-7
              gwałtownie rosną "inwestycyjne wydatki wyborcze". Przy spadających dochodach
              pozostaną obietnicą.
              • Gość: stasiek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 13:18

> Dyrektorzy wydziałow nie byłi przygotowania do prezentacji ZAŁOŻEŃ
                > Wieloletniego Programy Inwestycyjnego. Ten program powinien przedstawić
                > Prezydent, gdyż sama koncepcja powinna wyjść od niego. Po prostu oni nie
                wiedzą
                >
                > co mają prezentować, gdyż nikt tego nie wie. W tym dokumencie w roku 2006-7
                > gwałtownie rosną "inwestycyjne wydatki wyborcze". Przy spadających dochodach
                > pozostaną obietnicą.

Małgorzatko, czy mogę wierzyć własnym okularom; to po co Ci Dyrektorzy
                wydziałów przyszli na to posiedzenie komisji, jak to "po prostu oni nie wiedzą
                co mają prezentować, gdyż nikt tego nie wie " .
                Czy mam tę sytuację rozumieć wobec tego, że pogadaliście sobie o
                przysłowiowej "dupie Maryni" i wszyscy są w porzadku wobec nas Waszych wyborców?

• Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 01.10.03, 16:40

> Wieloletniego Programy Inwestycyjnego.

tu nie trzeba wilkiego planu i zalozen. ze wspomne strategie dla
                szczecina. "szczecin ponadregionalnym centrum integracji euroepjskij" i tym
                podobne bzdury. trzeba malych konkretnych kroczkow.

czy zatem istenije jakas mozliwosc wlaczenia oswietlenia ulic na podzamczu???
                pozdrawiam rado
                • Gość: stasiek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 18:27

> Gość portalu: m.j.w napisał(a):
                  >
                  > > Dyrektorzy wydziałow nie byłi przygotowania do prezentacji ZAŁOŻEŃ
                  > > Wieloletniego Programy Inwestycyjnego.
                  >
                  > tu nie trzeba wilkiego planu i zalozen. ze wspomne strategie dla
                  > szczecina. "szczecin ponadregionalnym centrum integracji euroepjskij" i tym
                  > podobne bzdury. trzeba malych konkretnych kroczkow.
                  >
                  > czy zatem istenije jakas mozliwosc wlaczenia oswietlenia ulic na podzamczu???
                  > pozdrawiam rado

Rado , nie możesz tak pisać, ktoś wziął za strategię dla Szczecina
                  całkiem "przyzwoite" pieniądze, ktoś zlecił wykonanie tego opracowania i ktoś
                  jest odpowiedzialny za jego wdrożenie . Tych problemów nie można określać
                  mianem "... i tym podobne bzdury...", nawet jeżeli uważasz, żetrzeba małych
                  kroczków . Niekompetentni wysoko opłacani urzędnicy nie mogą
                  bezkarnie "nicnierobić", należy piętnować takich urzedników "odspawywać" ich od
                  stołków .
                  • Gość: rado Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: 111.111.51.* 01.10.03, 18:56

> Rado , nie możesz tak pisać, ktoś wziął za strategię dla Szczecina
                    > całkiem "przyzwoite" pieniądze, ktoś zlecił wykonanie tego opracowania i ktoś
                    > jest odpowiedzialny za jego wdrożenie . Tych problemów nie można określać
                    > mianem "... i tym podobne bzdury...", nawet jeżeli uważasz, żetrzeba małych
                    > kroczków . Niekompetentni wysoko opłacani urzędnicy nie mogą
                    > bezkarnie "nicnierobić", należy piętnować takich urzedników "odspawywać" ich
                    od
                    >
                    > stołków .

slusznie tylko jak?
                    pozdrawiam rado
                    • Gość: Gondolier Re: No to już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 19:58
                      Zlecił Runowicz. Zlecenie wziął Darek Zarzecki profesor. Zapłacono minimum
                      (ponoć jest jakiś Aneks) 120.000.zł kwota z oficjalnych słów pani Malanowskiej
                      Elżbiety. Większych pierdół nie czytałem w życiu
                      • Gość: rado Re: No to już IP: 111.111.51.* 01.10.03, 20:05
                        Gość portalu: Gondolier napisał(a):

> Zlecił Runowicz. Zlecenie wziął Darek Zarzecki profesor. Zapłacono minimum
                        > (ponoć jest jakiś Aneks) 120.000.zł kwota z oficjalnych słów pani
                        Malanowskiej
                        > Elżbiety. Większych pierdół nie czytałem w życiu

czesto te same osoby sie przewijaja. a dariusza w. nie bylo?
                        pozdrawiam rado
                        • Gość: stasiek Re: No to już IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 20:23

> Gość portalu: Gondolier napisał(a):
                          >
                          > > Zlecił Runowicz. Zlecenie wziął Darek Zarzecki profesor. Zapłacono minimum
                          >
                          > > (ponoć jest jakiś Aneks) 120.000.zł kwota z oficjalnych słów pani
                          > Malanowskiej
                          > > Elżbiety. Większych pierdół nie czytałem w życiu
                          >
                          > czesto te same osoby sie przewijaja. a dariusza w. nie bylo?
                          > pozdrawiam rado

Panie prof. Dariuszu Zarzecki , proste pytanie dlaczego nie wykonuje pan
                          nadzoru autorskiego nad swoim dziełem, zgodnie z etycznymi zasadami pańskiego
                          zawodu ?
                    • Gość: stasiek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 20:19

> Gość portalu: stasiek napisał(a):
                      >
                      > > Rado , nie możesz tak pisać, ktoś wziął za strategię dla Szczecina
                      > > całkiem "przyzwoite" pieniądze, ktoś zlecił wykonanie tego opracowania i k
                      > toś
                      > > jest odpowiedzialny za jego wdrożenie . Tych problemów nie można określać
                      > > mianem "... i tym podobne bzdury...", nawet jeżeli uważasz, żetrzeba małyc
                      > h
                      > > kroczków . Niekompetentni wysoko opłacani urzędnicy nie mogą
                      > > bezkarnie "nicnierobić", należy piętnować takich urzedników "odspawywać" i
                      > ch
                      > od
                      > >
                      > > stołków .
                      >
                      > slusznie tylko jak?
                      > pozdrawiam rado
                      Rado, na początek pytając ich między innymi na tym forum za co wzięli pieniądze
                      i kto ich powinien rozliczyć za robotę ?
                      Prawdziwe jest stwierdzenie że kropla drąży skałę !
              • Gość: stasiek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 17:36

> Wieloletniego Programy Inwestycyjnego. Ten program powinien przedstawić
                > Prezydent, gdyż sama koncepcja powinna wyjść od niego. Po prostu oni nie
                wiedzą
                >
                > co mają prezentować, gdyż nikt tego nie wie. W tym dokumencie w roku 2006-7
                > gwałtownie rosną "inwestycyjne wydatki wyborcze". Przy spadających dochodach
                > pozostaną obietnicą.

Małgorzatko, jeżeli jest to zgodne z prezentacjami na stronie
                www.um.szczecin.pl, to w gminie-mieście Szczecin istnieje Wydział Inwestycji
                Miejskich pod "wodzą" Dyrektora(-ki) Wydziału pani Rajkiewicz Jadwigi( wiem,
                wiem, po polsku najpierw należy pisać imię ) , która nie jest kierownikiem
                miejskiej jednostki organizacyjnej i która nie podejmuje decyzji w imieniu
                prezydenta miasta ( patrz Oswiadczenia majątkowe w Biuletynie Informacji
                Publicznej Szczecin ). Po tym "incydencie" z brakiem osoby odpowiedzialnej za
                plan inwestycji miejskich, należy więc zadać pytanie: "po cholerę" nam ten
                Wydział i wysokopłatna pani Dyrektor Rajkiewicz ?, po cholerę nam pan zastępca
                prezydenta "chwacki" Chwat? i nieudacznik magazynier prezydent Marian Jurczyk ?
                Musisz się dalej domyślić po co nam taka komisja rady miasta, która toleruje
                taki działania .
                Z pozdr.
                • Gość: m.j.w Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 20:47
                  Urzędnicy, dyrektorzy wydziałów byli niekompetentni, bo nie posiadali
                  informacji. W WPI były cyferki, ale nikt nie potrafił powiedzić, skąd te
                  cyferki się wzięły i dlaczego właśnie na dany cel zostały przeznaczone. Obecne
                  wybory bezpośrednie prezydenta, dają mu olbrzymią władzę i możliwości. Rada
                  Miasta jest od tworzenia prawa lokalnego, a prezydent od rządzenia. Jeżeli ktoś
                  pcha się na tę funkcję, musi wiedzieć, że nie polega to na wręczaniu dyplomów i
                  pustosłowiu o biednych i bezdomnych. Nie może być też tak,że od radnych
                  oczekuje się tworzenia koncepcji zarządzania miastem. To jakiś absurd!
                  Analogicznie: to tak, jakby zamiast Millera miała rządzić Gilowska, ale
                  premierem pozostałby Miller Jeżeli ktoś bierze władzę, to niech ję realizuje.
                  Tym bardziej, że ma 850 urzędników, 700 mln pieniędzy w budżecie i bierze kasę
                  w wys. ok. 10.00 zł na rękę. Nie jest także chyba normalnę, że ciągle się
                  powtarza: radni powinni pomagać prezydentowi. Jeżeli prezydent wypełnia program
                  radnych, to tak. Ale jeżeli działania, lub brak działań prezydenta jest
                  niezgodny z programem radnych, to dlaczego mają go popierać? Chyba coś jest
                  postawione na głowie. W takim wypadku radni mogą przedstawiać indolencję osoby
                  rządzącej, brak pomysłów, koncepcji zarządzania miastem. Gdyby radni
                  postępowali inaczej, dawaliby przyzwolenie na takie działania.
                  • Gość: stasiek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 20:58

> Urzędnicy, dyrektorzy wydziałów byli niekompetentni, bo nie posiadali
                    > informacji. W WPI były cyferki, ale nikt nie potrafił powiedzić, skąd te
                    > cyferki się wzięły i dlaczego właśnie na dany cel zostały przeznaczone.
                    Obecne
                    > wybory bezpośrednie prezydenta, dają mu olbrzymią władzę i możliwości. Rada
                    > Miasta jest od tworzenia prawa lokalnego, a prezydent od rządzenia. Jeżeli
                    ktoś
                    >
                    > pcha się na tę funkcję, musi wiedzieć, że nie polega to na wręczaniu dyplomów
                    i
                    >
                    > pustosłowiu o biednych i bezdomnych. Nie może być też tak,że od radnych
                    > oczekuje się tworzenia koncepcji zarządzania miastem. To jakiś absurd!
                    > Analogicznie: to tak, jakby zamiast Millera miała rządzić Gilowska, ale
                    > premierem pozostałby Miller Jeżeli ktoś bierze władzę, to niech ję realizuje.
                    > Tym bardziej, że ma 850 urzędników, 700 mln pieniędzy w budżecie i bierze
                    kasę
                    > w wys. ok. 10.00 zł na rękę. Nie jest także chyba normalnę, że ciągle się
                    > powtarza: radni powinni pomagać prezydentowi. Jeżeli prezydent wypełnia
                    program
                    >
                    > radnych, to tak. Ale jeżeli działania, lub brak działań prezydenta jest
                    > niezgodny z programem radnych, to dlaczego mają go popierać? Chyba coś jest
                    > postawione na głowie. W takim wypadku radni mogą przedstawiać indolencję
                    osoby
                    > rządzącej, brak pomysłów, koncepcji zarządzania miastem. Gdyby radni
                    > postępowali inaczej, dawaliby przyzwolenie na takie działania.

Małgorzatko, pozwól że Ciebie zapytam; to po co oni mieli Wam, radnym ten WPI
                    "prezentować"? Mam nieodparte wrażenie po Twoim wyjasnieniu, że ktoś był przez
                    nas wyborców niepotrzebnie wybierany. Czy radni są tabakierą czy nosem ?
                    • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 01.10.03, 21:13
                      Wniosek z tego taki ze teraz wszyscy zrzucaja winę i odpowiedzialność na
                      wszystkich, nikt nic nie wie, nikt nic wiedzieć nie będzie a na Podzamczu
                      będzie bałagan i samowolka póki nie zmienią się władze.
                      • Gość: m.j.w Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 21:25

> Wniosek z tego taki ze teraz wszyscy zrzucaja winę i odpowiedzialność na
                        > wszystkich, nikt nic nie wie, nikt nic wiedzieć nie będzie a na Podzamczu
                        > będzie bałagan i samowolka póki nie zmienią się władze.

Niestety, ale DECYZJE o Podzamczu leżą w gestii prezydenta. Radni mogą tylko
                        monitować, opiniować i analizować. Nie wszyscy na wszystkich, bo ja nie zrzucam
                        winy np. na ciebie. I sama też nie poczuwam się do winy. Robię to, co do mnie
                        należy. Po prostu są osoby za to odpowiedzialne, osoby upoważnione i pozostali.
                        • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 02.10.03, 00:23

> Niestety, ale DECYZJE o Podzamczu leżą w gestii prezydenta. Radni mogą tylko
                          > monitować, opiniować i analizować. Nie wszyscy na wszystkich, bo ja nie
                          zrzucam
                          >
                          > winy np. na ciebie. I sama też nie poczuwam się do winy. Robię to, co do mnie
                          > należy. Po prostu są osoby za to odpowiedzialne, osoby upoważnione i
                          pozostali.
                          >
                          Przepraszam, może jestem niesprawiedliwy, ale trudno sie nie wściekać kiedy nie
                          ma rady na taki marazm i niekopetentnego prezydenta. Jeśli pan Marian Jurczyk
                          jego wiceprezydenci i grono "ekspertów" jakich sobie dobrał razem nie mogą
                          dojść do wniosku że z Podzamczem trzeba się zająć, to czy radni nie mogą ich
                          uświadomić oraz wywrzeć na nich presję. Domyslam się, że to trudne ale jak się
                          im będzie powtarzać z uporem maniaka może coś do nich dotrze?
                          • Gość: m.j.w Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 07:12
                            Masz rację. Ale nie wszyscy radni są takiego zdania. Część radnych uważa, że
                            jest to sprawa prywatnych właścicieli ulic, placów i kamienic. Nie chcą
                            zrozumieć, że Podzamcze jest miejscem szczególnym i powinno być częścią
                            szerszej koncepcji turystycznej. Ostatnia konferencja turystyczna pokazała
                            zresztą, że jesteśmy pod względem turystyki przyjazdowej jednym z najsłabszych
                            miast. A w przypadku Podzamcza tamtejsi inwestorzy, osoby prywatne zafundowaly
                            mieszkańcom Szczecina urokliwe miejsce (bez względu na ocene estetyczną).
                            Władze miasta powinny to tylko w umiejętny sposób wykorzystać i wesprzeć.
                            • Gość: quba Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 02.10.03, 13:10

Ostatnia konferencja turystyczna pokazała
                              > zresztą, że jesteśmy pod względem turystyki przyjazdowej jednym z
                              najsłabszych
                              Wielka szkoda, może zachęcić ludzi którzy przez cały rok przyjeżdżają nad
                              zachodniopomorskie plaże do wizyty w Szczecinie, choćby przejazdem. Ale na
                              pewno nie zaoferujemy im spaceru po Podzamczu, przynajmniej w tym momencie. Mam
                              nadzieję ze mimo wszystko ta sytuacja sie zmieni.
                    • Gość: m.j.w Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 21:17
                      Radni zatwierdzają uchwałę WPI. Ale najpierw musi być ona zaprezentowana przez
                      prezydenta. Jako dokument i jako kierunek rozwoju. Tak, jak posłowie
                      zatwierdzają ustawy w skali makro.
                      • Gość: stasiek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 21:28

> Radni zatwierdzają uchwałę WPI. Ale najpierw musi być ona zaprezentowana
                        przez
                        > prezydenta. Jako dokument i jako kierunek rozwoju. Tak, jak posłowie
                        > zatwierdzają ustawy w skali makro.

Więc jeżeli tak jak posłowie, to odwołajcie Mariana Jurczyka przy np budżecie
                        nie mówiąc juz o niekompetentnych zastępcach i urzędnikach, chyba możecie ?
                        • Gość: m.j.w Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 21:39

> Gość portalu: m.j.w napisał(a):
                          >
                          > > Radni zatwierdzają uchwałę WPI. Ale najpierw musi być ona zaprezentowana
                          > przez
                          > > prezydenta. Jako dokument i jako kierunek rozwoju. Tak, jak posłowie
                          > > zatwierdzają ustawy w skali makro.
                          >
                          > Więc jeżeli tak jak posłowie, to odwołajcie Mariana Jurczyka przy np budżecie
                          > nie mówiąc juz o niekompetentnych zastępcach i urzędnikach, chyba możecie ?

Radni nie mogą odwołać Mariana Jurczyka. Został wybrany w wyborach
                          bezpośrednich i jest odwoływalny tylko w drodze referendum. Wybory bezpośrednie
                          sprawdziły się w większości gmin. Ułatwiają wójtom, burmistrzom i prezydentom
                          podejmowanie decyzji. Niestety, w naszym mieście ułatwiają brak podejmowania
                          jakichkolwiek decyzji.
                          • Gość: stasiek Re: Jak ożywić Rynek Sienny ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 22:16

> Gość portalu: stasiek napisał(a):
                            >
                            > > Gość portalu: m.j.w napisał(a):
                            > >
                            > > > Radni zatwierdzają uchwałę WPI. Ale najpierw musi być ona zaprezentow
                            > ana
                            > > przez
                            > > > prezydenta. Jako dokument i jako kierunek rozwoju. Tak, jak posłowie
                            > > > zatwierdzają ustawy w skali makro.
                            > >

Małgorzatko, napisałem o "wyjątku przy budżecie " i będzie komisarz !
                            > > Więc jeżeli tak jak posłowie, to odwołajcie Mariana Jurczyka przy np budże
                            > cie
                            > > nie mówiąc juz o niekompetentnych zastępcach i urzędnikach, chyba możecie
                            > ?
                            >
                            > Radni nie mogą odwołać Mariana Jurczyka. Został wybrany w wyborach
                            > bezpośrednich i jest odwoływalny tylko w drodze referendum. Wybory
                            bezpośrednie
                            >
                            > sprawdziły się w większości gmin. Ułatwiają wójtom, burmistrzom i prezydentom
                            > podejmowanie decyzji. Niestety, w naszym mieście ułatwiają brak podejmowania
                            > jakichkolwiek decyzji.
    • Gość: Gondolier Rynek Sienny już się ożywił . I to jak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 10:23
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=8284626

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka