Dodaj do ulubionych

Ulica Tkacka, widzieliście??

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 16:26
Widzieliście co się dzieje z ulicą Tkacką (stare miasto, równoległa do
ul.Niepodległości)? Ostatnio wyładniała, nowe bloki, niektóre jeszcze będą
odnawiane. Aż miło się przejść i popatrzyć, co to jazdy autem- nie polecam
(miejmy nadzieje, że za drogę też się wezmą) ;)
Obserwuj wątek
    • adelmus Re: Ulica Tkacka, widzieliście?? 06.10.03, 17:35

Owszem widzielismy :-))) Rzeczywiscie ta uliczka caly czas ladnieje , ostatnio
      oprocz kolorowych bloczkow , odslonieto po remoncie taka mala kamieniczke.
      Zreszta wszystkie kamieniczki na Tkackiej byly bardzo specyficzne w stosunku do
      reszty zachowanej zabudowy. Cechowaly sie calkiem spora wysokoscia ( 5 pieter) a
      do tego byly bardzo waskie ( na szerokosc 4-5 okien) Szkoda , ze wiekszosc z
      nich nie doczekala remontu i pozostalo je jedynie rozwalic , a na ich
      fundamentach postawic nowe - stylizowane.
      Niemniej te stylizacje sa bardzo udane ( moim zdaniem) , a gdy wyburzy sie
      straszak w postaci Baru Extra i jednoczesnie wyrowna sie kostke ulicy oraz zrobi
      chodniki , to bedzie to calkiem urokliwy kawalek miasta ....
      • Gość: rado Re: Ulica Tkacka, widzieliście?? IP: 111.111.51.* 06.10.03, 18:53
        adelmus napisał:

>
        > Owszem widzielismy :-))) Rzeczywiscie ta uliczka caly czas ladnieje , ostatnio
        > oprocz kolorowych bloczkow , odslonieto po remoncie taka mala kamieniczke.

w tym tepie potrwa to 374 lata. czy w jakims duzym polskimmiescie sa tak
        zdezelowane ciemne uliczki w scislym centrum?

> a gdy wyburzy sie
        > straszak w postaci Baru Extra i jednoczesnie wyrowna sie kostke ulicy oraz
        zrob
        > i
        > chodniki , to bedzie to calkiem urokliwy kawalek miasta ....

no wlasnie ale kiedy? w jakim normalnym miescie taki teren jest prze miesiace
        (lata?) zajmowany przez zdezelowany pusty barak?
        pozdrawiam rado
        • adelmus Re: Ulica Tkacka, widzieliście?? 06.10.03, 19:53

Oczywiscie mozna sie przyczepic do tempa odbudowy , ale rozpatrujac stan tej
          uliczki na przestrzeni 60 minionych lat.

Przez ostatnie 10 udalo sie postawic sporo kamienic tworzacych caly kwartal
          pomiedzy Tkacka a Staromlynska .

Poza tym uratowanych zostalo 5 innych kamienic.

Na samym zas koncu wybudowano te plabe bna rogu Tkackiej i Placu Zolnierza.

W stosunku do 50 lat powojennych zaniedban , to jednak jest to jakis postep.

A co do Baru Extra , to ten temat juz zostal omowiony w poscie Quby , jak sie
          okazuje dzierzawa ma wygasnac w tym roku , wtedy zostanie rozpisany nowy
          przetarg uwzgledniajacy kompletna przebudowe tego miejsca...

Pozdrawiam
          Adelmus
          • Gość: rado Re: Ulica Tkacka, widzieliście?? IP: 111.111.51.* 06.10.03, 20:22
            adelmus napisał:

>
            > Oczywiscie mozna sie przyczepic do tempa odbudowy , ale rozpatrujac stan tej
            > uliczki na przestrzeni 60 minionych lat.

no to wydaje mi sie ze najlepiej bylo 60 lat temu. 60 lat... piekny wiek. masz
            tyle czasu?
            > Na samym zas koncu wybudowano te plabe bna rogu Tkackiej i Placu Zolnierza.

znaczy sie toster.

>
            > W stosunku do 50 lat powojennych zaniedban , to jednak jest to jakis postep.

postep jest. nie da sie zaprzeczyc.

>
            > A co do Baru Extra , to ten temat juz zostal omowiony w poscie Quby , jak sie
            > okazuje dzierzawa ma wygasnac w tym roku , wtedy zostanie rozpisany nowy
            > przetarg uwzgledniajacy kompletna przebudowe tego miejsca...

a widocznie przegapilem zajety odpowiadaniem na posty mojego fanclubu czy
            jestem jelitem cienkim czy grubym. no przebudowa baru ekstra to chyba nie jest
            to co szczecinowi jest potrzebne. tam jest potrzebny spychacz i inwestor a te
            dwie rzeczy w szczecinie tak rzadko sie spotykaja. pozdrawiam rado
      • Gość: ppup Re: Ulica Tkacka, widzieliście?? IP: 217.153.158.* 06.10.03, 19:01
        adelmus napisał:

> Niemniej te stylizacje sa bardzo udane ( moim zdaniem) , a gdy wyburzy sie
        > straszak w postaci Baru Extra i jednoczesnie wyrowna sie kostke ulicy oraz
        zrob
        > i
        > chodniki , to bedzie to calkiem urokliwy kawalek miasta ....

przypomne ze nalezaloby tez zrobic cos z tym blokiem z czasów socrealizmu na
        tylach baru extra, bo widok suszonych "gaci" dla spacerujących nie bedzie miłym
        doświadczeniem
        • adelmus Re: Ulica Tkacka, widzieliście?? 06.10.03, 19:55
          Gość portalu: ppup napisał(a):

> adelmus napisał:
          >
          > > Niemniej te stylizacje sa bardzo udane ( moim zdaniem) , a gdy wyburzy sie
          > > straszak w postaci Baru Extra i jednoczesnie wyrowna sie kostke ulicy oraz
          >
          > zrob
          > > i
          > > chodniki , to bedzie to calkiem urokliwy kawalek miasta ....
          >
          > przypomne ze nalezaloby tez zrobic cos z tym blokiem z czasów socrealizmu na
          > tylach baru extra, bo widok suszonych "gaci" dla spacerujących nie bedzie miłym
          >
          > doświadczeniem

Wiesz , problem blokow i ich wyburzania to najtrudniejszy orzech do zgryzienia ,
          tak wiec szybko bym nie liczyl na zmiane tego stanu rzeczy...
      • sterniczka Re: Ulica Tkacka, widziałam ;) 06.10.03, 19:54
        Tak się składa, że od roku mieszkam w tym "stylizowanym bloczku" i muszę
        wyrazić swój zachwyt, iż w ciągu tego roku ta uliczka przeszła dużą
        metamorfozę. Wcześniej gdy przyjeżdzałam do Szczecina raz było mi dane przejść
        się tą uliczką lecz miło tego nie wspominam (tynk odpadający ze ścian, brudno,
        powybijane okna, poprostu niezaciekawie). Dopiero jakieś 3-4 lata temu wziął
        się "ktoś" za to i wygląda to jak wygląda. Tylko dlaczego tak późno?
        Pare dni temu zabezpieczono kamienice, w której kiedyś była piekarnia (tuż przy
        sklepie Społem, czy jak on się tam nazywa ;)) Czekajmy na rezultaty ;)
        Idąc tą uliczką nie da się nie zauważyć tego wspomnianego wcześniej
        strrrasznego bloku za barem extra, już najwyższy czas coś z nim zrobić.
        Oczywiście z tym barem również, gdyż ładna jest przy nim fontanna, tzn. byłaby
        przepiękna gdyby...

Pomimo tego, iż strasznie długo trzeba czekać na końcowe efekty, trzeba
        przyznać iż są one dobre.

PS. Polecam tutejszą smażalnię ryb (mimo "staro-tkackiego" wyglądu rybki są
        pyszne).

PS2. Więcej policji!
        • adelmus Re: Ulica Tkacka, widziałam ;) 06.10.03, 19:56
          sterniczka napisała:

>
          > Pomimo tego, iż strasznie długo trzeba czekać na końcowe efekty, trzeba
          > przyznać iż są one dobre.

Tu zgadzam sie w 100% :-)
          • sterniczka Re: Ulica Tkacka, widziałam ;) 06.10.03, 19:59
            adelmus napisał:

> Tu zgadzam sie w 100% :-)

Miło mi :)
          • Gość: quba Re: Ulica Tkacka, widziałam ;) IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 06.10.03, 20:04
            Uliczka staje się coraz bardziej sympatyczna, a tępo prac wcale nie jest
            żółwie, S.M. Widok wzięła się za renowację kolejnych kamieniczek, sądzę że w
            ciągu 5 lat będzie to urokliwy zakątek Szczecina, należy dodać że w okolicy
            powstaje też siedziba Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (w dawnym biurowcu
            przy Staromłyńskiej) Oczywiście taki stan rzeczy niepokoi wandali i juz musieli
            pobazgrać świeże ściany w jednej z nowych kamienic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka