Dodaj do ulubionych

Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli

02.06.09, 22:25
Mówiłem to wszem i w obec, tu na tym forum, że przyjdzie wraz z
Platformą, tak zwaną, Obywatelską, złodziejstwo na niespotykaną
jesze skalę, skalę, której "komuchom" się nawet nie śniło, są
archiwa Gazety Wyborczej, można sprawdzić! Otóż, przewidywałem że
młoda pazerna młodzież Platformiana, to nie ideolodzy, tylko zwykli
złodzieje, a raczej kombinatorzy, zresztą to to samo! Pisałem,
ostrzegałem i lekarzy, i nauczycieli, mam dowody! To ze mnie debila
robiono że jestem za Jurczykiem, właścieie powinienem się cieszyć,!
Mata co chceta, a ostrzegałem! Nawet Pani Red. Monika Adamowska,
powiedziała mi kiedyś, w czasie udzielania wywiadu, przeciwko Panu
Jurczykowi, jak powiedziałem, że moje wpisy przeciwko niemu, to moja
prowokacja, żeby tylko nasza krzywda w mediach zaistniała, spytała
mnie, czy mi nie żal, tego Miasta, bo jej prywatnie powiedziałem, że
Pana Jurczyka poważam, nota bene Panią Monikę szanuję, też ma
swoich "panów cenzorów", więc jeszcze raz, na kogo Państwo
Nauczyciele Głosowali? Raczej wiem, że nie na Jurczyka!
Obserwuj wątek
    • zoil_online Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 02.06.09, 23:53
      Święta prawda! Platforma nie była również i moim wyborem, ale patrzono na mnie jak na oszołoma, nikt nie słuchał. A te ulizane chłoptasie, obłudne, mizoginistyczne i aroganckie, hulają teraz, ile wlezie... Zgroza!
      • Gość: pomiotlo Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 92.117.170.* 03.06.09, 06:41
        taka zasada rzadzi swiatem, grabie grabia w jedna strone,
        to odnosnie tego co wyrabia wadza.

pomijam fakt ze nauczyciele maja to co robia w d...
        ale za takie pieniadze to mozna miec tylko w d...

a jak ktos probuje utrzymac rodzine na normalnym poziomie i tyra jak wol na
        kilku etatach to zal du.. tym ignorantom za magistratu sciska.

tak jak sie czyta informacje o tym co wyprawia sie ze szczecinskim szkolnictwem
        - to wniosek jest jeden.

OBLAKANI LUDZIE ZARZADZAJA TYM MIASTEM

po zdrawiam
        po miotlo
        • Gość: as Czemu ma to służyć niech odpowiedzą POmysłodawcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 07:14
        • patloki1 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 08:45
          Człowieku, nie wiesz chyba, o czym mówisz. Czy 2 300 dla nauczyciela
          stażysty, 4200,- dla dyplomowanego to mało???? za praktycznie 2 dni
          pracy w tygodniu, bo niewielu się przykłada i poświęca więcej
          czasu. 2300 to urzędas z wieloletnim stażem pracy nie zarobi.
          A o wyrównywaniu do średniej słyszałeś, tj. dodatkowa 14 pensja. za
          nic. Pewnie też nie wiesz ile muszą się w magistracie
          nagimnastykować żeby skądś wziąć te pieniądze, bo państwo ich nie da.
          Człowieku, lepiej się nie wypowiadaj.
          A tak na marginesie,Znam wielu nauczycieli, niewielu, naprawdę
          niewielu dopuściłabym do mojego dziecka.
          • Gość: nauczycielka Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.tkk.pl 03.06.09, 08:52
            A co Ty możesz wiedzieć o pracy nauczyciela, skoro nim zapewne nie jesteś? Od
            kiedy nauczyciel stażysta dostaje 2300 zł? I to za 2 dni pracy w tygodniu?
            Ignorantka z Ciebie. Nie wiesz to się nie wypowiadaj
            Bardzo chciałabym tyle zarabiać tylko za 2 dni pracy....

Pozdrawiam
            Nauczycielka pracująca więcej niż 2 dni w tygodniu
            • patloki1 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 13:57
              art. 30 ust.3 Karty Nauczyciela, Ustawa budżetowa na rok 2009 art.
              15. ust.2
              Sory, 4200 od 1 września, do tego czasu 4007 zł.
              I wiem więcej niż się Pani wydaje.
              a 18 godzin pracy nauczyciela tygodniowo to moje 2 dni pracy w
              tygodniu.
              pozdrawiam
              • Gość: Max bzdury IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 19:30
                Pracuję w szkole i jako nauczciel kontraktowy zarabiam 1000 zl. od ponad pięciu lat i rachunków niw mogę za to opłacić. A jako stażysta dostawałem 8000zł. Zapraszam patloki1 do szkoły, skoro tak nam zazdorścisz. Wreszcie będziesz szczęśliwy.
          • Gość: hero77 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 62.69.212.* 03.06.09, 09:04
            Skąd Ty bierzesz takie kwoty????????????????
            Za dużo czytasz w posłusznych mediach a za mało wiesz o życiu. Jako
            kontraktowy nauczyciel, nigdy nie widziałam kwoty (według Ciebie
            stażysty) na swoim koncie.
            Nie siej propagandy. Już dosyć mitów na temat zarobków nauczycieli
            trafiło do ludu.
            • patloki1 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 14:12
              To zobaczysz, jak na koniec roku dostaniesz wyrównanie, jeśli nie
              osiągasz średniej.
              • Gość: hero77 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 62.69.212.* 03.06.09, 18:49
                Czytaj całe rozporządzenie a nie tylko tabelki. Tylko tabelki
                wyglądają tak imponująco, rzeczywistość jest trochę inna.
                Zapraszam do pracy w szkole. Wszak to tylko dwa dni. Resztę tygodnia
                możesz poświęcić wydawaniu tych kolosalnych pieniędzy.
          • Gość: pomiotlo Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 92.117.84.* 03.06.09, 20:53

eccchhh szkoda slow,

koleżanka małżonka jako kontraktowy nie otrzymuje niestety tych owych 2300 dla
            stażysty (nawet brutto),
            wiec chyba byle co jadasz byle co gadasz.

jest takie powiedzenie: obyś cudze dzieci uczył

sedno tej sprawy jest jednak inne,
            ktoś już wspomniał w tym wątku - nasze miasto nie dba o szkoły,
            a kolejne ekipy działają kadencyjnie byle do następnych wyborów jak najwięcej
            się nachapać.

po zdrawiam
            po miotlo
      • Gość: Ania Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 21:45
        Gwoli wyjaśnienia: Szkoły Muzyczne I i II stopnia ( w odróżnieniu od
        Ogólnokształcących Szkół Muzycznych) realizują tylko zajęcia
        muzyczne (nauka gry na instrumentach, przedmioty teoretyczne,
        zespoły kameralne, chór, orkiestra) i tylko w godzinach
        popołudniowych. Zajęcia zaczynają się o 15.30, kończą ok. 20.30.
        Oczywiście nauczyciel przedmiotu indywidualnego może się próbować
        umówić na wcześniejszą godzinę z uczniem, ale dzieci są wtedy w
        swoich szkołach ogólnokształcących. A na 15.30 do "muzyka" na
        przedmioty grupowe zdąży przyjść połowa uczniów. Bo trwają jeszcze
        lekcje w podstawówkach, gimnazjach, liceach. Młodzież często kończy
        cały dzień zajęć (szkoła zwykła + muzyczna)późnym wieczorem, wraca
        do domu i musi przygotować się do zajęć, odrobić lekcje, pouczyć, a
        najlepiej poćwiczyć na instrumencie kilka godzin. Ciężka jest droga
        do zdobycia zawodu muzyka i niestety, wiąże się z wieloletnią orką,
        by potem zarabiać grosze jako filharmnik, bądź nauczyciel muzyki.
        Ale nie dziwcie się, Ci, którzy nie wiedzą jak funkcjonują Szkoły
        Muzuyczne - zajęcia trwają do późnego wieczora.
    • Gość: zmartwiony Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.chello.pl 03.06.09, 07:24
      Dwa etaty czyli 80 godzin tygodniowo pracy w tym 36 tzw. pensum.
      licząc 5 dniowy tydzień pracy - po 16 godzin dziennie pracy.
      Wychodzi,że Ci Państwo tylko pracują i śpią. Cyborgi jakieś. Jest to
      sprzeczne z szeroko pojętą higieną. Popieram tu magistrat. Powiem
      jeszcze z zupełnie innej beczki. Oczywistym jest, że osoby te
      nie "pracują" po 16 godzin dzienne. Wniosek: niewykonują oni swoich
      obowiązków prawidłowo a etaty te są pustymi etatami. koniec kropka.
      A teraz wujek dobra rada. Wprowadzić etat od 7.30 do 15.30.
      Nauczyciel ma uczyć dzieci, dokształcać się i sprawdzać sprawdziany
      w tych godzinach. I znikną podwójne etaty.
      • Gość: gkl Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.chello.pl 03.06.09, 07:39
        Popieram. Dopiero przy okazji takich zarządzeń wychodzi na jaw jaki
        to jest ten czterdziestogodzinny dzień pracy nauczycieli.
        A wszystko to dzieje sie w czasach bezrobocia, rzekomego , bo gdyby ktos umiał
        dobrze liczyć , to obliczyłby ile byłoby wolnych miejsc
        dla absolwentów - na razie powiększających masy bezrobotnych i emigrantów.
        A poza tym ..Nauczyciele zaczęli traktować pracę w "podstawowej instytucji" jak
        coś , co sie robi dla socjalu , zwolnień , urlopów
        macierzyńskich itd.
        Jak pracuja nauczyciele?
        Proszę zapytać polonistów o przeczytaną ostatnio książkę i wyrażenie
        jakiejś opinii po lekturze.
        • wicker_man.73 zmartwiony/gkl ty tak zawsze sam ze sobą? 03.06.09, 07:59
          a pracy nauczyciela nie masz zielonego pojęcia.
          • Gość: as nauczyciele to elektorat PO i dobrze mają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 08:41
          • kotbehemot6 Nauczycielu!!!!! 03.06.09, 08:51
            Czy jakis nauczyciel mi wyjaśni jak można FIZYCZNIE, OFICJALNIE,pracowac na dwa
            etaty. Nauczycelem nie jestem ale przyznam miałabym kłopot z dwoma etatami
            równocześnie. Nie lada. Coś, gdzieś musiałbym zawalić. Ale czekam aż mnie jakiś
            nauczyciel oświeci , jak to jest technicznie możliwe. O jakości wykonywanej
            pracy już nie musi pisac.Tylko tehnicznie
            • kotbehemot6 Re: Nauczycielu!!!!! 03.06.09, 08:59
              Przepraszam za błąd-"technicznie" miało być. Takie błędy się robi już na sama
              myśl o jednoczesnej pracy na dwóch etatach.
            • Gość: hero77 Re: Nauczycielu!!!!! IP: 62.69.212.* 03.06.09, 09:09
              Zapytaj też lekarzy jak można pracować na pięciu etatach.
              Mało ludzi pracuje po 16 godzin dziennie? Zapytaj wokół to
              zobaczysz. Nie siej jadu, bo Tobie się coś w życiu nie udało!
              • jack_sparrow_pl Re: Nauczycielu!!!!! 03.06.09, 09:12
                radni "pracują" na trzech etatach
              • kotbehemot6 Re: Nauczycielu!!!!! 03.06.09, 09:47
                eee lekcje w szkole od 16 do 23????????
                • Gość: :) Re: Nauczycielu!!!!! IP: *.static.espol.com.pl 03.06.09, 10:03
                  pewnie ze tak :)
                  wieczorowki, kursy, szkoly jezykowe, uczelnie "zaoczne"....
                  wycieczki na ktorych jest sie 24h/dobe... o co wogole Ci chodzi?
                  jest mozliwe i juz... nie kazdy tak moze, ale jest mozliwe :D
                  PS nie pracuje w szkole... :-)
            • Gość: ;) Re: Nauczycielu!!!!! IP: *.static.espol.com.pl 03.06.09, 10:00
              normalnie mozna...
              na sen wystarcza 8h, niektorzy moga spac np. 6h
              wiec 2 etaty to 16h dziennie :)
              jesli dodac do tego soboty kolejne 16h dziennie,
              to mozesz pracowac na (16*6)/40=2,4 etatu czyli prawie 2.5

;)
              • kotbehemot6 Re: Nauczycielu!!!!! 03.06.09, 10:05
                nie no tak, a jak tam dzieci????? pewnie wyjatkowe aktywne, tak w okolicach
                22-najbardziej.:)))))))))))))
        • Gość: Max Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 09:02
          Przede wszystkim zarzuty magistratu nie mają podstaw prawnych. Nigdzie nie jest napisane, że ktokolwiek nie może pracować na dwóch etatach.

Takich ludzi, prócz ok. 8 nauczycieli, korzy dostali to pismo z magistratu jest w różnych zawodach o wiele więcej. Zastanawiam się, czy ktokolwiek się myślał - ile trzeba ćwiczyć, żeby dobrze grać na instrumencie? I za tyle lat nauki i ciężkiej pracy nauczyciel dostaje psie pieniądze. Gdyby były dobre, to nikogo by nie kusiło do pracy na dwóch etatach. Jeśli tego zabroni jakaś ustawa (a do tej pory tak nie jest) to odpływ ludzi z tego zawodu będzie powalający. Ludzie którzy kształcą podwaliny narodu, zarabiają żenująco mało, a w tym kraju trzyma ich chyba tylko miłość do sztuki i dzieci, bo nie widzę żadnego innego powodu. Mamy najlepszych muzyków na świecie, a traktujemy ich jak darmozjadów. A kiedy sobie radzą pracą na dwóch etatach, to zazdrosnym gól rośnie. Najwidoczniej jakaś córcia wysoko postawionej osóbki szuka pracy w szkole do której wysłano listy.

Generalnie cała dyskusja nie ma sensu, ponieważ ZARZUTY NIE MAJĄ PODSTAW PRAWNYCH, a magistrat błaźni się, kierując zarzuty niezgodne z prawem.

W Szczecinie niszczy się naukę i kulturę, spycha do marginesu, bo w tym mieście najważniejsza jest kasa. Rządzący dostają śledzia roku od mieszkańców, a od prezydenta wysoką nagrodę pieniężną. Kto rządzi tym miastem i dla czyich korzyści? Na pewno nie dla korzyści mieszkańców i uczniów.
          • Gość: Max PS. IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 09:13
            PS. Gdyby praca w tym zawodzie była taką gradką, to ludzie pchali by się drzwiami i oknami, aby pracować w tym zawodzie. Chętnych, którzy zazdrosną przywilejów zapraszam do prowadzenia zajęć edukacyjnych z młodzieżą, a przedtem do ładnych paru lat ćwiczenia gry np. na skrzypcach – ok. 2 godzin dziennie, gdzie przez pierwsze dwa lata trudno w ogóle o czysty dźwięk.
            • Gość: Max Żenada IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 09:56
              Ta ósemka nauczycieli, którzy dostali pisma z magistratu – nie powinna w ogóle na nie odpowiadać, ponieważ są niezgodne z prawem. Cała sprawa ma na celu zrobienie szumu medialnego i smrodu wokół wyżej wymienionych muzyków i zawodu nauczyciela. Ma zniechęcić opinię publiczną do tego zawodu, a w konsekwencji przeforsować zmianę przepisów. Magistrat nie może im nic zrobić, oprócz słania pism i proszenia o odpowiedź w terminie trzech dni :D.

Postępując tak dalej, stworzą za chwilę podstawę prawną do posądzenia magistratu o NĘKANIE PRACOWNIKÓW SZKÓŁ MUZYCZNYCH W SZCZECINIE.
              • kotbehemot6 Re: Żenada 03.06.09, 09:58
                a ty jetses jednym z tych nauczycieli, że pisząc wkółko to samo utwierdzasz sie
                w swoich racjach???????

• Gość: Max bez związku IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 10:03
                  Dopóki nauczyciele nie łamią prawa, nie można im nic zrobić jak i pozostałym obywatelom RP – na szczęście żyjemy jeszcze w Państwie Prawa i tego się trzymajmy.
                  • kotbehemot6 Re: bez związku 03.06.09, 10:04
                    Jeżeli nie wykonuje obowiązku nauczania osobiście, zgodnie z zawrata umowa o
                    prace to łąmie prawo.Nieusprawiedliwona nieobecnośc-łamanie prawa. mam dalej
                    wymieniac?????????
                    • Gość: Maks Kompetencje dyrektora IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 10:21
                      Jeżeli tak się dzieje, to w gestii dyrektora pozostaje wyciagnięcie konsekwencji wobec takiego pracownika. A z tego co wiem, to dyrektor ww. placówki jest bardzo zadowolony z pracy swoich pracowników i z wywiązywania się przez nich ze stosunku pracy.
                      • kotbehemot6 Re: Kompetencje dyrektora 03.06.09, 10:35
                        To razem łamia prawo-dyrektor kryje pracownika. Poleca oboje.
                        • Gość: Max wróćmy do tematu IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.09, 11:14
                          W takich wypadkach pismo z organu prowadzącego szkołę – a nie z
                          magistratu - powinno trafić do dyrektora z konkretnymi zarzutami pod
                          adresem łamiącej prawo osoby. Nie ma to jednak nic wspólnego z
                          tematem rozmowy, ani z pismami które otrzymało kilkoro ww.
                          nauczycieli. Te pisma należy jak najszybciej wyrzucić do kosza i o
                          nich zapomnieć, bo nie niosą za sobą żadnych prawnych konsekwencji.
                          Są tylko dowodem na to, że magistrat nie zna przepisów, a jego celem
                          jest jedynie podważanie kompetencji nauczycieli.
                • Gość: hero77 Re: Żenada IP: 62.69.212.* 03.06.09, 19:01
                  Taka jest prawda. Siadając do dyskusji, należałoby przygotować się
                  do tematu i poczytać o czym jest mowa. Nienawiść do zawodu
                  nauczyciela nie jest dobrym doradcą. Trzeba się przygotować
                  merytorycznie. Prawda jest taka, że obie panie Rogaś i Masojć
                  wysyłając owe pisma, wykazałay się brakiem znajomości prawa
                  oświatowego. Prawa, które jako osoby zajmujące najwyższe stanowiska
                  w wydziale oświaty, powinny recytować i INTERPRETOWAĆ nawet przez
                  sen.
          • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 09:52
            Tak Maxu- nie jest napisane,ze nie można. Tylko specyfika zawodu nauczyciela
            niestey opira sie natym,ze żadne zjęcia nie sa wykonawyane w porze nocnej ani w
            systemie dyżurów-co usprawiedliwia pracę lekarzy na kilku etatch-chociaz tez nie
            do konca-ale to inna działka Widzisz praca na dwóch eatatch to 80 godzin
            tygodniowo.Czyli 16 godzin dziennie....czyli jakby nie liczyc lekcje musiałby
            sie odbywac w porze nocnej. Chyba,ze ktos kogos kryje, ktos gzdies nie
            przychodzi, ktos kogoś po cichu zastępuje- i tak sie kreci, nieprawdaż??????
            • esmeralda_2 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:08
              A od kiedy w szkolnictwie pracuje się 40 godzin tygodniowo w szkole?
              • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:10
                cóz, od czasu zapisu w Kodeksie pracy i Karcie Nauczyciela- tyle liczy sobie Etat.
                • esmeralda_2 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:22
                  Etat zawsze należy obliczać w odniesieniu do obowiązującego tygodniowego wymiaru
                  zajęć określonego na podstawie art. 42 ust. 3 Karty Nauczyciela bądź uchwały
                  rada miasta/gminy w przypadku wymiaru czasu zajęć specjalistów nie zapisanych w
                  karcie Nauczyciela. Obliczanie pensum to sumowanie ułamków z niekiedy różnymi
                  wartościami w mianowniku. Pełny etat nauczyciela to 18/18.
                  • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:37
                    No i.........nie powiesz mi,ze jest możłiwe uczciwe wywiązywanie się ze swoich
                    obowiązków. Chyba,ze ktos się naczytała Harry Pottera i jednocześnie jest w
                    dwóch miejscach.
                    • esmeralda_2 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:45
                      Nauczyciele o których mowa wywiązują się z obowiązków, o czym świadczy
                      efektywność ich pracy - dzieci uczestniczą w różnych konkursach. Ja uważam, że w
                      podstawowej do trzeciej klasy dzieci mają za mało godzin nauki, lekcja taka ma
                      30 minut, a od czwartej 45 minut gry na instrumencie dwa razy w tygodniu. I w
                      tym temacie p. Masojć i Rogaś powinna się wykazać.
                      • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:55
                        Wiesz dla mnie złamaniem prawa i umowy jest "ciche zastępstwo" i temu podobne
                        praktyki. Albo pzrestrzegamy prawa albo wszyscy udają,ze jest w porządku, a nie
                        jest.
                        Moje dziecko kończy własnie 3 klasę i jak żyję nie miało 30 minutowej lekcji.Nigdy.
                        • esmeralda_2 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 11:01
                          w zależy o jakiej szkole mówisz?
                          • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 11:02
                            A są różne podstawowe??????

Nawet gdyby, to przyznam,ze kolezanki córki chodzące do innych podstawówek niż
                            moja tez mają 45 minutowe lekcje.
                            • esmeralda_2 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 11:19
                              w muzycznej jest inaczej.
                  • esmeralda_2 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:39
                    A etat nauczyciela to 18 godzin przeprowadzonych lekcji, tzw. pensum. Resztę –
                    do 40 godzin tygodniowo – pedagog ma przeznaczyć na przygotowanie się,
                    dokształcanie, pracę wychowawczą z młodzieżą.
                    Nikt jednak nie sprawdza, ile czasu poza szkołą temu poświęca.
                    ......
                    Wczoraj wiceminister edukacji Krystyna Szumilas przedstawiła wyliczenia, z
                    których wynika, że rząd chce w przyszłym roku podnieść płace nauczycieli
                    stażystów średnio o 586 zł brutto miesięcznie (obecne zarobki to 1418 zł pensji
                    zasadniczej), kontraktowych o 618 zł (1644 zł), a nauczycieli mianowanych i
                    dyplomowanych odpowiednio o 339 zł i 290 zł (przy obecnych zarobkach 2014 zł i
                    2380 zł). Na podwyżki rząd zamierza przeznaczyć 2,7 mld
                    www.glos.pl/art.php?action=show&id=3711&s=72&idg=60
                    ...
                    te przepisy są dla szkolnictwa podstawowego, a nie artystycznego. Pani Rogaś i
                    pani Masojć myliły się w swoich wypowiedziach i w myśleniu, co wcześniej już to
                    udowodniły, bo biorą wszystko pod jedną znaną tylko im sztampę. Proszę zobaczyć
                    anglistów w ilu szkołach i na ilu etatach pracują. Ciekawe dlaczego do innych
                    się nie czepia tylko akurat do nauczycieli z podstawówki muzycznej i tylko
                    nauczycieli uczących gry na instrumencie?
      • Gość: X Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 213.155.168.* 03.06.09, 09:29
        Czy, pracujac na dwóche tatach, można uczciwie wywiązywać się z
        obowiązków? Osobną sprawą jest to, że nauczyciel na jednym etacie
        zarabia grosze. Nauczyciele są jednak zakłamani, głupi i
        niesolidarni, dlatego państwowy pracodawca zawsze będzie robił ich w
        trąbę.
        • Gość: XX Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.tkk.pl 03.06.09, 09:34
          Gratuluję wspaniałej wypowiedzi...od razu widać Twój poziom...
          • Gość: gość Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 83.168.106.* 03.06.09, 09:50
            Widać mozna wywiązywać bardzo dobrze się z pracy na dwóch etatach,
            o czym świadczą wysokie osiągnięcia uczniów. Nikomu nic do tego!!!
            Handlowiec też pracuje po 16 godzin dziennie i nikt mu tego nie
            zabrania.Niech nauczyciel zarabia godziwie, wtedy może
            podpisywać "lojalkę"
    • Gość: marek Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.vlan.pl 03.06.09, 10:44
      Ja jestem jednym z tych nauczycieli. Nie każdy wie, że realizujemy
      sześciodniowy tydzień pracy, więc pracujemy również w soboty. Godzin
      dydaktycznych w etacie jest 18, pozostałe służą do przygotowania się
      do lekcji np. przez ćwiczenie na instrumencie, bo przecież jesteśmy
      także instrumentalistami. Nie przeszkadza mi to w prowadzeniu
      dodatkowych, bezpłatnych lekcji z uczniami, przygotowniu uczniów do
      konkursów, czasem międzynarodowych, z wymiernymi efektami. Realizuję
      też dodatkowe prace na rzecz obu szkół.Jak to robię? W ramach
      pozostałego mi wolnego czasu. Czasem pracujemy również w niedziele,
      bo rolą szkoły muzycznej jest przygotowanie ucznia do występów
      estradowych.Nie mozna wszystkich wrzucać do jednego worka. My
      przykładamy się do pracy może bardziej niż ktokolwiek inny, a efekty
      są widoczne na skalę ogólnopolską. Nie mamy swojej pracy w d... jak
      napisał ktoś wcześniej. Żałosna jest też zazdrość o dni wolne.
      Przecież wynikają one z realizacji roku szkolnego a jak dobrze
      zliczyć, to nie mamy ich wiele więcej niż pozostałe zawody.
      Wszystkie narody traktują nauczyciela z należytym szacunkiem,
      natomiast Polacy przez zawiść z niepojetą energią potrafią tylko
      atakować i narzekać na oświatę zapominając, że mamy najwyższy poziom
      nauczania i nie da się porównać poziomu szkolnicrwa polskiego z
      innymi państwami. Poza tym wiele zależy od rodziców a w tym
      względzie obserwujemy coraz większy brak zainteresowania i zrzucania
      winy za niepowodzenia szkolne dziecka na szkołę.
      • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:57
        To pracujesz na dwóch etatch czy poświecasz swój wolny czas????? To zupełnie
        dwie różne bajki.
        Moja pytanie brzmi jak godzisz ppracę na dwóch etatach jednocześnia, a nie jak
        wykorzystujesz swój ustawowo wolny czas.
        • Gość: Max Pilnujcie tematu!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.09, 11:21
          DYSKUSJA PRZECHODZI Z WYSŁANEGO LISTU NA ZASADNOŚĆ ISTNIEJĄCEGO
          PRAWA. PILNUJCIE TEMATU. A to temat na innądysusję!!!
          • jack_sparrow_pl Re: Pilnujcie tematu!!! 03.06.09, 11:26
            nauczyciele głosujcie na PO !!!
          • kotbehemot6 Re: Pilnujcie tematu!!! 03.06.09, 11:31
            max-temat jest jeden, jak nauczyciel godzi pracę na dwóch etatach, choćby nie
            wiem ile miał godzin ów etat. Póki co dowiedziałam się,ze pan nauczyciel
            poświęca swój wolny czas na naukę dzieciatek- z wynikami. Wiec tym bardziej mnie
            interesuje co Pan nauczyciel robi na dwóch etatch,,ze jeszcze poświeca wolny
            czas, i zresztą jak on tego dokonuje- dwa etaty, zajęte soboty i niedziele i
            jeszce ma czas wolny. jestem pod wrażeniem
            • esmeralda_2 Re: Pilnujcie tematu!!! 03.06.09, 11:37
              A jestem ciekawa dlaczego tak nie drążyłeś tematu, jak była prezydent A. Nowak
              godziła trzy etaty, nie wspominając o innych? Uważam, że przyczepiłeś się jak
              rzep do tematu i udajesz greka, bo żadne argumenty do ciebie nie
              trafiają.Widocznie masz w tym swój udział.
              • kotbehemot6 Re: Pilnujcie tematu!!! 03.06.09, 11:43
                Zawsze mnie to interesowałao, a szczególnie od czasu kiedy dzieci mają dziwne
                zastępstwa w szkole bo Pani nie ma...a powinna być.

Jakie argumenty????-póki co nikt mi nie wyjaśnił tego cudu bycia w kilku miejsca
                na raz, i prowadzenia zajęc w godzinach nocnych i to jak sie okazuje równiez
                przy pracujących sobotach i niedzielach.
                • Gość: Max nie na temat!!! IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 19:26
                  Tematem - kotbehemot6 - jest zasadność listu, który wysłano do ośmiu nauczycieli. Magistrat powinien go wysłać do wszystkich nauczycieli, a właściwie do połowy mieszkańców Szczecina, pracujących na więcej niż jeden etatów, a tak naprawdę do CEA albo do Ministra kultury i Dziedzictwa Narodowego, bo to te organy są odpowiedzialne za prowadzeni szkoły i tylko przed nimi nauczyciele są odpowiedzialni. Ale Magistrat tego nie zrobił, bo by go tam wyśmiano i zarzucono brak kompetencji oraz NIERÓWNE TRAKTOWANIE W ZATRUDNIENIU. Czemu pismo dostało tylko osiem osób? Podchodzi to pod Art. 18 §1. Kodeksu pracy.

A jeśli na lekcjach Twojej córki są liczne zastępstwa, to poproś o pisemne uzasadnieni tej sprawy przez dyrektora, zamiast obrzucać błotem nauczycieli i siać ferment wokół ich zawodu.
                • Gość: hero77 Re: Pilnujcie tematu!!! IP: 62.69.212.* 03.06.09, 22:18
                  Nauczyciele to nie cyborgi na baterię. Czasem chorują jak ludzie,
                  załatwiają wizyty u lekarzy jak ludzie, są rodzicami chorujących
                  dzieci. Czasem więc (nie rozumiem dlaczego ciebie to dziwi)chodzą na
                  zwolnienia lub biorą urlopy bezpłatne, bo w ciągu roku szkolnego na
                  urlop płatny nie ma szans. Niestety moje choroby, choroby mojego
                  dziecka, pogrzeby, sprawy urzędowe itp. nie chcą czekać do wakacji.
            • Gość: xxx Re: Pilnujcie tematu!!! IP: 83.168.106.* 03.06.09, 11:47
              W podstawowym systemie przy ośmiogodzinnej pracy pracownik korzysta
              z kodeksowej gwarancji 11-godzinnego nieprzerwanego dobowego
              odpoczynku (art. 132 par. 1 k.p.). Gwarantowanym czasem wolnym
              pracownik może dysponować dowolnie - zatem może poświęcić go na
              pracę u innego lub nawet u tego samego pracodawcy.
              • kotbehemot6 Re: Pilnujcie tematu!!! 03.06.09, 11:58
                zatem może poświęcić go na
                pracę u innego lub nawet u tego samego pracodawcy.

:))))))))))))))))))))))))))) z pewnością jestes nauczyciele:)))))))))))))))))
              • Gość: mirek Re: Pilnujcie tematu!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 13:40
                pracownik ma prawo do odpoczynku, a pracodawca ma prawo żądać od
                pracownika aby ten czas przeznaczył na odpoczynek a nie na pracę u
                innego pracodawcy. Wiesz, że piloci linii lotniczych pracują ok. 50
                godzin miesięcznie?, Idąc tym tokiem rozumowania każdy z nich mógłby
                zatrudnić się w kilku inych liniach lotniczych i latać np. 200
                godzin miesięcznie.
                • kotbehemot6 Re: Pilnujcie tematu!!! 03.06.09, 13:44
                  Dokładnie tak, dlatego tak bardzo mnie rozsmieszył powyższy post.
            • bjqbjq123 Re: Pilnujcie tematu!!! 03.06.09, 14:39
              dla tych co pod wrażeniem...mój rekord od 6.16/rano/ do 1.24 /w nocy/..to
              godziny pracy..
              a najwięcej 94 h w tyg i kiedyś 18 h w ciągu 1 dnia..nikt nie narzekał...
        • Gość: hero77 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 62.69.212.* 03.06.09, 22:12
          CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM! COFNIJ SIĘ DO SZKOŁY PODSTAWOWEJ, TAM TEGO
          UCZYLI. POLECAM TEŻ LEKTURĘ O SYSTEMIE OŚWIATY.
          80% TEGO NARODU ABY ŻYĆ PRACUJE PRZYNAJMNIEJ 12 GODZIN DZIENNIE I
          JAKOŚ DAJE RADĘ.
          NIESTETY PROBLEM POLEGA NA TYM, ŻE CI KTÓRZY SĄ ZBYT LENIWI LUB MAŁO
          ZARADNI ZAZDROSZCZĄ TYM, KTÓRZY POTRAFIĄ COŚ W ŻYCIU OSIĄGNĄĆ.
          NIE CAŁE ZŁO ŚWIATA JEST WYNIKIEM DZIAŁAŃ NAUCZYCIELI. MOŻE
          TROCHĘSZACUNKU DO TEGO ZAWODU PODNISŁOBY ICH MORALE I KARMILIBY SIĘ
          SZACUNKIEM I SATYSFAKCJĄ A NIE DWOMA ETATAMI.
          POZDRAWIAM WSZYSTKICH NAUCZYCIELI, KTÓRZY MIMO WSZYSTKO STARAJĄ SIĘ
          WYKONYWAĆ SWOJĄ PRACĘ.
          TEŻ NAUCZYCIELKA (NA 1,5 ETATU)
      • Gość: mirek Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 13:35
        >Godzin dydaktycznych w etacie jest 18, pozostałe służą do
        >przygotowania się do lekcji np. przez ćwiczenie na instrumencie, bo
        >przecież jesteśmy także instrumentalistami.

Pozostałe 22 godziny służą do przygotowania do lekcji a nie do
        następnej pracy. Jeżeli w tym czasie pracujesz to znaczy że łamiesz
        warunki zatrudnienia.
        A skoro możesz w tym czasie pracować na dwóch etatach i mieć jeszcze
        zajęcia dodatkowe, to znaczy, że jest fikcją 40 godzinny tydzień
        pracy i należy go zmienić. Ale ZNP jak socjalizmu będzie bronił
        zapisów dotyczących czasu pracy nauczycieli.
        • Gość: hero77 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 62.69.212.* 03.06.09, 22:25
          Od 7 do 14 w jednej szkole od 15.30 do 21 szkoła popołudniowa.Resztę
          w domu albo na ćwiczeniach. Dodając do tego jeszcze soboty i
          niedziele (bez dodatkowego wynagrodzenia)masz pełne dwa etaty.
          Pasjonaci dają radę. Jest to możliwe!
    • kawalawa Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 10:49
      przede wszystkim magistratowi NIC do szkół artystycznych, a już na
      pewno do zarobków ich nauczycieli. Szkoły artystyczne nie podlegają
      samorządom, tylko Centrum Edukacji Artystycznej i Ministerstwu
      Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
      • albert_c Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 12:28
        Dobrze sie dzieje.

Maximus ma racje piszac, ze przeciez tych ludzi ktorzy dzis rzadza w Szczecinie wybraly wlasnie takie srodiwska jak nauczyciele - niech wpierw oni zapalca za to cene.

Tak wiec w mojej opini kazdy nauczyciel w naszym miescie powinien zostac przez PO ponizony, poprzez odebranie mu i etetaow i obnizenie pensji itp itd - im gorzej beda miec nauczyciele to nastepnym razem kazdy gamon sie zastanowi zanim zaglosuje na PO - zastanowia sie takze rodzice, ktorzy chca zeby ich dzieci byly dobrze wyedukowane - wiadomo zgnojony nauczyciel w pracy sie nie bedzie starac.

Tak wiec odebrac wszystko nauczycielom...
        • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 12:30
          Wiesz, nauczyciel, który bywa w szkole bo szarpie dwa etaty to specjalnie nikogo
          nie wyedukuje- ale za to zarobi. I bardzo dobrze,tylko czemu kosztem dzieci,
          hę???????
          • albert_c Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 12:58
            Przesadzasz z tym szarpaniem sie na dwoch etatach - pogodzenie tego w mojej opini i wiedzy jaka posiadam nie bywa zadnym problemem.

kotbehemot6 napisała:

> Wiesz, nauczyciel, który bywa w szkole bo szarpie dwa etaty to specjalnie nikog
            > o
            > nie wyedukuje- ale za to zarobi. I bardzo dobrze,tylko czemu kosztem dzieci,
            > hę???????
            • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 13:03
              No pewnie,ze nie jest problemem jak się dwóch nauczycieli umówi, dzisiaj ja
              zastąpię ciebie jutro ty mnie,dzieci wex na podwórko albo na wycieczkę. tak, w
              sumie żaden problem
              • esmeralda_2 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 13:12
                Piszesz o swojej urazie bardzo ogólnie, nie można nic się zorientować, tylko, że
                jest to twój osobisty problem.
                • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 13:19
                  Nie mam żadnej urazy. Urazę to mają nauczyciele, na których niby rzekomo wszyscy
                  napadają.Natomiast jakos nie moga napisac prostej , jasnejodpowiedzi na pytanie
                  jak pracują na dwa etaty. Przedpołudniem, południu, jednoczesnie?????Ze
                  zwykłej ludzkiej ciekawości, może bym skorzystła z doświadczeń?????. Za to sa
                  elaboraty o pensum godzinowym, no fajnie i co z tego wyniak dalej.......
                  • kawalawa Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 14:32
                    Albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo nie chcesz zrozumieć.
                    Wytłumaczę wobec tego na obrazkach:
                    Nauczyciela obowiązuje 40godzinny tydzień pracy, tak jak każdego.
                    Ale faktycznie przepracowac musi 18 godzin zajęć dydaktycznych. To
                    jest tak zwane pensum. Dotyczy to większości nauczycieli, bo np.
                    pensum nauczyciela bibliotekarza to 30 godzin. Ale polonista,
                    matematyk itp. maja pensum 18 godzinne. Kazda godzina dydaktyczna
                    (czyli krótko mąwiąc prowadzenie lekcji) ponad te 18 godzin to
                    nadgodzina.
                    Ale jak było powiedziane, nauczyciela obowiązuje 40godz. tydzień
                    pracy - pozostale 22 godziny (40 - 18 = 22) pozostaje do dyspozycji
                    dyrektora i wobec tego musi brać udział w rozmaitych radach pedag,
                    zebraniach z rodzicami itp. Jest to tez czas poświęcony na
                    sprawdzanie prac, przygotowywanie się do zajęć. Oczywiście w teorii,
                    bo w praktyce wiadomo, że 22 godz w tygodniu nikt na to nie
                    poświęca. Wobec tego w tym czasie nauczyciel może śmiało pracowac w
                    innej szkole, nawet jak da radę do na pótora etatu. Znalam takiego,
                    który w sumie przeprowadzał 46 godzin zajęć z uczniami w tygodniu i
                    jeszcze pisał pracę doktorką.
                    Poniała teraz?
                    • kotbehemot6 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 14:48
                      . Oczywiście w teorii,
                      > bo w praktyce wiadomo, że 22 godz w tygodniu nikt na to nie
                      > poświęca.

Czyli należałby wyciagnąc wniosek,ze dostajecie forsę za darmo, bo nie
                      wykorzystujecie czasu pracy za który wam płacą.Czy nie prościej obnizyć wam
                      pensje do poziomu rzeczywisyego czasu pracy i oczywoście zmienic czas pracy do
                      wymienionych przez Ciebie 18 godzin-skoro macie go za dużo.I wtedy spokojnie
                      pracujcie sobie nawet na 5 etatch. Hmmm czyli te 22 godziny pozostające w gestii
                      dyrektora na Rady i zebrania to po za zajęciami dydaktycznymi??? A to ciekawe,ze
                      w każdej ze znanych mi szkół Rady Pedagogiczne odbywają sie w czasie zajęć-czyli
                      kolejne naciąganie.
                      • kawalawa Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 16:10
                        .Czy nie prościej obnizyć wam
                        > pensje do poziomu rzeczywisyego czasu pracy i oczywoście zmienic
                        czas pracy do
                        > wymienionych przez Ciebie 18 godzin

jestem nauczycielem z 11 letnim stażem i netto zarabiam ok 1500 -
                        nie wiem co tu obniżać. Warunki płacowe nauczycieli są takie że
                        dopiero pracując na przynajmniej półtora etatu można zarobić jakieś
                        przyzwoitsze pieniądze.

Ja z rozkoszą pracowałabym od 8 do 16, i oddała jeden miesiąc z
                        moich wakacji, gdybym miała gwarancję godziwych zarobków.
                      • Gość: hero77 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 62.69.212.* 03.06.09, 22:32
                        Podaj przyykład, to zmienię szkołe, bo ja niestety mam rady po
                        lekcjach. Właśnie wczoraj wróciłam o 20.45. Jutro powtórka z
                        rozrywki. Syn się na mnie obraził, bo nie miałam czasu pujść do
                        niego na zebranie.
                        • Gość: urzędas Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 20:10
                          Walisz ortografy ze zmęczenia??????
                          • Gość: hero77 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 62.69.212.* 04.06.09, 20:49
                            Jestem tylko człowiekiem, też mi się to zdarza.
    • anamar Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 15:07
      no, może i mówiłeś,ale co z tego??????????jaki to ma związek z artykułem???????????
      • Gość: Belferka Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 15:50
        Dlaczego w tym kraju każda dyskusja o szkole musi skończyć się na
        rozliczaniu pensum? Jeżeli nam tak zazdrościcie, to dlaczego sami
        nie zostaniecie nauczycielami?
        • anamar Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 04.06.09, 15:48
          Gość portalu: Belferka napisał(a):

> Dlaczego w tym kraju każda dyskusja o szkole musi skończyć się na
          > rozliczaniu pensum? Jeżeli nam tak zazdrościcie, to dlaczego sami
          > nie zostaniecie nauczycielami?

ani ja wam zazdroszczę,ani pensum nie rozliczam.jak na belferkę,to jakoś słabo z
          rozumieniem czytanego tekstu...

• Gość: Belferka Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 19:53
            anamar napisała:
            ani ja wam zazdroszczę,ani pensum nie rozliczam

Wytłumacz mi więc, proszę, czego dotyczy ta dyskusja, skoro tyle
            jest postów o długości pracy nauczycieli. Postów, dodam, złośliwych,
            podszytych zawiścią, że oto niektórzy jakoby dostają mnóstwo
            pieniędzy za marne kilka godzin pracy, a inni muszą tyrać za
            półdarmo.

Powtarzam: jeżeli ktoś uważa, że nauczyciele znakomicie się utawili,
            to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dołączyć do nas. Głupie 5 lat
            studiów, 4 lata stażu i już, spokój na resztę życia.

A na najbliższym spotkaniu towarzyskim zapytaj, kto ze znajomych
            żałuje, że nie został nauczycielem.
            • Gość: urzędas Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 20:02
              To odbiję piłeczkę skoro tak bardzo niefajnie jest być nauczycielem to po grzyba
              nim jesteś??? Głupie 5 lat studiów, jakies podyplomówki prze kilka nastęþnych
              lat, reglerane doksztaąłcania sie z tytułu zmiany sytsemu prawnego,
              odpowiedzialnośc za wydawane dezyzje i już jeses zwykłym urzędasem na ciepłej
              posadzie.
    • Gość: czołg Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.chello.pl 03.06.09, 17:53
      Przecież Łuczak pracował na trzech etatach! Więc o co chodzi....?
    • maniaaaa Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 03.06.09, 18:57
      no a do tego w przedszkolach tna etaty, zwalaniaja i przyjmuja dwa razy wiecej
      dzieci niz mozna .. kto sie bedzie nimi opiekowac, jaki bedzie poziom
      bezpieczenstwa i edukacji ??
    • Gość: Max SMRÓD IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 19:47
      Generalnie komuś bardzo zależy, aby robić smród wokół zawodu nauczyciela i krytycznie nastawiać opinię społeczną, aby łatwiej przeforsować swoje racje polityczne i planowane ustawy, a przede wszystkim aby nie dać nauczycielom podwyżek. Jak zawsze chodzi tylko o kasę, A WYSŁANE BEZ PODSTAW PRAWNYCH listy są tylko przynętą do rozpętania burzy medialnej.
      • esmeralda_2 Re: SMRÓD 03.06.09, 20:56
        A zaczęło si od tajnego dekretu NKWD - zniszczyć szkolnictwo w Polsce.,
    • Gość: Nauczyciel Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.goleniow.vectranet.pl 03.06.09, 21:48
      Jestem nauczycielem dyplomowanym z 16-letnim stażem pracy. Mój głos
      tutaj nie bedzie więc głosem kogoś, kto nie wie na czym polega praca
      nauczyciela - jestem praktykiem.

NIE WIERZĘ w pracę nauczyciela na 2 etaty lub więcej. Taki
      nauczyciel nie jest nic wart, bo goni ze szkoły do szkoły i w żadnej
      nie przykłada się do pracy.

Jeśli chodzi o zarobki nauczycieli, to prosze prześledzić
      oświadczenia majątkowe radnych - nauczycieli i dyrektorów szkół, a
      sprawa się rozjaśni niektórym. Nauczyciele nie zarabiają wcale mało.

Jestem również za 40-godzinnym czasem pracy nauczyciela, ale w
      szkole (od 7:30 do 15:30), z wyjątkiem dni kiedy są zebrania z
      rodzicami lub rady pedagogiczne.
      Nauczyciel
      • Gość: zima Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.09, 23:48
        Ludzie nie znajacy tematu!
        Popracujcie w szkole, a najlepiej artystycznej i dopiero wtedy zabierajcie glos! Ten caly dziwny kotbehemot ilestam to jest jakis dziwny człowiek bo nie rozumie prostego przekazu! Podobny do Pani Rogaś albo do 6cio klasisty nie umiejacego czytac ze zrozumieniem! 18 + 18 = 36!(dla kotabehemota slownie: trzydziesci szesc!) Tyle można zmiescic w tygodniu pracy zwlaszcza ze OSM jest szkola gdzie mozna pracowac od rana, a PSM jest szkola popoludniowa o 6cio dniowym tygodniu pracy. Tak pracuje masa nauczycieli w tym kraju bo z jednej pensji by sie nie utrzymali! Kontraktowi otrzymuja 1300 na reke a mianowani ze stazem ok. 15 lat 1600 na reke (dla kotabehemota: na reke to znaczy ile rzeczywiscie wplywa na ich konto!)
        A sprawa rzeczywiscie nie dotyczy pensum tylko gniota prawnego wystosowanego przez P. Rogaś, ktory jest kuriozum w skali kraju!(wyraz kuriozum kotbehemot laskawie sprawdzi w slowniku!)
        Nie dotyczy rowniez 6 nauczycieli ale tysiecy pracujacych w tym kraju na 2 etatach i wiecej zeby przezyc a nie zeby sie bogacic!
        A ze tak jest potwierdza zainteresowanie sprawa TVN24 ktora juz nakrecila material o tym i wyemituje go prawdopodobnie w czwartek 04 czerwca ok 17 w TVN24 w cyklu "Prosto z Polski" Polecam! (beda powtorki po polnocy jakby co!)(kotbehemot nie obejrzy bo bedzie siedzial przed kompem piszac bzdury)
    • Gość: igi Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.chello.pl 03.06.09, 23:01
      cieszymy się, że forum czyta (i aktywnie w nim uczestniczy tak wielu urzędników
      magistratu - chciałabym dowiedzieć się od nich ile zarabiają za swój 40-godzinny
      ciężki tydzień pracy, który najczęściej spędzają w bufecie i p...niu nie powiem
      o czyjej d..e). Zazwyczaj pier...lą z rodziną , bo zatrudniani są całymi klanami.

A propos kilku etatów, kótre podobno tak ciężko pogodzić - nauczycieli
      akademickich też obowiązuje 40 - godzinny tydzień pracy w jednym miejscu pracy.
      Pensum w rzeczywistości wynosi ok. 250 godzin na semestr. A wszyscy pracują na 4
      etaty i gra.

Wszystkim urzędnikom życzymy nauki gry na instrumencie. jest jeszcze czas. masz
      36 lat. Poucz się 8 i zabierz siędo uczenia dzieci. na pewno będziecie mieli
      wyniki!!!

• Gość: urz ędas Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 20:07
        Nie jestem urz ędnikiem magistrau, ale ot takim zwykłym w inym urzędzie.
        Zarabiam 2200 brutto.Za 40 godzinny czas pracy i nie mam możęłiwośći, ani czasu,
        dorabiac na innychj etatch w ramach wykonywanych obowiązków. Nie za bardzo mam
        czas na pogaduszki, w przeciwieństwei do nauczycieli, którzy mają na to czas
        srednio co 45 minut w ciągu 5 godzinnego dnia pracy.
        • Gość: hero77 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 62.69.212.* 04.06.09, 20:55
          Te błędy to ze zmęczenia, czy urzędniczego niedouczenia :-)
          Po 45 minutach następuje przerwa dla uczniów. Nauczyciele w tym
          czasie pilnują aby te grzeczne ludziki nie zrobiły sobie krzywdy. To
          nazywa się dyżurem. Myśl sobie co chcesz, ale te 10 minut to nie
          jest czas na pogaduchy i kawkę.
          • Gość: urzędas Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:13
            Nauczyciele w tym
            > czasie pilnują aby te grzeczne ludziki nie zrobiły sobie krzywdy.

Wszyscy??? WOW, to bylibyśmy najbezpeiczniejszymi szkołami na swiecie
            • Gość: hero77 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: 62.69.212.* 04.06.09, 22:55
              Nie wszyscy stoją na dyżurach, choć u mnie w szkole są 3 piętra plus
              szatnia, na każdym piętrze dyżuruje 3 nauczycieli. 3 razy 3 daje 9
              plus 2 w szatni to 11. W szkole jest 34 nauczycieli. Jak policzysz
              ile to wychodzi na każdego z nas, to zobaczysz, że tych "wolnych"
              przerw jes 3 do 4 w tygodniu. Weź pod uwagę, że nie wszyscy
              pracujemy w tym samym czasie. Nawet Ty w urzędzie masz przerwę. Więc
              nam też chyba się należy chociaż łyk wody między lekcjami, na
              których pracujemy głównie głosem (podczas lekcji nie mogę się napić).
              Te "wolne" przerwy spędzam głównie w klasie z uczniami, lub
              uzupełniając dokumentację przeprowadzonej lekcji. Dziennik też muszę
              wymienić sama, bo w szkołach nie ma kurierów.
              Czasem żałuję, że tak sumiennie wykonuję swoje obowiązki. Wszyscy i
              tak mają mnie za darmozjada i nieudacznika, który nic nie robi a za
              swój odpoczynek bierze kolosalne pieniądze. No ale taka już jestem.
              Lubię swój zawód, bo mogę w nim być aktywna, osiągać jakieś wyniki,
              nigdy się nie nudzę. Mimo krytycznych uwag o nauczycielach czuję się
              spełnina zawodowo. Właśnie dla tych ciągłych wyzwań NIGDY NIE
              ZOSTANĘ URZĘDNIKIEM, który nie widzi nic poza swoim biurkiem.
              • bjqbjq123 Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 05.06.09, 00:08
                serdeczne pozdrowienia i wyrazy uznania..proszę nie brać niektorych opinii do
                serca...ludzie są malkontentami, ale chyba mało kto żle zyczy
                nauczycielom..prosze jeszcze raz przyjac wyrazy szacunku za ciężką pracę...
        • Gość: Ania Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:03
          Jestem nauczycielką, przerwy między lekcjami to pakowanie się
          uczniów, częste pytania o przebieg lekcji, o zadania domowe,
          umawianie się na dodatkowe zaliczenia, sprawdziany, prośby o
          pokazanie prac klasowych, stopni, pytania "co mi wychodzi?" (w
          trakcie całego roku szklnego), w tym czasie wchodzi już następna
          klasa ze swoimi pytaniami, sprawami, usprawiedliwieniami,itp. Nie
          mam najmniejszej szansy na skorzystanie z toalety, nie mówiąc o
          jakichkolwiek pogaduchach. Proszę o jedno: nie generalizujcie swoich
          ocen. Nauczyciele - jak ludzie innych zawodów: niektórzy są
          sumienni, obowiązkowi, wkładają w swój zawód dużo serca, sił i
          czasu, również tego prywatnego - ponad 40 godzin tygodniowo. A wielu
          jest takich, którzy byle jak odbębniają swoje pensum i mają wszystko
          gdzieś. Ale to nie zależy od ilości godzin czy etatów, tylko od
          przyzwoitości i rzetelności zawodowej.
          • Gość: jj Re: Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:58
            dokładnie..
    • przyjaciel.krolika Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 04.06.09, 21:39
      Szanowni Forumowicze,

Jak widzę, sprawa pisma p.dyr.Rogaś oraz pracy nauczycieli ze szkoły
      muzycznej na dwóch etatach wywołuje spore emocje.
      Dlatego postanowiłem i ja wypowiedzieć się w tej sprawie.

Pozwolę sobie jednak rozpatrzyć osobno problem pisma p.Rogaś oraz
      problem pracy 6-tki nauczycieli.

Nie jestem prawnikiem, ale z racji mojej pracy zawodowej przechodzą
      przez moje ręce pisma pisane przez urzędników różnych urzędów , a
      także pisma wychodzące z firm prywatnych, a także zwykłych ludzi.

Pismo p.Rogaś jest dla mnie od początku nie do przyjęcia, ponieważ
      jest napisane z pozycji urzędnika, który "wie lepiej" i nie będzie
      liczył się z obywatelem "bo nie musi".

Jak można żądać od osób zainteresowanych aby określili się w sprawie
      swoich zajęć zawodowych w ciągu dwóch dni.
      Przecież jest to zwykły brak kultury (bardziej dosadnie : chamstwo).
      Gdyby zażądać od urzędnika odpowiedzi na pytanie w najprostszej
      sprawie - to wierzcie mi Państwo - potrzebuje on przynajmniej 30dni.

Po drugie, wydaje mi się, że ukrytym celem pisma jest doprowadzenie
      do sytuacji , w której w PSM przy ul. W. Polskiego powstaną braki
      kadrowe, co zaś będzie wygodnym pretekstem do likwidacji szkoły.

Bo jakże inaczej oceniać pismo, kiedy stanowisko UM tam zawarte,
      jest z łatwością podważane przez dowolnego prawnika, a także przez
      MEN (patrz program TVN24 - Prosto z Polski)

Teraz o nauczycielach.

Nie rozumiem, skąd na forum tyle jadu w stosunku do nauczycieli.
      Zechciejcie Państwo zrozumieć, że ci ludzie, to są przed wszystkim
      Artyści w dziedzinie, którą się zajmują.

Nauka gry na instrumencie nie jest ze swej istoty tym samym co praca
      w pokoju biurowym czy obieranie ziemniaków w kuchni, tudzież
      machanie kilofem w kopalni.
      Te zajęcia rzeczywiście trudno byłoby wykonywać na dwóch etatach.

Ponadto, nie każdy posiada TALENT i nie każdemu w życiu chciało się
      ciężko pracować aby dojść do pewnego poziomu muzycznego.

Należy tych ludzi DOCENIĆ, że wkładają dużo serca, cierpliwości i
      zaangażowania w pracę z dziećmi muzycznie uzdolnionymi.
      Wyniki ich pracy mówią same za siebie.

Bardzo ładnie powiedział w TVN24 Pan Dyrektor P. Majewski z PSM, że
      jemu potrzeba nauczycieli dobrych, a nie tylko młodych.
      Ja dodałbym od siebie, że tych nauczycieli potrzebują przede
      wszystkim dzieciaki uczące się w OBU szkołach muzycznych.

Nie będę podejmował sprawy wysokości wynagrodzeń nauczycieli, bo
      uważam, że jest to sprawa wyłącznie pomiędzy zainteresowanymi i
      dyrektorami szkół.

Na koniec.

Dużo się u nas mówi o inwestowaniu w kulturę. Mamy zbudować nowy
      gmach filharmonii. Właśnie gmach !!!.
      Ale ważniejsze jest pytanie, czy zbudujemy orkiestrę, która będzie w
      nim grać na przyzwoitym poziomie.

Nie wiem czy którekolwiek z dzieci, które uczą się w obu szkołach
      muzycznych w Szczecinie, trafi kiedyś do zespołu filharmonii.
      Może żadne.
      Sądzę jednak, że nawet jeśli żadne z nich nie będzie muzykiem, to z
      pewnością będą odwiedzać filharmonię jako słuchacze i to wymagający
      słuchacze.
      Będą to ludzie o dużym wyrobieniu muzycznym i odpowiednim poziomem
      kultury.

Takich ludzi z pewnością nie wykształci p.Rogaś , ale mogą to zrobić
      Artyści - muzycy, których nie ma w naszym mieście wielu.
    • bjqbjq123 Zaskakujace pisma z magistratu do nauczycieli 04.06.09, 21:59
      lu jest przyjaciól szkoly na tym forum?proponuje policzyc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka