Dodaj do ulubionych

PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle

02.11.10, 20:10
w końcu coś sensownego w tej kampanii. O trzecim moście trzeba myśleć już, a budowę zacząć najpóźniej za 2-3 lata. Toruń potrzebuje realnie jeszcze dwóch nowych mostów. Właśnie tego zachodniego o którym mówi PIS i drugiego mostu śródmiejskiego. Może być na Waryńskiego.
Obserwuj wątek
    • amkkmp Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 02.11.10, 20:27
      > w końcu coś sensownego w tej kampanii
      Szczególnie sensownie brzmi "Skąd wziąć na to pieniądze? PiS wskazuje, że środki powinny pochodzić z budżetu państwa i od marszałka województwa." Budżet państwa i województwa jest bogaty, można byłoby jeszcze machnąć metro, lotnisko, kosmodrom i przekop na antypody...
      • wwww.2 Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 20:51
        Moze Panie kandydacie nie należało oddawać kamienicy na starówce za 1% to byłoby na most ,kk dostaje za nic a głupi Polaku ty za to płać.Mają szeroki gest bo to nie ich pieniądze i nie mają pojęcia jak "my tu na dole " szanujemy pieniądze i oglądamy każdą złotówkę dwa razy zanim wydamy.
    • ka_zet PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 02.11.10, 20:36

"Skąd wziąć na to pieniądze? PiS wskazuje, że środki powinny pochodzić z budżetu państwa i od marszałka województwa."

Litości, już na drugi most Toruń dostał środki z budżetu centralnego praktycznie na krzywy ryj, a oni by jeszcze trzeci chcieli?
      • hecer Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 00:10
        zaczynami budować jeden, który jest bez sensu - więc jest to właściwy moment by powiedzieć, że Wschodni jest głupim pomysłem i potrzebujemy kasy na jeszcze jeden głupi most, Zachodni.

Najbardziej podatnym elektoratem na te debilne pomysły są oczywiście wyborcy partii, która je proponuje...
        • arafat11 Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 00:23
          rozumiem, ze po bylo zawsze konsekwentnie przeciw mostowi na wschodniej?
        • cobi78 Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 08:37
          Nie no nie przestaniesz mnie zadziwiać...
          Wschodni - zły, Zachodni - zły...
          Wszystko co inne niż most na Waryńskiego jest złe...
          Człowieku - Ty skup się lepiej na rozprawie sądowej a nie pogrążasz się coraz bardziej...
          • hecer Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 15:06
            > Wszystko co inne niż most na Waryńskiego jest złe...

Niewiarygodne, dotarło do ciebie wreszcie...

Waryńskiego jest najtańszy i najlepszy. Trasa nowomostowa (ul.Batorego) jest niezbędna do rozwoju miasta. Nie można jej wybudować gdzie indziej, tylko tam gdzie ją zaplanowano.

Oczywiście zawsze znajdzie się idiota, który powie: "nie, tak nie może być...most damy tu, a tu wstawimy bloki. Albo po prostu zróbmy dwa, to się problem rozwiąże".

To nie jest kwestia gadania - tylko kwestia robienia. Powiedzieć sobie można: "zrobimy dwa mosty. Albo trzy". Ale widać, że między deklaracją a realizacją jest przepaść. I to nawet taki super świetny i najlepszy na świecie gospodarz Zaleski nie potrafi sobie poradzić
            • cobi78 Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 04.11.10, 07:55
              hecer napisał:

> Niewiarygodne, dotarło do ciebie wreszcie...

Już dawno do mnie dotarło jak krótkowzroczny i ograniczony w tej kwestii jesteś
              • hecer Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 04.11.10, 11:39
                a weź ze swoich wyłóż kolejne 500 mln zł, to wtedy pogadamy. Jak na razie twoja dalekowzroczność polega na zaglądaniu coraz głębiej do mojego portfela. PiS lubi "dawać ludziom" - czyli np. zabrać gotówkę w podatkach i oddać w zamian bezsensowny mosty, np w gminie Wlk Nieszawka.
                • anty_gw1 @Hecer 04.11.10, 12:03
                  Jak widać jesteś hecer nie tylko antyzaleskim oszołomem, ale i antypisowskim oszołomem. To oznacza, że jesteś oszołomem tak w ogóle. Ale nie o twojej osobowości chcę pisać.

"PiS lubi "dawać ludziom" - czyli np. zabrać gotówkę w podatkach i oddać w zamian bezsensowny mosty, np w gminie Wlk Nieszawka".

Akurat to PiS w temacie podatków do mojej i twojej kieszeni raczej dołożył, a PO z tej kieszeni właśnie wyjmuje. To różnica, ale nie o PiS i PO chcę pisać, bo nie mam mentalności partyjnego kibola tak jak antypisowskie oszołomy.

Na hasło PiS chce budować trzeci most w Toruniu, każdy normalny (antypisowski oszołom jest jednak daleki od normalności) powinien powiedzieć lub napisać na forum mniej więcej tak: (może nie głosować na PiS, ma prawo).

"Świetny pomysł, choć ja się na to hasło przed wyborami nie nabiorę, ale mu kibicuję. Podpisuję się pod trzecim mostem dla Torunia. Niech facet gdy wygra wybory - choć bez mojego głosu - realizuje ten plan, życzę powodzenia, szczerze ściskam kciuki. Jeśli wyszarpie z Warszawy kasę na budowę, to choć dalej nie będę na niego głosował bo jest z PiS, to jednak przyznam, że zrobił fajną robotę, wielki plus dla niego, bo 500 mln zł dostał Toruń a nie np. Zamość, a ja choć lubię Zamość, to jednak Toruń bardziej, bo tu mieszkam".

Ale antypisowski oszołom na hasło "PiS chce budować trzeci most w Toruniu" powie, że trzeci most nie jest potrzebny, bo PiS o nim mówi. I będzie wynajdywał powody, że nie jest ów most potrzebny...

To jest dopiero zaczadzenie łepetyny....
                  • amkkmp Re: @Hecer 04.11.10, 12:30
                    > Niech facet gdy wygra wybory - choć bez mojego głosu - realizuje ten plan, życzę powodzenia,
                    > szczerze ściskam kciuki
                    Nie - oszołom ogólny kibicuje kandydatowi, który podaje nierealne pomysły na finansowanie ("dostaniemy w prezencie, to pobudujemy"). Realista wie, że to się nie uda - i nie ma sensu próbować.
                    • hecer kabo? 05.11.10, 08:11
                      w nieszawce też jest już kabo?
    • uszaty25 Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 02.11.10, 21:23
      Kandydat z "jajami" powinien powiedziec wprost ze most na Wschodniej nie rozwiaze zadnych problemow komunikacyjnych tylko je wrecz spoteguje, drugi i jedyny na dlugie lata most powinien powstac na Warynskiego.
      • simonh Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 02.11.10, 23:19
        tak, z jajami zamiast mózgu.
        • cobi78 Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 08:39
          simonh napisał:

> tak, z jajami zamiast mózgu.

Dokładnie... Maniakalni przeciwnicy Zaleskiego i - przede wszystkim koncepcji innych niż im wpojona taką przypadłość najwyraźniej mają...
    • bederyk PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 02.11.10, 22:38
      UMarszałkowski to nie Urząd Miasta Torunia, temu panu coś się popier...
    • simonh Trzeciego ? A moze jeszcze ze 3 ? 02.11.10, 23:19
      Cala dzialalnosc pisuarow zawsze polegala na chceniu. Zapominaja tylko, ze do chcenia trzeba jeszcze dolozyc kilkaset mln zl.
      • zawsze.torunczyk Keszitsen kepet onmagarol 02.11.10, 23:40
        Głosuj na mnie - wtedy dostaniesz
        Prawie za darmo każde śniadanie
        Człowiek na odpowiednim miejscu
        Powiedzie ciebie ku szczęściu
        Tak dalej być nie musi
        Zamknąć granice przed braćmi z Rusi
        A niech bogacze oddadzą pałace
        Milion nowych miejsc pracy

Czy wierzysz w słowa te?
        Ja nie wierzę w nie!
        Czyż one prawdziwe są?
        Nie wierzę im ku...m jak psom!

Starych i chorych weźmiemy na hol
        Keszitsen kepet onmagarol
        Młodzi i zdrowi niech w szczęściu pracują
        Nową Polskę budują
        Każdemu dziecku ciepłe ubranie
        Sni Sredstvom Za Uklanianie
        Piwo i wóda dostępne już w sklepie
        Urzędnik jednak wie lepiej

Czy wierzysz w słowa te?
        Ja nie wierzę w nie!
        Czyż one prawdziwe są?
        Nie wierzę im jak psom!

Głosuj na mnie - wtedy zmieścisz
        Dodatkowych złotych czterdzieści
        Nowy działacz o krótkim stażu
        Zepsuje powietrze od razu
        Te wasze marsze są histeriami
        Lewica włada gazetami
        A to są ciosy poniżej pasa
        Warty Pac pałaca

Czy wierzysz w słowa te?
        Ja nie wierzę w nie!
        Czyż one prawdziwe są?
        Nie wierzę im ku...m jak psom!

Ile to czasu, ile już czasu
        Sam siebie truje i innych truje
        Plugawią ręce ojce narodu
        Ponoć sługami ludu są
        To już jest koniec, wyborcom zadość
        Uczynić, ale głupiemu radość
        Jak wielce nęcą tej władzy tryby
        To wszystko było na niby!

Dawajta!...
    • jot-44 Panie kandydacie 03.11.10, 08:50
      Półśrodki,to takie półsierotki wyborcze.
      Plac Rapackiego wymaga innego,kompleksowego rozwiązania.
      Przejście dla pieszych normalne,podziemne z ruchomymi schodami i transportem dla n/sprawnych.Może tramwaj także -pod ziemię.W każdym razie -żadne koszmarne konstrukcje nadziemne -kladki itp.[punkt widokowy -szok wyobraźni!]
      Warto to przemyśleć,a nie działać ad hoc.
      Rozwiązanie takie będzie możliwe po uruchomieniu w pełni z dojazdami drugiego mostu.A więc termin trochę odległy.
      Co na dziś.....może lewoskręt dla samochodów powiązać elektronicznie ze skręcającym tramwajem.Samochody "poczekają na tramwaj". A miejscowi przez to utrudnienie pojadą później inaczej.
    • albrecht_kalba PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 10:01
      Nauczyciel religii specem od komunikacji. To miasto jest szalone.
    • szlachcic Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 13:05
      "Budowa trzeciego mostu drogowego"

niepotrzebne i nierealne

"kładka dla pieszych nad placem Rapackiego"

zbedne poki 100m dalej jest i tak kolejna sygnalizacja, wyrzucanie pieniedzy

" tramwaj do Przysieka" wiekszego kretynizmu nie slyszalem dawno

Uwazam ze tego czlowieka trzeba leczyc psychiatrycznie
      • jastasek Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 14:59
        Najlepiej nic nie robić,bo można się zmęczyć i spocić!
        • waliakon2 Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 16:20
          Chyba torunianie temu panu nie uwierzą w obiecanki. Jeśli miałabym o coś Boga prosić, to chroń nas Panie Boże przed PiSowskim prezydentem, bo wtedy podzielą się nawet rodziny, nie mówiąc już o sąsiadach czy znajomych.
          • szlachcic Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 17:17
            waliakon2 napisała:

> Chyba torunianie temu panu nie uwierzą w obiecanki.

jakie obiecanki?
            obiecanka jest aquapark ktorym wabi nas towarzysz gospodarz
            te 3 rzeczy co on zaproponowal to skrajne kretynstwo
            Toruniowi nie sa potrzebne 3 mosty!!!!!!!!!!!
            Miastu sa potrzebne 2 mosty i sprawny uklad komunikacyjny. Wiec lepiej te 500 baniek wydac na wiadukty, tunele, dwupasmowki itp itd
            Tramwaj do Przysieka? Przeciesz ten smieszny czlowieczek nie ma pojecia o kosztach km linii tramwajowej. Nie zdaje sobie sprawy ze aby to mialo sens musza byc chetni aby jezdzic a pewne jest ze by nie bylo
            Kladka nad Rapackiego? Przeciez to nie poprawi ruchu aut, bo za 100 metrow sa kolejne swiatla. Ja nie widze roznicy czy bede stal przed swiatlami przed przejsciem czy przed skrzyzoaniem dalej a NIGDY nie stoi sie tu i tu.
            Wiec to znowu wyrzucone pieniadze w bloto

Reasumujac
            Temu panu potrzebna jest kuracja psychiatryczna.
            Zaleski do niego to wybitny prezydent, po prostu az o tak duzo mniej sie kompromituje
        • szlachcic Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 03.11.10, 17:09
          jastasek napisał:

> Najlepiej nic nie robić,bo można się zmęczyć i spocić!

dla dobra miata rzeczywiscie lepiej sie polozyc niz zrealizowac to co mowi ten smieszny kandydat
    • jeims tylko bydło pis-soskie nic nie rozumie 03.11.10, 17:11
      NIECH ZREZYGNUKA Z DOTACJI .PISOSKIE ZLODZIEJE.
    • hecer trzeci most...poza Toruniem? 04.11.10, 00:07
      spójrzcie sobie na mapę. Ten most zachodni nie jest w Toruniu - na lewym brzegu jest na terenie gminy Wielka Nieszawka
      • szlachcic Re: trzeci most...poza Toruniem? 04.11.10, 12:21
        hecer, uwazasz sie kogos kto sie zna na infrastrukturze drogowej
        ja jako laik wiec zapytam
        czy uwazasz ze 3 most jest potrzebny?
        wymien mi w kolejnosci co do waznosci torunskie inwestycje drogowe
        Oczywiscie wszystko w kontekscie mozliwosci finansowych miasta i to ze budujemy 2 most
    • uszaty25 Re: PiS chce budowy trzeciego mostu na Wiśle 04.11.10, 08:32
      Zaprawde powiadam Wam (dla katechety te slowa powinny byc zrozumiale) albo wybudujemy most na Warynskiego, albo uklad komunikacyjny zostanie rozwalony na lata.
      Trzeba odsunac od wladzy te alfe i omege ze spoldzielnii, bo ten czlowiek jest niebezpieczny dla naszego miasta.
      Teraz okazala sie ze ulice remontowane sa prawidlowo i bez usterek, kur.. mac czy tylko ja widze Lubicka w remoncie od trzech miesiecy, albo Mickiewicza rozkopana na zime na zlosc mieszkancom ktorzy odwazyli sie niezgodzic z jedynie sluszna koncepcja Zaleskiego??
    • anty_gw1 Antypisowskim oszołomom słów kilka 04.11.10, 11:31
      Antypisowskie oszołomy, których w największej liczbie spotkać można na forum GW, jak zwykle bezrozumni. Tak to bywa jak nienawiść jest pożywką.

Czy Toruniowi jest potrzebny trzeci most? Owszem jest. I czwarty jakby się go udało wybudować również.

Czy błędem jest, że ktoś mówi o trzecim moście? Oczywiście nie.

Dla mnie - no ale ja różnię się od antypisowskich oszołomów jednak znacznie - mógłby o nim mówić zarówno Przybylski jak i Przybyszewski. Dla antypisowskich oszołomów mówić o nim mogłaby PO (wtedy byłaby to odważna wizja rozwoju miasta), ale nie może mówić Przybylski (bo jest to pisowska zagrywka).

Jeśli kandydat Przybylski wie skąd wziąć pieniądze i potrafi je zorganizować, to niech działa i buduje.

Z budżetu państwa? Proszę bardzo. Wolę trzeci most w Toruniu niż coś tam coś tam: drogę, obwodnicę, estakadę, tunel w Szczecinie, Gdańsku, Pułtusku, czy Warszawie. Pieniądze z państwowego budżetu i tak zostaną wydane, więc wolę by walczył i dostał je Toruń niż Katowice czy Sandomierz. Dla zdrowego umysłowo mieszkańca miasta to oczywiste i nie trzeba tłumaczyć.

No ale akurat na tym forum dominują antypisowskie oszołomy stapiające się w jedno z antyzaleskimi oszołomami (swoją drogą leming z PO musi zawsze mieć wroga), więc pojęcie oczywistości trzeba tu tłumaczyć i tłumaczyć....
    • jojujacy Realne pomysły zamiast pisowskich bzdur 04.11.10, 14:44
      Realne pomysły "na dzisiaj" :

1. Most tymczasowy Okrężna -Zagrodowa - koszt 18 mln zł

forum.gazeta.pl/forum/w,71,118249493,118270486,Most_tymczasowy_tylko_na_Okrezna_Zagrodowa.html

2. Rondo dookoła Dworca Głównego z dobudową trzeciego pasa Kujawskiej dla Tirów ( od strony dawnego torowiska tramwajowego ) i sygnalizacją dla środkowego pasa na moście z likwidacją suwaka i lewo/prawoskrętu z Chopina

forum.gazeta.pl/forum/w,71,117823587,117845997,Co_najmniej_to_samo_10_x_taniej_i_9_x_szybciej.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,71,118176690,118205851,Re_Czas_wystawic_ocene_nowej_organizacji_na_mosc.html

Koszt max 3 mln zł ( 2 mln zł dobudowa 3 pasa Kujawskiej + 1 mln system świateł dla 3 pasa na moście i zmiana oznakowań pionowych i poziomych na Podgórskiej/Kujawskiej/JP2

3. Połączenie Polnej z Olsztyńską nieużywanym tunelem po bocznicy kolejowej za Elaną

orbitorun.pl/index.php?akcja=pomysly_zobacz&id_pomysl=106&typ=1
      Wystarczy wyasfaltować korytarz po bocznicy od końca asfaltowej ul Morwowej ( przy Betorze ) do początku asfaltowej ul Ukośnej - ok 2 km

Z jednej strony prowadzi do tunelu ul Ceramiczna ( od Olsztyńskiej ) i Ukośna a z drugiej Polna, ,Równinna i Morwowa przy Betorze. Wystarczy wyasfaltować korytarz po bocznicy w tunelu (szerokość tunelu 6 metrów , wysokość ponad 4,5m - wejdzie każdy Tir ) i mamy bezkolizyjne połączenie pod torami na Olsztyn Polnej z Olsztyńską ( cześć pojazdów nie musi sie wtedy pchać zawaloną Olsztyńską , Skłodowską i Równinną przez zamykane przejazdy kolejowe ( na Olsztyńskiej i Równinnej ) . Tunel idealnie wspiera przebudowaną Skłodowską podczas budowy mostu w przejazdach samochodów na linii wschód - zachód

Koszt "wyasfaltowania" 2 km korytarza - 5 mln zł

Tak wiec w sumie za 26 mln zł w ciągu kilku miesięcy ( pomysły 2 i 3 ), najdalej 1,5 roku ( pomysł 1 - most tymczasowy na Okrężnej ) , rozwiązujemy najbardziej palące problemy drogowe w mieście zauważalnie zmniejszając korki na moście Piłsudskiego i na Olsztyńskiej/Skłodowskiej/Równinnej.
      • amkkmp Re: Realne pomysły zamiast pisowskich bzdur 04.11.10, 19:04
        > w ciągu kilku miesięcy
        ROTFL. W tym czasie nie załatwisz samych procedur przetargowych, a co dopiero pozwoleń i samej budowy.
        • jojujacy Re: Realne pomysły zamiast pisowskich bzdur 04.11.10, 20:24
          amkkmp napisał:

> > w ciągu kilku miesięcy
          > ROTFL. W tym czasie nie załatwisz samych procedur przetargowych, a co dopiero p
          > ozwoleń i samej budowy.

A ile trwało doklejenie 3 pasa Sz Lubickiej od Sybiraków do Leszczynowej łącznie z pozwoleniem i i przetargiem ?

Jedynie w przypadku pomysłu nr 3 ( wyasfaltowania korytarza po bocznicy w tunelu ) może być w sumie ( budowa i pozwolenia ) dłużej niż pare miesięcy ze względu na uzyskanie DŚU ( korytarz bocznicy w lesie papowskim )

Z kolei pomysł nr 1 z mostem tymczasowym na Okrężnej może być w sumie krócej niż 1,5 roku. Szybsze uzyskanie DŚU ( NATURA 2000 na Okrężnej jest tylko na prawym brzegu i to na terenie ogródków działkowych) .
          • marinellla Re: Realne pomysły zamiast pisowskich bzdur 05.11.10, 18:02
            Jestem za szóstym mostem, czternastym mostem i dwudziestym mostem, ale zupełnie nie popieram dziesiątego mostu.
            Halo, zejdźmy na ziemię.............
            • jojujacy Re: Realne pomysły zamiast pisowskich bzdur 06.11.10, 13:41
              Bujaniem w obłokach jest proponowanie w tej kampanii przez PIS mostu stałego na Okrężnej za 200 mln zł ( stały , płaski , jednojezdniowy, z wiaduktem nad torami na Bydgoszcz) bez żadnych szans na dofinansowanie z zewnątrz.

Most tymczasowy na Okrężnej budowany na spółe z Marszałkiem jest jak najbardziej realny. Mógłby powstać nawet w rok . Koszt dla Torunia - 18 mln mln zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka