Dodaj do ulubionych

Troche przesładzają tą starówkę

IP: *.wlan.pl 25.07.05, 16:16
Ostatnio zauważyłem, że na starym mieście pojawiły się kwiaty... na latarniach
i wielkie tarasowe stelarze wypchane kwiatami. Czy to nie lekka przesada.
Można zrobić porządek ze starówką, przywrócić pierwotną nawierzchnię, postawić
historyzujące latarnie, ale nie róbmy z torunia sanatorium! Troche to za
słodziótkie jak na mój gust...
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Troche przesładzają tą starówkę IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 25.07.05, 16:22
      Ja widzialem taki "kwietnik" Wygladal on jak zmontowane 4 michy.
      Jedna ogromna, wyzej duza, jeszcze wyzej srednia a na samej gorze mala.
      Okropne
      • Gość: natka Starowka to nie tylko ceglane mury, ale i kwiaty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:52
        A mi sie podoba - Starowka to nie tylko ceglane mury, ale i kwiaty! Kobiety a
        zwłaszcza dzieci lubia zielen i kwiaty i po prostu bardziej im sie podoba niz
        zwykle mury, chocby i z XIII wieku.
        Macie pretensje ze za bardzo dbaja?
    • Gość: tomas Re: Troche przesładzają tą starówkę IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.07.05, 22:48
      Postawic 2 kwietniki jest duzo latwiej niz rozwiazac prawdziwe problemy miasta.
      A zawsze pan Szmak bedzie sie mial czym pochwalic
      • babbik upiekszanie starowki pochwalam! 25.07.05, 22:52
        Problem tego pana to osobna sprawa. Ale upiekszanie starowki pochwalam!
    • Gość: Wiech bzdury prawicie, obywatelu.. IP: 217.97.134.* 26.07.05, 09:11

nie zgadzam się - kwiaty wcale nie są żadną przesadą!
      Starówka jest ładna sama w sobie, ale ewidentnie brakuje tam zieleni - same
      bruki i latarnie to jednak trochę za mało.
      Kwiaty dodają uroku miastu i nie ma się ich co czepiać!..
      • Gość: 007 przesładzają IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:18
        Jak się Szmak z Piskorską wzięli do przesładzania to czasem przeginają.
        • Gość: Wiech Re: przesładzają IP: 217.97.134.* 26.07.05, 13:44

patrzysz na miasto, czy na Szmaka?..
          trzeba uczciwie oddać, że Toruń mocno wyładniał i nadal ładnieje w szybkim
          tempie, ruszyło też kilka inwestycji i zaprawdę coś się w mieście dzieje.
          Może czasem rzeczywiście za dużo proporców z gatunku 'wesołomiasteczkowych'
          wisi, ale nic to - na tle pozytywów jest to raptem drobiazg jakiś..

Swego czasu byłem mocno sceptycznie nastawiony do Zaleskiego, ale im dłużej
          trwają jego rządy, tym bardziej widać, że jest zdecydowanie lepszy od swoich
          poprzedników.
    • Gość: STEFAN Re: Troche przesładzają tą starówkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 21:19
      "Troche przesładzają tą starówkę"
      Wydaje mi sie że zdecydowanie przesadza autor tego postu. Jest coraz lepiej...
      zawsze ktos bedzie miał jakieś "ale"...
    • Gość: ja Re: Troche przesładzają tą starówkę IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 26.07.05, 22:18
      Nie jestem przeciwnikiem kwiatow a takich stojakow na kwiaty.
      Poza tym ladniejsze, trwalsze i okazalsze sa drzewa, krzaki czy iglaki
      A z tym jest zle
      • Gość: Wiech Re: Troche przesładzają tą starówkę IP: 217.97.134.* 27.07.05, 14:28

..rozumiem, że swojej Kobiecie dajesz zatem okolicznościowo młodego klona, czy
        tuję jakąś? skoro są ładniejsze, to wybór jest prosty
        :)

Drzewa są rzeczywiście trwalsze i okazalsze, ale nie zastąpią kwiatów - po
        prostu inna jakość i da się ich wsadzić wszędzie, szczególnie na Starówce
        • Gość: Wiech Re: Troche przesładzają tą starówkę -ps IP: 217.97.134.* 27.07.05, 14:29

oczywiście drzew NIE da się zasadzić wszędzie
          • Gość: b3ut Re: Troche przesładzają tą starówkę -ps IP: *.torun.mm.pl 27.07.05, 15:47
            "drzew NIE da się zasadzić wszędzie"
            taak głębokie :)
            • Gość: Wiech Re: Troche przesładzają tą starówkę -ps IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 27.07.05, 21:20

ej, Czesław czepiasz sie
              w poprzednim poście mi po zwyczajnie 'nie' umknęło, to i poprawiłem

znalazł się Szpakowski..
              :)
    • Gość: Tola do utora tego watku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 16:25
      mam wrazenie, ze czegokolwiek by nie zrobiono- bedziesz niezadowolony.
      przeszkadza ci zielen na starowce? za duzo kwiatow? jedz na rubinkowo, posiedz
      wsrod mrowkowcow z wielkiej plyty- moze zrobi ci sie lepiej. nasze miasto
      kwitnie i to nie tylko w doslownym tego zwrotu znaczeniu. jak sie nie podoba,
      to wiesz...
      • Gość: ------- Re: do utora tego watku IP: *.chello.pl 01.08.05, 10:03
        tira rira
        • Gość: STEFAN Re: do utora tego watku :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:56
          Autor chyba wyjechał z Torunia, za dużo kwiatów... Albo się obraził - tez dobrze ;]
          • jakub_lauder Re: do utora tego watku :D 02.08.05, 09:14
            Stojaki z kwiatami przy Koperniku to faktycznie troche przesada. ALe jakby
            kwiaty byly w skrzynkach w oknach kamieniczek to byloby super.
          • Gość: Quesso Re: do utora tego watku :D IP: *.wlan.pl 02.08.05, 14:30
            Rzeczywiscie nie bylo mnie w toruniu przez jakis czas:)

Starowka jest naprawde ladnie odnowiona, ale zdania o kwiatkach nie zmienilem.
            Dla mnie sa za slodziutkie. Kojarza mi sie z klimatem ciechocinka. Takie rzeczy
            przyciagaja babcie i dziadkow. Fajnie byloby gdyby nasze miasto pokazalo, jaja.
            Nich by sie pojawlo cos nowoczesnego. Zobaczcie sobie ul. polwiejska w poznaniu
            (taka nasza szeroka). Tam nie boja sie laczenia nowoczesnosci z zabytakowym
            traktem. W podlozu zamonotwano co kilkanascie metrow kolorowe lampy jarzynowe.
            Do tego proste lawki i nowoczesne latarnie (one akurat blokuja ruch, ale sa
            efektowne).

U nas w toruniu wszystko musi byc poksrecane (lawki, latarnie), eklektyczne,
            historyzujace, czyli balansujace na granicy kiczu.

No bo obok mamy luk gotycki i rokokowe detale, gzymsiki i fryziki,
            wiec najlepijej jesli wtopiony w tlo kwiatek obok stanie.

Chocby zaczac od malej architektury. Zamiast tandetnych stelazy z kwiatkami,
            niech by pojawily sie jakies instalacje artystyczne, innowacyjne oswietlenie.
            Jakies tymczasnowe wystawy plenerowe rzezb studentow wydzialu sztuk pieknych.
            Owszem turysci odwiedzaja torun, pstrykna zdjecie a to z kopernikiem, a to z
            dominujaca w tle wieza katedry. Beda szczesliwi i zachwyceni... ale juz tu nie
            wroca. Na pewno nie wroca jesli miasto nie bedzie sie zmieniac i zaskakiwac, a
            tymbardziej kiedy najwazniejsza przestrzen publiczna w toruniu jaka jest
            starowka bedzie grzeczniutka i potulna.

Troche sie rozpedzilem:) Jak dla mnie, kwiatki na starym miescie moga byc. Ale
            czy musza byc ujete tak tradycyjnie? Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka