Dodaj do ulubionych

Projekt budżetu Torunia na 2006 r.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 22:18
INWESTYCJE W TORUNIU ZNÓW WIEKSZE NIZ W BYDGOSZCZY - mowa o 2006

Na inwestycje magistrat Torunia zaplanował aż 217,2 mln zł, czyli ponad 33
proc. dochodów. Tu potwierdzenie z forum:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=32090499
i artykuł GW: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3017876.html

Na wszystkie Bydgoszcz wyda 215 mln złotych. W kończącym się roku miasto
przeznaczyło na inwestycje 90 mln zł, a w 2004 jeszcze mniej - tylko 50 mln
zł. Artykul GW: miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,3016176.html
i forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=32016308&v=2&s=0

Czyli znów nominalnie Torun ma więcej niż Bydgoszcz. A przeliczając to na
jednego mieszkańca, przeciętny torunianin inwestuje 1043 zł, a bydgoszczanin
585 zł - czyli prawie dwa razy mniej !!!

Z góry poproszę często podważających wiarygodne dane bydgoszczan, by nie
wysuwać bezsensownych argumentow typu - torunski budzet nie obejmuje
wszystkiego, a Bydgoszcz wszystko, tu nie ujęto tego, a tu tego.
Budzety sa przygotowywane w oparciu o normatywy i muszą byc z nimi zgodne.
Sprawdza je RIO. Nie może być więc sytuacji, że np. szkoły występują w 2 albo
3 miejscach.
I tak te proorcje sa lepsze w tym roku - każdy bydgoszczanin inwestuje
niecałe 2x mniej od torunianina, podczas gdy w zeszłych latach było to ponad
2x mniej na niekorzyśc Bydgoszczy.

--------------------
Chciałem sobie podarowac, przewaga Torunia jest oczywista i chyba wszyscy
widza, ale zmusiły mnie przeinaczenia faktów przez niektórych bydgoszczan:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=32168986
Napisalem to po tamtym temacie.
Wszystkim życzę rozwoju.
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 18.11.05, 22:44
      Czyli cieniutko. Bydgoszcz przeszło 500 mln!
      • Gość: jan Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 22:50
        Nieprawda, Bydgoszcz mniej, 215 mln - przeczytaj w/w link.
        • Gość: Karol Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. IP: 83.238.146.* 18.11.05, 23:01
          Czytając wpisy bydgoszczan na temat budżetu ich miasta zauważyłem , że oni
          dopisują inwestycje typu NATO , hipermarkety , Focus Park itp. Czy w budżecie
          Torunia ujęto Galerię Copernicus albo inwestycje Elany ?
          • Gość: maciej Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 18.11.05, 23:36
            Jak napisałem dodamy poza budzetowe inwestycje to bedzie sie dzialo!
    • Gość: EX Re: BRAKUJE TYLKO LEPSZEJ PROMOCJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 23:27
      W projekcie brakuje tylko jednego: większych nakładów na promocję miasta. Toruń
      tego potrzebuje jak ryba wody. Zbyt skromnie reklamujemy nasze miasto za
      granicą. O krajowych turystów nie musimy się już starać ale czytając o wzroście
      liczby turystów odwiedzających Polskę pytam sam siebie, dlaczego Toruń nie chce
      z ego skorzystać. Aż się prosi, żeby zainwestować chociaż 1-2 procent budżetu
      miasta na promocję. Koszty szybko zwrócilyby się w podatkach.
      • Gość: maciej Re: BRAKUJE TYLKO LEPSZEJ PROMOCJI IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 18.11.05, 23:38
        Niestety była szansa na stronach taniego przewoznika!Ale jestescie sknerusy!
    • Gość: paweł Chwała Toruniowi za wszytskie inwestycje IP: *.catv.net.pl 18.11.05, 23:38
      Nie mam nic przeciwko temu żeby Toruń inwestował wiecej niz Bydgoszcz. NP.
      dzieki obwodnicy będe jechał z Warszawy do Bydgosczy o 20 minut krócej!!!!

Tylko gwoli ścisłości jeden cytat z artykułu o bydgoskim budżecie:
      "Przypomina [prezydent Bydgoszczy], że do 215 mln zł trzeba jeszcze doliczyć
      288 mln zł, które zainwestują w przyszłym roku na rozwój swej sieci Miejskie
      Wodociągi i Kanalizacja."
    • Gość: beno Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. IP: *.k.pppool.de 19.11.05, 09:24
      jeszcze jeden baran ktory nie ma nic lepszego do roboty tylko porownywac Torun
      z Bydgoszcza i wymyslac sztuczne problemy
      • Gość: Krzychu Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. IP: *.tvk.torun.pl 19.11.05, 11:44
        Zgadzam się z przedmówcą. Zaczyna mnie to nudzić, ten artykuł dotyczy inwestycji
        w Toruniu a nie porównywania kto wiecej inwestuje. Może i teraz Toruń wiecej
        wydaje na inwestycje niż Bydgoszcz. Ale pamiętajmy że Bydgoszcz ma już klika
        jakbym to nazwał "rzeczy" których u nas nie ma np. Hala widowiskowo-sportowa.
        Toruń poprostu po latach posuchy musi gonić min Bydgoszcz więc normalne jest że
        musi wiecej wydawac na inwestycje.

A wracając do samego artykułu. To jestem zadowolony z tego co się teraz w
        Toruniu dzieje. Mam nadzieję że te wszystkie plany będą realizowane. Najbardziej
        cieszą mnie inwestycje drogowe. Bo to jest duża szansa na rozwój mista. Nie od
        dzisaj wiadomo że infrastruktura drogowa jest arcyważnym elementem przy wyborze
        przez firmy tzw. baz logistycznych.
    • Gość: misiu Centrum Sztuki Współczesnej na Jordankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 16:56
      Tylko po co wydawać tyle kasy na Centrum Sztuki Współczesnej na Jordankach,
      szacowane na 40 mln zł. Naprawdę znalazłoby się parę lepszych inwestycji.
      • Gość: Toruniani Re: Centrum Sztuki Współczesnej na Jordankach IP: 220.224.46.* 19.11.05, 17:52
        Z tego co pamietam, miasto nie doklada nic do Muzeum. Trza poszperac we
        wplywach, gdzie Ministerswo Kultury i UE przeznaczja na Muzeum cala kwote.
        Miasto nie dokladna do tego ani zlotowki - no jedynie co to swoj grunt
    • Gość: łodziak Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. IP: *.akademiki.uni.torun.pl 19.11.05, 18:15
      Torunianie nie byliby sobą, gdyby nieporównywaliby się z Bydgoszczanami ;) Ale
      rzeczywiście Toruń wypada lepiej ;) I to bardzo ;) Zresztą jest ładniejszy ;)
    • generallo a na forum Bydgoszczy... 19.11.05, 18:36
      ktoś napisał że to Toruń pozostał w tyle,
      ale niczym tych słów nie poparł :)
      nawet linka nie dał,
      a wy macie poparcie w linkach i wiadomo że to wy Toruńczycy macie rację :)
      • mozilla.org Re: a na forum Bydgoszczy... 19.11.05, 19:19
        generallo napisał:

> ktoś napisał że to Toruń pozostał w tyle,
        > ale niczym tych słów nie poparł :)
        > nawet linka nie dał,

im wiecej czasu spedzasz na forum tym mniej samodzielnie myslisz drogi
        elblazaninie. poszukaj i przeczytaj sobie dwa artykuly o planowanych budzetach
        Torunia i Bydgoszczy na 2006. pomysl troszke a wnioski wyciagniesz sam. mam
        nadzieje...
        nie ufaj babikom i innym klamcom. oni szukaja takich jak ty...
        • Gość: Antoś Re: a na forum Bydgoszczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 20:40
          ojej to Toruń nie ma jeszcze kanalizacji? No kurcze a myślałem, że to jest
          wynalazek który w miastach funkcjonuje już dawno. Ale ładnie teraz będzie w
          Toruniu jejciu. Już się cieszę, że będzie ładniej niż w Bydgoszczy hehehehe
          terefere. Bydizia wyda w tym roku ponad 1 miliard nowych złotówek. To jest
          budżet miasta. @15 mln to wydatki z kasy miejsckiej bez wydatków z UE. Toruń
          wliczył wszystko . A tak ogólnie to po co ja to piszę. I tak zaraz zniknie.
          • Gość: Jerzy z Bydgoszczy Re: a na forum Bydgoszczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:17
            Ja bym się tak nie cieszył. Z tym porównaniem jest tak. Bydgoszcz wyda ponad 1
            mld złotych , z tego na inwestycje własne 200 z hakiem to znaczy że na kulturę
            szkolnictwo itp zostaje prawie 800 mln. Policzcie sobie sami, ile zostanie u
            Was. Nauczycielom ze szkół specjalnych już nie płacicie, a co będzie z oświata
            pod koniec 2006? A co ze sportem masowym i pomoca społęczną?
            • Gość: jan Torun wiecej inwestuje, bo miasto prężne, silne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 10:15
              Bydgoszcz ma wiecej drog do odsniezania, wiecej szkol do utrzymania, szczury do
              tępienia w Fordonie, no i niekończące sie afery.

Torun ma mniejszy budzet a mimo to wiecej inwestuje, bo miasto jest prężne,
              młode, silne inwestycjami, rozwija sie. Brawo.
              • maciej_bydgoszcz Re: Torun wiecej inwestuje, bo miasto prężne, sil 21.02.06, 23:42
                Toruń to raczej stare miasto. Przecież tym szczycicie sie. Tak więc bez
                konfabulacji!
    • Gość: JAN Torun juz 3 rok ma najwieksze inwestycje w regioni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 10:11
      Torun juz 3 rok ma najwieksze inwestycje w regionie.
      Tak trzymac!
    • Gość: tykk Nowe inwestycje drogowe w Toruniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 13:48
      Nowe inwestycje drogowe w Toruniu.
      W ciagu ostatnich paru lat przybyła nam (lub trwa):
      - dwupasmowa Grudziadzka
      - dwupasmowa Lubicka (trwa)
      - dwupasmowa Bydgoska (trwa)
      - średnicowka Andersa
      - obwodnica 13 km południowa
      - Ligi Polskiej
      - wiadukt Kosciuszki
      - A1 z mostem (ale to sprzed kilku lat)

W przyszłym roku ruszają kolejne:
      - trasa staromostowa od Multiplexu przez Galczynskiego, targowisko do Wybickiego
      - dwupasmowa średnicowka północna (!!!) (od Grudziadzkiej do Chelminskiej)
      - łacznik srednicowki i obwodnicy S-10 z węzłem Kluczyki
      - Trakt Lesny i Olimpijska
      - dwupasmowa Olsztynska
      - zakonczenie dokumentacji na most drogowy
      - ulica Nieszawska

W 2007 ruszy:
      - budowa mostu przez Wisłe.
      - następne fragmentydwupasmowej średnicówki północnej
      • staszekk1 Re: Nowe inwestycje drogowe w Toruniu. 04.12.05, 19:28
        Cieszą!
      • o_murphy Re: Nowe inwestycje drogowe w Toruniu. 15.02.06, 10:11
        Przede wsystkim most.
    • Gość: ja Milo jest widziec rozwoj gospodarczy miasta: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 09:42
      Milo jest widziec rozwoj gospodarczy miasta:

RANKINGI I OCENY MIAST REGIONU:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29234&sortuj=6
    • Gość: lotnisko kiedy bedzie otwarte lotnisko regionalne w toruniu IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 20.12.05, 19:07
      KIEDY BEDZIE OTWARTE LOTNISKO REGIONALNE CENTRUM REGIONU !!!???
      • Gość: ?? Re: kiedy bedzie otwarte lotnisko regionalne w to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:23
        Lotnisko to kolejna kiełbasa wyborcza przed wyborami

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=33785608
        • sdb Re: kiedy bedzie otwarte lotnisko regionalne w to 21.12.05, 08:01
          kupuje ta kielbase
          • nautile Re: kiedy bedzie otwarte lotnisko regionalne w to 01.02.06, 13:42
            Trudno nie kupic. Efekty Zaleskiego widac wszedzie.
            Oby dalej.
      • aztx Re: kiedy bedzie otwarte lotnisko regionalne w to 21.02.06, 10:11
        Prezydent Zaleski oficjalnie potwierdził, że Lotnisko powstanie.Lotnisko już zostało wpisane do rządowego projektu rozbudowy lotnisk regionalnych.Myślę, że to kwestia góra 2 lat.
        • 0maniek0 Re: kiedy bedzie otwarte lotnisko regionalne w to 21.02.06, 14:54
          to kwestia dobrego naostrzenia kos...
    • Gość: Alina Oby sie udało. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 10:06
      Oby sie udało.
    • tomjab Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. 21.02.06, 12:55
      Buzdet niczego sobie tylko ciekawe kto zaplaci za te nadmuchane inwestycje za
      pare lat
      • Gość: bb Re: Projekt budżetu Torunia na 2006 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:53
        Dzieki za wsparcie z Bydgoszczy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka