absbls Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczana 13.10.08, 14:14 to bardzo smutna wiadomosc.Ratlerki wyszczekaly lwa.Panie Profesorze Wolszszan,prosze sie nie przejmowac maloscia tych ludzikow.Pan juz jest postacia z encyklopedi a oni pozostana w ipeenowskim zsypie.Oboje z Zona trzymamy kciuki za dalszy rozwoj panskiej kariery.Stawiam dolary przeciw orzechom,ze Nobla pan i tak dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczana 13.10.08, 14:14 Nie do końca zrozumiałam, na jakiej podstawie gremium koleżeńskie na uniwersytecie zajmuje się dochodzeniami w sprawie kontaktów z SB i na tej podstawie podejmuje jakiekolwiek decyzje w czyjejkolwiek sprawie. Od tego jest chyba prokuratura, żeby ścigać zbrodniarzy, a nie garstka "kolegów" z uniwersytetu? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczan 13.10.08, 14:22 nessie-jp napisała: > Nie do końca zrozumiałam, na jakiej podstawie gremium koleżeńskie na > uniwersytecie zajmuje się dochodzeniami w sprawie kontaktów z SB i na tej > podstawie podejmuje jakiekolwiek decyzje w czyjejkolwiek sprawie. Od tego jest > chyba prokuratura, żeby ścigać zbrodniarzy, a nie garstka "kolegów" z uniwersyt > etu? > Bo w tym gronie jest prof Zybertowicz, czołowy przedstawiciel ZIOBRO-KACZYZMU. Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczan 13.10.08, 14:45 Każda akcja budzi reakcję. W tym przypadku donoszenie na współkolegów po latach pewnie przeważyło o nie przyznaniu nagrody Nobla. Tak więc jest wina i kara. Pytanie tylko czy był ktoś podobny do Wolszczana który nie współpracował i nie miał szansy na wyjazdy naukowe i szybką drogę kariery. I czy teraz ta osoba nie gnije gdzieś w jakiejś szkole itd. Wydaje wam się że wszystko można wybielić i usprawiedliwić w imię czegoś tam ale tak nie jest. W Europie i Stanach w podobnej sytuacji (tj. przy donoszeniu na współrodaków) taka osoba byłaby skończona. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczan 13.10.08, 22:13 > czegoś tam ale tak nie jest. W Europie i Stanach w podobnej sytuacji > (tj. przy donoszeniu na współrodaków) taka osoba byłaby skończona. Uważasz, że osoba współpracująca z państwowymi służbami jakiegokolwiek kraju byłaby "skończona" w USA czy Europie? Otóż nie. Nie byłaby. Potrzebny byłby najpierw proces wytoczony tej osobie przez pokrzywdzonego i zbadanie, czy współpraca z państwowymi służbami była a) dobrowolna; b) wymuszona; c) naruszała obowiązujące normy prawne. Nie wiem, czy w USA istnieją jakiekolwiek listy osób przesłuchiwanych przez urzędy państwowe za czasów McCarthy'ego w sprawie powiązań z komunistami Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Człowieku nie kompromituj się. 13.10.08, 14:22 Nie, niektórych tzreba nauczyć najpierw kultury i logiki w dyskusji. Ja pisałam o oceniajacych urodzonych post factum, więc ten argument w ogóle nie powinien znależc sie pod moim postem. Po wtóre - czy wszyscy koledzy astronoma zlustrowali się jak jeden maz ? Nie przypominam sobie , bo nie odbyła się NIGDY lustracja srodowiska naukowego. Skąd zatem w ogóle wiadomo czy ten kto ocenia, nie ma na sumieniu tyle samo? I jeszcze jedno - przez ile jeszcze lat historia będzie zabijała wspólczesnosc? Ludzie urodzeni w 89 roku za chwilę beda mieli 20 lat. Przez to 20 lat trwa przepychanka lustracyjna, a dla tych dzieciaków - no cóz, własnie odchodzi kolejna szansa na kontakt z profesorem, jakiego cięzko znalezc...bo trzeba go oceniać . Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: Człowieku nie kompromituj się. 13.10.08, 14:37 flyhalf napisał: > > Nie, niektórych tzreba nauczyć najpierw kultury i logiki w dyskusji. > > Ja pisałam o oceniajacych urodzonych post factum, więc ten argument > > w ogóle nie powinien znależc sie pod moim postem. > > niby czemu? to jest właśnie koronny argument Gazowni pn. > kogo to obchodzi? albo urodzeni w latach 70 nie mają prawa itp... > stawiany po to aby udupić lustrację... > > A ona jest potrzebna np. dla tych co się wtedy narażali, > narażali siebie, rezygnowali z karier, tracili też życie... > Mnie to mało obchodzi kto/co/czemu ale uważam że _oni_ mają > prawo to wiedzieć... Akuratnie ci którzy wówczas narażali się lustracji praktycznie nie potrzebują. Potrzebna jest ona różnym dekownikom (np. członkom PiSuaru), którzy siedzielinwówczas jak myszy pod miotłą, a teraz gdy kują konie też chcieliby się podłączyć jak przysłowiowa żaba - vide bliźniaki z kaczego rodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ignispl Re: Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczan 13.10.08, 14:38 No własnie lepiej byc miernym naukowo walczącym patrotą niż wielkim naukowcem. Wsadź sobie takie ambicje. Ciekawe, kogo zapamieta historia? Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: przepraszam że się wtącę do rozmowy debila 13.10.08, 14:38 flyhalf napisał: > ze śmieciem... ale jakie kierunki naukowe > panowie reprezentują? (reprezentowali w przypadku > p. emeryta z 12 letnim doświadczeniem) > z ciekawości pytam: wyższa szkoła pożarnictwa > czy wyższa szkoła wojsk łączności? > > zgadłem? Ani jedno ani drugie. Studia cywilne m.in PW. Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re:inżynieria sanitarna alias KLOPY 13.10.08, 14:45 flyhalf napisał: > to by pasowało do poziomu... Sądząc z twoich postów jesteś absolwentem WSOWŁ (o WAT cię nie posądzam), więc w jakimś sensie jesteśmy kolegami wg specjalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Ech, wiersz mi się przypomniał 13.10.08, 14:49 Modlitwa dziękczynna z wymówką Nie uczyniłeś mnie ślepym Dzięki Ci za to Panie Nie uczyniłeś mnie garbatym Dzięki Ci za to Panie Nie uczyniłeś mnie dziecięciem alkoholika Dzięki Ci za to Panie Nie uczyniłeś mnie wodogłowcem Dzięki Ci za to Panie Nie uczyniłeś mnie jąkałą kuternogą karłem epileptykiem hermafrodytą koniem mchem ani niczym z fauny i flory Dzięki Ci za to Panie Ale dlaczego uczyniłeś mnie polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bajubongo Re: Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczan 13.10.08, 15:14 Przeciez mie ma najmniejszego problemu. Juz wkrotce inna znakomita torunska uczelnia tzw. o. Rydzyka wypluje znakomitych naukowcow od wszystkiego. Wielka mi rzecz - astronomia! Absolwenci tej stojacej na swiatowym poziomie uczelni potrafia wszystko! W koncu patrzec na gwiazdy kazdy glupi potrafi. A fachowcy Inkwizycji Polskiego Narodu moga juz wygotowywac materialy na nastepnych ewentualnych kandydatow do Nobla. Ma byc rowno. W IPN tez orly nie pracuja, a efekty maja. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.witkowska Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczana 13.10.08, 15:30 Pomyślcie tylko - jesteśmy naprawdę narodem wybranym. Tylko my potrafimy się pozbywać jak nikt najmądrzejszych, na rzecz miernot najgorszej klasy. Boże kochany, żeby tak mieć z 10 tys. na bil;et w jedną stronbę do Australi... :P byle dalej od kocmołuchów z wodogłowiem, grzebiącym w nieskończoność w teczkach i teczuszkach. I to ma być katolicki kraj. A gdzie "wybaczanie", "nadstawianie drugiego policzka", "wznoszenie się ponad przyziemne konflikty"??? Poza tym dobrze ktoś powiedział: nie zgłosił się nikt pokrzywdzony przez rzekome donosy Profesora. Szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczan 13.10.08, 20:20 Dlaczego 10 tysięcy? 3-4 tysiace w zupełności wystarczą... Odpowiedz Link Zgłoś
frr.dwa Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczana 13.10.08, 15:48 Zlecic wyklady z astronomii, a takze uczenie we wzsystkich Akademiach Sztuk Pieknych Zybertowiczowi. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczan 13.10.08, 16:43 Rektor okazal sie madra osoba i nie posluchal zwolennikow Wolszczana stanowiacych okolo 70% wypowiedzi "nie"! Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Re: Słuszna decyzja. 13.10.08, 16:04 To nie on się wypiął. Jego decyzja była słuszną. Człowiek o tej pozycji nie może sobie pozwolić na to aby jakieś zasmarkańce pokazywali go palcem i mamrotali, że sbek. flyhalf napisał: > > Konsekwencje poniesie Nauka > > Polska bo Prof Wolszczan wyjechal ale się dla Polski udzielał > > gdyby było jak mówisz, tj. wypiął się na studentów/kolegów > po fachu w Polsce, którym jako wybitny uczony może pomagać > (to oczywiste). Świadczyłoby to że jest rzadkim > okazem s.ku.rwysyna a to by uprawdopodobniało, że wtedy > gdy pisał raporty dla SB (4 /na rok ) też nim był... > > Więc zastanów się co piszesz... bo jeżeli twój scenariusz > miałby się spełnić, to imho nie ma czego żałować... Odpowiedz Link Zgłoś
sayitagain Własnymi rękami żeśmy to uczynili 13.10.08, 16:31 W tej sytuacji prof. Wolszczan nie miał wyjścia. Niestety, pożytku z tej rezygnacji z pewnością nie odniesie żaden polski student. Aż dziw, że w IPN-ie nie powstała jeszcze komórka ds. czyszczenia kadr na polskich uczelniach. Przecież z pewnością paru innych naukowców też takie zobowiązania przy wyjazdach zagranicznych podpisało. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: sayitagain 13.10.08, 16:40 sayitagain napisał: > W tej sytuacji prof. Wolszczan nie miał wyjścia. Niestety, pożytku > z tej rezygnacji z pewnością nie odniesie żaden polski student. > Aż dziw, że w IPN-ie nie powstała jeszcze komórka ds. czyszczenia > kadr na polskich uczelniach. Przecież z pewnością paru innych > naukowców też takie zobowiązania przy wyjazdach zagranicznych > podpisało. Czego Ty chcesz od IPNu???! Swoje zale skieruj do uczestnikow nocnej zmiany z Bolkiem i Rudym na czele oraz do czerwonego TK ktory pozbawil nas lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
tapryw Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczana 13.10.08, 19:41 Wolszczan to śmieć i TW /tajny współpracownik/.Brał za to pieniądze. I to on powinien się wstydzić.A tak prawdę mówiąc to na tym niby uniwersytecie co drugi profesor to TW.A ten niby uniwersytet powstał dekretem komunistycznej krajowej rady narodowej.Ten niby uniwersytet powinni rozwiązać.Bo to wstyd i żenada.Z roku na rok mniej studentów chce studiować w zapyziałym Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nfajw nie powinni pracować na państwowych uczelniach 13.10.08, 20:20 O.K. Naukowcy, którzy współpracowali z peerelowską Służbą Bezpieczeństwa, nie powinni pracować na państwowych uczelniach lustronauki.wordpress.com/2008/10/13/naukowcy-ktorzy-wspolpracowali-z-peerelowska-sluzba-bezpieczenstwa-nie-powinni- pracowac-na-panstwowych-uczelniach/ Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: nie powinni pracować na państwowych uczelniac 13.10.08, 22:45 Masz racje. Powinni byc oodsunieci od jakichkolwiek kontaktow z mlodzieza! Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 rezygnacja prof. Wolszczan 13.10.08, 20:31 Czyżby na UMK z agentów został już tylko prof Andrzej Zybertowicz? Obśmiałem się do łez, gdy za PiS organizował jawną rekrutację na studia dla tajnych agentów. Nie spodziewam się szybkiego ujawnienia kolejnych dawnych agentów - ilu profesorów poza tym astronomem miało szanse na Nobla? Wykasowane przez rodaków? Tylko z powodu braku IPN Nobla dostał Wałęsa (to nie on skakał przez płot), Reymont (są wątpliwości, czy był chłopem), Irena Curie- Skłodowska (sypiała z jakimś facetem, zanim żonę pochował lub rozwiódł się). Isaac Singer - wiadomo, Żyd. Dlatego nasze encyklopedie nawet mylą się, po której stronie Wisły urodził się. Miłosz - nie ma jasności czy też Żyd, na pewno Litwak. A ta, no - poetka. Jakieś głupoty wypisująca. Czy przynajmniej w tym Krakowie dwunastogłoskowcem jakiś epos o Wojtyle napisała? Takich Wolszczanów, Koperników i innych podejrzanych elementów prawdziwi Polacy nie chcą ! Ani Noblów. A jak przypadkiem pojawi się następny kandydat - mu mu pokażemy. Teczki. Bo jeszcze taki łobóz wymyśli, iż z wódki można tanie paliwo robić... Odpowiedz Link Zgłoś
nicram_wszechwiedzacy Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczana 13.10.08, 22:06 heh... Jestem studentem. Urodzonym pod koniec lat 80-tych. Cała ta heca ze współpracą z SB jest dla mnie tylko hasłem z gazet i tv. To już mnie nie dotyczy. Owszem, można się rozwodzić nad sprawiedliwością historyczną itp. Ale tak prawdę mówiąc dla mnie i moich znajomych to puste słowa i bezsensowne kruszenie kopii. Liczy się dla mnie jakość kadry naukowej, a nie obchodzi mnie co owa kadra robi prywatnie. Uczyło mnie wielu wykładowców, z różnych wydziałów. Jedni żyli nauką i przekazywali pasję, a inni czytali na głos swoje książki. Jednym z najlepszych był profesor Wolszczan. Dlaczego? Bo na jego wykładach rozumiałem wszystko (a w dziedzinie astrofizyki jestem totalnym ignorantem) i, co najważniejsze, po zakończeniu wykładu chciało mi się wrócić na kolejny. Nawet mając jako alternatywę spotkanie przy kuflu z przyjaciółmi. Jego rezygnacja to dla mnie olbrzymia strata. I nie tylko dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
w.kotlarz 1968 cd 13.10.08, 23:19 Najwyraźniej pewne środowiska boleśnie odczuwają to, że w 1 1968 nie udało nam się pozbyć wszystkich inteligentów i artystów. Na szczęście IPN czuwa. Wkrótce w Polsce pozostaną tylko ludzie mili Kaczkom Donaldom i nikt już się nie będzie przejmował rozwojem nukowym czy artystycznym naszego Kraju. PS: Może by wszystkich komuchów, esbeków i kapusiów wykastrować chemicznie, toć plugastwo można mieć w genach... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: w.kotlarz 14.10.08, 01:39 w.kotlarz napisał: > Najwyraźniej pewne środowiska boleśnie odczuwają to, że w 1 1968 nie udało nam > się pozbyć wszystkich inteligentów i artystów. Na szczęście IPN czuwa. Wkrótce > w Polsce pozostaną tylko ludzie mili Kaczkom Donaldom i nikt już się nie > będzie przejmował rozwojem nukowym czy artystycznym naszego Kraju. > PS: Może by wszystkich komuchów, esbeków i kapusiów wykastrować chemicznie, > toć plugastwo można mieć w genach... A ty co za kit probujesz nam wciskac???! W 1968 roku wyjezdzali tylko Zydzi i to dobrowolnie. Nikt ich nie wyganial. Ci, ktorzy chcieli zostac, zostali. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 Miałeś Chamie złoty róg.Ostał Ci się ino sznur. 14.10.08, 09:52 Brawo Panie Rektorze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e-marlowe Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczana 14.10.08, 10:26 RAZ KU..., ZAWSZE KU.... George Orwell Odpowiedz Link Zgłoś
amelie2 Rektor UMK przyjął rezygnację prof. Wolszczana 15.10.08, 06:35 To jest kolejny dowód na "odmóżdżanie" Polski, zapoczątkowane mordem profesorów lwowskich i krakowskich, Katyniem, powstaniem warszawskim i obecną "polityką prorodzinną", która promuje rozrodczość w dołach społecznych. Tylko komu i dlaczego dziś na tym zależy, abyśmy krok po kroku stawali się społeczeństwem przygłupów i bandytów. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: amelie2 15.10.08, 15:04 amelie2 napisał: > To jest kolejny dowód na "odmóżdżanie" Polski, zapoczątkowane mordem profesorów > lwowskich i krakowskich, Katyniem, powstaniem warszawskim i obecną "polityką > prorodzinną", która promuje rozrodczość w dołach społecznych. > Tylko komu i dlaczego dziś na tym zależy, abyśmy krok po kroku stawali się > społeczeństwem przygłupów i bandytów. Daj sie zaszklic aby wszyscy glupcy mogli cie podziwiac! Odpowiedz Link Zgłoś