Dodaj do ulubionych

Bywalec Ryanaira pierwszy raz w tradycyjnej linii

IP: *.multi-play.net.pl 15.04.11, 22:18
Jest wiele wątków pt. "pierwszy raz lecę" ale ciężko z nich wyciągnąć wiedzę nt. co może zaskoczyć bywalca tanich linii gdy wsiądzie do linii tradycyjnych. No więc mam pytanie: leciałem już kilkanaście razy tanimi liniami a teraz lecę pierwszy raz Lufthansą i Singapore Airlines - czym się to różni?

Niby mam jeden bilet (Kraków-Frankfurt/Lufthansa, Frankfurt-Singapur/SingaporeAirlines, Singapur-Langkawi/Silkair), ale przy każdym odcinku jest "Airline Res. Code" i dla pierwszego lotu jest inny niż dla dwóch pozostałych dwóch. Ale jak wejdę na stronę Lufthansy i podglądnę moją rezerwację, to na pierwszy numer widzę wszystkie trzy odcinki. I stąd się biorą moje pytania:
- czy to oznacza, że mam jedną rezerwację na całość, czy dwie oddzielne?
- czy bagaż zawiozą mi prosto do Langkawi, czy będę musiał go odebrać i nadać ponownie gdzieś po drodze?
- widziałem opcję odprawy on-line - czy jest obowiązkowa, czy mogę się odprawić dopiero na lotnisku? Widziałem przy niej notkę "dostępna na 23 godziny przed odlotem" - 23 godziny od początku pierwszego odcinka, czy też na ostatni odcinek mogę się odprawić dopiero 23 godziny przed jego startem (czyli 4 godziny przed startem pierwszego lotu)?
- czy na lotnisku odprawiam się od razu na trzy odcinki, czy na każdym lotnisku osobno?
- kiedy wybieram sobie konkretne miejsce w samolocie? dopiero na lotnisku, czy mogę jakoś wcześniej? Jak najlepiej rozegrać sytuację, żeby zdobyć miejsce przy oknie z tyłu samolotu (żeby skrzydło nie zasłaniało widoków)?
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Bywalec Ryanaira pierwszy raz w tradycyjnej l IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.11, 04:47
      Masz jedna rezerwacje na całość. W Krakowie nadajesz bagaz do Langkawi (na wszelki wypadek upewniasz sie pytając panią w check-in). Jak odprawiasz sie na lotnisku (odprawa on-line nie jest obowiazkowa) to powinienes dostac karty pokladowe na wszystkie odcinki podrozy (zwykle tak jest, ale z tym akurat moze byc roznie- pracownik checkinu powinien Ci wyjasnic). Odprawa Online jest na tyle korzystna ze mozesz wczesniej wybrac sobie miejsce, o ile nie wybrales miejsca przy zakupie biletu (nie pamietam jak to jest dokladnie z Lufthansa, ale np w LOT-cie mozesz wybrac soebi miejsce przy zakupie albo w kazdej chwili przed odprawa i system to miejsce dla Ciebie zablokuje- sprawdz w "moich rezerwacjach" online czy Lufa przypadkiem tez nie ma takiej opcji). Przy odprawie na lotnisku dostanie takie miejsce jakie będzie wolne.
      • karnacja Lot KRA - LGK 16.04.11, 06:24
        Do szczegolowego wyjasnienia wyzej dodam, ze z praktycznych wzgledow nalezy zwrocic uwage przy nadawaniu bagazu aby tasma oklejajaca uchwyt bagazu miala symbole literowe KRK-LGK. To tak dla spokojnej pewnosci. Bledy w oznakowaniu bagazu sie zdazaja.

Statystycznie najbardziej atrakcyjne miejsca przy dlugich przelotach to "aisle seats".
        Miejsca przy przejsciu. Widok z okna ma sie krotko przy starcie i ladowaniu a pozniej
        podczas dlugiego lotu siedzac przy oknie nalezy "przepraszac" jednego/dwoch (w zaleznosci
        od konfiguracji siedzen) gdy chce sie przejsc do toalety lub rozprostowac nogi. Spiacych
        pasazerow nalezy obudzic:( Przy ewentualnych turbulencjach tez zdecydowanie lepiej
        jest siedziec przy przejsciu:). Rozwaz moja doswiadczona sugestie.

Pozdrowienia - k.
        • Gość: encepence Re: Lot KRA - LGK IP: *.multi-play.net.pl 16.04.11, 10:35
          Dzięki!

> Widok z okna ma sie krotko przy starcie i ladowaniu
          Wszystkie samoloty latają na podobnych wysokościach a z moich doświadczeń lotniczych jak tylko jest pogoda, to widoki są cały czas. Nawet w nocy pięknie widać rozświetlone miasta. Zawsze robię sporo zdjęć.

Czy odprawiając się on-line trzeba drukować karty pokładowe? Będę miał ograniczony dostęp do drukarki przed odlotem więc czy mógłbym odprawić się on-line a karty pokładowe wydrukować dopiero na lotnisku? Wiem, że Ryanair każe sobie słono płacić za drukowanie kart, ale to linie tradycyjne, może robią to za darmo?

> sprawdz w "moich rezerwacjach" online
          > czy Lufa przypadkiem tez nie ma takiej opcji
          " The seat map is not available for this flight. Please note: Seat maps are not always available for flights operated by partner airlines. (8500)" albo na stronie Singapore: "Seats are available for selection when you book online".

Właśnie - czy odprawiam się on-line na stronie Lufthansy na wszystkie odcinki, czy na każdy odcinek na stronie jego przewoźnika?
          • thorgalla Re: Lot KRA - LGK 16.04.11, 11:03
            Po co sobie zawracasz głowę drukowaniem.Idziesz na lotnisko i Cię obsługują.
            Za nic dodatkowo nie musisz płacić (chyba,że za nadbagaż ;) )
            • Gość: encepence Re: Lot KRA - LGK IP: *.multi-play.net.pl 16.04.11, 14:55
              Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

> Po co sobie zawracasz głowę drukowaniem.
              W Ryanairze za wydrukowanie na lotnisku płaci się 40 € więc wolałem się upewnić :-)
          • Gość: mmm Re: Lot KRA - LGK IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.11, 11:05
            > Czy odprawiając się on-line trzeba drukować karty pokładowe?

Nie. Mozesz sie odprawic a potem przyjsc na lotnisko i powiedziec w check-inie, ze jestes odprawiony ale nie udało Ci sie wydrukować karty. Bez problemu powinni wydac. Mi sie czasem zdarza ze zamieniaja mi karte wydrukowana online na "lotniskowa" zeby skaner sie nie meczyl z slabo wydrukowana karta.

> Właśnie - czy odprawiam się on-line na stronie Lufthansy na wszystkie odcinki,
            > czy na każdy odcinek na stronie jego przewoźnika?
            Z tym moze byc róznie, nie ma reguły. Jak sie bedziesz odprawiac na pierwszy odcinek zobacz czy przypadkiem system Cie nie zapyta czy chcesz sie odprawic na wszystkie odcinki (na pozostale odcinki tez moze byc ograniczenie, ze dopiero 23 godz. przed odlotem)
            • jorn Re: Lot KRA - LGK 16.04.11, 11:53
              Zawsze lepiej się upewnić, co do zasad, bo niektóre linie i niektóre państwa mają swoje zasady różniące się od innych. Np. mając przesiadkę w USA mimo nadanego bagażu na całą trasę trzeba przy pierwszym lądowaniu w USA odebrać bagaż i go oddać pracownikowi linii na następny lot. Motywują to względami bezpieczeństwa, w ten sposób każdą sztukę bagażu przyporządkowują do pasażera i jak im zostanie jakaś bezpańska walizka, to od razu jest podejrzana. Nie wiem, czy tak jest w krajach, do / przez które będzie leciał autor wątku, ale lepiej się upewnić.

Pozdrawiam
              • Gość: x FRA-SIN IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.11, 17:55
                Najprawdopodobniej bagaż poleci od razu do miejsca przeznaczenia, ale na Okęciu nie dostaniesz karty pokładowej na segment Singapore Airlines. Mój kolega w maju 2010 tak się odprawiał i powiedzieli mu, że taki jest system i że we Frankfurcie trzeba odebrać kartę pokładową (w części transferowej lotniska). Na nic nie zdały się interwencje, że przezcież to też Star Alliance. Pani w Lufthansie na Okęciu stwierdziła że nie może odprawić pasażera na lot SQ i już. Bądź przygotowany na taki obrót sprawy. Miejsce w takiej sytuacji dostaniesz dopiero w momencie odebrania karty pokładowej (chyba że zarezerwujesz je sobie poprzez stronę Miles & More - tak przy okazji zapisz się, bo warto dostać mile za twój przelot).
                • Gość: encepence Re: FRA-SIN IP: *.multi-play.net.pl 16.04.11, 19:17
                  O, dzięki za przypomnienie o Miles & More! Latając tanimi liniami zapomniałem, że istnieje coś takiego jak programy lojalnościowe :-)
                  • Gość: x Re: FRA-SIN IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.04.11, 23:35
                    Wejdź na stronę
                    www.miles-and-more.pl
                    w okienku LOGOWANIE po prawej stronie wybierz "Nowa rejestracja"
                    W ten sposób będziesz już mógł podać numer swojej karty podczas odprawy w Warszawie - powinien wtedy być wpisany na wszystkie segmenty do portu docelowego, ale upewnij się gdy dostajesz kartę pokładową we Frankfurcie na lot SQ, czy ten numer na pewno jest "w systemie". Bilet i karty pokładowe zachowaj, bo przydadzą się do ewentualnych reklamacji.
        • Gość: c# Re: Lot KRA - LGK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 19:45
          Jeśli leci Z, a nie DO Krakowa, to na przywieszce bagażowej raczej KRK nie zobaczy, bardziej FRA i co tam jeszcze ma dalej.
    • Gość: c# Re: Bywalec Ryanaira pierwszy raz w tradycyjnej l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 19:42
      Te 23h to możliwość wydrukowania sobie kart pokładowych i wyboru miejsca przed wizytą na lotnisku. Jest też opcja przesłania sobie karty pokładowej na telefon - widziałem osoby przykładające ekran do skanera i nawet działało. Nie jest to obowiązkowe, ale na większych lotniskach oszczędza czasu do check-in. W Polsce nie robi różnicy, jak się odprawisz.

Jedna uwaga odnośnie wyboru miejsca - raczej unikaj miejsc w ostatnich rzędach, bo możesz odczuwać (węchowo i słuchowo) bliskie toalety.

Różnica między liniami zasadniczo jest taka, że w normalnych liniach masz rozkładane siedzenia i w cenie biletu dostaniesz albo ciastko i napoje (na krótkiej trasie), albo normalniejsze posiłki na dłuższej. Po wylądowaniu nie słychać braw ani z głośników, ani z wnętrza kabiny pasażerskiej. Stewardessy nie wciskają ludziom zdrapek i śmierdzącej pizzy. Patrząc na fotel przed sobą nie będziesz musiał po raz tysięczny czytać przyklejonej na nim instrukcji bezpieczeństwa.

Aha, z powodu imiennie przydzielanych miejsc nie obserwuje się wyścigów do wejścia do samolotu.
      • Gość: encepence Re: Bywalec Ryanaira pierwszy raz w tradycyjnej l IP: 124.82.238.* 22.04.11, 14:28
        Podsumowując po podróży:
        - nie odprawiłem się on-line, bo nie dało się wybrać miejsca na lot FRA-SIN, zamieniłem sobie tylko miejsce KRK-FRA z 3F na 17A i postanowiłem się odprawić na lotnisku. Na lotnisku okazało się, że już mam przydzielone miejsca, na KRK-FRA 17F, więc prawie to samo a na FRA-SIN wprawdzie przy oknie, ale na skrzydle. Na ostatni odcinek nie odprawiono mnie w Balicach, miałem się zgłosić w Singapurze do stoiska transferowego Singapore Airlines. W FRA niespodzianka - już godzinę przed odlotem wywołano mnie przez głośniki i zaproszono do bramki, oczywiście dostałem zawału serca, że pomieszałem godziny, a się okazało tylko, że wiedzą, że już jestem na lotnisku (no bo przyleciał samolot z KRK) więc chcą spokojnie posprawdzać różne rzeczy. I tak sprawdzili, że moja walizka została przetransferowana i już leży w bagażniku, odprawili mnie już na ostatni odcinek a ja przy okazji poprosiłem o zmianę miejsca na ten lot. Ostatnie wolne miejsce przy oknie z tyłu było w ostatnim rzędzie, a słyszałem o tych miejscach wiele złego (nieodchylane siedzenia, śmierdzi z ubikacji itp.). Ale wziąłem i dobrze na tym wyszedłem. Bo po pierwsze przy układzie siedzeń 3-3-3 są tam tylko dwa fotele (kadłub się zwęża i się trzeci nie mieści, nic nie śmierdzi, hałas spuszczanej wody niewiele większy od huku silników. A że miejsca mają złą sławę, to obok mnie było wolne, i spałem sobie na leżąco albo siedziałem z nogami wyprostowanymi na poziomo.

> Stewardessy nie wciskają ludziom zdrapek
        Za to w Lufie wcisnęli mi ankietę zadowolenia klienta.
        • Gość: Opolanin25 Re: Bywalec Ryanaira pierwszy raz w tradycyjnej l IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.11, 05:55
          Hej rownież lece na Langkwi ale we Wrzesniu, napisz gdzie sie zatrzymujesz i kiedy lecisz.
    • marciopl Re: Bywalec Ryanaira pierwszy raz w tradycyjnej l 25.04.11, 13:22
      Ryanair bardzo dobra sieć - moge polecić!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka