Gość: encepence
IP: *.multi-play.net.pl
15.04.11, 22:18
Jest wiele wątków pt. "pierwszy raz lecę" ale ciężko z nich wyciągnąć wiedzę nt. co może zaskoczyć bywalca tanich linii gdy wsiądzie do linii tradycyjnych. No więc mam pytanie: leciałem już kilkanaście razy tanimi liniami a teraz lecę pierwszy raz Lufthansą i Singapore Airlines - czym się to różni?
Niby mam jeden bilet (Kraków-Frankfurt/Lufthansa, Frankfurt-Singapur/SingaporeAirlines, Singapur-Langkawi/Silkair), ale przy każdym odcinku jest "Airline Res. Code" i dla pierwszego lotu jest inny niż dla dwóch pozostałych dwóch. Ale jak wejdę na stronę Lufthansy i podglądnę moją rezerwację, to na pierwszy numer widzę wszystkie trzy odcinki. I stąd się biorą moje pytania:
- czy to oznacza, że mam jedną rezerwację na całość, czy dwie oddzielne?
- czy bagaż zawiozą mi prosto do Langkawi, czy będę musiał go odebrać i nadać ponownie gdzieś po drodze?
- widziałem opcję odprawy on-line - czy jest obowiązkowa, czy mogę się odprawić dopiero na lotnisku? Widziałem przy niej notkę "dostępna na 23 godziny przed odlotem" - 23 godziny od początku pierwszego odcinka, czy też na ostatni odcinek mogę się odprawić dopiero 23 godziny przed jego startem (czyli 4 godziny przed startem pierwszego lotu)?
- czy na lotnisku odprawiam się od razu na trzy odcinki, czy na każdym lotnisku osobno?
- kiedy wybieram sobie konkretne miejsce w samolocie? dopiero na lotnisku, czy mogę jakoś wcześniej? Jak najlepiej rozegrać sytuację, żeby zdobyć miejsce przy oknie z tyłu samolotu (żeby skrzydło nie zasłaniało widoków)?