Dodaj do ulubionych

Loty z przesiadkami

07.02.17, 12:50
Hej, zawsze poruszałam się drogą lądową i teraz przyszedł czas na mój pierwszy lot.
Warszawa - Berlin - Abu Dhabi - Mumbai
Czy doświadczone osoby mogłyby mi powiedzieć jak wyglądają przesiadki?
Gdzie należy się udać po opuszczeniu samolotu, za jakimi znakami podążać, czy za każdym razem przechodzę przez check-in, czy jeśli nie wychodzę z lotniska z Abu Dhabi to nie potrzebuję wizy tranzytowej itd.
Dla spokoju umysłu chciałabym się psychicznie nastawić na to co mnie czeka, dlatego będę wdzięczna za łopatologiczne wytłumaczenie mi całego procesu, aby trochę mniej się stresować.
Będę ogromnie wdzięczna! Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • andywaw Re: Loty z przesiadkami 07.02.17, 19:54
      Wychodzisz z samolotu, szukasz dużych ekranów wyświetlających odloty na najbliższe kilka godzin, odnajdujesz na nich swój kolejny rejs i sprawdzasz do którego "gate" musisz się udać. Taką informację możesz mieć na karcie pokładowej, ale lepiej się upewnić czy ów "gate" już nie zdążył się zmienić na inny. A potem idziesz tam, gdzie jest twój gate. Na przykład, jeśli to gate A15, to kierujesz się najpierw do terminalu lub jego części oznaczonej A, a potem do gate A15. To jak odnajdywanie peronu na stacji kolejowej, obserwuj znaki i strzałki.
      Z reguły nie przechodzisz po raz kolejny check in (chociaż to zależy połączeniem jakich linii lecisz; inaczej też jest przy połączeniach na terenie USA po przylocie spoza USA) ale możliwe, że będzie ponowna kontrola bezpieczeństwa.
      Wydaje mi się, że wizy tranzytowej nie potrzebujesz w Abu Zabi jeśli nie opuszczasz lotniska. Ale nie jestem pewien na 100%.
    • jobi Re: Loty z przesiadkami 13.02.17, 18:47
      Przesiadka wygląda jak przesiadka z jednego pociągu do drugiego.
      Wysiadasz w Berlinie, szukasz wielkiej tablicy gdzie masz informacje skąd odlatuje twój następny samolot. I potem podążasz za znakami mówiącymi gdzie jest twoja bramka. Skoro opuszczasz Europę, to przejdziesz przez granicę. Nie wiem jak to wygląda w Berlinie, ale często siedzi sobie oficer i sprawdza paszporty. Może się też okazać, że będą ekspresowe przejścia dla obywateli Unii, i wtedy tylko skanujesz paszport, robią ci szybką fotkę i przechodzisz przez bramki. Znajdujesz swoją bramkę i wsiadasz do samolotu.
      Podobnie w Abu Dhabi - znajdź tablicę z informacjami o odlotach i szukaj z której bramki odlatuje twój samolot. Ale tu ci nie pomogę czy potrzebujesz wizy tranzytowej.
      Jeżeli twój samolot będzie bardzo opóźniony, to często zaraz przy wyjściu z samolotu stoją ludzie co pomogą ci szybko znaleźć twój następny samolot, a czasem nawet ekspresowo dostarczą do niego.
      Jak masz dużo czasu, to spokojnie pooglądaj sobie terminal, zatrzymaj się gdzieś na kawę.
      Jeżeli nie wychodzisz z lotniska, to raczej nikt jeszcze raz nie będzie Cię sprawdzał, ale tego nie mogę ci obiecać. Zatem nie warto martwić się na zapas.
      Będzie dobrze.
      • jorn Re: Loty z przesiadkami 24.02.17, 14:54
        Zgadzając się z przedmówcami dodam tylko, że na lotnisku przesiadkowym na tym wielkim ekranie może nie być numeru naszej bramki na kolejny lot. Jeśli do planowanej godziny wylotu zostało więcej niż dwie godziny, nie należy panikować, wystarczy poczekać. W innej sytuacji lepiej poszukać jakiejś informacji i dopytać. Ale to się zdarza bardzo rzadko, mnie się przytrafiło raz na kilkadziesiąt lotów.

I jeszcze jedno: to wszystko tak działa, gdy jest to rzeczywiście przesiadka, czyli całą trasę mamy na jednej rezerwacji. Gdy bilety na poszczególne loty były kupowane oddzielnie, każdy z nich jest traktowany niezależnie, czyli na lotnisku pośrednim trzeba odebrać bagaż i wyjść z terminalu przez halę przylotów, a następnie wejść przez halę odlotów i ponownie przejść całą odprawę. Prawdopodobnie w takiej sytuacji konieczna byłaby wiza.
    • odrzuconareklamacja.pl Re: Loty z przesiadkami 16.05.17, 14:20
      Trzeba kierować się na Gate podany na biletach. Nie jest to trudne.
      Czy loty nie były opóźnione?
      Jeżeli tak to polecam poczytać o prawach pasażera za opóźnienia.
      Np. tutaj
      odszkodowania-loty.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka