Dodaj do ulubionych

Przewóz żywności

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 09:49
Lece do Kairu. Czy ktoś się orientuje, czy dozwolony jest przewóz parówek,
kiełbasy, sera, sosu w słoiku (wszystko sztuk 1 i opakowania są zamknięte)
Widziałam napisy odnoszące sie do zakazu przewozu tego typu żywności do
krajów Uni Europejskiej, a jak jest w drugą stronę?
Jesli będe to miała w walizce z ubraniami to wydaje mi się, że nawet nie
zauważą no chyba, że będą przeglądac torby. Sos w słoiku wezmę do torebki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Przewóz żywności IP: *.rajskanet.pl 16.05.06, 17:05
      Ja wlasnie wrociłam z Grecji i zabralismy w tamata stronę parówki , salami,
      ryż. Nic sie nie działo.
      Pozdrawiam
      K
      • Gość: Mirella Re: Przewóz żywności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:51
        Ojej, ja lecę skyeurope do rzymu, mam w planie wziąśc jedzonko, kiełbasę, dzem
        itp. nie zamierzać tam tracić czasu na sklepy, mogą byc problemy????
        • Gość: Gościówa Re: Przewóz żywności IP: *.chello.pl 19.05.06, 23:22
          Przecież Rzym to wielkie miasto europejskie! Sklepów mają od metra i jeszcze o
          dwa więcej, więc nie istnieje szansa, że pół dnia spędzisz na poszukiwaniu
          supermarketu.
          A potem się dziwić, że Polaków mają za buraków w Europie. A jak mają nie mieć,
          jak Polacy ze skąpstwa nawet na jedzeniu tybulcom nie chcą dać zarobić. Może
          najlepiej w ogóle nie jechać nigdzie poza swój zaścianek.
          • Gość: do Gościówy Re: Przewóz żywności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:41
            Posłuychaj, ja nie pytam się ile sklepów jest w Rzymie, a jak jest z przewozoem
            żywności, zanim zaczniesz mówić o mnie burak itp, przyjmij do wiadomości, ze
            moje dziecko jest na diecie bezglutenowej i nie mam zamiaru latać po sklepach
            szukać dla niego żywności. Czy mam podesłac Ci i innym forumowiczom skan z
            zaświadczenia lekarskiego???!!!! chciałam tylko zapytać jak to jest na
            lotnisku, i tyle. Dziękuje za życzliwość, też typową dla Polaków, nie pomogą a
            dokopią. Może masz rację, gdzie ja mam się pchac z chorym dzieckiem, powinnam
            zostać w domu.
            Mirella
        • Gość: mfn76 Re: Przewóz żywności IP: 64.94.166.* 22.05.06, 18:20
          Nie, nie bedzie problemow, ale lepiej zebys miala wedline zapakowana prozniowo.
          A sloiki plastikowe - niedawno w bagazu stracilem kubek porcelanowy, ktory
          dostalem w prezencie mimo tego iz byl w samym srodku miedzy ciuchami.

Wiesz jak jest - nie chcesz przeciez jesc dzemu z t-shirta, no nie? ;)

A tak powaznie raz jeszcze: nie, to nie jest problem.
    • Gość: viola Re: Przewóz żywności IP: *.chello.pl 21.05.06, 09:09
      Przeczytaj dokładnie w jakiej temperaturze należy przechowywać produkty aby
      nadawały się do spożycia w terminie; wszystko jest wydrukowane na opakowaniu.

Jeżeli wprowadza się zakazy przewozu żywności to ze względów zdrowotnych.

Czy chcesz się rozchorować po zjedzeniu zepsutych produktów? Raczej każdy woli
      zwiedzać świat będąc zdrowym a nie poszukiwać lekarza w przypadku rozstroju
      żołądka.Dlatego odradzam przewozu żywności.
      • Gość: Marta Re: Przewóz żywności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:09
        Viola ty normalna jesteś? Nikt nie jest zainteresowany towim zdaniem nt.
        bezpieczeństwa przewozenia zywności. Nie rozumiesz pytania?
        Ja dwa lata temu lecialam do Heraklionu, miałam mleko w proszku, puszki jakieś,
        słodycze i nikt nie robił z tym problemów. Nie jest prawdą, ze tylko Polacy
        przewożą żywność. Moja rodzina, która na stałe mieszka w Danii i przyjeżdża do
        Polski na wakacje przwozi całe worki swoich ulubionych kaw, konserw, słodyczy.
        zwłaszcza, jeżli ktoś ma dzieci, a dzieci swoje przyzwyczajenia to nie ma w tym
        nic dziwnego. Ja wybieram się w tym roku tez zagranicę i nie widzęe powodu
        dlaczego miałabym się pozbawić krakowskiej suchej, mojej ulubionej kawki, itp.
    • Gość: ola Re: Przewóz żywności Wolno czy nie wolno? IP: *.adsl.euphonynet.be 24.05.06, 12:05
      Tez chcialabym sie dowiedziec jak to jest z przewozem zywnosci. W sierpniu lece
      na wakacje do Polski a w drodze powrotnej do Belgii chcialabym zabrac pare
      produktow tj, ser bialy, wedliny. No i co mam robic, zglaszac to czy moze
      wogole nie brac? Wolno czy nie wolno?
      • Gość: Kasia2 Re: Przewóz żywności Wolno czy nie wolno? IP: *.ar.wroc.pl 25.05.06, 11:48
        Jestesmy w UE wiec w obrebie krajow, ktore sa w UE obowiazuje swobodny przeplyw
        towarow. Wolno do tych krajow wwozic zywnosc (i wywozic z nich do Polski tez).
        Z uwagi na bezpieczenstwo zdrowotne (i wygode) zaleca sie wozenie zywnosci
        zapakowanej hermetycznie (np. kielbasy pakowane prozniowo, konserwy, itp.)Jak
        jest z Egiptem- nie wiem. Na pewno od nich nie mozna niczego wwozic do UE
        (przepisy sanitarno-wet.!)czy do nich mozna wwozic nasza zywnosc- nie wiem.
    • Gość: anka Re: Przewóz żywności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 17:36
      gdzie lepiej przewozić żywnosć? lecę do londynu, chcę zabrać 3 rodzaje kiełbas,
      można to trzymać w bagażu podręcznym czy raczej z resztą rzeczy w 'dużym' bagażu?
      • Gość: pingwin Re: Przewóz żywności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 13:45
        do kiełbasy pasują też ogórki :)
        jakby miał Ci zaginąć bagaż, lepiej się ubezpieczyć i mieć trochę tu i trochę
        tu. masz 50% więcej szans, że dowieziesz kiełbaskę w razie czego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka