Dodaj do ulubionych

Centralwings-doplata paliwowa

20.05.06, 16:36
www.pasazer.com/czytaj.php?lp=1590&a=Centralwings
Polskie linie niskokosztowe Centralwings zamierzają wprowadzić pod koniec
maja br. dopłatę paliwową dodawaną do wszystkich biletów wystawianych przez
przewoźnika, dowiedział się portal Pasazer.com.

Jej planowana wysokość to 19,50 PLN, 5 EUR i 4 GBP. Opłata będzie się
zmieniała wraz ze zmianami cen na rynku paliw. Szczegóły są jeszcze ustalane.

"Wprowadzanie opłaty paliwowej stało się obecnie koniecznością. Tylko od
początku tego roku do maja cena paliwa wzrosła o 25%. Tym samym wzrosły ceny
wielu artykułów i usług, również świadczonych przez linie lotnicze" -
powiedziała portalowi Pasazer.com Iza Bogus, rzecznik prasowy Centralwings. "
Przewoźnicy niskokosztowi, którzy opierają swoją działalność na
minimalizowaniu kosztów, wszystkie niezależne od nich podwyżki odczuwają
najdotkliwiej" - dodała.

Opłata paliwowa nie będzie doliczana do taryfy biletu i dzięki temu klient
będzie mógł sprawdzić jej wysokości i stwierdzić, czy ona się zmienia.

"Pobieranie opłaty paliwowej pozwoli nam prowadzić dalszą działalność bez
ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z ogromną podwyżką cen paliwa" -
wytłumaczyła Bogus. "Cały czas obserwujemy rynek paliw i analogicznie do
zmian będziemy kształtować wysokość opłaty paliwowej. Nasi pasażerowie
otrzymają pełne i rzetelne dane dotyczące opłaty paliwowej - informacje
zamieścimy na naszej stronie internetowej, wyszczególnimy ją także w systemie
rezerwacji biletów. Nasz pasażer będzie znał wysokość opłaty paliwowej. Nie
zamierzamy ukrywać kosztów ponoszonych w związku z podwyżkami cen paliwa w
innych opłatach, np. podatkach" - podkreśliła rzeczniczka przewoźnika.

Marcin Jędrzejczak
Obserwuj wątek
    • brtlmj Re: Centralwings-doplata paliwowa 20.05.06, 17:50
      > rezerwacji biletów. Nasz pasażer będzie znał wysokość opłaty paliwowej. Nie
      > zamierzamy ukrywać kosztów ponoszonych w związku z podwyżkami cen paliwa w
      > innych opłatach, np. podatkach" - podkreśliła rzeczniczka przewoźnika.

Oczywiscie. W podatkach ukrywa sie tylko te oplaty, co do ktorych nie mozna
      udawac ze sa niezalezne od przewoznika ;-)

A ja niecierpliwie czekam az jakis biurokrata z Brukseli odczuje potrzebe
      wprowadzenia nowego przepisu i zarzadzi ze ceny lotow maja byc podawane od razu
      z wszystkimi oplatami, podatkami, dodatkami i innymi takimi.

Bartek
      • Gość: Krzysiek Re: Centralwings-doplata paliwowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 20:42
        To będzie bałagan marketingowy, ponieważ na lotniskach są różne opłaty tzw.
        podatki lotniskowe. I tak np.: rejs C0 do LGW z WAW będzie miał inną cenę niż z
        KRK, ale za to rejs z LGW do KRK i do WAW będzie taki sam ale już rejs z CIA do
        KRK lub/i do WAW będzie miał inną cenę niż ten z LGW. W/g mnie media a także
        biurokraci np. z Brukseli powinni się zainteresować dopłątami w
        styl "ubezpieczenie". W tym przypadku C0 pobiera za rejs WAW-LGW aż 32PLN!!! A
        na moją prośbę o pokazanie polisy, pani rzecznik olała mnie, podobnie jak inni
        ludzie z biura.

Kzysiek
        • brtlmj Re: Centralwings-doplata paliwowa 21.05.06, 22:54
          > To będzie bałagan marketingowy, ponieważ na lotniskach są różne opłaty tzw.
          > podatki lotniskowe. I tak np.: rejs C0 do LGW z WAW będzie miał inną cenę niż z
          >
          > KRK, ale za to rejs z LGW do KRK i do WAW będzie taki sam ale już rejs z CIA do
          >
          > KRK lub/i do WAW będzie miał inną cenę niż ten z LGW.

No i w czym problem ? Bilety na roznych trasach maja rozne ceny, to jest
          zupelnie normalne. I jezeli tak jest, to niech to bedzie wiadomo od razu... po
          co mam robic w kazdej linii "probna" rezerwacje zeby sie dowiedziec ile naprawde
          kosztuje lot ?

> styl "ubezpieczenie". W tym przypadku C0 pobiera za rejs WAW-LGW aż 32PLN!!! A
          > na moją prośbę o pokazanie polisy, pani rzecznik olała mnie, podobnie jak inni
          > ludzie z biura.

Akurat tymi "ubezpieczeniami" jakies media sie ostatnio interesowaly...

Bartek
          • Gość: Grzegorz Re: Centralwings-doplata paliwowa IP: *.nwrk.east.verizon.net 07.06.06, 22:29
            Czyli to jest zdrowe podejscie do klienta,olac go niech placi i o nic sie nie
            pyta.
            • Gość: arduan Re: Centralwings-doplata paliwowa IP: *.wszplock.pl / *.c152.petrotel.pl 04.07.06, 13:33
              Hm, ciągle widzę 19,50, to dlaczego biura podróży podnoszą ceny min. o 60zł a
              nie o 39zł. Dlaczego zapytane o udokumentowanie podwyżki twierdzą, że to
              tajemnica handlowa? Coś tu nie gra, prawda?
              • Gość: farmer Re: Centralwings-doplata paliwowa IP: *.imperiumpw.pl 16.01.07, 18:31
                czy owa doplata 22 to za 2 czy 1 strne? bardzo wazne bo 22 a 44 zl to roznica
                przy tak niskich kosztach biiletow.
                Cena biletu 294,00 PLN
                Stała opłata pasażerska 297,00 PLN

Razem 591,00 PLN
                W związku z niestabilną sytuacją rynku paliw, firmy transportowe i
                kurierskie wprowadziły dopłatę paliwową, która stała się jedną z części opłaty
                za wykonywaną usługę. W Centralwings dopłata została wprowadzona dla każdego
                pasażera w jedną stronę i jest doliczona po wyborze rodzaju płatności. W roku
                2007 wysokość dopłaty paliwowej wynosi 22,00 PLN.
                czy ktos mi moze powiedziec jaki jest rzeczywista kwota? prosze!!!
                • bajlandia1 Re: Centralwings-doplata paliwowa 16.01.07, 18:56
                  44zł w dwie strony - z dzisiejszej rezerwacji
                  • Gość: Czytelnik Re: Centralwings-doplata paliwowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 19:32
                    Obok Wizza Central jest najwiekszym naciagaczem na polskim rynku. te wszystkie
                    oplaty, doplaty etc. Nie mowiac o tym, ze pozycja nazywana oplata lotniskowa
                    nijak sie ma do tego, co Central oddaje PPL. Ukrocic te kombinacje moze tylko
                    wprowadzenie obowiazku podawania pelnych kosztow biletu, co juz funkcjonuje na
                    przyklad w Wielkiej Brytanii. W Polsce na razie robi to wylacznie Norwegian, na
                    ktorego stronie internetowej od razu widac, ile trzeba bedzie zaplacic za
                    bilet. wszystko wskazuje na to, ze od lipca rowniez nasz kraj zacznie sie pod
                    tym wzgledem cywilizowac.
                    • Gość: Bubatek Ale i tak.. Swiss przegiął najbardziej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:18
                      Witam,

można utyskiwac na nieuczciwe kwotowanie cen na stronach naszych "chipsów" -
                      tak, są dopłaty paliwowe, dziwne ubezpieczenia itp ale rzeczywiście skończy się
                      to wszystko wtedy, gdy trzeba będzie podawać cenę w ujęciu "brutto". Tak czy
                      inaczej na teraz w przypadku wykupu biletu, gdzie np. płacicie 1 zł taryfy i
                      reszta "opłaty lotniskowe" wiedzcie, że w przypadku ew. zwrotu biletu (jest
                      oczywiście niedozwolony!) po kasacji rezerawcji należy się zwrot WSZYSTKICH
                      opłat lotniskowych za nieodbyte a skasowane zawczasu rejsy. Jest to więc
                      poniekąd miecz obosieczny - takie taniutkie bilety stają się tak naprawdę w
                      prawie 100% zwrotne, no bo komu szkoda poświęcić 1PLN ???

Ale SWISS był czujny!! Od chyba 17.01 wprowadza przepis dotyczący ichniej
                      dopłaty paliwowej, umieszczanej oczywiście w rubrykach przeznaczonych dla opłat
                      lotniskowych. Przy biletach kosztujących powiedzmy 200PLN w obie strony plus
                      taxy jeśli pasażer leciał w jedną stronę zazwyczaj proponowałem, by kupił bilet
                      RT, potem po jego wylocie uczciwie kasowałem rejsy powrotne, dokonywałem zwrotu
                      należnych tax i w ten sposób pasażer miał OW w bardzo, bardzo korzystnej cenie.
                      Od najbliższych dni NIE WOLNO BĘDZIE ZWRACAĆ DOPŁAT PALIWOWYCH SWISSA w
                      przypadku, gdy taryfa nie zezwala na zwrot. No to pytam: co ma
                      zwrotność/niezwrotność taryfy do zwrotu tax???!! Nic nie ma. No więc jakim
                      prawem linia chce pozbawiać pasażerów prawa do zwrotu tych
                      rzekomo "podatków"??? Nie wiadomo. Nie wiem, gdzie przesłać skargę na tych
                      ludzi; może gdyby ktoś z Was wiedział, to zróbcie mały forward.

Bubu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka