Dodaj do ulubionych

pytanko dotyczace bagazu

04.12.06, 20:02
Szualkam watkow,ale nie znalazlam odp na wszystkie pytania,ktore mnie
nurtuja.Bede wdieczna za udzielenie odpowiedzi,gsyz to moj pierwszy lot.
-Chcialabym zabrac aparat,jest dosyc duzy,wazy jakies 2 kg,moge go wziac do
bagazu podrecznego?
-dokumenty i pieniadze najlepiej zabrac do podrecznego?
-kosmetyki,w tym tonik i perfumy moge wziac do normalnego bagazu?Perfumy maja
100ml, tonik, balsami itp tez sa plynne,a slyszalam,ze plynow lacznie moze
byc 100ml
-moge wziac tylko jeden karton papierosow?
-jedzenie moge zabrac w normalnym bagazu?puszki itp. tez?
-plyty kompaktowe,ladowarke,mp3player,discman wziac do podrecznego czy
normalnego?
-czy nie zgubie sie podczas odprawy i bede wiedziec,gdzie pojsc?
-gdzie mam isc po przylocie,zeby zabrac bagaz?
To na razie tyle,gdy sobie cos wiecej przypomne to napisze,dzieki, sorry,ale
ze mnie jest taka sierotka
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: pytanko dotyczace bagazu IP: *.tkdami.net 04.12.06, 20:16
      Co do płynow i papierosów to sie nie znam ale:
      1. Wszelki sprzet elektroniczny koniecznie do podrecznego (o ile wiem linie
      lotnicze nie odpowiadają za zaginiecie/uszkodzenie urządzeń elektronicznych
      przewozonych w bagazu głównym).
      2. Dokumenty i pieniądze koniecznie do podręcznego. Ogólnie wszystko na czym
      naprawdę Ci zależy warto mieć przy sobie.
      3. Jedzenie ja bym sugerowała włożyć do głównego. Ciężkie jest i pewnie zajmuje
      duzo miejsca.
      4. Czy się nie zgubisz? Mnie się udało nie zgubić za pierwszym razem. ;-) Idź
      tam gdzie inni ale na wszelki wypadek czytaj co piszą na tablicach róznych albo
      dopytuj ludzi z obsługi. Przeżyjesz :)
      Miłego lotu. Pozdrawiam.
      • Gość: hulaka Re: pytanko dotyczace bagazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 21:16
        A jak się zgubisz, to i tak będą cię szukać przez interkom i napewno się
        zorientujesz, że ktoś na ciebie czeka. Jakiś samolot, 2 pilotów i ponad setka
        pasażerów. Będzie słychać na całym lotnisku :) Nie martw się, dopilnują, żebyś z
        nimi tam była przed startem :)
    • Gość: Marta Re: pytanko dotyczace bagazu IP: *.range86-140.btcentralplus.com 04.12.06, 23:24
      Jezeli chodzi o plyny to w duzym bagazu mozesz miec jakie chcesz-natomiast w
      bagazu podrecznym obowiazuja nastepujace zasady: W bagażu podręcznym można
      przewozić jedynie małą ilość substancji płynnych. Płyny muszą znajdować się w
      osobnych pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 100 ml każdy. Pojemniki
      muszą być umieszczone w przeźroczystej plastikowej torebce z wielokrotnym
      zamknięciem, o wymiarach ok. 20 x 20 cm.
      • Gość: Marta Re: pytanko dotyczace bagazu IP: *.range86-140.btcentralplus.com 04.12.06, 23:33
        i jeszcze jesli chodzi o te pytania:
        ''-czy nie zgubie sie podczas odprawy i bede wiedziec,gdzie pojsc?
        -gdzie mam isc po przylocie,zeby zabrac bagaz?''

Po oddaniu bagazu i odbiorze karty pokladowej udajesz sie do kontroli
        paszportowej a nastepnie do hali odlotow.Nie wiem z jakiego lotniska leciesz,ale
        zawsze szukaj informacji dotyczacej numeru wyjscia do samolotu (gate) na ekranach.
        Po przylocie znowu odbedziesz kontrole paszportowa a nastepnie przejdziesz do
        miejsca odbioru bagazu-jezeli jest to duze lotnisko to znowu-informacji
        dotyczacej dokladnego miejsca odbioru bagazu szukaj na ekranach (moze byc tam
        kilka tasm z bagazami wiec poszukaj na ekranie numeru tasmy przy nazwie miejsca
        z ktorego przylecialas-bedzie tam tez numer Twojego lotu).
        Na pewno sobie poradzisz a jakby co-to po prostu pytaj ludzi.
        A dokad i skad lecisz?
        Pozdrawiam!
    • mallina Re: pytanko dotyczace bagazu 05.12.06, 18:12
      aparat zdecydowanie do podrecznego, ostatnio aparat mialam dodatkowo(osobna
      torba), oprocz podrecznego bagazu i nikt sie nie doczepil.
      dokumenty musisz pokazywac, wiec wiadomo ze podreczny;-), pieniadze pewnie, ze
      przy sobie
      ladowarki zawsze mam w glownym bagazu, zas minidisca, plyty przy sobie
      jesli nie musisz kosmetykow miec przy sobie(stosunkowo krotki lot) to wloz je do
      glownego bagazu, w podrecznym mozesz pewne ilosci miec(powyzej ktos dokladnie
      napisal ile), zamkniete w torbie foliowej, torbe mozna dostac na lotnisku
      gdy podejdziesz do okienka, aby sie odprawic pracownik Ci powie gdzie powinnas
      sie udac(numer bramki), zreszta bedziesz to miec napisane na bilecie po odprawie.
      jesli to Twoj pierwszy lot, to po prostu badz na tyle wczesnie, by bez pospiechu
      wszystko na lotnisku zrobic.
      po przylocie idz za ludzmi ze swojego samolotu:-), oni beda sie kierowac w
      strone tasm z bagazem, przy kazdej powinien byc monitor z napisem z jakiego to
      lotu bagaz, albo tez przed tasmami bedzie tablica na ktorej bedzie napisane na
      ktorym stanowisku jest dany bagaz. nie stresuj sie, w rzeczywistosci to wszystko
      jest prostsze niz wynika z opisu:-))

napisz dokad lecisz i skad, powodzenia
      • panicatdisco Re: pytanko dotyczace bagazu 05.12.06, 22:06
        Dziekuje Wam serdecznie za wszystkie cenne informacje.Mam nadzieje,ze wszystko
        bedzie w porzadku.Lece najpradopodobniej 17 grudna z Katowic do Londynu(Luton)
        liniami wizzair.
        • mallina Re: pytanko dotyczace bagazu 06.12.06, 15:56
          a, nie znam Luton, ale za to dobrze znam Pyrzowice:-) nie martw sie, tam sie nie
          zgubisz:-)
          w samolotach Wizzair personel mowi po polsku wiec jakbys sie czyms w samym
          samolocie stresowala, to zawsze mozesz ich zapytac. miejsca w Wizzair nie sa
          numerowane,kazdy siada tam gdzie wolne.
    • onika27 Re: pytanko dotyczace bagazu 07.12.06, 14:11
      ale zaostrzenia w podręcznym dotyczą płynów tylko?bo był moment ze nie mozna
      było mieć np ksiązki czy gazety, a mi zależy zabrać właśnie książki do
      podręcznego mozna tak? a np kanapki będzie problem?czy można?lecę z dzieckiem i
      wiadomo jak to jest :)))
      • Gość: Agata Re: pytanko dotyczace bagazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:11
        Hejka!!!
        Mam szybkie pytanko... Jak jest obecnie z przewożeniem alkoholu i papierosów do
        Lodnynu liniami RYANAIR??? Słyszałam że potrzebny jest paragon na produkty tego
        typu??? Czy jeżeli chciałabym zabrać alkohol, który kupiłam na Ukrainie,
        posiadam na niego paragon to byłyby jakieś problemy???
        • onika27 Re: pytanko dotyczace bagazu 08.12.06, 22:40
          na pewno w bagarzu podręcznym nie wolno mozna mieć tylko kupione w bezcłowym i
          przez ten sklep zapląbowane a do głównego mozesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka