Dodaj do ulubionych

LOT-zagubiony bagaz

IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.08, 20:48
Witam, mam pytanie w sprawwie zaginionego bagazu...
lecialam LOTEM z NY na Okecie, niestety po doarciu na lotnisko w Warszawie
okazalo sie, ze nie ma mojej walizki...
po rozmowie z bardzo nieuprzejma Pania w biurze lotu, dostalam kopie zlozenia
reklamacji, taka mala karteczka, przy czym ja nie wypelnialam zadnego
formularza, czy powinnam cos takiego zrobic?
dzis minal 5 dzien, od mojego przylotu, a bagazu dalej nie ma. Nie wiem co
robic w takiej sytuacji, nie wiem tez jak duza jest ich odpowiedzialnosc jesli
moj bagaz sie nie znjadzie.
Na stronie nie podaja zadnych konkretow...
jesli bagaz by sie odnalazl, to czy powinnam skladac reklamacje o opoznieniu
bagazu??
czy ktos mial podobna sytuacje z LOTem?
bardzo prosze o porade
z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: LOT-zagubiony bagaz IP: *.jjs-isp.pl 22.09.08, 22:21
      Tez kiedys wrocilam z NY bez jednego bagazu.Cos tam chyba nawet
      wyplenialam, dostalam plansze z roznymi modelami walizek i mialam
      wskazac na model mojej walizki.Dwa dni pozniej przywiezli mi walizke
      do domu.Ja zadnej reklamacji nie skladalam.Kolezanka miesiac temu
      wracala z Londynu i bagaz sie nie znalazl,nawet walizki nie miala
      podpisanej.Dostala odszkodowanie.
      • Gość: k* Re: LOT-zagubiony bagaz IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.08, 12:15
        czy naprawde nikt nie jest w stanie udzielic mi zadnej rady?
        minal juz tydzien, a walizka sie dalej nie znalazla:(
        w locie pracuja jacys niekompetentni ludzie, ktorzy nie sa w stanie mi nic
        powiedziec.
        mam podobno wypelnic jakies pismo i spisac rzeczy, ktor byly w srodku, a oni na
        podstawie tego okresla wysokosc odszkodowania. Jestem niemal pewna, ze ta kwota
        mnie nie usatysfakcjonuje, na jakiej zasadzie radzicie wymieniac zawartosc walizki?
        • Gość: MajkelAndżelo Re: LOT-zagubiony bagaz IP: *.magma-net.pl 24.09.08, 14:14
          Odpowiedzialność przewoźnika za bagaż ograniczona jest do 1000SDR (a to bodajże
          ~4000zł). Bardzo przydatne są wszelkie rachunki za przewożone przedmioty.
          Pamiętaj, że żaden przewoźnik nie ponosi odpowiedzialności za cenne przedmioty(i
          elektronikę) przewożone w bagażu głównym - warto poczytać w warunkach przewozu.

Jeśli nie masz rachunków, to koszt utraconego bagażu zostanie oszacowany na
          podstawie wagi. Np. ja za niecały kilogram ubytku z uszkodzonego bagażu
          odzyskałem ok. 100E(bez przedstawiania żadnych rachunków), ale to było akurat w
          liniach AirBerlin.

Możesz też zajrzeć na stronę ULC.
          • Gość: k* Re: LOT-zagubiony bagaz IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.08, 14:53
            ta kwota to jest gorna granica odszkodowania, wiec nie sadze, zeby mi taka
            wlasnie kwote wyplacili. Byly tam glownie ubrania i kosmetyki, ale o duzej
            wartosci, rachunki mam, ale nie wszystkie, w zwiazku z tym nie wiem czy bardziej
            mi sie oplaca zalaczyc te rachunki, ktore i tak nie przedstawiaja calej wartosci
            owych rzeczy, czy tylko wymienic i wycenic te rzeczy....

mialam moze nadzieje, ze ktos z Was mial podobny przypadem z LOTem, bo ciekawi
            mnie jak tam sprawa odszkodowania wyglada...
            • Gość: mirco Re: LOT-zagubiony bagaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 15:19
              No cóż, nie bardzo rozumiem, o co ci chodzi. Ja byłem rok temu w takiej samej
              sytuacji, bagaż się nie odnalazł. wypełniłem protokół, w któym wymieniłem to, co
              tam sie znajdowało. Miałem kilka rachunków (lot z Kanady, paragony ze sklepów w
              Kanadzie plus wydruki za płatność kartą kredytową), na kilka rzeczy nie miałem
              potwierdzenia, więc je tylko wpisałem, podając szacunkową wartość. I tyle,
              zwrócono mi wszystko. Wszystko uczciwie i zgodnie z prawdą, bez dodawania i
              podbijania wartości przedmiotów.
              Zrób więc to o co cię proszą i koniec sprawy, nie szukaj problemu tam, gdzie
              jego nie ma. Nikt ci nie uwierzy, że wiozłaś w tej walizce majątek całego życia.
              Btw. ile mogą być warte majtki? Ty odpowiesz,że twoje były bezcenne...
              • Gość: k* Re: LOT-zagubiony bagaz IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.08, 16:43
                po pierwsze nie szukam problemu tam gdzie go nie ma, bo jak dla mnie problem
                jest i to bardzo duzy!
                po drugie nie twierdze, ze w tej walizce byl w walizce majatek mojego zycia, ale
                przedmioty, ktore sie znajdowaly przedstawialy dla mnie jednak wysoka wartosc,
                nie tylko finansowa.
                po trzecie podejrzewam, ze za odszkodowanie, ktore mi rzekomo wyplaca w polsce
                kupie rzeczywiscie pare majtek ( ktore to wg Ciebie wypelnialy moja walizke)
                • Gość: gosc Re: LOT-zagubiony bagaz IP: *.jjs-isp.pl 27.09.08, 16:52
                  Kolezanka po 2 miesiaach dostala ok 2 000 odszkodowania od LOTu.
                  Nie Ty pierwsza i nie ostatnia...
    • Gość: armygirl Re: LOT-zagubiony bagaz IP: 62.77.79.* 03.10.08, 14:17
      Ja mialam podobny przypadek z Air France, lecialam z Paryza do
      Pragi. Zglosilam problem po przylocie ze nie mam walizki i dali mi
      reference number. Air France ma baggage tracking system na swojej
      stronie i dzieki temu numerowi zobaczylam ze walizka jest w London
      Heathrow. Wiec za telefon i do biura obslugi zeby zrobili re-
      routing. Wszystko zajelo 24h dni, dostarczyli, ale tez 3 razy
      telefonowalam zeby to przyspieszyc. Sprawdz czy na stronie lotu nie
      ma czegos jak baggage tracking, moze gdzies w online services. Jak
      masz jakis reference number to powinno wskazac Ci gdzie jest twoja
      walizka. Poza tym, jest niemozliwe zeby nie bylo wiadomo gdzie jest
      twoj bagaz. Jak zrobilas check in to musisz misc baggage ticket.
      Wystarczy ze oni wpisza do systemu twoj numer i powinni wiedziec
      gdzie walizka zostala skierowana. Powiedz im ze masz tam pilne
      dokumenty i musza ci pomoc ASAP.
      • Gość: k* Re: LOT-zagubiony bagaz IP: 149.156.187.* 04.10.08, 17:08
        najlepsze jest to, ze na stronie lot-u jest link do baggege tracking, ale jak
        wpsuje swoj numer, to wyskakuje mi komunikat, ze ta linia lotnicza nie jest
        klientem serwisu, i trzeba sie z nia osobiscie skontaktowac...dramat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka