Dodaj do ulubionych

Bakłażan faszerowany

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:37
Pychotka!!!! Zrobiłam to kiedyś na kolacje we dwoje i obydwoje byliśmy
zachwyceni.Troche przy tym roboty,ale naprawde warto się potrudzic. Polecam
gorąco.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiaZZZZZZ szalotka IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 04.08.05, 23:10
      co to jest szalotka? bardzo prosze o wyjaśnienie
      • Gość: ZuzkaN Re: szalotka IP: *.motorola.com 07.11.05, 11:59
        szlotka to taka mala (ok 2 cm srednicy) rozowawa cebulka, czasem mozna ja kupic
        w sumermarketach lub dobrze zaopatrzonych targach (ale rzadko) Mysle ze zamiast
        niej mozna uzyc zwyklej cebuli, to nie to samo ale jak sie nie ma co sie lubi
        to sie lubi co sie ma ;).
    • ola787 Re: Bakłażan faszerowany 08.11.05, 07:34
      tym farszem w grecji faszeruje sie pkidory oraz papryke i zapieka.nazywa sie
      stuffed tomatoes. przynajmniej w knajpie, greckiej nazwy nie pamietam
      • Gość: ciekawska Re: Bakłażan faszerowany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.05, 12:04
        a gdzie przepis ? bo brzmi wspaniale !~:-)
        • ola787 Re: Bakłażan faszerowany 08.11.05, 14:20
          potrzebujesz: 3 papryki czerwone i 2 pomidory, tak naprawde to nie jest
          istotne,bo mozesz te faszerowac tylko papryke lub tylko pomidory, zalezy jak
          lubisz, wazne jest wypelnienie:>potrzebne beda:
          -torebka ryzu-ja biore basmati
          -garsc ryzu dzikiego (ok.pol szklanki)
          -tymianek, rozmaryn, oregano
          -kostka rosolowa-ja biore kostke warzywna lub z dodatkiem ziol i oliwy z oliwek
          -oliwa z oliwek extra vergine
          ryz gotujesz w wodzie z dodatkiem tej kostki rosolowej-wtedy ma on "na wejsciu"
          aromat i smak-przy tym jest lekko slony,gotujesz tez ten ryz dziki, nastepnie
          mieszasz ugotowany ryz dziki i zwykly-co daje Ci estetycznie wygladajacy
          mix:>dodajesz ziola, najwiecej tymianku, troche oregano i rozmaryn-nie trzeba
          go duzo do tej potrawy.doprawiasz sola, pieprzem-probujesz, dodajesz oliwe-
          tyle,zeby calosc nie byla sucha, bo podczas pieczenia sie i tak wysuszy. mozna
          dodac swieza bazylie, ja czasem daje tunczyka z puszki. POMIDORY:trzeba odciac
          czubki-tak,zeby "siedzialy" na blaszce na swoich "dupkach":>czyli na tej
          szerszej czesci, wydrazyc miazsz, ale delikatnie i starac sie zostawic grubsze
          te scianki, nakladac farsz, na wierzch farszu ja krusze jeszcze fete: i
          posypuje oregano, i na 200'C piekarnik, pieczesz to nie dluzej niz 20 minut-
          kontroluj co 10 minut.ja robie "na czuja"
          a PAPRYKA-odkrawasz czubek ten wezszy, wycinasz gniazda nasienne, napelniasz
          farszem i ukleujesz farsz lyzeczka,zeby scislo sie trzymal, i do garnka-do wody
          z listkiem i zielem, ale papryki musza byc zanurzone do polowy i scisle do
          siebie przylegac w garneczku,zeby sie nie wysypal farsz. to gotujesz jeszcze
          ok.15 minut od momentu zagotowania wody, sos podprawiasz jak na
          golabki.REWELACJA
    • Gość: kmxc Re: Bakłażan faszerowany IP: *.era.pl 09.11.05, 13:21
      Warto takiego przekrojonego bakłażana posypać odrobiną soli, a później spłukać
      pod bierzącą wodą. Bedzie mniej goryczy :-)))
    • Gość: zbanet Re: Bakłażan faszerowany IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.02.06, 18:22
      Bardzo smaczne!
      • Gość: aga Re: Bakłażan faszerowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 12:00
        a moze byc cukinia zamiast baklazana????
    • Gość: Ala Bakłażan faszerowany IP: *.tp.unicity.pl 22.01.07, 16:03
      Dla mnie bomba, poprostu pycha. Tylko, że ja troszkę zmodyfikowałam przepis...
      Do duszonych warzyw dodałam jeszcze małą cukinię (bo mi się poniewierała w
      lodówce)a na samym końcu przy zapiekaniu, na górę położyłam cieniutkie
      plasterki serka typu Camembert. Jak sie roztopił dodał smaczku :-)
      BARDZO PLECAM!!!!
    • Gość: Mania Bakłażan faszerowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 12:09
      Przepyszne Gorąco Polecam!!!Miłego gotwania Aniu :-))
      • Gość: malina Re: Bakłażan faszerowany IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.02.07, 15:28
        Niech mi ktoś powie czy ten baklażan po posoleniu i opłukaniu z soli i
        wydrążeniu mam podgotować czy faszerować na surowo. Robię go po raz pierwszy
        jutro na imprezę a nie chcę dać plamy....
    • Gość: Andreas Niemcy Bakłażan faszerowany IP: *.pools.arcor-ip.net 10.03.07, 16:47
      Smakuje super.Próbowałem sam ,troche zmieniłem nadzienie.Tzn.dodałem do
      duszenia również 1 słodką papryke czerwoną i mieszankę ziół włoskich(można dać
      1 łyżeczkę przyprawy do pizzy)oraz 1 łyżeczkę sosu sojowego.Wyszło BOMBOWE.
    • Gość: Pycha Bakłażan faszerowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 19:52
      naprawdę pyszne. Oregano czosnek dodaja daniu niepowtarzalnego
      smaku. Goraco polecam ten przepis. Pychaaa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka