Gość: Teresa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 14:44 Powinno być mniam, mniam, spróbuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ana Re: Gęsi pipek IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 19.11.05, 21:12 Bardzo dobry jest również zrobiony ze składnika zastępczego, tj. żołądków kurzych. Polecam, pyszne danie! Odpowiedz Link Zgłoś
senseeko Re: Gęsi pipek 19.11.05, 21:22 A kurze też tyle razy parzyć i tak długo dusić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pistacja Re: Gęsi pipek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 08:29 Uwielbiam to danie, z kurzęczych też faktycznie wychodzi niezłe. Ja drobiowe żołądki parzę 3x, gęsie 5x. Czasem dodaję jeszcze do duszenia 2 łyżki brandy lub czegoś mocnego, chociaż w żadnym przepisie się z tym nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: Gęsi pipek 20.11.05, 13:10 jezeli to ten sam przepis, który był kiedyś u Makłowicza ( a wygląda, że ten sam) to jest to po prostu rewelacja:) Mogą byc kurze żołądki również, zwłaszcza, że o te gęsie trudno:) Odpowiedz Link Zgłoś
a.niemiec Re: Gęsi pipek 30.11.05, 09:14 podobny przepis znalazłam u Macieja Kuronia w książce "potrawy z dziczyzny" tam do duszących sie juz kurzych lub gesich żoładków dodaje sie czerwone wytrawne wino. I jest wywar ziołowy z listka laurowego , ziela, itd. Na końcu jeszcze troche przecieru pomidorowego i posypane koperkiem przed podaniem.Super.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Gęsi pipek IP: 82.177.10.* 18.08.06, 12:11 slyszalem ze pyszne, z rukolą np Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Gęsi pipek 20.08.06, 17:53 Gość portalu: Teresa napisał(a): > Powinno być mniam, mniam, spróbuję ... a co to jest "pipek"... ?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JU Gęsi pipek IP: *.tvgawex.pl 22.11.06, 16:01 Wspaniałe. Pierwszy raz spotkałem się z tą potrawą w programie Makłowicza - tylko tam nie było mowy o mieszaniu, a czosnek był włożony w postaci całej, nieobranej główki). Po kilku godzinach w piekraniku.... nie moge pisać, ślina zalewa mi klawiaturę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelwi Re: Gęsi pipek 24.11.06, 20:45 Zgadza się. To jest przepis podany kilka lat temu przez Makłowicza. U mnie danie to bywa bardzo często. Ponieważ nie zawsze są dostepne żołądki gęsie, ja często robię z indyczych, które po sparzeniu kroję na mniejsze kawałki. Nie wyczuwam różnicy. Wg niektórych wersji tego przepisu, do dania można dodać rodzynki, wszak to potrawa żydowska. Bardzo dobre są podane na dużym placku ziemniaczanym I jeszcze dwie techniczne uwagi: 1. Gotować i zapiekać trzeba łącznie 4-5 godzin. Dopiero wtedy sa miękkie. Zresztą jest to łatwe do ustalenia drogą prób. 2. Potrawę solę dopiero pod koniec gotowania. Wcześniejsze dodanie soli przedłuża gotowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniam Re: Gęsi pipek IP: *.echostar.pl 26.01.07, 21:22 A czy zamiast żołądków można dać serca? Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Gęsi pipek 11.09.07, 20:45 Jaki jest sens parzenia wielokrotnego żołądków. Ja myślałem że wystarczy udusić je do miękkości i upiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JURY Gęsi pipek IP: *.gprs.plus.pl 30.12.08, 00:02 Gęsi pipek podaje się z Falafelkami i niema od tej tradycji żadnego odstępstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parzygnotek Gęsi pipek IP: *.icpnet.pl 17.09.11, 13:59 Taki gęsi pipek najlepiej smakuje z macą żydowska.Przepis jest prosty:Jedno jajo-jedna maca:drugie jajo-druga maca.Dwie mace wystarczą w zupełności na trzy osoby.Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś