Dodaj do ulubionych

Muffiny klasyczne

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.07, 18:46
moje się po 25 minutach spaliły, więc radzę uważać... ale gdyby nie węglowa otoczka, byłyby całkeim smaczne:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Muffiny klasyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 18:56
      30-40 minut!?! Nie ma takiej możliwości żeby się nie spaliły. To raz, a dwa: po
      co natłuszczać formę skoro piszesz żeby następnie włożyć papierowe foremki!?!
      Widzę że autor przepisu optuje za opcją "im więcej tym lepiej", zamiast "raz, a
      dobrze", z tymże w przypadku pieczenia muffinek ta pierwsza opcja nie ma chyba
      większego sensu! A tak na marginesie - ciasta na muffiny się nie miksuje tylko
      miesza łyżką!!!!
    • Gość: dziecie-burzy Muffiny klasyczne IP: *.osiedle.net.pl 06.12.07, 16:46
      Ja dodałam banana takiego malutkiego boakurat podreka był a do czekolady pasuje ztego co wiem i z maka namotałam bo miłam tylko pol szklanki pszennej wiec dodałam po pół ryżowej kukurydzianej i ziemniaczanej (mam mame bezglutenowa to mam rózne maki w domu-mysle ze moznaby całkiem wyeliminowac make pszenna i wtedy byłoby super nawet dla bezglutenowców ) ale wyszło ciut za geste wiec jeszcze odrobine mleka. wyszły cudowne :D mieciutkie delikatne i pachnące bananamii czekolada mrauu:]kiedys robiłam inne ale były zdecydowanie twardsze az sie zdziwiłam ze to takie delikatne cudenka:)nie wiem ile sie piekły bo nie mogłam sie doczekac i siedziałam z nosem w piekarniku:P
    • behemot252 Re: Muffiny klasyczne 12.01.08, 10:02
      A może ktoś z Was wie, co zrobić, żeby muffiny nie opadały? Już kilka razy
      próbowałam i zawsze jest tak samo- podczas pieczenia pięknie wyrastają. Potem
      wyłączam piekarnik i jak do nich zaglądam za jakiś czas, to już są płaskie- nie
      wystają nawet poza papilotki. Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł?

      • agatap-1 Re: Muffiny klasyczne 03.10.11, 12:08
        behemot252 napisała:

        > A może ktoś z Was wie, co zrobić, żeby muffiny nie opadały? Już kilka razy
        > próbowałam i zawsze jest tak samo- podczas pieczenia pięknie wyrastają. Potem
        > wyłączam piekarnik i jak do nich zaglądam za jakiś czas, to już są płaskie- nie
        > wystają nawet poza papilotki. Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł?
        >

        Ja dodaję proszku do pieczenia (łyżeczkę - dwie na 12 muffinów), na koniec mieszania energicznie mieszam łyżką, napompowując do środka powietrze + piekę około 20 minut w 200 stopniach, w niższej temp mogą opadać
    • Gość: Ania Muffiny klasyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.10, 11:57
      Ciasta na muffiny się nie miksuje, tylko delikatnie miesza, mają zostać takie grudki niedokładnie wymieszane. I nie ma sensu piec w niższej temperaturze, bo nie wyrosną i będą płaskie. Optymalny czas pieczenia to 15-20 minut w 190-200 stopni. Jak się pieką dłużej to się przypalą.
      • agatap-1 Re: Muffiny klasyczne 03.10.11, 12:09

        A ja swoje miksuję, ponieważ robię bardziej ciasto cupcake'owe niż muffinowe :)

        Gość portalu: Ania napisał(a):

        > Ciasta na muffiny się nie miksuje, tylko delikatnie miesza, mają zostać takie
        > grudki niedokładnie wymieszane. I nie ma sensu piec w niższej temperaturze, bo
        > nie wyrosną i będą płaskie. Optymalny czas pieczenia to 15-20 minut w 190-200 s
        > topni. Jak się pieką dłużej to się przypalą.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka