Dodaj do ulubionych

Muffiny klasyczne

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.07, 18:46
moje się po 25 minutach spaliły, więc radzę uważać... ale gdyby nie węglowa otoczka, byłyby całkeim smaczne:)
Obserwuj wątek
    • Gość: lizaq Mniam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:11
      Genialne ! Zrobiłam jedną porcję, ale właśnie kończe robić czwartą ;P
      Tylko piec trzeba 15-20 przynajmniej u mnie w piekarniku :D
      Pycha !
    • Gość: anty Muffiny klasyczne IP: *.godula.net 26.08.07, 13:06
      Pierwszy raz w życiu coś mi się udało...wszyscy się zajadali aż im się uszy
      trzęsły :))
    • Gość: Matylda Muffiny klasyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 18:56
      30-40 minut!?! Nie ma takiej możliwości żeby się nie spaliły. To raz, a dwa: po
      co natłuszczać formę skoro piszesz żeby następnie włożyć papierowe foremki!?!
      Widzę że autor przepisu optuje za opcją "im więcej tym lepiej", zamiast "raz, a
      dobrze", z tymże w przypadku pieczenia muffinek ta pierwsza opcja nie ma chyba
      większego sensu! A tak na marginesie - ciasta na muffiny się nie miksuje tylko
      miesza łyżką!!!!
    • Gość: dziecie-burzy Muffiny klasyczne IP: *.osiedle.net.pl 06.12.07, 16:46
      Ja dodałam banana takiego malutkiego boakurat podreka był a do czekolady pasuje ztego co wiem i z maka namotałam bo miłam tylko pol szklanki pszennej wiec dodałam po pół ryżowej kukurydzianej i ziemniaczanej (mam mame bezglutenowa to mam rózne maki w domu-mysle ze moznaby całkiem wyeliminowac make pszenna i wtedy byłoby super nawet dla bezglutenowców ) ale wyszło ciut za geste wiec jeszcze odrobine mleka. wyszły cudowne :D mieciutkie delikatne i pachnące bananamii czekolada mrauu:]kiedys robiłam inne ale były zdecydowanie twardsze az sie zdziwiłam ze to takie delikatne cudenka:)nie wiem ile sie piekły bo nie mogłam sie doczekac i siedziałam z nosem w piekarniku:P
    • behemot252 Re: Muffiny klasyczne 12.01.08, 10:02
      A może ktoś z Was wie, co zrobić, żeby muffiny nie opadały? Już kilka razy
      próbowałam i zawsze jest tak samo- podczas pieczenia pięknie wyrastają. Potem
      wyłączam piekarnik i jak do nich zaglądam za jakiś czas, to już są płaskie- nie
      wystają nawet poza papilotki. Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł?

      • aida11 Re: Muffiny klasyczne 12.01.08, 23:30

        Czy papierowe foremki należy natłuścić,żeby ciasto się nie
        przykleiło ?
        • Gość: tunia Re: Muffiny klasyczne IP: *.vlo.torun.pl 26.03.08, 15:11
          niee, nie trzeba ; p
      • agatap-1 Re: Muffiny klasyczne 03.10.11, 12:08
        behemot252 napisała:

        > A może ktoś z Was wie, co zrobić, żeby muffiny nie opadały? Już kilka razy
        > próbowałam i zawsze jest tak samo- podczas pieczenia pięknie wyrastają. Potem
        > wyłączam piekarnik i jak do nich zaglądam za jakiś czas, to już są płaskie- nie
        > wystają nawet poza papilotki. Czy ktoś z Was ma może jakiś pomysł?
        >

        Ja dodaję proszku do pieczenia (łyżeczkę - dwie na 12 muffinów), na koniec mieszania energicznie mieszam łyżką, napompowując do środka powietrze + piekę około 20 minut w 200 stopniach, w niższej temp mogą opadać
    • agusia19788 Muffiny klasyczne 12.09.08, 15:48
      niestety moje muffiny nie wyszly z tego przepisu ,
    • Gość: początkujący Muffiny klasyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 17:35
      muffiny bardzo dobre piec trzeba 25 minut
      wychodzą zawsze
      sątrż bardzo dobre
    • Gość: Ania Muffiny klasyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.09.10, 11:57
      Ciasta na muffiny się nie miksuje, tylko delikatnie miesza, mają zostać takie grudki niedokładnie wymieszane. I nie ma sensu piec w niższej temperaturze, bo nie wyrosną i będą płaskie. Optymalny czas pieczenia to 15-20 minut w 190-200 stopni. Jak się pieką dłużej to się przypalą.
      • agatap-1 Re: Muffiny klasyczne 03.10.11, 12:09

        A ja swoje miksuję, ponieważ robię bardziej ciasto cupcake'owe niż muffinowe :)

        Gość portalu: Ania napisał(a):

        > Ciasta na muffiny się nie miksuje, tylko delikatnie miesza, mają zostać takie
        > grudki niedokładnie wymieszane. I nie ma sensu piec w niższej temperaturze, bo
        > nie wyrosną i będą płaskie. Optymalny czas pieczenia to 15-20 minut w 190-200 s
        > topni. Jak się pieką dłużej to się przypalą.
    • Gość: jantar Muffiny klasyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 22:19
      ciasta na mufiny sie nie miksuje,papiloty sa ze specjalnego papieru i nie trzeba niczym smarowac ,foremki do mufinek tez.Ja pieke 15 min.z termoobiegiem max.Nie wiem dlaczego opadaja.Moze konsystencja ciasta nie taka jak trzeba?
    • Gość: jantar Re: Muffiny klasyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 22:22
      piszac ze nie smarujemy foremek do mufinek mialem na mysli metalowa foremke do ktorej sie wklada papiloty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka