malgosia60011 03.04.05, 21:30 Koncze wlasnie studium hotelarsko-gastronomiczne.Jakie mam szanse na znalezienie pracy w Southampton?I czy znajde tam w miare tanie lokum? moze ktos wie w jakiej mniej wiecej cenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lol21ndm Re: poszukuje pracy i taniego lokum w Southampton 10.04.05, 22:52 malgosia60011 napisała: > Koncze wlasnie studium hotelarsko-gastronomiczne.Jakie mam szanse na > znalezienie pracy w Southampton?I czy znajde tam w miare tanie lokum? moze > ktos wie w jakiej mniej wiecej cenie? Southampton lezy na poludniu Anglii i jak wiekszosc miejsc na Poludniu jest dosc drogie. To duze miasto, ale nie wiem, czy az tak "turystyczne". Jego glowne zalety pod tym wzgledem to powiazanie ze statkiem Titanic i port dla m.in. wielkich statkow pasazerskich. Sporo jest restauracji/cafejek, etc. Ale i sporo jest Polakow - kiedys mieszkalam w Southampton przez ponad trzy lata i juz wtedy bylo duzo Polakow (pracujacych wowczas nielegalnie). Ale podczas mojego ostatniego pobytu na jeden dzien w lutym zobaczylam, ze otwarto juz tam polski sklepik, a i jezyk polski slyszalam w wielu miejscach. Moze ktos tutaj zajrzy z osob mieszkajacych tam teraz i cos Ci doradzi... Odpowiedz Link Zgłoś
lol21ndm Re: lokum w Southampton 10.04.05, 23:15 Nie wiem, czy akurat bedzie tanie, ale swego czasu byla w Romsey taka agencja zajmujaca sie wynajmem mieszkan. Nazywala sie MRPM. Korzystalam z ich uslug i byli naprawde w porzadku. Wiem, ze maja swoje biuro rowniez i w Southampton (w Millbrook chyba), ale w tej filii w Romsey byla taka Pani Isabelle - bardzo mila babka. Jesli ktos bedzie z nia mial doczynienia, to prosze pozdrowic od bylej polskiej tenant'ki (Magdy) z Totton. Odpowiedz Link Zgłoś
aniek133 Re: poszukuje pracy i taniego lokum w Southampton 16.06.05, 09:24 Ja mieszkam wlasnie w Southampton i szalenie mnie interesuje, dlaczego wybralas wlasnie to miasto. Znalezienie pracy nie powinno byc problemem w Twoim zawodzie, ale wszystko zalezy jeszcze od stopnia znajomosci jezyka. Pojecie taniego mieszkania w tym kraju nie istnieje :) Pokoj kosztuje ok. 220 - 240 funtow miesiecznie (+ depozyt). Najlepiej wynajac pokoj w dwie osoby. Dobrze by bylo, gdybys miala jakas kolezanke. Od razu wyjasniam, ze Southampton absolutnie nie jest miastem turystycznym lecz przemyslowym. Malgosiu, mysle, ze najlatwiej prace w Twoim sektorze znalazlabys na wybrzezu. Tam jest mnostwo ofert, w hotelach, restauracjach i niejednokrotnie pracodawca oferuje zakwaterowanie. Niedawno bylam w Poole i w Bournemouth i naprawde widzialam tam sporo ofert pracy, szczegolnie, ze rozpoczyna sie sezon. Odpowiedz Link Zgłoś