Dodaj do ulubionych

jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX?

IP: *.server.ntli.net 06.09.05, 09:34
Witam

Zamierzam sie wyprowadzic z mieszkania, ktore zapewnia mi agencja dla ktorej
pracuje. Ale dowiedzialem sie ze juz "na swoim" bede musial uiszczac rozne
oplaty, w tym m.in. council tax ktorego kwota jest niemala. W zwiazku z tym
mam pytanie - jak mozna sprawdzic ile zaplace council tax od mieszkania do
ktorego chcialbym sie wprowadzic? Zalozmy za zapytanie sie poprzednich
lokatorow nie wchodzi w gre bo mieszkanie jest teraz puste. Gdzie w ogole
trzeba sie zglosic zeby to zaplacic?
Dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • formaprzetrwalnikowa Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? 06.09.05, 11:00
      do działu housing lokalnego councilu. wysokosc council tax zalezy od rynkowej
      wartosci mieszkania
      • Gość: dundee Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? IP: *.server.ntli.net 06.09.05, 11:11
        dzieki za info
        z tym ze jest maly problem - landlord tego mieszkania mowi ze jesli nie chce to
        on nie musi tego nikomu zglaszac i nie bede musial placic taxu. Z tym ze ja nie
        chce byc tak jakby nielegalnie i wole to jakos prawnie zalatwic. On mowi ze
        placilbym tax ok.40f tygodniowo, czy jest to mozliwe ze az tyle? Dodam ze jest
        to stary budynek, jeszcze z XIXw, ma grube mury i jest stabilny. Jest
        podzielony na kilka mieszkan (musze przyznac ze ladnie wyremontowanych) i ja
        mialbym mieszkac w jednym z nich. Czy ktos sie orientuje ile musialbym placic
        za takie mieszkanie? Obawiam sie ze jak bede pytal o to w councilu to od razu
        bede musial tez to zaplacic, mozna zorientowac sie w inny sposob?
        dzieki
        • formaprzetrwalnikowa Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? 06.09.05, 11:45
          sprawdz na stronie councilu. ja płace 107 gbp miesiecznie za 2-sypialniowy dom
          w nieduzym miasteczku. jest jeszcze cos takiego, ze jesli jestes jedynym
          najemcą, to concil obniza wysokosc taxu, ale musisz to do nich zgłosic
          40 gbp tygodniowo= 160 gbp miesiecznie - to chyba duzo, zwlaszcza, ze za
          mieszkanie, ale jesli top londyn - sama nie wiem
          • Gość: dundee Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? IP: *.server.ntli.net 06.09.05, 12:07
            dzieki ponownie
            Jest to mieszkanie - sypialnia + living room + kuchnia + lazienka, a mieszkam w
            miasteczku 60-tys. a mieszkac bede z dziewczyna, ktora tez tu rozpoczyna prace,
            wiec sam najemca nie bede. Jak myslisz - czy mozliwe ze bede placil 40f
            tygodniowo jak twierdzi landlord? Nam tez wydaje sie to o wiele za duzo.
            Dzieki
            • formaprzetrwalnikowa Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? 06.09.05, 13:10
              w ulotce, która dostałam z rachunkiem na council tax (moje miasto ma tez ok 50-
              60 tys mieszkanców) są podane nast. wartosci taxu
              value of your property: up to 40.000 -> maximum council tax payable= 827,88 (to
              w skali roku)
              40.001 - 52.000 -> 965,86
              52.001 - 68.000 -> 1003.83
              68.000 - 88.000 -> 1241.82 (czyli ok 107 gbp miesięcznie)
              88.000 - 120.000 -> 1517.78
              120.001 - 160.000 -> 1793.74
              160.001 - 320.000 -> 2096.70
              over 320000 -> 2483.64

te 40 gbp tygodniowo smierdzi mi jakąs sciemą - wychodzi, ze to mieszkanko jest
              warte ponad 160.000 gbp.... tyle to kosztuje nowy dom z trzema sypialniami w
              moim miescie.
              sprawdz w council - moze powiedz, ze własciciel mieszkania o takiej i takiej
              wilkosci zyczy sobie od ciebie council taxu w takiej wysokosci?
              • Gość: ff Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? IP: *.claranet.co.uk 06.09.05, 13:34
                council tax ocenia sie na podstawie wartosci domu jaka byla okreslona w 1991
                roku
              • Gość: dundee Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? IP: *.server.ntli.net 07.09.05, 00:01
                dzieki za wszelkie info
                poszperalismy w necie dokladniej i znalezlismy dane zblizone do tych podanych
                przez ciebie. Mialas racje, probuja krecic wala na nas polakach ale chyba nie
                zdaja sobie sprawy jaki jest przeplyw informacji miedzy nami rodakami. Po
                prostu cwaniaczkowi wydawalo sie ze poda nam jakas kwote taxu a my w ramach
                ogromnej wdziecznosci powiemy- o kochany landlordzie jesli nie musisz to nie
                zglaszaj tego nikomu... fakt jest taki ze to mieszkanie miesci sie w kategorii
                A i jestesmy juz dzis tego pewni a to wychodzi jakies 15 f /tydzien... Ale
                koniec z kretactwami, nie maja do czynienia z idiotami.
                Dzieki
                • Gość: sztymbr Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 11.09.05, 04:32
                  Jak mniemam mieszkasz w Dundee bo masz taka ksywke. Cos wiem o tym miasteczku,
                  bo miesiac temu stamtad sie wyprowadzilem, ale podejrzewam ze zasady placenia CT
                  sa podobne w calym UK :)

Od poczatku. CT placi sie od mieszkania, wysokosc podatku zalezy od wartosci
                  mieszkania jaka byla ustalona w 1991 r. (dla nowszych mieszkan jest decyzja
                  urzedu) i na tej podstawie mieszkanie ma przypisany tzw. Council Tax Band ktory
                  jest literka od A do H - od tego zalezy ile placisz...
                  stawki sa ustalane przez rade kazdego hrabstwa i roznia sie czasami znacznie
                  pomiedzy soba - stawki dla Dundee mozesz sprawdzic tutaj:
                  www.upmystreet.com/home-review/council-tax/l/Dundee.html
                  pamietaj tez ze CT placi sie tylko 10 miesiecy, co oznacza ze kwote roczna ktora
                  masz do zaplacenia placisz w 10 ratach, a przez 2 miesiace sie nie placi, wiec
                  jezeli to nowe mieszkanie ma Band A to wychodzi Ł786 czyli ok. Ł78 miesiecznie
                  przez 10 miesiecy w roku (nie placi sie chyba w lutym i marcu)...

a CT radze placic bo moj znajomy mial sprawe bo olal i przyjemnie nie bylo...
                  • Gość: dundee Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? IP: *.server.ntli.net 12.09.05, 17:29
                    dziekuje za wszystkie odpowiedzi - okazaly sie bardzo pomocne i wiem juz na
                    czym stoje. Mam jeszcze jedno pytanko. Zalozmy ze okres za ktory sie placi
                    council tax jest od poczatku stycznia do konca grudnia i oplata wynosi 1000f.
                    Jesli sie wprowadze na poczatku lipca to czy takze bede musial do konca roku
                    zaplacic 1000f czy proporcjonalnie do okresu polowe czyli 500f ?
                    Z gory dzieki
          • agulha jedyny najemca 11.09.05, 14:25
            Co to znaczy jedyny najemca? Ja będę wynajmować mieszkanie sama (tzn. w
            mieszkaniu będzie mieszkać sztuk 1 osób), to o to chodzi? Czy np. jeśli będzie
            dom z 3 mieszkaniami i jedno z nich moje, to już nie jestem "jedynym najemcą"?
            • formaprzetrwalnikowa Re: jedyny najemca 11.09.05, 17:38
              to zalezy od tego, czy rozliczane są osobno mieszkania czy całydom. zapytaj
              własciciela albo w councilu. jesli rozliczane są osobno mieszkania - oczywsice,
              jestes sole tenant i masz prawo zapłacic o 25% mniej - tylko musisz to do nich
              zgłosic, bo oni automatycznie tego nie zrobią.
    • flyssss Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? 11.09.05, 15:54
      Fakt , pokazywali ostatnio w telewizji ,, bojownika o nizsze podatki" ktory
      spedzil 3 tyg w wiezieniu za nieplacenie council taxu! ;-

Czy wiecie moze jak to jest w przypadku zmiany mieszkania? Przypuszczam ze
      naliczaja od wartosci, ale czy te 10 rat rozliczeniowych od nowa? A co z tymi
      starymi niedoplaconymi ratami- jesli ktos zmieni mieszkanie np. po pol roku?
      Anulowane sa?
      • Gość: kate Re: jak mozna sprawdzic ile zaplace COUNCIL TAX? IP: *.bulldogdsl.com 11.09.05, 17:16
        ja mieszkam w ladynie i place miesiecznie 140funtow wiec mysle ze to sa duze
        pieniadze a tez wcale w nowym domu nie mieszkam ja slyszalam ze to zalezy w
        jakiej strefie counsil taxu sie mieszka z tego co wiem po mojej jest tylko
        jeszcze jeden wyzszy prog
      • Gość: do flyss do flyss IP: *.nwn.pl / 80.48.9.* 12.09.05, 18:09
        Tak, te pozostale niedoplacone raty sa anulowane - tobie - bo przeciez nie
        bedziesz mieszkal dalej w tym mieszkaniu. Zaplaci je ten, kto wprowadzi sie po
        tobie. Mozesz miec ew. jakas niewielka doplate, badz zwrot CT (jesli
        nadplaciles).

CT płacisz za okres jaki mieszkasz w danym mieszkaniu. Jesli zmieniasz chate
        dzwonisz to Councilu, a oni obliczaja ci ,ile masz jeszcze podatku do zaplaty.
        Jesli wprowadzasz sie do innego mieszkania, dzwonisz znow do odpowiedniego
        councilu i stamtad przysylaja ci nowe rozliczenie na to konkretne mieszkanie.

Ja np. wyprowadzalam sie z mieszkania w czerwcu. Naliczanie CT rozpoczelo sie z
        poczatkiem kwietnia i srednio co miesiac mialam do zaplaty 120funtow.
        Zaplacilam tyle w kwietniu, maju, potem zglosilam, ze sie wyprowadzam i
        dostalam informacje, ze w czerwcu do zaplaty zostaje mi 12funtow (a nie kolejne
        120, co wynikalo z pierwotnego wyliczenia).
        • Gość: dundee Re: do flyss IP: *.server.ntli.net 12.09.05, 18:46
          wiec rozumiem, ze jesli sie wprowadze to bede placil tylko za ten okres, przez
          ktory faktycznie uzywam mieszkania?
          dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka