Dodaj do ulubionych

PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 18:58
Wiele osob pracujacych w UK z roznych powodow (czy to uczciwosc, strach czy
inne) zainteresowana jest wszelkimi SPRAWDZONYMI informacjami o sposobie
rozliczania sie z fiskusem za prace za granica. Mam prosbe wiec do Redaktorow
Gazety aby w ktoryms z najblizszych wydan zamiescili kompletne informacje
krok po kroku jak to wyglada dla osob, ktore wyjechaly tylko na wakacje, dla
tych ktorzy wyjezdzaja na rok (np dziekanka) i dla tych, ktorzy swoja
przyszlosc z UK wiaza na dluzej. Mysle, ze wiele osob podpisze sie pod moja
prosba...
Obserwuj wątek
    • Gość: liza Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie IP: 83.104.188.* 17.10.05, 19:43
      bardzo dobry temat, moze dziennikrzom uda sie w koncu rozwiac liczne
      watpliwosc , jakei drecz ludzi na temat tego podatku.
      • Gość: mat2807 Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 21:47
        I ja bym w to wliczyl Anglie, Szkocje, obie Irlandie, Jersey itd
    • Gość: Clemi Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 23:40
      W dzisiejszej 17.10.2005 Rzeczpospolitej są dwie strony informacji dotcyzące
      opodatkowania (bądz nie) dochodów z zagranicy m.in. UK, Irlandia, USA
      • Gość: dramat Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 09:16
        Warto by sprawdzić (dane z urzędów skarbowych) ilu Polaków i na jakie kwoty
        zalega z podatkiem za 2004 r. (właśnie z tytułu pracy z granicą). Jak rozmawiam
        z ludźmi to masa z nich w ogóle nie wie, że powinna się rozliczyć z takich
        dochodów również w Polsce (PIT-em do końca kwietnia, jak wszyscy), bo nie mieli
        przecież przeniesionej rezydencji podatkowej, bo coś tam tylko słyszeli, że
        jest umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, at niby oznacza, że płacimy
        podatek tylko, np. w UK (a tak wcale nie jest - różnica wynikająca z naszych
        progów podatkowych powinna być uiszczona w Polsce). Takich ludzi może być i 200
        tys.. To bomba z opóźnionym zapłonem, bo jak urzędy skarbowe ruszą na kontrole,
        to ci ludzie dotknie poważny często dramat. Trzeba im uświadomić juz teraz, że
        trzeba jak najszybciej zapłacić zaległy podatek, bo później dojdą jeszcze
        odsetki (w tym karne) oraz kary!
    • beatrycze123 Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie 18.10.05, 10:41
      W takim razie jaki jest w ogóle sens odzyskiwania podatku za pracę w Anglii,
      skoro trzeba go potem spłacić w Polsce??? Za wakacyjną pracę w Anglii
      zapłaciłam 17% podatku, chciałam to teraz odzyskać. Czy ja muszę polskiemu
      urzędowi dopłacić jeszcze 2%? Nie mam tyle.. :(((
      • Gość: dramat Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 11:45
        Odzyskiwanie podatku nie ma sensu, ponieważ wówczas powiększy to twój dochód do
        opodatkowania w Polsce. Odzyskiwanie podatku to haracz dla firm
        konsultingowych. Piszesz o podatku 19%. To jest jeszcze pikuś, dla tysięcy
        ciężko pracujących ludzi ścieżka zdrowia zacznie się jak wejdą w podatek 30%.
        Tak jak napisałem w poprzednim poście, skala problemu jest wielka i dotyczy
        wielu Polaków, którzy z powodu niewiedzy zalegają teraz fiskusowi na bardzo
        powazne kwoty!
        • beatrycze123 Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie 18.10.05, 15:25
          Sama sobie mogę załatwić, firm konsultingowych do tego nie potrzeba...
          A jak wystąpię o odzyskanie to nie powiększy mi dochodu? Tzn. czy polska
          skarbówka się o tym nie dowie?

Nigdy więcej nie pojadę legalnie pracować. Chciałam sobie zarobić na studia, a
          tu widzę że 400 funtów w angielskim urzędzie przepadło. Ale czy to nie jest
          tak, że mogę sobie odpisać jako koszt uzyskania przychodu 33funty na dzień?
          Czytałam o tym gdzieś na jakimś forum o pracy za granicą...
          • Gość: mat2807 Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 17:08
            Mozesz - 33 (albo 32 funty - dokladnie nie pamietam) to koszt diety, ktora
            przysluguje Ci za jeden dzien pracy. Odlicza sie ja od dochodu i dopiero od
            tego placi sie podatek. Problem w tym, ze maksymalnie mozna sobie odliczyc
            TYLKO 30 diet rocznie...
            • Gość: mat2807 Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 17:45
              Artykuly z Rzeczpospolitej

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek1_051017/dodatek1_a_1.html
              www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek1_051017/dodatek1_a_2.html
              www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek1_051017/dodatek1_a_3.html

Powinny dzialac do konca tygodnia
            • Gość: beatrycze123 Re: PROSBA DO GAZETY-podwojne opodatkowanie IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 18.10.05, 18:27
              Ja pracowałam tylko 2 miesiące. I nic sobie nie odliczałam. To może jednak się
              opłaci ściągnąć te pieniądze... Policzę sobie, dzięki :)
    • Gość: iza przeczytajcie "podatki one more time" z 19.10.05 IP: *.klaudyny.waw.pl / *.klaudyny.waw.pl 19.10.05, 10:58
      Zapraszam do przyczytania wypowiedzi "podatki one more time" na tym forum i
      druga moja wypowiedz zwiazana z tematem. Bedzie ok;)
      Trzymajcie sie wszyscy'
      Iza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka