Dodaj do ulubionych

zasiłki rodzinne

25.04.06, 21:24
czy pracując w Angli legalnie w zakładzie pracy mozna ubiegać się o zasiłek
na dzieci.córka jest samotną matką pracuje ,a od wakacji ma zamiar zabrac
dzieci czy będzie mogła pobierać zasiłek i jak to ma załatwic jakie dokumenty
ma zabrac z Polski. Dzieci 10 lat i 6 lat.szkoła załatwiona.
Obserwuj wątek
    • atropa_belladonna Re: zasiłki rodzinne 25.04.06, 22:01
      Można, potrzebne są akty urodzenia dzieci (oryginały), numer NIN. Wszystkie
      informacje masz tutaj:
      www.gbritain.net/articles.php?id=55
    • potatos Re: zasiłki rodzinne 04.05.06, 07:03
      Child Benefit

Child Benefit to zasiłek do którego kwalifikujesz się zaraz po urodzeniu
      dziecka. Jest to zasiłek wolny od podatku i wypłacany 90% rodzinom w UK. Nie
      jest wymagane płacenie skladek na ubezpieczenie (national insurance
      contributions) i dochod nie jest brany pod uwagę. CB wypłacany jest na dziecko
      do 16 roku życia lub do 19 jeśli dalej się uczy. CB może również otrzymać nie-
      biologiczny rodzic.jeden z rodzicow musi i pracowac mieszkać w UK. Child
      Benefit wynosi £17.00 tygodniowo na najstarsze dziecko, £11.40 na każde
      następne. Możesz się starać o Child Benefit na 3 miesiące wstecz. jest
      wyplacany takze dzieciom ,ktorych ojciec lub matka pozostaje z nimi w Polsce.

• lol21ndm Re: zasiłki rodzinne 05.05.06, 19:35
        Z tego, co mi wiadomo, to na dzieci mieszkajace na stale w PL Child Benefit nie
        przysluguje. Ale moge sie mylic. Wiecej info (po angielsku) jest tu:
        www.hmrc.gov.uk/childbenefit/payment.htm
        • effata Re: zasiłki rodzinne 06.05.06, 03:12
          Mi też się tak wydawało, ale jednak można dostać Child Benefit na dziecko będące w Polsce :)
          --
          Don't guess.
          • ja_alexander Re: zasiłki rodzinne 06.05.06, 13:48
            Teoretycznie tak. Praktycznie zapomnij. Gdyby tak zaczęto wypłacać państwo
            poszło by z torbami i oni to wiedzą. Nie jest to takie proste.
            • effata Re: zasiłki rodzinne 08.05.06, 19:42
              Okazuje się, że właśnie w praktyce też tak jest (ja znam osobiście parę osób,
              które dostały ChB na dzieci będące w Polsce), choć też się zastanawiam, czy UK
              nie pójdzie z torbami. Ale albo ktoś to sobie dobrze przemyślał i skalkulował,
              albo właśnie na gwałt myśli o zmianach w ustawie :)
              --
              Don't guess.
    • pati.zop78 Re: zasiłki rodzinne 26.05.06, 23:45
      jeszcze moze sie starac o Child Tax Credit i Working Tax Credit (na jednym
      podaniu dostepnym w Inland Revenue)
    • zangaroo Re: zasiłki rodzinne 04.06.06, 04:53
      child benefit otrzyma sie nawet kiedy dziecko jest w Polsce POD WARUNKIEM ze w Polsce nie pobiera sie zadnych benefitów z tego tytułu.
      Córka moze sie starac jeszcze o child tax credit+working tax credit - o ile ma status rezydenta.Dodatkowo moze sie ubiegac o lone parent element skoro jest samotna matka(dot.w/w tax credits) no i housing + council tax benefit.
      czeka sie dlugo i sporo zalatwiania ale gra jest warta swieczki bo rzecz idzie o powazne pieniadze-samotna matka z dwojgiem dzieci moze smiało liczyc na ok. 5000Ł rocznie.moze nawet wiecej
      dokumenty jakie sa wymagane:odpis aktu urodzenia dziecka i rodzica, papiery z home office-WRS i zaswiadczenie RTR(right to residence) oraz HR(habitual rights- prawo do traktowania jak mieszkanca WB)no i oczywiscie NIN oraz pare swiezych pay-slip's no i mnóóóóóóóóstwo cierpliwosci- czeka sie ok 12 tygodni od daty złozenia wniosków ( na child benefit najkrócej)
      wnioski o zasiłki córka dostanie w inland revenue zaś wniosek o dodaki mieszkaniowe w district office.
      powodzenia
      • jolantapiwo1 Re: zasiłki rodzinne 25.06.06, 14:13
        witam, ale ile czasu trzeba przebywac w Anglii aby moc starac sie o zasilek na
        dzieci przebywajace w Polsce?słyszałam ze rok czasu???
        • vierablu Re: zasiłki rodzinne 26.06.06, 01:05
          > witam, ale ile czasu trzeba przebywac w Anglii aby moc starac sie
          > o zasilek na
          > dzieci przebywajace w Polsce?słyszałam ze rok czasu???

Zle slyszalas. Rok dotyczy np. zasilku dla bezrobotnych.

Pytania, ktore sa zadawane przed przyznaniem CHB to:
          - Czy pobierasz zasilek na dziecko w Polsce? (Jezeli tak, to nie dostaniesz w
          UK. Mieszkaniec EU moze pobierac zasilek na dziecko tylko w jednym z krajow
          unijnych)
          - Jezeli dziecko jest w Polsce, to czy lozysz na jego utrzymanie? (Mnie kazali
          przyslac wyciag z konta, swiadczacy o tym, ze przelewalam pieniadze na konto
          osob opiekujacych sie moja corka, zanim tu przyjechala).
          • 12345a57 Re: zasiłki rodzinne 26.06.06, 15:09
            oki. mam pytanie a jak to jest po roawodzie moj byly maz stwierdzil ostatnio ze
            chce pobierc zasilek rodzinny w angli na dziecko...ale on sie tym dzieckiem nie
            zajmuje tylko ja, to jak to mozliwe? sadownie opieka jest przyznana mi, a on
            chce zasilek rodzinny...?czy to mozliwe zeby dostał?
            • zazu2 Re: zasiłki rodzinne 26.06.06, 18:46
              Musi udowodnić że łoży na dziecko, jak było w poprzednim poście. Wtedy też
              skarbówka w Polsce interesuje sie tymi pieniędzmi i dolicza do
              dochodu....dlatego warto pomyśleć co sie opłaca.
              • 12345a57 Re: zasiłki rodzinne 27.06.06, 09:51
                dzieki...za odpowiedz...sama juz sie pogubilam on placi alimenty... czy to o to
                chodzi? placi najnizsza .....stawke....a jak chce to niech sobie chlopak
                dorobi....milego dnia ...wszystkim..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka