Dodaj do ulubionych

Co byscie zrobili z taka suma ?

IP: *.dsl.pipex.com 22.07.06, 11:55
Hej,

Jestem londynskim ciulaczem od 2003 roku. Niedawno udalo mi sie przekroczyc
50 K w oszczednosciach. Wszystko lezy na wysopkooprocentowanych ISAch i
regular saving kontach. Ja natomiast dalej pracuje dzien i noc, w weekendy i
kiedy tylko sie da.

Pomyslalem jednak, ze moze powinienem dokonac inwestycji. Nie mam na mysli
jednak gier wysokiego ryzyka jak gielda. Myslalem o nieruchomosciach. Od razu
przyznaje sie, ze nie jestem specjalista w tej dziedzinie, a w Polsce bywam
raz w roku na swieta, wiec prosze wyprowadzcice mnie z bledu jesli mowie cos
pozbawionego sensu.

Myslalem o zakupie w Polsce 2 moze 3 nieduzych mieszkan i wynajmowaniu ich.
Myslalem o Lodzi, Gdansku lub Krakowie. Wydaje mi sie, ze z kazdego
mieszkania bede w stanie dostac okolo 700 zl zwrotu, spokojnie czekawszy, az
ich ceny wzrosna.

Oczywiscie posiadane srodki nie wystarcza mi na zakup za gotowke, wiec
chcialbym wziac kredyt na przynajmniej jedno z nich. Splacac sie on bedzie
dzieki wynajmowi, albo z pieniedzy ktore zarabiam w UK.

Czy ktos z Was wykonal podobna operacje albo zastanawia sie nad nia, jakies
wskazowki, mysli, komentarze ?
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: *.surfdsl.murphx.net 22.07.06, 12:11
      "Ja natomiast dalej pracuje dzien i noc, w weekendy i
      kiedy tylko sie da"

narazie to urlop by ci sie przydal
      • ghrom Re: Co byscie zrobili z taka suma ? 22.07.06, 13:22
        Aha. Zrob sobie rok urlopu i marsz dookola swiata.

www.getjealous.com/lucymatt
        Materializm nie poplaca ;]
        • Gość: korkix78 Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:42
          A zebys wiedzial,ze moj ex-team leader z mojego ex-miejsca pracy niniejszym
          mianowicie obecnie wlasnie tak postepuje :)
          Stracil swoje stanowisko (podobnie jak ok 40 innych Team Leaderow w wyniku
          reorganizacji), dopracowal pare miesiecy do konca zgodnei z kontraktem, i robi
          sobie polroczny career break.
          Swietna sprawa!
          Swoj plan przedstawil mi mniej wiecej taki: leci z dziewczyna. Najpierw do
          Peru. Argentyna, koniecznie Chile.Z naciskiem na gory gory a takze gory.
          Byc moze jeszcze jakis kraj Ameryki Poludniowej,zaleznie od tego jak to wyjdzie
          czasowo.
          Potem fruu --->> Nowa Zelandia. Tam tez troche beda, potem na krotko do
          Australii (troszke to dziwne, ale to tylko wstepny plan, a jak wiadomo kazxdy
          plan jest subject to change:) , potem Indonezja, , potem "we would like to get
          to Vietnam, somehow" i back to the UK.

Wiem, ze senasacji nie odkrylem, i w wojazach zagranicznych nie jest zadnym
          prekursorem, tylko taki maly case study :)
          • ghrom Re: Co byscie zrobili z taka suma ? 23.07.06, 13:50
            I to jest wlasnie najlepsza inwestycja jaka sobie mozna wyobrazic.
    • Gość: korkix78 Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 12:16
      Ja inwestuje w zlote monety , temat malo 'chwytliwy' wiec nie wiem czy Cie
      zainteresuje, ale jesli Cie interesuje, to www.e-numizmatyka.pl .
      Ciekawe zjawisko, ze malo kto wie jakie ogromne stopy zwrotu tam sie zdarzaja
      przy ryzyku zblizonym do ryzyka przy zakupie obligacji krajow G8 (minus Rosja)
    • Gość: Doctor Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 22.07.06, 12:29
      Gdybys NAPRAWDE uciulal taka sume, nie pracowalbys "dzien i noc, w weekendy i
      kiedy tylko sie da." I nie pisalbys o tym na forum, lecz zylbys jak czlowiek.
    • bigbadelectriccow 2 rady 22.07.06, 12:44
      Gość portalu: kedar napisał(a):

> Pomyslalem jednak, ze moze powinienem dokonac inwestycji. Nie mam na mysli
      > jednak gier wysokiego ryzyka jak gielda. Myslalem o nieruchomosciach. Od razu
      > przyznaje sie, ze nie jestem specjalista w tej dziedzinie

jak ne jestes specjalista w jakies dziedzinie to idz do specjalisty a nie probuj kombinowac samemu. jak mi cos dolega i nie wiem co z tym zrobic to ide do lekarza. jak mi sie zepsuje samochod to oddaje do warsztatu bo sam go zepsuje jeszcze bardziej. Idz do doradcy inwestycyjnego. skasuje cie na prowizji a zysk pewnie bedzie mniejszy niz ty sam bys tego chcial ale za to mozesz byc spokojny ze masz profesjonalnie zainwestowane pieniadze. Doradca pozwoli ci wybrac taki sposob inwestycji ktory bedzie pasowal do twojej sklonnosci do ponoszenia ryzyka, okresowi na jaki chcesz zainwestowac itp. to po pierwsze.

Po drugie: nie wierz w zadne darmowe wskazowki. za informacje sie placi. Jezeli ktos ci doradza ze powinienes zainwestowac w takie to a takie meszkania lub akcje to jest glupi albo jedynie wydaje mu sie ze sie zna. Nikt nie ma zielonego pojecia ile w poniedzialek beda kosztowaly akcje, nieruchomosci, waluty, ropa itp, a co dopiero za kilka lat. rownie dobrze mozesz odpuscic sobie wszystkie "profesjonalne" analizy z roznych gazet. jak ktos jest naprawde dobry to nie konczy jako komentator gieldowy w jakies gazecie tylko obraca milionami. Poza tym, to ze ktos raz zarobil na jakies inwestycji w przeszlosci w zaden sposob nie musi oznaczac ze sie zna na inwesotwaniu. Po prostu mial szcescie. jutro moze nie miec. On cie moze zapewniac jaki to z niego wspanialy inwestor, ale nie daj sie zwiesc.W koncu prawie kazdemu z nas wydaje sie ze jest kierowca lepszym niz przecietnym, prawda? Poza tym malo kto sie przyznaje ze stracil pieniadze na jakies inwestycji. co wiecej, pamietaj ze po drugiej stronie masz banki inwestycyjne, fundusze inwestycyjne itp. Myslisz ze z nimi wygrasz? jak nie mozesz wygrac to sie do nich przylacz. szanse na to ze trafisz na tym forum na porade przyszlego Warrena Buffeta sa naprawde niewielkie.

• realprincess Re: Co byscie zrobili z taka suma ? 22.07.06, 13:09
      Mysle ze dobrze kombinujesz, powodzenia Londynski Ciułaczu :)
      • Gość: Mefikonus Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: *.ipt.aol.com 22.07.06, 13:15
        Zastanow sie tez jak US przyjmie Twoje zakupy w Polsce. A za nim cokolwiek
        zrobisz znajdz sobie doradce inwestycyjnego i prawnego.
        Pozdr.
        • Gość: kasiaSZ ILE TO 50K??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 15:41
    • Gość: Jaro Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: *.server.ntli.net 23.07.06, 16:58
      Ozen sie i zainwestuj w dzieci. Jesli juz masz to postaraj sie o kolejne :)
    • Gość: scibi Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: *.orange.pl 23.07.06, 17:32
      wg mnie pomysl zainwestowania w nieruchomosci jest bardzo ok. Najlepiej kupic
      jakies 3 kawalerki, w miescie studenckim- Warszawa, Lodz, Krakow itp. Inwestycja
      wydaje sie byc pewna, poniewaz chetni na wynajem zawsze sie znajda bez problemu,
      a i jak sie ze chce, to ze sprzedaza mieszkania w ktoryms z takich miast
      problemu tez nie bedzie. Oczywiscie mieszkanie musi miec w danym miescie dobra
      lokalizacje :) Jednakze, jak bys sie zdecydowal, podzielam zdanie poprzednikow,
      ze najlepiej udac sie do jakiegos doradcy, a nie opierac sie tylko i wylacznie
      na "pewnych" radach z forum :)
      pozdrawiam
      • anka611 Re: Co byscie zrobili z taka suma ? 23.07.06, 17:49
        zainwestuj w ziemie, mieszkania sa kapitalochlonne-co zrobisz jak nie
        wynajmniejsz? podaz przewyzsza popyt, a ceny ziemi rosna, musisz tylko wiedziec
        gdzie:)
    • Gość: zyzet Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: *.nott.cable.ntl.com 23.07.06, 20:47
      mam nadzieje ze odprowdzales podatek od zarobkow w GB bo jesli nie to
      zycze ,ale na pewno zanjdzie Cie nasza skarbowka wczesniej niz Ty chetnego na
      wynajecie miszkania i bedziesz musial udokumentowac skad zdobyles kase na zakup
      mieszkania badz ewentualna splate kredytu
      Pozdrawiam
      MK
      • Gość: kolega.costek Re: Co byscie zrobili z taka suma ? IP: 201.247.199.* 23.07.06, 22:31
        widze ze poniektorzy juz zmadrzeli ( jesli chodzi o te podroze) swietna sprawa
        sam juz rok jezdze po amerykach.
        A teraz do rzeczy:
        nieruchomosci to doskonaly pomysl ( i nie daj sie zwiesc jakims inwestycja
        kapitalowym ktore pomnoza twoje pieniadze w daw dni typu forex czy lewarowanie
        na Bog wie jakich instrumentach na Bog wie jakiej gieldzie)
        1 mieszkania owszem chociaz krakow juz powoli nie robi sie oplacalny zaczynaja
        wolac okolo 5k za metr. Zastanowil bym sie nad innymi lokalizacjami.
        Ha ziemia stary to doskonala sprawa bo jak pokombinujesz to dostaniesz doplaty
        i to nie male. Ja kupilem troche ( no moze troche wiecej niz troche) ziemi w
        Polsce i zwrocilo mi sie to po 3 latach teraz przynosi tylko korzysci tylko ze
        to sie za jakis czas skonczy, bo przestana placic tylko za fakt posiadania
        gruntow rolnych. Mysle ze juz powoli jest na to za pozno. Mozesz zainwestowac w
        deweloperke ale potrzebujesz troche wiecej srodkow i niestety ale na tym sie
        musisz znac i przypilnowac tego businessu.
        Jesli chodzi o nieruchomosci to jest jeden problem wujki z PO maja swietny
        pomysl wprowadzenia podatku katastralnego tzn bedziesz bulil corocznie podatek
        od posiadanych nieruchomosci - chca cos 2% rocznie. Tak wiec jesli mieszkanie
        np w Krakowie bedzie warte 300k to wyskoczysz rocznie z 6k tak wiec zobacz ile
        Ci z czynszu zostanie. Jak tylko uda im sie obalic rzad kaczorkow zaraz sie za
        to zabiora bo kasa potrzebna.
        Tak wiec szukaj okazji do kupna mieszkan ale tanich.
    • Gość: magda nieruchomosci w PL IP: *.bulldogdsl.com 23.07.06, 22:37
      kup jakies nieruchomosci w Pl w duzym miescie...pomnozenie kapitalu
      gwarantowane !przypadkiem nie kupuj w UK
      • Gość: wk Re: nieruchomosci w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 15:59
        kup w Anglii do wynajęcia, dobierz kredytu.
        • Gość: bbb Re: nieruchomosci w PL IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.07.06, 16:06
          kup w Bulgari albo Rumuniu,dwa mieszkanka nad morzem czarnym,na starosc jak
          znalazl
          • Gość: magda Re: nieruchomosci w PL IP: 194.205.246.* 24.07.06, 16:46
            tez niezly pomysl...z tym ze w Pl latwiej "zarzadzac" :-) ale wg mnie tez super
            inwestycja...tyle ze juz drogo i z 50K nie naszalejesz
        • Gość: magda Re: nieruchomosci w PL IP: 194.205.246.* 24.07.06, 16:45
          w Uk chyba zartujesz???nieruchomosci sa tutaj juz max przewartosciowane
      • ff6 Re: nieruchomosci w PL 24.07.06, 17:41
        > kup jakies nieruchomosci w Pl w duzym miescie...pomnozenie kapitalu
        > gwarantowane !przypadkiem nie kupuj w UK

ty z tym pomnazaniem kapitalu to uwazaj
        • korkix78 Re: nieruchomosci w PL 24.07.06, 17:42
          Moze Cie zainteresuje

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3503076.html
          • korkix78 Re: nieruchomosci w PL 24.07.06, 17:43
            Tzn nie Ciebie tylko tego co watek odpalil
          • ff6 Re: nieruchomosci w PL 24.07.06, 17:52
            ostatnie zdanie jest najlepsze

>Nie można też zapominać o trwającym procesie ogólnego wzrostu cen dóbr i
            dochodów >w Polsce na skutek gonienia krajów starej Unii.

Place rosna o 3.5% rocznie a ceny mieszkan o 20%. Polska goni stara unie ale
            chyba tylko cenami. Wiele dobr juz bardziej oplaca kupowac sie na zachodzie przy
            nieporownywalnie wyzszych zarobkach. Teraz czas na mieszkania. Gonmy stara UE.
            • Gość: kedar Re: nieruchomosci w PL IP: *.dsl.pipex.com 24.07.06, 23:18
              Wielkie dzieki - czekam na wiecej ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka