Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

20.08.06, 13:52
Czesc Dziewczyny, stoję przed wyborem fotelika nr 2 dla Monisi.Mamy jeszcze
trochę czasu, ale juz sie rozgladamy.Czy któras z Was uzywałam fotelika Maxi
Cosi? Co mozecie powiedziec o tej marce? I jaki, Waszym zdaniem, jest lepszy-
z systemem mocowania IsoFix czy standardowy-pasami?Pojawił się nowy model
Maxi Cosi tobi, jakies zaupełnie nowe mocowanie ale pasami..I czy kolor
fotelika ma jakies wieksze znaczenie? Doradzcie jak macie jakies
doswiadczenia..I gdzie najlepiej mocowac fotelik? Z boku?Po srodku??
Obserwuj wątek
    • kamini Re: Fotelik samochodowy 21.08.06, 16:18
      Mamy teraz drugi. Zarowno pierwszy jak i ten to Maxi Cosi. Wybralismy te firme,
      poniewaz malzonek znalazl informacje, ze te foteliki maja wysokie notowania
      jezeli chodzi o bezpieczenstwo, a przy tym cena byla do zaakceptowania ;-).
      Mamy mocowany na pasy, ale tylko dlatego, ze kiedy go kupowalismy w PL, polskie
      prawo drogowe nie dopuszczalo mocowan w systemie IsoFix. Z tego co wiem, w
      Irlandii IsoFix jest wrecz zalecany jako bezpieczniejszy od standardowego.
      Najbezpieczniej instalowac fotelik na srodku (w razie uderzenia z boku) i na
      tylnym siedzeniu. Nie wiem tylko, czy jest to mozliwe w kazdym samochodzie (w
      systemie IsoFix). Nie ma problemu jezeli fotelik mocujesz pasami, ale to znow
      zalezy od fotelika i samochodu. Czesc samochodow, srodkowy pas ma dwupunktowy i
      nie kazdy fotelik mozna do takiego zamocowac, Maxi Cosi (przynajmniej ten,
      ktory mamy- Priori) mozna- na 90% (mam wszystkie pasy trzypunktowe, wiec
      dokladnie nie pamietam co nam gosciu w sklepie mowil ;-)). Jezeli nie mozesz
      wozic malucha na srodkowym siedzeniu, to lepiej na zewnetrznym od strony
      pobocza (co u mnie odpada bo mam kierownice po "niewlasciwej" stronie i bym
      lobuza nie widziala...). Alez kolor ma ogromne znaczenie... musi pasowac do
      tapicerki... tak sie moja lepsza polowa ze mnie nabija. A tak powaznie, na
      ciemniejszym mniej widac, co pociecha przed momentem jadla albo robila. Z
      drugiej strony ciemniejszy szybciej sie nagrzewa na postoju. Najwazniejsze,
      zeby pokrowiec byl przyjemny w dotyku (np. gole nozki) i latwo sie zdejmowal,
      pral i suszyl szybko. Pzdr. Kama.
      • ania.b5 Re: Fotelik samochodowy 21.08.06, 23:13
        Hej Kamini, dzieki za porady- zdecydowalismy, ze kupimy najnowszy model Maxi
        Cosi Tobi, ma dobre wyniki w testach ADAC i jakis nowy sposob mocownia pasami.
        Isofix odpada, bo nasze auto nie jest chyba wyposazone w standardowe zaczepy
        tego rodzaju. I teraz kontrowersyjne jest dla mnie to mocowanie fotelika w
        srodku...bo co przy zderzeniu czołowym? Jesli pasy nie wytrzymjaą dziecko leci
        na przednią szybę...Ja słyszałam, ze najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie
        to za kierowcą..ale z kolei tu uderzenie boczne..I tak kurcze jak się człowiek
        zacznie zastanawiac nad róznymi scenriuszami to mozna niezłego schiza
        załapac..A z tym kolorem to chyba faktycznie masz racje- ciemniejszy
        praktyczniejszy. Dzieki jeszcze raz i pozdrówka:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka