Dodaj do ulubionych

Child Benefit- dokumenty potrzebne

31.08.06, 12:37
mam pytako jakie konkretne dokumenty trzeba zlozyc do child benefit tzn czy
konieczne jest potwierdzenie od lekarz ze dziecko przebywa w irlndii czy z
Gardy,a i czy z pracy maz tez cos musi miec pozdrawiam z goy dziekuje za odp
Obserwuj wątek
    • viwka Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 31.08.06, 13:28
      Jestem na forum od bardzo nie dawna, ale na ten temat natknęłam sie juz
      wielokrotnie. Najlepiej w pisz w wyszukiwarkę i wyskoczą Ci wszelkie informacje ;)
      Buziak
      • patyczako Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 31.08.06, 20:47
        na pewno akt urodzenia (niekoniecznie tlumaczony) potem wypelnic jakis papier z
        social welfare - dokladnie w tej chwili nie pamietam czy cos jeszcze i dopiero
        w toku przysla ci dodatkowe papiery do wypelnienia oraz liste tych papierkow
        ktore trzeba dolaczyc - u nas bylo to potwierdzenie pobytu od lekarza lub
        gardy, list ze szkoly corki i jakis papier potwierdzajcy ze maż ma tu firme i
        placi podatki
    • nan008 Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 14.09.06, 22:48
      Pracuje w Departamencie Spraw Socialny w Letterkenny w Irlandii, zaleznie jaka
      jest pani sytuacja w Irladii, czy jest pani sama z mezem lub partnerem i dziecmi
      w Irlandii. Jesli dzieci sa tutaj razem z rodzcami tak potrzebne jest
      zaswiadczenie od lekarza w przypadku malych dzieci lub zaswiadczenie ze szkoly,
      z praktyki wiem ze Gardai nie chetnie wystawia podobne zaswiadczenia
      • brawko1 Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 19.09.06, 13:46
        pytanie do osoby kompetentnej w sprawie Child Benefit. Mąż pracuje w Irlandii
        od 2 lat. Ja jego żona w Polsce. Dzieci 16 i 17 lat. Złożyliśmy wniosek i odp.
        dokumenty w odp. urzędzie w Irlandii. czekamy już 7 miesięcy na decyzję...i
        cisza. Jak długo oczekuje się na decyzję. Jedna córka już zdążyła zmienić
        szkołę w tym czasie, a zaświadczenie jest z poprzedniej no i oczywiście nic w
        Polsce na dzieci nie biorę. Dzięki za wszystkie info. B.
        • nan008 Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 21.09.06, 23:56
          Zalezy kiedy zlozyl wniosek w tej chwili sekcja pod ktorej opieka jest maz ma
          opoznienia ze wzgledu na ilosc wnioskow i oczekiwanie na informacje z Polski, w
          tej chwili okres oczekiwania jest ok 11 miesiecy
          • tatajka1 Re: prośba do nan008 12.10.06, 15:08
            Witam
            Mam pytanie do nan008. Przez jakiś czas mieszkaliśmy w Irlandii. Tam urodził
            się nasz syn. Dostaliśmy child benefit, wszystko jest OK. Ja już wróciłam do
            Polski, tutaj pracuję, mąż wraca w marcu 2007. Czy zasiłek zostanie nam cofnięty
            ? Mam sprzeczne informacje.
            Pozdrawiam
            • nan008 Re: prośba do nan008 18.10.06, 20:21
              Jezeli przebywaja panstwo w innym kraju UE to zasilek zostaje wyplacany w tym
              kraju, dopolki maz pracuje w Irlandii bedzie dostawal zasilek, zasilek zostanie
              wstrzymany kiedy opusci teren Republiki. Wtedy moga sie panstwo starac o zasilek
              w Polsce. Nalezy powiadomic Departament listownie o zmianach w sytuacji
              rodzinnej poniewaz moga wynikniac nieprzyjemnosci typu: Maz pani zakonczyl prace
              na terenie Republiki i wrocil do Polski a zasilek nadal wyplacany jest w
              Irlandii Irlandia moze zwrocic sie do panstwa o zwrot nadplat.
        • apas13 Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 17.10.06, 23:56
          O ile wiem, child benefit jest przyznawany na dzieci do 16 roku zycia. Od tej
          zasady sa wyjatki: twoje dziecko sie uczy w pelnym wymiarze, podlega
          przysposobieniu zawodowemu w pelnym wymiarze lub jest fizycznie lub psychicznie
          uposledzone i zalezne od ciebie. Wtedy jest przyznawany do 19. roku zycia.
          Proponuje aby maz podjechal do najblizszego social welfare office i zapytal lub
          zadzwonil na infolinie 189 060 50 40. Wprawdzie porozmawia sobie z automatyczna
          sekretarka ale po zostawieniu swoich namiarow moze liczyc na przyspieszenie
          calej sprawy. Generalnie social welfare ma 6 miesiecy od zlozenia podania na
          rozpatrzenie sprawy. Jaki adres podaliscie do korespondencji: polski czy
          irlandzki?
          • nan008 Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 18.10.06, 20:26
            Child Benefit jest przyznawany do 19 roku zycia tylko i wylacznie jezeli dziecko
            sie uczy, jezeli jest niepelnosprawne i wymaga opieki zajmuje sie tym Health
            Board czyli Irlandzi NFZ. Telefony do sekcji Child Benefit to 1890 690 690 mala
            oplata lub 1890 400 400, telefony odbierane sa od 9.15 do 12.30 i od 2.30 do
            17.15. Social Welfare nie ma limitu czasu w kotrym podania sa rozpatrywane, w
            tej chwili zajmuje to ok 11 miesiecy jesli jedno z malzonkow pracuje w Republice
            a drugie wraz z dziecmi przebywa w Polsce, jezeli cala rodzina jest w Irlandii
            okres oczekiwania jest ok 2 miesiecy
    • ania.rene Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 09.11.06, 17:44
      jesli mój mąz złożył wniosek np.w paxdzierniku a odpowiedź dostaie za pół roku
      to czy za czas oczekiwania taz zostanie zwrócony child ben.
      • nan008 Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 09.11.06, 23:18
        Tak, zostanie zwrocony za okres oczekiwania, jest natomiast mala zmiana kiedys
        jesli maz byl zarudniony w okresie 6 miesiecy wstecz to Departament sie cofal o
        te 6 miesiecy. W tej chwili liczy sie tylko data zlozenia podania i od tej daty
        naliczany jest zasilek.
        • bozka24 Pytanie do nan008 17.11.06, 13:09
          Mój mąż przebywa w Dublinie od 1 listopada, a ja z trójką dzieci zostałam w
          Warszawie. Chciałabym wiedzieć czy przysługują nam na dzieci jakieś zasiłki, a
          jesli tak to gdzie mąż ma się w tej sprawie udać. Pracuje leganie, dostał już
          numer PPS. Dzieci są w wieku 12, 9 i 4 lata.
          Bardzo proszę o odpowiedź.
          Pozdrawiam
          Bożka
          • maja92 Re: Pytanie do nan008 17.11.06, 13:37
            Bozka,

Nan pisala tez tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37505&w=48647437&wv.x=2&v=2&s=0
            Jak w wyszukiwarce wrzucisz "child benefit" to pokaza Ci sie takze i inne watki
            na tym forum.

Pozdrowienia,
            • bozka24 Re: Pytanie do nan008 17.11.06, 15:56
              Dziękuję maja92
    • ania.rene Re: Child Benefit- dokumenty potrzebne 09.11.06, 19:27
      podaje maila seniula3@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka