IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 19:07
HEJ BARDZO PROSIŁABYM O PODANIE PYTAŃ KTÓRE MIELIŚCIE NA ROZMOWIE
KWALIFIKACYJNEJ, NA FORUM NIE MA WCALE W TYM TEMACIE TAK WIELE JAK NIE KTORZY
ZLOSLIWIE SUGERUJĄ
Obserwuj wątek
    • Gość: Darkman Re: angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 20:27
      Czyzby?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36953&w=62868535&v=2&s=0
    • kcsin Re: angielski 13.06.07, 20:35
      no jak NIE jak TAK ;)
      • Gość: Dobry Re: angielski IP: 83.142.216.* 15.06.07, 01:47
        więcej niż to nie znalazlem a jestem dobrym poszukiwaczem :] Znam sie z
        google.pl :> ale do rzeczy. zaciagniety post z forum gbritain.net :

Przed rozmową kwalifikacyjną szperałam po wszelkich forach i wypisałam sobie
        pytania jakie zadaje Tesco, na rozmowie rekrutacyjnej nie spotkałam się z innymi
        pytaniami (z wyjątkiem pytań w języku polskim o których napiszę na koniec)

Pytania po angielsku:
        1) co wiesz o Tesco UK?
        2) Jakie są różnice między Polakami a Anglikami, Polską a Anglią?
        3) Co wiesz o Anglii
        4) Dlaczego chcesz pracować w Tesco UK?
        5) Dlaczego powinniśmy wybrać Ciebie?
        6) Dlaczego chcesz wyjechać?
        7) Twoje największe osiągnięcie i największa porażka (życiowa, zawodowa)
        Cool Z jakimi ludźmi chciałbyś/nie chciałbyś pracować?
        9) Opowiedz coś o swojej rodzinie
        10) Czy byłeś za granicą? Gdzie i jak Ci się podobało w tym miejscu (jeśli
        wspomnisz o Anglii licz sie z tym, że możliwe ze będziesz musiał/a opisać co
        widziałaś i co robiłaś
        11) Czy pracowałaś za granicą?
        12) Opowiedz coś o sobie
        13) Opowiedz coś o swojej rodzinie
        14) Jak widzisz siebie za 5,6 lub więcej lat?
        15) Co robiłeś wczoraj?
        16) Co robisz w wolnym czasie? Opowiedz o swoim hobby
        17) Jakich ludzi lubisz a jakich nie?
        1Cool Co robiłeś w ostaniej pracy?
        19) Jakie masz doświadczenie zawodowe?
        20) Jakie Twoje doświadczenia z poprzednich miejsc pracy przydadzą Ci się w
        Tesco Anglia?
        21) Jaka była reakcja rodziny na Twój wyjazd?
        22) Czy Twoja rodzina będzie tęsknić jak wyjdziesz?
        23) Przeliteruj swoje imię
        24) Jakie są Twoje zalety? Jakie wady?
        25) Gdzie żyjesz? Mieszkasz?
        26) Opowiedz coś o swoim rodzinnym mieście?
        27) Twoje ulubione
        - książka
        - muzyka
        - film
        - piosenkarka, piosenkarz
        2Cool Jaka jest dziś pogoda w Twoim mieście?
        29) Ile jest osób w Twojej rodzinie?
        30) Jaka jest różnica między zespołem a grupą?
        31) Jaka jest różnica między pracą w dzień a pracą w nocy?
        32) Opisz swoje wakacje
        33) Jak sobie wyobrażasz:
        - swoje życie w UK
        - pracę zespołową
        34) Jak sobie poradzisz z rozłąką z rodziną?
        35) Opisać po angielsku co oznaczają znaki: drogowe (np. one way road), alarmowe
        (emergency, fire alarm...) lub co oznacza wyraz np. hospita

Ilość pytań w każdym etapie zależy od Twojej znajomości języka. Jeżeli znasz
        dobrze i w odpowiedzi na pytania mówisz płynnie - zadadżą dwa pytania i spoko,
        jezeli zaczynasz się plątać - padają pytania dodatkowe, jeżeli nie rozumiesz
        wyrazu - nie bój się powiedzieć, ze akurat tego jednego słowa nie zrozumiałeś -
        wytłumaczą Ci je po angielsku. Ogólnie moje wrażenie jest takie, że nawet jeśli
        masz problemy z językiem - nie staraj się jak najwięcej mówić, nawet o tym żeby
        powtórzyć, nie milcz. Przecież w rozmowie z Anglikiem zawsze możesz powiedzieć
        Could you repeat? Please speak slowly itp.

Wiele z powyższych pytań pada także w języku polskim. Drugi etap jest głównie
        rozmową w języku polskim - o wszystkim, o zainteresowaniach, doświadczeniach,
        pracy zespołowej.
        Miałam pytania po polsku w stylu: kim jest trudny klient? Co robisz gdy trafiasz
        na trudnego klienta? Czy z klientem należy się kłócić? Czy zgadzasz się ze
        stwierdzeniem że "klient ma zawsze rację"?
        Pytania dlaczego chcesz jechać, jak to się stało, że Tesco? itp.
        Czy umiesz pracować zespołowo i uwaga: "Ponieważ pracować będziesz głównie z
        polakami i praca zespołowa i zgranie grupy jest ważne - co zrobisz w sytuacji
        gdy zobaczysz, że Twój kolega/ koleżanka kradnie?. Czy będzisz starała/starał
        się sprawę załagodzić? Porozmawiasz z kolegą/koleżanką że wiesz, pwoiesz, żeby
        tego nie robił?

Po rozmowie nadchodzi czas na test. Aby się przygotować, warto poszukać w
        internecie - najlepiej na stronach szkół językowych - testów sprawdzających
        poziom języka, ponieważ Ten test się wiele nie różni. Cwicząc tamte testy
        przygotujesz się do tego.
        Jest to zazwyczaj kilkuelementowy test.
        Wpierw uzupełnianki w stylu
        Tom ....... tea (drink)
        Są to uzupełnianki przeważnie z podstawowych czasów teraźniejszych, prostego
        czasu przeszłego - past simple i przyszłego.

Drugie pytanie to opisówka - pisemna odpowiedź na pytanie jedno z powyszych.
        Trzeci element to zdania do tłumaczenia - różnej trudności.

Moim zdaniem najłatwiejszym elementem jest rozmowa z Native speakerem. Babka
        mówiła najwyraźniej z wszystkich którzy mnie dotąd przepytywali. Bardzo
        sympatyczna i grzeczna. Po przewałkowaniu w drugim etapie do rozmowy z nativem
        podchodzi się już z mniejszym stresem.

Potem pozostaje już czekanie na odzew Tesco - zarówno na pozytywny jak i na
        negatywny gdyż informują także jeśli się nie zakwalifikujesz.
        Jeżeli Ci się uda - czekają Cię badania - umowy mają podpisane z różnymi
        ośrodkami. Zależnie gdzie mieszkasz - ja mieszkam w Poznaniu i na szczęście tu
        miałam badania. Są to podstawowe badania lekarskie - OB, morfologia, mocz i
        konsultacja z internistą - opuka, osłucha, zmierzy ciśnienie, sprawdzi czy nie
        masz chorób skóry, sprawdzi oczy i czy nie jesteś daltonistą i that's it!
        Teraz tyklko pozostaje czekać na propozycję Tesco - mniej lub bardziej ciekawą.

Jeszcze co do rekrutacji: stanowisko magazyniera jest obecnie niedostępne - a
        szkoda bo ja chciałam na to. Mówią, że może będzie we wrześniu.
        Nie ma opcji że mieszkanie od początku samemu. Tylko od tesco lub z hostelem
        przez pierwsze dwa tygodnie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
        Powrót do góry
        • Gość: KAJKA Re: angielski IP: 217.98.12.* 15.06.07, 14:50
          BARDZO DIĘKUJĘ ZA WYCZERPUJĄCĄ ODPOWIEDŹ POZDRAWIAM
        • Gość: Eve:) Re: angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:19
          Hey! Jestem Ewelina bardzo pomogla mi Twoja wyczerpujaca wypowiedz:)) aczkolwiek
          baaardzo prosilabym o kontakt, poniewaz mam jeszcze kilka pytan dotyczacych juz
          samej pracy, zakwaterowania itp. Zostawiam swoje gg:9038225 oraz maila:
          honey8778@gmail.com Jeszcze raz baaaaardzo prosze o kontakt pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka