Gość: ewaalicja007 IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.07, 00:24 Mam 48 lat, jestem emerytką. Wykształcenie średnie, język angielski zaawansowany, obsługa komputera. Pracowałam w biurze. Czy mam szansę znaleźć jakąś pracę za granicą ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adam Re: mam 48 lat... IP: *.lutn.cable.ntl.com 21.06.07, 00:38 jakas na pewno....ale niestety nie licz na wiecej niz tesco ( w najlepszym wypadku), sprzatanie i tym podobne zajecia to o czym wspominasz- obsluga komputera i srednia znajomosc ang...no coz.... to juz nie sa dzis wielkie zalety moze to brzmi brutalnie, ale mysle ze liczysz na szczere wypowiedzi poza tym wez pod uwage ze jesli wyjedziesz bez rodziny, to na samotnosc emigracyjna nalozy sie ta z racji wieku...wiekszosc polskich imigrantow to jednak ludzie okolo 25- 30 lat ale mimo to zycze powodzenia jesli nie zniechecily cie moje slowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: mam 48 lat... IP: *.lutn.cable.ntl.com 21.06.07, 00:42 przepraszam, masz zaawansowany jezyk ang...... ale tu chyba nie ma regul, na to czy sobie poradzisz za granica ma wplyw nie tylko wiek i jezyk, ale tez i osobiste predyspozycje jednak czy to nie za pozno zeby decydowac sie na zmiane kraju? emigracja to jak medal ktory ma dwie strony, to jak zaczecie zycia od poczatku...czy na pewno jestes na to gotowa, oraz na te wszystkie problemy ktore czekaja cie na poczatku? zakladam ze w polsce masz ustabilizowane zycie...rodzine i mieszkanie...a tu przyjdzie ci wynajmowac mieszkanie na spolke z innymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: mam 48 lat... IP: *.lutn.cable.ntl.com 21.06.07, 00:59 wez jeszcze pod uwage ze swoja emeryture bedziesz musiala opodatkowac bardzo szybko stawka 40 % zgodnie z nowa umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania piszesz ze masz wyksztalcenie srednie i pracowalas w biurze...nielatwo w UK dostac prace w biurze i wiele mlodych osob po studiach marzy o takiej pracy.... niestety wiekszosc polakow pracuje przy prostych zajeciach, choc sa wyjatki, ale to glownie lekarze, inzynierowie, bankowcy i ludzie z branzy IT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitek Re: mam 48 lat... IP: *.leed.cable.ntl.com 21.06.07, 09:34 > wez jeszcze pod uwage ze swoja emeryture bedziesz musiala opodatkowac bardzo > szybko stawka 40 % zgodnie z nowa umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania Jeśli bedzie na tyle głupia żeby od razu lecieć do skarbowego i chwalić się że ma pracę w Anglii... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: mam 48 lat... IP: 89.100.111.* 21.06.07, 21:19 ja mam 50 lat, sredni angielski, pracuje w domu staroow dublinie jako opiekunka, skladaj CV gdzie sie da i cierpliwie czekaj, na pewno cos znajdziesz, ja czekalam 10 miesiecy i sie udalo, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitek Re: mam 48 lat... IP: *.leed.cable.ntl.com 21.06.07, 09:32 > Mam 48 lat, jestem emerytką No tak, Polska się kłania :) Z MONu czy od pał ta emerytura? Ale przecież oni odbrze płacą, po co ci jeszcze Anglia? Poczekaj roczek, tawariszczi z sld wrócą to wam podniosą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: mam 48 lat... IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.07, 11:50 Gość portalu: vitek napisał(a): > > Mam 48 lat, jestem emerytką > > No tak, Polska się kłania :) > Z MONu czy od pał ta emerytura? No i co sie czepiasz. Na calym cywilizowanym swiecie "szweje" i policmajstry przechodza na wczesna emeryture. Problem tylko w tym, ze jak na emeryture przechodzi np. austriak, to nie musi jezdzic na saksy, bo moze spokojnie wyzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AP Re: mam 48 lat... IP: *.demon.co.uk 21.06.07, 09:56 Jest mnostwo kobiet w Twoim wieku w Anglii. Sama znam co najmniej kilkanascie kobiet grubo po 40-tce, kilka po 50-tce ktore swietnie sobie tu radza, ale fakt, ze pracuja fizycznie. Sprzatania, opieka nad dzieckiem. Towarzysko tez nie narzekaja, bo jakos znajduja sie miedzy soba w swojej grupie wiekowej. Samotnosc im dokucza czesto mniej niz mlodszym, bo te ktore maja dorosle dzieci to te dzieci tu czesto je odwiedzaja, poza tym jak sama wiesz im czlowiek starszy tym wiecej zniesc potrafi psychicznie. Na pewno jestes w stanie znalezc prace. Jak juz wielokrotnie pisalam, na przyklad do opieki nad mocno starszymi ludzmi, rodziny tych osob preferuja osoby dojrzale, wrecz podaja idealny wiek na 45-55 lat, a juz na pewno 35+. Jezeli chodzi o prace ambitniejsze, np biurowe to moze byc troche trudniej, ale znowu w wielu wielu miejscach poza Londynem w biurach pracuja osoby w Twoim wieku, poczynajac od recepcji (wiem, wiem, to niezbyt ambitne ale czasami dobry start w firmie, bo z recepcji mozna tylko awansowac) poprzez zmudne roboty papierkowe po kadry i tym podobne. Tak wiec nie przejmuj sie odpowiedziami malolatow, bo oni tak naprawde nie wiedza zbyt wiele o tym co 'staruszkowie' po 40-tce robia, mysla, i na co ich stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony!!!! Re: mam 48 lat... IP: *.lei3.cable.ntl.com 21.06.07, 19:06 siedz z doopom w pl a nie robote tu zabierac mlodym!!!Albo oddaj emeryture i poczekaj do 65l jak uczciwi lub ciezko harujacy ludzie!!!!-bo gornikiem to niebylas napewno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: mam 48 lat... IP: *.kalisz.mm.pl 21.06.07, 19:36 Czyzbys Andrej nadal nie mial stalej pracy i dlatego tak sie denerwujesz? Nie martw sie- kobitka lat 40+ z pracy na tirach cie nie wygryzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony!!!! Re: mam 48 lat... IP: *.lei3.cable.ntl.com 21.06.07, 21:04 Gość portalu: kasia napisał(a): > Czyzbys Andrej nadal nie mial stalej pracy i dlatego tak sie denerwujesz? Nie > martw sie- kobitka lat 40+ z pracy na tirach cie nie wygryzie:) hehehe! Czyzba Kasia pracowala w scotland yardzie? Robote na razie mam,ale wkurza mnie taki babsztyl co za komuny kominowal jakby tu sie nienarobic ,a nachapac emeryture-a teraz ciagle jej malo!!Rozumiem jeszcze gornikow,hutnikow itp.ciezko pracujacych,ale polska policja,wojsko,sadownictwo to najwieksza zlodziejska mafia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: mam 48 lat... IP: *.kalisz.mm.pl 21.06.07, 23:07 Popieram Cie-wedlug mnie dla policji czy wojska 15 lat pracy i emerytura to przegiecie. Ale takie jest prawo i ktos z tego korzysta. Ale dlaczego odmawiac komus na emeryturze prawa do zarobienia? Mam sasiadke, ktora musiala isc na emeryture (restrukturyzacja). Cale zycie zapier... uczciwie i dostala 900 na reke. Po oplaceniu rachunkow mozesz sobie wyobrazic co jej zostawalo na zycie. Wyjechala do Austrii pilnowac dzieci-zarabia, jest zadowolona i nareszcie nie musi pozyczac kasy "do pierwszego". Mam ja potepiac, ze pobiera emeryture, na ktora cale zycie pracowala i dorabia? Czy lepiej jakby musiala korzystac z opieki spolecznej? P.S. Nie spotkalam sie z 48 letnim emerytem ale z 35 letnimi zdrowymi rencistami jak najbardziej-podobno proceder nadal kwitnie tylko trzeba wiecej zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: mam 48 lat... 22.06.07, 16:29 Ty chyba jesteś nienormalny. Przecież nic nie wiesz o tej kobiecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megiera Re: mam 48 lat... IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.07, 13:53 A co, żal ci, że ona prawdopodobnie tam, gdzie ty nigdy nie będziesz mógł ? Nie martw się, miejsca na zmywaku na pewno ci nie zajmie, ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
soup.nazi OT: Jak to mozliwe, ze w wieku 48 lat jestes 21.06.07, 19:17 emerytka? Ah, zapomnialem, ty piszesz z Bulbonii, tylko tam to jest mozliwe, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szok Re: mam 48 lat... IP: 89.243.75.* 21.06.07, 19:43 jezu. 48 lat i JUZ emerytura???? jak tak dalej pojdzie to niebawem bedziemy miec 35 letnich emerytow co studiowali do 32 roku zycia Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: mam 48 lat... 21.06.07, 19:48 ...gdyz hiperproduktywnosc populacji osiagnie taki poziom, ze owoce 3 lat pracy swobodnie pokryja 78 lat konsumpcji. Albo (w scenariuszu mniej optymistycznym a la dawno juz nie widziany Ryszard Bugaj) - powstanie supersystem, w ktorym pracowac bedzie 10,000, a reszta bedzie sie utrzymywac z ich podatkow. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mam 48 lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 20:24 To za... cie ile wlezie bo wam też młodsi będą robotę zabierać. Co za popaprany kraj w którym uważa sie że 50 letni człowiek nie ma prawa zarabiać! A następne 30 lat z czego ma żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
soup.nazi Re: mam 48 lat... 21.06.07, 22:26 carnivore69 napisał: > ...gdyz hiperproduktywnosc populacji osiagnie taki poziom, ze owoce 3 lat pracy > swobodnie pokryja 78 lat konsumpcji. > > Albo (w scenariuszu mniej optymistycznym a la dawno juz nie widziany Ryszard > Bugaj) - powstanie supersystem, w ktorym pracowac bedzie 10,000, a reszta bedzi > e > sie utrzymywac z ich podatkow. No to w Szwecji przeciez tak jest. Podatki siegaja 60%, a wczoraj na CBC sluchalem wywiadu z gosciem, ktory dostal rente, bo byl uzalezniony od sluchania heavy metalu. Ciagle musial sluchac, nawet z tego powodu do pracy nie przychodzil czesto i psychologowie stwierdzili, ze to disability, i ze mu sie nalezy. Spikerka z Toronto rozmawiala z gosciem w Szwecji na antenie przez telef, i nie mogla sie nadziwic, a gosciu byl z siebie bardzo rad, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 35-letnich? dream on.. najmlodszy emeryt ma 33 :-) 21.06.07, 20:51 35 to jak przepisy zaodtrza :) "Młody, 35 lat, były policjant, obecnie na emeryturze, podejmie pracę - takie ogłoszenia coraz częściej pojawiają się w prasie. Na znalezienie nowego zajęcie nie trzeba długo czekać. Wykorzystał to Jacek Tarkowski, obecnie 36-letni emeryt, do niedawna podoficer policji. - Każdego dnia dostawałem po kilkanaście ofert. Z banków, z agencji detektywistycznych, najwięcej z firm ochroniarskich - wylicza. Tarkowski odszedł z policji, podobnie jak czyni to coraz więcej jego kolegów, gdy tylko mógł skorzystać ze świadczeń emerytalnych, czyli już po 15 latach służby. - Coraz więcej młodych pracowników ucieka. W ub. roku już co 9-10 nasz były pracownik przechodząc na emeryturę, miał poniżej 40 lat - dodaje podkomisarz Weremiuk. " praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4031311.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maecki Re: 35-letnich? dream on.. najmlodszy emeryt ma 3 IP: 89.243.140.* 21.06.07, 21:35 > "Młody, 35 lat, były policjant, obecnie na emeryturze, podejmie pracę - takie > ogłoszenia coraz częściej pojawiają się w prasie. Na znalezienie nowego zajęcie > nie trzeba długo czekać. Wykorzystał to Jacek Tarkowski, obecnie 36-letni > emeryt, do niedawna podoficer policji. > > - Każdego dnia dostawałem po kilkanaście ofert. Z banków, z agencji > detektywistycznych, najwięcej z firm ochroniarskich - wylicza. Tarkowski odszed > ł > z policji, podobnie jak czyni to coraz więcej jego kolegów, gdy tylko mógł > skorzystać ze świadczeń emerytalnych, czyli już po 15 latach służby. > 36 leni emeryt, byly policjant??? K...wa j.go mac, "this is just not right". :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annamaria1959 Re: mam 48 lat... IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.07, 22:39 chyba zeszliście trochę z tematu ? Pytanie było konkretne, a odpowiedzi zupełnie nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack1959 Re: mam 48 lat... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 21.06.07, 23:01 jestem w UK w 48 roku zycia i jaks sobie radze. Oczywiscie znam jezyk perfekt. Prace mam umyslowa i dosc lekka. troche wiary w siebie i bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś