Gość: pola IP: *.cnb.com.pl 24.07.07, 08:49 Witam, szukam ludzi urzędujących w Walii. Czy jest tu ktoś taki kto chętnie podzieli się ze mną swoimi wrażeniami i udzieli mi odpowiedzi na pytania?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mart27 Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) 24.07.07, 09:17 Mieszkam w Walii Polnocnej. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) IP: *.cnb.com.pl 24.07.07, 09:48 Hej, czy mogę napisać do Ciebie na email gazetowy?? Oczywiście jeżeli zechcesz mi pomóc:) O pracę nie będę prosić;D Chciałabym się dowiedzieć co nie co o kilku podstawowych rzeczach:) Odpowiedz Link Zgłoś
mart27 Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) 24.07.07, 21:35 Jasne nie ma problemu. Z tego co widze piszesz z Polski. Planujesz wyjazd do Walii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) IP: *.ipt.aol.com 26.07.07, 21:17 Forum ma to do siebie, ze sie pisze na nim, a nie gdzies pokatnie, tak aby wszyscy skorzystali, a nie tylko -pola- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poleglota w walii mieszkaja tylko... IP: 89.100.59.* 26.07.07, 22:01 owce i krowy... no i jeden gej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj cymru Re: w walii mieszkaja tylko... IP: 194.75.37.* 04.08.07, 22:07 i bardzo dobrze-przynajmniej ciebie tu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) IP: *.cdif.cable.ntl.com 03.08.07, 19:38 hi ja miwszkam w Walii-Newport na jakie pytania chcesz odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) 03.08.07, 21:24 I ja również z Walii, południowej. :) Pytaj, jak dam radę to odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) IP: *.range217-43.btcentralplus.com 05.08.07, 05:23 Mieszkam w Walii polnocno zachodniej, nad morzem. Jezeli moge pomoc, to pytaj. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evcia Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) IP: 80.48.71.* 29.08.07, 13:14 Witam,,,a czy ja mogę też zapytać?. Mój sun wybiera się do Szkocji w poszukiwaniu pracy i zamieszkania tam , może nawet na stałe , ale nikogo nie zna i mało rozumie angielski czy ma jakieś szanse i najlepiej jak byś poradził to do jakiego miasta miałby się kierować<. Będę b. wdzięczna za odp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola pytania... IP: *.cnb.com.pl 05.08.07, 15:43 Witajcie:) Po pierwsze: DZIĘKUJĘ za chęć pomocy:) Po drugie: oto moja sytuacja w skrócie. 26 lat. 3 lata bycia naucyzcielem j. angielskiego. Licencjat z angielskiego i mgr uzup. z zarządzania i marketingu. Byłam w Anglii 2 miesiące jako aupair, rok na stypendium Socratesa w Finlandii, praktyka w biurze podróży (ale to taki mały epizod), wolontariuszka w schronisku dla zwierząt i członek Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami...hmmm to takie chyba najważniejsze rzeczy. Jak już kiedyś pisałam na tym forum, nie wiem nic o rynku pracy w Walii. Niestety nie znam tam nikogo! W Anglii, Szkocji owszem, ale w Walii pustka;/ Dlatego mam kilka pytań. Od razu przepraszam za ich tendencyjność:D 1. Jak się Wam tam żyje? Czy jesteście zadowoleni? 2. Czy okres koniec września/pażdziernik jest dobry na przyjazd i szukanie pracy? 3. Czy lepiej szukać pracy samej czy przez agencję (wolę te pierwsze rozwiązanie)? 4. Czy lepiej szukać jeszcze z Polski czy po przyjeździe? 5. Jak jest z cenami wynajmu pokoju? 6. Czy możecie napisać coś na temat Cardiff lub Swansea?? Czy może jakieś inne miasto jest lepsze? Od razu zaznaczam, że dopiero zaczynam szukać i przygotowywać się do wyjazdu. Myśle o Swansea głównie ze względu na uniwersytet, na którym znalazłam interesujący mnie kierunek, ale oczywiście nie jest to decydujący czynnik. Szukałam w internecie jakichkolwiek informacji na temat pracy w Walii, jak się żyje Polakom, ale głównie są informacje np. o Wrexham. Nastawiam się, że będę od razu szukała pracy w biurze, mogę nosić nawet kawę, a zmywak/restauracje/hotele chciałabym ominąć. Ale oczywiście to są moje "widzimisie" i możecie mnie obudzić:)) Moim celem jest praca przy organizacji imprez, głównie wesel. Znalazłam trochę informacji na ten temat, ale zapewne nawet nie mam co się zgłaszać do tych firm bez doświadczenia;/ Acha A jak jest z pracą dla kierowców, kat. B i C? Nie wiem o co jeszcze mogę spytać, mam mętlik w głowie. Może ktoś napisze coś co powinnam wiedzieć przed wyjazdem. Będę wdzięczna za wszelkie informacje:)) Ps. Mam nadzieję, że akcent nie jest aż tak straszny:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z. Re: pytania... IP: *.range217-43.btcentralplus.com 08.08.07, 12:24 Walia jest piekna, tak samo jak Bieszczady. I rownie wyludniona z malymi miasteczkami, z ich plusami i minusami, jak w Polsca. Nawet Wrexam jest wiocha. Plusem jest jeszcze stosunkowo mala liczba Polakow w Walii. Minusem, jezyk walijski i/lub jego silne nalecialosci na akcent angielskiego. Ja uwazam, ze pierwsza prace lepiej znalezc przez agencje w Polsce, bo i tak to duzo klopotow. Ceny wynajmu nie odbiegaja od angielskich, ale rynek mieszkaniowy jest bardzo, bardzo ograniczony (male miasteczka). Cardiff wiadomo, stolica. Z mniejszych polecalbym Aberystwyth. Urocz, z uczelnia wyzsza, nad morzem. I latwiej tam o kwatere. Inny minus Walii: zeby leciec do Polski startujesz z Cardiff, Birmingham lub Liverpool. A to oznacza (przynajmniej dla mnie) 5 godzin jazdy autobusami i pociagiem aby dostac sie na lotnisko. Koszmar. Poza tym jest pieknie. Cisz, spokoj. Chyba, ze ktos lubi metropolie... Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart27 Wrexham IP: *.gotadsl.co.uk 08.08.07, 16:49 Nie chce nikomu odradzac ale w Wrexham jest dosc ciezko o prace. Zatrudniaja glownie agencje do pracy w fabrykach i czesto nie na pelny kontrakt a tylko "on call". Druga sprawa jesli nie znasz jezyka bedzie ciezko gdyz jest tu bardzo duzo Polakow i agencje zaczely przebierac w ludziach. Jesli chodzi zas o prace biurowa to nie jest to wielkie centrum business'u. Pozdr mart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Wrexham IP: *.cnb.com.pl 08.08.07, 20:51 Dziękuję za odpowiedzi. Język znam, bo jestem po fil. ang. Nastawiam się jednak, że mogę mieć na początku problemy. Walię wybrałam właśnie ze względu na spokój i jeszcze nie tak wielką liczbę Polaków. Trochę zmartwiłam się tą pracą. Na taśmę nie zamierzam iść, bo wolę już w Polsce zostać i być dalej nauczycielem. Wrexham wykluczam. Myślałam najbardziej o Cardiff i Swansea. Jeju zdołowałam się:( Co wybiorę jakieś fajne miejsce to albo za dużo Polaków, albo bomby, albo atak ufo:( Chyba pozotanie mi Londyn, bo tam mam znajomych, ale wolałabym uniknąć tego miasta:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flawia Re: Wrexham IP: *.bulldogdsl.com 08.08.07, 21:58 Witaj Polu. Mieszkam w Cardiff. Walię uwielbiam, jest po prostu cudna- dzika, zapuszczona, zacofana, zielona, mało ludzi, fascynująca przyroda, zdecydowanie nie dla miłośników zgiełku miast. Chciałabym mieszkać na jakiejś wsi, no ale tego pogodzić się z fajną pracą raczej nie da, więc mieszkam w Cardiff i eksploruję Walię w czasie weekendów. Cardiff jest niby stolicą, ale tak naprawdę to małe miasto, o małomiasteczkowym charakterze. Mnie się to podoba. Z pracą jest raczej ciężko, to znaczy ciężko w porównaniu np z Anglią, choć pewnie nadal łatwo w porównaniu z Polską. Mało jest siedzib dużych firm, bardzo mało, mówi się, że to królestwo public services, a tam zwykle wymagają znajomości walijskiego. Ale akurat o 'jakąkolwiek' pracę biurową powinno być łatwo, choć pewnie nie o pierwszą. Ale jak już znajdziesz tą pierwszą, to później pójdzie już łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Wrexham IP: *.cnb.com.pl 09.08.07, 10:39 Flawia dziękuję za informacje. Tak mało ich jest, że zaczynam się stresować. Wiesz, ja wolę mieszkać w spokojnym miejscu, gdzie nie trzeba się spieszyć, dojeżdżać pół dni do pracy itd. Właśnie dlatego też myślałam o Walii. Z racji wykształcenia (fil.ang.) marzę o wyjechaniu do Wlk. Brytanii. Tam chciałabym też pójść na studia. Przeraża mnie jednak myśl o mieszkaniu w miasteczku, gdzie są sami Polacy. Tak przeglądam te ogłoszenia i przeglądam i ostatnio natrafiłam na super, gdzie poszukiwali kogoś z Polski z dobrym angielskim do jakiejś firmy. NIestety do końca września jestem uziemiona w Polsce, a więc nici z tego. Nastawiam się na pracę w biurze, głownie dlatego, iż do fizycznej pracy się nie nadaję;/ Jestem zbyt wielkim ślimakiem jak to moja mama mówi:) Mogę na początek parzyć kawę czy nosić teczkę za kimś ;D A możesz mi jeszcze napisać jak jest z wynajmem mieszkania w Cardiff?? Czy dużo jest tam Polaków?? Ojej, wszytko już mnie zaczyna dołować:(( Mam koleżankę w Londynie i jakby co mogę na nią liczyć, ale Londyn wolałabym omijać szerokim łukiem:( Odpowiedz Link Zgłoś
flawia_f Re: Wrexham 09.08.07, 13:28 Chyba troche panikujesz :) Skoro znasz jezyk, to w razie czego zawsze przezyjesz, znajdziesz jakakolwiek prace, by miec na czynsz i na czas szukania tej 'wlasciwej' pracy. Wedlug mnie Polakow jest tu bardzo malo, w sumie rzadko slysze polski na ulicach, w pracy nie ma zadnego rodaka, na pewno jest ogromna roznica w stosunku do Lodnynu. Utrzymuje kontakt z nieliczna grupa Polakow, wszyscy pracuja w swoich zawodach, ale tez wiekoszosc jest inzynierami i im chyba relatywnie najlatwiej o prace. Nie bardzo rozumiem jaki ma zwiazek wynajmowanie mieszkania z iloscia Polakow na miejscu :) Ja akurat wynajmuje dom, bo jestem tu z mezem i dzieckiem, ale znajomi wynajmuja pokoje studentom po zdaje sie 200 funtow i to jest chyba srednia cena w Cardiff. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola cardiff IP: *.cnb.com.pl 09.08.07, 14:13 Hmmm coś musiałam pokręcić. Chciałam zapytać czy łatwo jest znaleźć mieszkanie i czy jest drogie (na początku planuję wynająć pokój), a to o Polakach oddzielnie. Nie miało być żadnego związku:) Wiesz, mój problem jest taki, że ja zawsze panikuje:)))) Nie wiem dlaczego, ale uczepiłam się tej Walii jak rzep psiego ogona. Dziękuję za jakiekolwiek informacje, bo ciężko mi znaleźć cokolwiek, może właśnie ze względu na małą liczbę Polaków. Wczoraj jak czytałam posty to się trochę zdołowałam, wiadomo boję się itd. Jednak dziś jak wstałam jest już lepiej. Nie mogę wybić tej Walii z głowy, więc chyba coś musi w tym być:) Postanowiłam spróbować i jak wszystko uda mi się załatwić to pod koniec września/początek października będę emigrować:)) Mam jeszcze pytanie: Ile mniej więcej trzeba mieć na początek pieniędzy?? Czy jeżeli weźmiemy 1000funtów na dwie osoby to nie będzie to za mało? Wiadomo, że na początku są największe wydatki;/ Po drugie: jak wygląda poruszanie się po Cardiff? Wszędzie blisko/daleko?? Po trzecie: jak to jest z pogodą? Czy wiesz coś może o pracy dla kierowców?Czy są tam jakieś budowy itd.?? Nie wiem o co jeszcze zapytać;/ Od poniedziałku zabieram się za załatwianie, szukanie, wysyłanie itd. Czy możesz mi powiedzieć tak mniej więcej jakie dokumenty muszę zabrać z Polski? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
flawia_f Re: cardiff 09.08.07, 14:32 Szybkie odpowiedzi na Twoje pytania: 1) Ilosc pieniedzy - na dwie osoby to malo. A juz na pewno na wynajecie mieszkania- placi sie zwykle za miesieczny wynajem z gory plus miesieczna kaucje, wiec nawet przy pokoju to juz jest od razu 400 funtow. Przy malym mieszkaniu to pewnie bedzie 800 funtow. Nie orientuje sie w tematach pt 'jak najtaniej przezyc miesiac', ale jest mnostwo watkow na forum, ktore dadza Wam orientacje odnosnie skali wydatkow. Musisz brac pod uwage, ze nie znajdziesz pracy przez np 3-miesiace, wiec juz czynsz za pokoj za te 3 m-ce plus kaucja daje 800 funtow, na jedzenie wiele Wam nie zostanie. Moze zabierzcie jakas karte kredytowa w razie czego? 2) Cardiff jest dosc zwarte, centrum male, jesli wynajmiecie cos w miare blisko centrum to wszedzie da sie dojsc i nie bedziecie musieli korzystac z komunikacji miejskiej. Jakby jednak byla potrzeba to daily ticket kosztuje 3f, tygodniowy 12f a miesieczny 50f. 3) Pogoda brytyjska rzecz jasna :) Aktualnie cieszymy sie najbardziej deszczowym latem od zdaje sie 260 lat, choc ostatni tydzien jest nad wyraz laskawy i sloneczny. Ja tam nie znosze upalow i slonca i zdecydowanie wole tutejszy klimat niz Polski, ale uprzedzam, ze w wiekszosci ludzie mocno narzekaja. Jest na pewno gorsza niz w Londynie (gdzie jest troche cieplej i wiecej dni slonecznych), ale o niebo lepsza niz w Szkocji. 4) Praca dla kierowcow, budowy- kompletnie nie mam pojecia. 5) Zagladalas na stronke ghroma? Tam znajdziesz wszystkie praktyczne info odnosnie potrzebnych dokumentow i nie tylko: www.ghrom.com/ Mnie sie przydal paszport, prawo jazdy, dowod, akt urodzenia dziecka, dyplom, swiadectwa pracy i referencje, wiec nic co by wymagalo specjalnego zalatwiania. Odpowiedz Link Zgłoś
flawia_f Re: cardiff 09.08.07, 14:34 Ups, teraz doczytalam, ze chodzi Ci o pokoj. Na pewno cos znajdziesz, tym to sie w ogole nie przejmuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: cardiff IP: *.177-233-85.ippool.namesco.net 09.08.07, 20:42 Jak dla mnie Polaków jest w Cardiff mnóstwo,jest polski kościół,ze 4 polskie sklepy z polskim jedzeniem.Jest nawet w internecie Cardiff- polska strona.Co do pracy dla nauczyciela to może być ciężko bo nawet tutejsi mają problem.Kierwców szukają do Cardiff Buses.Akcentu walijskiego to byym się nie bała,szczególnie w Cardiff,gdzie praktycznie go nie ma.Co do uniwersytetu w Swansea,no coż...słabiutki,za to UWIC w Cardiff jest w 2 setce uniewersytetów światowych(UW i UJ w 4tej setce).Pokój,można znależć za ok90-200 ł,zależy od dzielnicy.Możesz napisać o poradę,bo są tu dzielnice w których się nie mieszka z uwagi na bezpieczeństwo. No to tyle,życzę sukcesów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foczka13 Re: Wrexham IP: 217.65.149.* 31.08.07, 14:26 jezeli chodzi o wrexham to odradzam. Na ok. 70000 tys. mieszkancow 25000 to polacy, robia taka sama wioche jak w polsce, zdazaja sie burdy i naprawde czasem jest mi sie wstyd przyznac ze jestem polka. Dlatego wyprowadzilam sie stad i nie zamierzam wracac. Jest wiele innych pieknych miejscx w walli ale na oewno nie Wrexham. Co do pracy to najlepiej jest przyjechac i szukac tu. Jak slyszalam mowisz po angielsku wiec nie powinno byc z tym problemu. Pozdro k. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Abertawe 09.08.07, 19:07 Czyli Swansea jest bardzo ładne. Odwiedź muzeum Dylana Thomasa. W Walii bywam tylko turystycznie, więc nie mogę ci nic powiedzieć na temat pokojów. Jedyne co wiem, to: unikaj LLanelli, bo tam za dużo poalctwa się kreci:^) Odpowiedz Link Zgłoś
nkoziolka Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) 13.04.16, 12:53 Halooo? Jest tu ktos z Wrexham?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba298 Re: szukam ludzi mieszkających w Walii??:)) IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.06.16, 16:23 Jestem z centrum wrexham szukam pracy Odpowiedz Link Zgłoś