Dodaj do ulubionych

DELL - P45 na sicku

09.07.08, 13:23
Pracowalam w Dellu od grudnia ub. r., na kontraktach. W maju dostalam tydzien brejka, przyslali mi P45, ale pozniej nowy kontrakt, do 04.08.08. Jestem w ciazy, od 06.06.08 jestem na sicku, bo ciaza byla zagrozona. Dostarczalam sick leave, w miedzyczasie trzy razy skladalam podanie o maternity, do wypelnienia przez firme, dwa razy odeslali mi niewypelnione, dzisiaj przyslali mi P45. Czyli zostalam zwolniona. Maternity mam przyznane od 12.07.08, ale czy firma mogla przyslac mi P45?
Obserwuj wątek
    • barnaba.dorda Re: DELL - P45 na sicku 15.07.08, 23:33
      Witam,

Powodem zwolnienia nie może być Twoja ciąża. Jeśli uważasz, że tak było -
      skontaktuj się z prawnikiem. Przynieś też prawnikowi swoją umowę o pracę - weź
      pod uwagę, że kontrakt terminowy wygasa wraz z upłynięciem terminu na jaki
      została umowa zawarta - nieważne czy pracownica była w ciąży czy nie. I nie
      będzie to naruszeniem prawa.

(Przed Apelacyjnym Trybunałem Pracowniczym była jednak sprawa, którą z uwagi na
      specyficzne okoliczności, wygrała pracownica zatrudniana na kolejno następujące
      po sobie kontrakty terminowe. W pewnym momencie nie przedłużano jej kolejnej
      umowy - w ocenie sądu dlatego, że zaszła właśnie w ciążę).

Pozdrawiam,

o kwalifikacji zdarzenia i w konsekwencji o zalecanych działaniach. W
      indywidualnych przypadkach należy skorzystać z porady prawnika czy
      przedstawiciela swojego związku zawodowego.
      • kreskoria Re: DELL - P45 na sicku 19.07.08, 22:21
        Witam;) juz dowiadywalam sie w citizenie, nie mieli prawa, mam sie skontaktowac z prawnikiem, tylko ciezko mi wyjsc z domu;) a z della powiedzieli mi, ze nie mam sie martwic tym P45. Ja sie nie martwie, oni niech zaczna;)

dziekuje i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka