nauma 13.01.04, 14:11 tynem kościelnym. www.bialystok.opoka.org.pl/czas/nr165/art.php?artykul=czech Ludzie, co sądzicie o WOŚP? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:20 nauma napisał: > tynem kościelnym. > www.bialystok.opoka.org.pl/czas/nr165/art.php?artykul=czech > Ludzie, co sądzicie o WOŚP? Skąd tyle jadu w księżach? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:24 po pierwsze: nie uogólniaj, to tylko niejaki Marek Czech, a nie wszyscy. Po drugie: trochę w tym prawdy niestety jest. Wątek o WOŚP jest już, poczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:26 mamalgosia napisała: > po pierwsze: nie uogólniaj, to tylko niejaki Marek Czech, a nie wszyscy. > Po drugie: trochę w tym prawdy niestety jest. > Wątek o WOŚP jest już, poczytaj Nawet jeśli jest w tym prawda, to w artykle użyto tonu, którego powinni księża raczej omijać z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:35 co do tonu to OK, ale nie tylko księża powinni go unikać Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:37 mamalgosia napisała: > co do tonu to OK, ale nie tylko księża powinni go unikać Może i tak, lae księża w szczególności, ponieważ używając go, dają młodzieży argumenty do sceptycznego traktowania Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:43 mike, a nauczyciele? A PRZEDE WSZYSTKIM rodzice? Wszyscy powinniśmy dawać dobry przykład. Pamiętajmyy jednak , ze jesteśmy tylko ludźmi Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:47 mamalgosia napisała: > mike, a nauczyciele? A PRZEDE WSZYSTKIM rodzice? > Wszyscy powinniśmy dawać dobry przykład. Pamiętajmyy jednak , ze jesteśmy > tylko ludźmi Tak, wszyscy jestesmy tylko ludźmi, ale księża są ludźmi wybranymi. Zwróć uwagę, na formę tej wypowiedzi. Czasem jest tak, że czlowiek w gniewie powie coś za dużo, lub w sposób którego później żałuje. To jest jednak artykuł pisany. Nawet jeśli tego człowieka coś wyprowadziło z równowagi, to piszać to a potem publikując miał czas ochłonąć i zastanowić się nad swoimi słowami. Twierdzę zatem, że to w pełni świadoma wypowiedź zmierzająca do zdyskredytowania w bardzo nieładny sposób J Owsiaka. Plus to co napisał Nauma. Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 14.01.04, 15:43 mike_mike napisał: ? > > Skąd tyle jadu w księżach? Gdzie Ty ten jad widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:22 Nauma, jesteś z Podlasia? "A licealiści telewizji wierzą. Wobec Kościoła są krytyczni, ale telewizornia to ich wyrocznia. Polemika z nimi zawiera podobny stopień sensowności, co krytyczna dyskusja z komsomolcami o komunizmie. Młodzież zawsze była najbardziej podatna na wszelkiego rodzaju manipulacje." Z tym sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:29 arcykr napisał: > Nauma, jesteś z Podlasia? Skoro jesteśmy tą samą osobą odpowiem w imieniu Naumy. Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Do Mike'a 13.01.04, 14:32 Nie siej fermentu :) Tak na poważnie: skąd wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: Do Mike'a 13.01.04, 14:35 nauma napisał: > Nie siej fermentu :) Tak na poważnie: skąd wiesz? No bo sam jestem z Wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Do naumy 13.01.04, 14:36 A tak na poważnie - strzelałem. Możesz wierzyć lub nie, ale miałem ochotę w tamtym poscie napisać, że z Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Nauma i mike_mike 13.01.04, 14:38 to w rzeczywistości jedna osoba i jestem nią ja. Tak się umiejętnie maskuję Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: Nauma i mike_mike 13.01.04, 14:39 mamalgosia napisała: > to w rzeczywistości jedna osoba i jestem nią ja. Tak się umiejętnie maskuję Dokładnie a dogryzanie na wzajem sobie samemu to doskonała rozrywka. Tyle tylko, że męczy to ciągłe przelogowywanie się... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Nauma i mike_mike 13.01.04, 14:40 może to rzeczywiście trochę męczące (odpowiadam teraz oczywiście sama sobie), ale czego się nie robi dla ożywienia forum Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: Nauma i mike_mike 13.01.04, 14:42 mamalgosia napisała: > może to rzeczywiście trochę męczące (odpowiadam teraz oczywiście sama sobie), > ale czego się nie robi dla ożywienia forum Właśnie właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:30 Nie, z Warszawy. Owszem, młodzież jest podatna na manipulacje, ale ta myśląca raczej kontestuje TV, niż jej wierzy. Ciekaw jestem bardzo, jak Wy - w większości chrześcijanie, postrzegacie WOŚP. Czy macie zdanie takie, jak ks. Czech, czy też inne? Uważam, że autor artykułu strzyknął jadem, że Owsiak jest medialny i zbiera kasę, tumaniąc biedne owieczki. Czuję też w tym zazdrość, że Owsiak daje do pieca, a Caritas jakoś nie. Owsiaka kiedyś lubiłem, teraz mam do niego stosunek neutralny. Uważam, że przegiął ze straganem, ale miał absolutne prawo pogonić "przystanko- jezusowców". Za to autora tego artykułu uważam za bardzo małego człowieczka, któremu nie przystoi tak wrednie atakować fundacji dużo lepiej i czytelniej zarządzanej, niż inne w Polsce, a przy tym SKUTECZNIE wspomagającą i ratującą dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:33 nauma napisał: > Owsiaka kiedyś lubiłem, teraz mam do niego stosunek neutralny. Uważam, że > przegiął ze straganem, ale miał absolutne prawo pogonić "przystanko- > jezusowców". Tym bardziej miał prawo, że kiedyś dzięki organizatorom "Przystanka Jezus" cofnięto mu zgodę na organizację "Przystaka Łódstok" > Za to autora tego artykułu uważam za bardzo małego człowieczka, > któremu nie przystoi tak wrednie atakować fundacji dużo lepiej i czytelniej > zarządzanej, niż inne w Polsce, a przy tym SKUTECZNIE wspomagającą i ratującą > dzieci. Podpisuję się pod tym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia nauma 13.01.04, 14:39 młodzież naprawdę wierzy telewizji, od wielu lat pracuję z młodzieżą i wiem coś o tym. Co do Owsiaka, to odsyłam na wątek poświęcony WOŚP Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: nauma 13.01.04, 14:41 mamalgosia napisała: > młodzież naprawdę wierzy telewizji, od wielu lat pracuję z młodzieżą i wiem > coś o tym. > Co do Owsiaka, to odsyłam na wątek poświęcony WOŚP Jestem skłonny uwierzyć, że młodizeż wierzy telewizji. Tym bardziej, że dorośli też jej wierzą. Ale bezsensowne ataki pod adresem jakby nie patrzeć dobroczyńcy, niewiele tu zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: nauma 13.01.04, 14:45 oczywiści powyższy post miałam podpisac jako nauma, grrrr, trochę techniki i człowiek się gubi... Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: nauma 13.01.04, 14:50 Za chwilę schizofrenia osiągnie szczyt: jestem też Arcykrem i dogryzam sam sobie! Ps. szkoda wątku, nie psujmy go już... Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: nauma 13.01.04, 14:47 Możliwe, że wierzy, osobiście przestałem się czuć młodzieżą jakieś 2-3 lata temu i nie wiem, jak to jest. Sam TV (niezależnie jakiej) nie wierzę (i nie wierzyłem), chyba że zobaczę coś na BBC albo Discovery :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: nauma 13.01.04, 14:50 nauma napisał: > Możliwe, że wierzy, osobiście przestałem się czuć młodzieżą jakieś 2-3 lata > temu i nie wiem, jak to jest. Sam TV (niezależnie jakiej) nie wierzę (i nie > wierzyłem), chyba że zobaczę coś na BBC albo Discovery :) Oj na Discovery to dopiero potrafią się mylić. Poza tym często filmy na tym kanale pokazywane były kręcone nawet w pierwszej połowie 90' i są teraz juz nieaktualne. Czy wierzysz, że piramidy egipskie, były przez UFO zbudowane? Ja taką sugestię włąsnie na Discovery usłyszałem... Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: nauma 13.01.04, 14:53 To był tylko przykład. Nie wierzę w UFO w ogóle i pokładałem się ze śmiechu, jak usłyszałem, że w Emilcinie będą stawiać pomnik. Chodziło mi o zasadę, że nie wierzę: serwisom informacyjnym, komentarzom, publicystyce itp. Oczywiście nie w całości, ale wyznaję pogląd, że w KAŻDEJ polskiej telewizji komentarz ma jakieś zabarwienie, niekoniecznie polityczne, które nie jest moją ideologią. I stąd dystans. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_mike Re: nauma 13.01.04, 14:56 nauma napisał: > To był tylko przykład. Nie wierzę w UFO w ogóle i pokładałem się ze śmiechu, > jak usłyszałem, że w Emilcinie będą stawiać pomnik. Chodziło mi o zasadę, że > nie wierzę: serwisom informacyjnym, komentarzom, publicystyce itp. Oczywiście > nie w całości, ale wyznaję pogląd, że w KAŻDEJ polskiej telewizji komentarz ma > jakieś zabarwienie, niekoniecznie polityczne, które nie jest moją ideologią. I > stąd dystans. Dokładnie, dokładnie. Rozsądny z Ciebie człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
sunday BBC 13.01.04, 15:43 > Chodziło mi o zasadę, że nie wierzę: serwisom informacyjnym, > komentarzom, publicystyce itp. Oczywiście nie w całości, > ale wyznaję pogląd, że w KAŻDEJ polskiej telewizji komentarz > ma jakieś zabarwienie, niekoniecznie polityczne, które nie > jest moją ideologią. Nie tylko polskiej, pisałeś coś o BBC - która regularnie dostaje "Dishonest Reporting Award" (lub jest kandydatem do tej nagrody): www.honestreporting.com/articles/reports/Dishonest_Reporting_-Award- _for_2001.asp (cóż uczciwszego od np. pokazania izraelskich ofiar palestyńskiego zamachu i zasugerowania, że to Palestyńczycy ranni podczas izraelskiego ataku - w którym w rzeczywistości nie było ani ofiar, ani rannych) pozdrawiam, Luki Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Re: BBC 13.01.04, 15:45 Ups, coś przeniosło mi urla. Może tym razem się uda: www.honestreporting.com/articles/reports/Dishonest_Reporting_-Award-_for_2001.asp Luki Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: BBC 13.01.04, 18:06 Artykuł księdza Czecha beznadziejny. Pełen jadu i zawiści. Grzeszny. Owsiaka nie cierpię. Wrzask, hałas, bicie piany, poza medialna. Ale to mało ważne. Ważniejsze jest, jak wyglądają finanse tej fundacji i ile z tego co zbiorą ludzie idzie na cel właściwy. Czy ktoś coś o tym wie? Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 14.01.04, 15:47 arcykr napisał: > Nauma, jesteś z Podlasia? > A co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 15.01.04, 12:48 svetomir napisał: > A co to ma do rzeczy? Na przykład chciałem sprawdzić,czy jego bezbożność mazwiązek z pochodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 15.01.04, 13:29 Arcykr, nie staraj się udowadniać, że można kogoś dyskryminować za pochodzenie... Jak moja warszawskość, a także brwinowskość ma wpływać na, khem, bezbożność? Poza tym określenie "bezbożnik" ma wydźwięk pejoratywny; może zamiast tego nie-chrześcijanin? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: BBC 14.01.04, 14:47 Wiem, cel uświęca środki. Jeśli do ratowania dzieciaczków są potrzebne łomoty, bębny, wrzaski, to gotowa jestem w te bębny walić. I na pewno nie rzucę kamieniem w Owsiaka, chociaż jak go widzę i słyszę to mnie skręca. Wiem, że fundacja wyręcza z obowiązku kupowania sprzętu ministerstwo, i to mnie złości. Należałoby raczej postawić na czele kraju GOSPODARZA, któremu będzie zależało na uporządkowaniu tej stajni Augiasza i powrotu do normalności. A tak kruki i wrony nas rozdziobują. Ludki i tak się zrzucą i sobie poradzą, właściciele Polski Ludowej tańczą taniec chocholi, a Titanic tonie. I wydaje mi się, że takie akcje charytatywne, jakkolwiek pożyteczne dla nas, służą do demoralizcji rządzących, którzy zamiast bać się gniewu ludu i używać naszych podatkowych pieniędzy zgodnie z przeznaczeniem, organizują igrzyska. Wiesz naumo, to tak jak z rodzicami i dziećmi. Dopóki rodzice wyręczają w obowiązkach dzieci, te nigdy nie dorosną i nie nauczą się samodzielności. Dopóki obywatele sami będą sobie organizować leczenie, Lewiatan będzie bezkarnie pożerał nasze podatki a rządzący będą się pławić w samozadowoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir nie widzxe niczego zdroznego w tym artykule 14.01.04, 15:35 ksiadz wyraził swoje zdanie, mocno sie opierajac na faktach. A że nie pisał o plusach orkiestry? Inni nie pisza o minusach wiec sie wyrównuje Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: nie widzxe niczego zdroznego w tym artykule 14.01.04, 15:49 svetomir napisał: > ksiadz wyraził swoje zdanie, mocno sie opierajac na faktach. A że nie pisał o > plusach orkiestry? Inni nie pisza o minusach wiec sie wyrównuje Tylko, że ksiądz powinien być wolny w publicznej wypowiedzi od złośliwości, dyskredytacji i potępiających osądów. Gdyby to napisał cywil, powiedziałabym, że masz rację, wyrównuje się. Od księdza oczekuję czegoś innego niż plucie na bliźniego, wyśmiewanie się i dyskredytowanie chociażby ofiarności parafian, bo nie do tej właściwej skrzynki dają. Ksiądz powinien być ponad ziemskie świństewka, przynajmniej publicznie. Takie "syczące wypowiedzi" są gorszące, gdyż pochodzą z ust człowieka powołanego do głoszenia miłości bliźniego. A zdanie swoje można wyrażać w bardziej oględny sposób. Ksiądz jest osobą kształconą i powinien tak się wypowiadać, aby nie urażać nawet najgorszych grzeszników. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: nie widzxe niczego zdroznego w tym artykule 14.01.04, 16:29 Uważam, że owe minusy podane przez osobnika podpisanego jako autor artykułu nawet w 1000-krotnym stężeniu nie zrównoważą faktu sprawnej pomocy potrzebującym. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: BBC 14.01.04, 16:24 Stąd też moje "chyba". Jeśli Ochojska rzeczywiście tyle zbiera, to super. Caritas kojarzy mi się tylko z tym, że w ośrodku pomocy społ. w Popowie koło Serocka widziałem samych wypoczywających (na oko) bardzo zamożnych, zaś PCK (nb. ładuję im co jakiś czas ubrania) zbiera cieniutko; powaliło mnie ostatnio zasłyszane w Faktach TVN zdanie, że na biednych w Iraku zebrali w ciągu roku raptem kilka tysięcy. Co w niczym nie zmienia faktu, że bardziej ufam Owsiakowi i (w sumie) Ochojskiej, niż Glempowi... Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: BBC 15.01.04, 12:44 mlody.panicz napisał: > a to trzeba by bylo najpierw udowodnic, prawda? pare dni temu slyszalem > ochojska w telewizji, jak mowila, ze ona rocznie zbiera ok. 20 mln zlotych (co > jest oczywiscie powodem do frustracji, ze Polacy daja glownie podczas wielkich > akcji, ale nie czesciej), a caritas - ok. 120 mln zlotych. PCK tez duzo robi. > itd.itp. nie trzeba bronic owsiaka atakujac innych, bo to nieladnie. > a nfz to budzet i zupelnie inna sprawa. > pozdrawiam > mp Odpowiedz Link Zgłoś