janek_hus 06.01.10, 13:00 Za rok zapewne będzie dniem wolnym od pracy. Za to zabiorą nam kilka innych wolnych dni. Nie wiem czy się opłacało. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7423977,PO_zmienia_zdanie__Swieto_Trzech_Kroli_dniem_wolnym.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taliskerr Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 14:33 kolejnego dnia wolnego. Prawdą jest, że np. Niemcy mają ich więcej niż my. Ale oni są wiele bogatsi. Stąd: wolne w Objawienie Pańskie tak, ale zamiast jakiegoś innego dnia wolnego, np. 1. maja. T. Odpowiedz Link Zgłoś
kann2 Re: Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 14:36 No to będzie zamiast dnia wolnego, a nawet dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
janek_hus Re: Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 14:40 No i właśnie dlatego mam mieszane uczucia czy było warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kann2 Re: Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 14:46 Dlatego lepiej by było, gdyby PO nie odrzucała projektu obywatelskiego popartego milionem podpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
janek_hus Re: Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 14:51 Ale wtedy byłby dodatkowy dzień wolny, a więc strata dla gospodarki. A tak straty dla gospodarki nie będzie, ale będzie dla wypoczynku. Gdyby było 1 do 1, to by było najlepiej dla ludzi. Teraz będzie lepiej dla gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 15:07 janek_hus napisał: >Teraz będzie lepiej dla gospodarki. no tak... ale należy sobie zadać pytanie: czy to ludzie są dla gospodarki, czy gospodarka dla ludzi? Bardziej wypoczęty pracownik lepiej pracuje - to jest dowiedzione. Odpowiedz Link Zgłoś
janek_hus Re: Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 15:34 To prawda. Ale nadmiar odpoczynku wpływa demotywująco. Poza tym taki dzień przestoju to spory kłopot logistyczny, zwłaszcza dla dużych zakładów, gdzie proces produkcyjny trwa długo, i nie można ot tak sobie wyłączyć maszyny a potem ją włączyć. A tu nagle dzień wolny w środku tygodnia, a tylko właściciel (np. huty) może pracować :) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 15:53 janek_hus napisał: >A tu nagle dzień wolny w środku tygodnia, a tylko właściciel (np. huty) > może pracować nieprawda. ta zasada dotyczy tylko sklepów. Huty, kopalnie, komunikacja czyli koleje, linie lotnicze, autobusy... szpitale ....a i policja... to są przedsiębiorstwa pracy ciągłej i tam obowiązują inne zasady. Że nie wspomnę o kościołach które pracują szczególnie w święta właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Mam mieszane uczucia w sprawie 06.01.10, 14:49 taliskerr napisał: >Stąd: wolne w Objawienie Pańskie tak, ale zamiast jakiegoś > innego dnia wolnego, np. 1. maja. POPIERAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś