Dodaj do ulubionych

Biskup mój bohater

21.12.10, 22:52
Biskup Thomas Olmstead z Phoenix w Arizonie odebrał szpitalowi w Phoenix przywilej podawania się i funkcjonowania jako katolicki. Szpital ten zgadzał się na zabiegi aborcyjne.

www.washingtontimes.com/news/2010/dec/21/the-bishop-of-phoenix-stripped-a-roman-catholic-ho/
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 09:08
      Slusznie postapil.
      • 0golone_jajka Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 10:05
        Też tak sądzę. Czemu nasi biskupi tak nie postąpią z radiem propagującym niekatolickie treści?
        • z2006 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 12:15
          Z bardzo prostej przyczyny: Radio Maryjo nie ma prawo do określania sie jako medium katolickie - nie mozna tego prawa odbrać, podobnie jak nie można odebrać prawa jazdy, komuś, kto nigdy go nie otrzymał.
          • 0golone_jajka Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 12:21
            No ale kogoś, kto prawa jazdy nigdy nie otrzymał, a jednak się nim (podrobionym) posługuje, można ukarać...
            • z2006 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 12:54
              A w jaki sposób biskupi mieliby ukarać o. Rydzyka, skoro on, jako zakonnik, nie jest ich podwładnym?
              • a000000 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 13:28
                z2006 napisał:

> A w jaki sposób biskupi mieliby ukarać o. Rydzyka, skoro on, jako zakonnik, nie
                > jest ich podwładnym

długo nie wiedziałam co by mieli biskupi robić... ale już wiem! otóż za propagowanie treści katolickich na terenie diecezji odpowiada biskup miejsca. I to on ma obowiązek reagować. Biskup Suski. Jest władny ukarać, odebrać głos, nałożyć karę kanoniczną za nieposłuszeństwo.
                • z2006 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 20:06
                  a000000 napisała:

> Jest władny ukarać, odebrać głos, nałożyć
                  > karę kanoniczną za nieposłuszeństwo.

Na przykład jaką karę w tym przypadku?
                  • a000000 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 20:47
                    z2006 napisał:

> Na przykład jaką karę w tym przypadku?

Biskup decyduje, ma kodeksie kilka możliwości. Nieposłuszeństwo to poważne wykroczenie w kościelnej hierarchii.
                    • z2006 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 21:02
                      a000000 napisała:

> Biskup decyduje, ma kodeksie kilka możliwości.

Więc uprzejmie proszę o wymienienie. :-)
                      • absztyfikant Re: Biskup mój bohater 23.12.10, 00:20
                        Nie masz racji Azerko. Rydzyk podlega szefowi redemptorystow w Watykanie i miejscowy biskup mozemu delikatnie mowiac naskoczyc :)
                        • a000000 Re: Biskup mój bohater 23.12.10, 12:12
                          absztyfikant napisał:

> Nie masz racji Azerko. Rydzyk podlega szefowi redemptorystow w Watykanie i miej
                          > scowy biskup mozemu delikatnie mowiac naskoczyc :)

nie może. Za KATOLICKIE nauczanie (a tym sie para radio podobno i oficjalnie) w diecezji odpowiada BISKUP miejsca.
                          Fizycznie Rydzyk podlega Redemptorystom, ale duchowo - biskupowi. Pamiętaj, że to jest ksiądz którego obowiązuje prawo kanoniczne.
    • maitresse.d.un.francais Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 16:08
      Biskup Thomas Olmstead z Phoenix w Arizonie odebrał szpitalowi w Phoenix przywilej podawania się i funkcjonowania jako katolicki.

No ale w zasadzie co z tego? Co wynika dla chorych i szpitala?

Przypominam, że w Polszcze właśnie przeszła prywatyzacja szpitali.
      • z2006 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 20:07
        maitresse.d.un.francais napisała:

> No ale w zasadzie co z tego? Co wynika dla chorych i szpitala?

Katolicyzm to dobra marka. W wielu krajach nawet innowiercy i ateiści posyłają dzieci do katolickich szkół, by zapewnić im dobre wychowanie i wykształcenie.
        • maria421 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 20:22
          z2006 napisał:

> Katolicyzm to dobra marka. W wielu krajach nawet innowiercy i ateiści posyłają
          > dzieci do katolickich szkół, by zapewnić im dobre wychowanie i wykształcenie.

Prawda ze jest olbrzymi ped na szkoly katolickie, ale takie szkoly przyjmuja tylko ochrzczone dzieci.
          Wiem bo moja corka chodzila do katolickiego gimnazjum ktore przyjmowalo 70% katolikow i 30% chrzescijan innych wyznan, ale dziecko musialo byc ochrzczone i rodzice musieli zadeklarowac ze chca chrzescijanskiego wychowania dla dziecka.
          Wyjatek zrobiono raz , dla wyjatkowo uzdolnionego afganskiego dziecka , chlopak sie potem konwertowal za co jego starszy brat wyrzucil go z domu. Jeden nauczyciel przyjal go do siebie do domu. Obecnie chlopak robi doktorat z nanotechnologii.
          • z2006 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 21:04
            maria421 napisała:

> Prawda ze jest olbrzymi ped na szkoly katolickie, ale takie szkoly przyjmuja ty
            > lko ochrzczone dzieci.

Czy tak jest w kazdym kraju?
            • maria421 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 21:52
              z2006 napisał:

> Czy tak jest w kazdym kraju?

Tak jest napewno we wszystkich szkolach katolickich w Niemczech.
              • manny-jestem Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 22:15
                W Stanach jest pena dyskryminacja bo aktu chrztu i rekomendacji od proboszcza oczekuje sie od katolikow , ale inni przyjmowani sa bez tych dokumentow. Tyle ze utrzymywana jest pewna proporcja niekatolikow do katolikow. Tyle ze to dotyczy szkol o ktorych mam wiedze a w Stanach szkolnictwo jest bardzo zdecentralizowane i mozliwe ze rozne diecezje maja rozne wymogi.
                • maria421 Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 22:22
                  manny-jestem napisał:

> W Stanach jest pena dyskryminacja bo aktu chrztu i rekomendacji od proboszcza o
                  > czekuje sie od katolikow , ale inni przyjmowani sa bez tych dokumentow. Tyle ze
                  > utrzymywana jest pewna proporcja niekatolikow do katolikow. Tyle ze to dotycz
                  > y szkol o ktorych mam wiedze a w Stanach szkolnictwo jest bardzo zdecentralizow
                  > ane i mozliwe ze rozne diecezje maja rozne wymogi.

Ale kto to sa ci "inni"? Chyba nie ateisci? Moze tez jacys chrzescijanie innych wyznan.
                  • manny-jestem Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 22:47
                    Według najnowszego raportu Narodowego Katolickiego Stowarzyszenia Edukacyjnego 14.5 % uczniów w szkołach katolickich to nie-katolicy. Niestety nie jest podane jakie religie ci uczniowie reprezentują ani też czy są wśród nich ateisci.. Przypuszczam że jeśli ateista chce wysłać dziecko do szkoły katolickiej to jeśli ta szkoła niekatolików akceptuje to dziecko ateisty także zostałoby przyjęte.

Enrollment of Non-Catholics
                    Most Catholic school students are Catholic. However, non-Catholic student enrollment has risen from 2.7% in 1970 to 11.2% a decade later and today is 14.5% as shown in Exhibit 27.

EXHIBIT 27
                    Non-Catholic Enrollment
                    Elementary/Middle Secondary All Schools

Number

% in Region

Number

% in Region

Number

% in Region
                    New England

12,197

14.9%

7,482

17.2%

19,679

15.7%
                    Mideast

59,543

16.1%

30,749

18.0%

90,292

16.7%
                    Great Lakes

40,627

11.4%

20,528

16.9%

61,155

12.8%
                    Plains

14,029

8.5%

6,127

11.3%

20,156

9.2%
                    Southeast

31,252

13.3%

17,050

18.3%

48,302

14.7%
                    West/Far West

36,317

12.1%

31,974

25.0%

68,291

16.0%
                    United States

193,965

12.9%

113,910

18.6%

307,875

14.5%

National Totals Number %
                    Catholic 1,781,630 84.1
                    Non-Catholic 307,875 14.5
                    Not Reported 29,836 1.4
                    Total 2,119,341 100.0
      • manny-jestem Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 22:21

>
        > Przypominam, że w Polszcze właśnie przeszła prywatyzacja szpitali.--

Są tu trzy wymiary:

Symboliczny
        • maitresse.d.un.francais Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 23:11

>
          > Są tu trzy wymiary

Trzy wymiary to są wszędzie w przestrzeni, w której żyjemy. Miałeś na myśli trzy ASPEKTY.

Niemniej dziękuję za rzeczową odpowiedź.
          • manny-jestem Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 23:25
            Ok. Dziękuję za poprawkę :)
            • manny-jestem Ale wiesz Kochanico 22.12.10, 23:28
              Nie chcę się sprzeczać bo z góry zakładam że językiem polskim posługujesz się zdecydowanie lepiej niz ja. Niemniej jednak z frazą "wymiar symboliczny' spotałem sie wielokrotnie. Tu parę przykładów.

www.redakcja.newsweek.pl/Tekst/Spoleczenstwo/533214,Wymiar-symboliczny-komunikacji-masowej-.html
              www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/348703,iwinski_najwazniejszy_jest_wymiar_symboliczny_obchodow_1_wrzesnia.html
              www.se.pl/wydarzenia/opinie/pawel-swieboda-symboliczny-wymiar-wizyty-komorowsk_152187.html
              Dlatego posłużyłem sie tym zwrotem.

Pozdrawiam.
              • manny-jestem Puszukałem 22.12.10, 23:30
                i znalazłem jeszcze:

forsal.pl/artykuly/461363,rybinski_wojna_polsko_polska_wymiar_finansowy.html
                www.authorstream.com/Presentation/Socheusz-695737-wymiar-duchowy-jako-kontynuacja-wymiaru-psychologicznego/
                • maitresse.d.un.francais Re: Puszukałem 22.12.10, 23:38
                  Niet. Wymiar finansowy - das geht nicht. (To nie przejdzie, to nie może być).
              • maitresse.d.un.francais Re: Ale wiesz Kochanico 22.12.10, 23:37
                manny-jestem napisał:

> Nie chcę się sprzeczać bo z góry zakładam że językiem polskim posługujesz się z
                > decydowanie lepiej niz ja.

Nie martw się, jak sobie poczytałam Roberta Stillera, to doszłam do wniosku, że nie umiem mówić po polsku.

Wymiar tak, ale w Twoim poście jeden z "wymiarów" był finansowy, a to nie pasuje. Poza tym założyłam, że użyłeś tego słowa z zamiłowania do kościelnego języka, tych "wymiarów" i "ubogacań", i czepiłam się szczerze mówiąc złośliwie.
                • manny-jestem Re: Ale wiesz Kochanico 22.12.10, 23:52
                  No to pod złym adresem była ta złośliwość , przynajmniej tym razem :), poniewaz nie użyłem tego wyrazu z jakiegoś szczególnego zamiłowania do kościelnych wyrażeń, chociaż osobiście nic przeciw nim nie mam, ale po prostu tylko ten wyraz akurat przyszedł mi wtedy na myśl.

Wesołych Świąt Kochanico :)
                  • maitresse.d.un.francais Re: Ale wiesz Kochanico 23.12.10, 00:04

>
                    > Wesołych Świąt Kochanico :)

A nawzajem, nawzajem, Manny.
            • maitresse.d.un.francais Re: Biskup mój bohater 22.12.10, 23:35
              manny-jestem napisał:

> Ok. Dziękuję za poprawkę :)

Bo nie lubię kościelnego języka. I co ciekawe - nie rozumiem go. Podobnie jak gwary młodzieżowej. Poza tym słynę z talentów językowych.
              • z2006 Re: Biskup mój bohater 23.12.10, 07:47

> Bo nie lubię kościelnego języka. I co ciekawe - nie rozumiem go.

Módl się o światło Ducha Świętego. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka