Dodaj do ulubionych

Trynkiewicz był molestowany przez księdza?

11.02.14, 10:02
Ręce opadają.

Gdzie nie spojrzeć, zawsze jako pierwotne źródło zła wyjdzie nam kościół katolicki.

Właśnie doczytałam, że Trynkiewicz jako 10-letni chłopiec był molestowany przez księdza.

Później - gdy Trynkiewicza już zamknięto za morderstwo - tenże sam ksiądz opowiadał, jak to Trynkiewicz do kościoła nie chodził i do komunii nie przystępował.
Obserwuj wątek
    • bookworm Re: Trynkiewicz był molestowany przez księdza? 11.02.14, 10:34
      Czy to wiarygodna informacja? Możesz zalinkowac źródło?
      • bezpocztyonline Re: Trynkiewicz był molestowany przez księdza? 11.02.14, 11:11
        bookworm napisał:

> Czy to wiarygodna informacja?

Ponoć Trynkiewicz mówił o tym (o molestowaniu przez księdza) na sali sądowej (w czasie procesu w 1988 roku), a ponadto powtórzył o tym w latach 90-tych.

> Możesz zalinkowac źródło?

Proszę uprzejmie. Nawet kilka.

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/447699,morderca-psychopata-pedofil-zabil-czterech-chlopcow-kim-jest-mariusz-trynkiewicz-zdjecia.html
        "W zeznaniach przyznał, że kiedy był dzieckiem, molestował go ksiądz."

wyborcza.pl/1,87648,15301095,Trynkiewicz_uwazal__ze_ma_zycie_pelne_niepowodzen_.html

"Odpowiada też na ogłoszenie "warszawianina", który "szuka chłopaka- -dziewczyny": "Jestem ciemnym blondynkiem. Jeśli będzie to Panu odpowiadało - to mógłbym do Pana przyjechać i być na Pana usługi". Innemu pisze: "Gdy miałem 12 lat, zostałem przymuszony po raz pierwszy do tego (chociaż naprawdę, gdy sięgnę pamięcią - to mój pierwszy kontakt z tym miał miejsce wtedy, gdy miałem 10 lat)".

Później - w sądzie - będzie utrzymywał, że "ten pierwszy raz" przydarzył mu się z księdzem
        ."

thefad.pl/content/morderca-wyjdzie-na-wolnosc-w-dziecinstwie-molestowal-go-ksiadz
        "W czasie procesu Trynkiewicza podejrzewano go satanizm. On sam tak odpowiada na pytanie oskarżyciela publicznego Stanisława Kaczmarka: „ Powtarzam raz jeszcze; nie należałem i nie należę do sekty satanistów. To, że znaleziono u mnie rysunek odwróconego krzyża, nie jest oznaką przynależności do sekty satanistów… Narysowałem to w takiej formie dlatego, że była to odwrotność symbolu Kościoła… Znienawidziłem Kościół w wieku dziesięciu lat, kiedy ksiądz dokonał na mnie czynu lubieżnego, a teraz ten sam ksiądz wypowiada się o mnie w gazecie, że ja nie chodziłem do kościoła ani do komunii…”"

Poza tymi wzmiankami nic więcej nie wiem, nie mam przecież wglądu w akta sprawy ani w protokół z zeznań.
        • bezpocztyonline I jeszcze "jego matka spominała o tym..." 11.02.14, 11:58
          tv.se.pl/wiadomosci/trynkiewicz-byl-molestowany-przez-ksiedza,4723/
          1:15 - 2:05

"Postanowiłam poznać Mariusza Trynkiewicza z drugiej strony. Wiedziałam, że matka Mariusza Trynkiewicza nie chce rozmawiać. Natomiast chciałam wiedzieć w jakim środowisku ten człowiek wyrósł, jak wyglądało jego dzieciństwo, gdzie pojawił się ten problem, który uczynił go bestią. Trudno to stwierdzić w stu procentach, ponieważ wydaje się, że miał zupełnie normalne dzieciństwo, był kochanym jedynakiem, bardzo zdolny dzieckiem, lubianym przez wszystkich przede wszystkim, no i gdzie ten problem? Wydaje mi się, że rodzice Trynkiewicza popełnili jednak pewne błędy wychowawcze. Przede wszystkim matka Mariusza Trynkiewicza wspominała po tym, że Mariusz Trynkiewcz mówił jej o tym, że jako dziecko był molestowany przez księdza. I to wywołało w nim pewnego rodzaju rozpacz, dystans do świata, nienawiść do społeczeństwa, brak zaufania."
          • kris.tofus powinniśmy umieć myśleć 12.02.14, 13:59
            Nie moją rolą bronić księży,niechaj się sami bronią,jednakże dziwi mnie,że ta nienawiść,którą miał posiać w duszyczce tej bestii ksiądz jakiś,myślę,że wydumany,zwróciła się przeciw chłopcom niewinnym, a nie przeciw kapłanom.
            Czyżby ta bestia chłopców mordując chciała pokazać,że morduje siebie,aby się przed księdzem uratować ?
            No cóż,któż pozna ludzkiej psychiki tajniki ?

Jedno wiem,że ciężko samemu brać na siebie całe winy,to trzeba jakoś się winą podzielić,a dziś to w modzie z księdzem się dzielić,no cóż niektórzy sobie zasłużyli.
            Ale powinniśmy umieć myśleć,bo nie można stosować zbiorowej odpowiedzialności,po zatem,żeby coś twierdzić to potem należy udowodnić.
            • bezpocztyonline Re: powinniśmy umieć myśleć 12.02.14, 14:31
              kris.tofus napisał:

> Nie moją rolą bronić księży,niechaj się sami bronią,jednakże dziwi mnie,że ta n
              > ienawiść,którą miał posiać w duszyczce tej bestii ksiądz jakiś,myślę,że wyduman
              > y,zwróciła się przeciw chłopcom niewinnym, a nie przeciw kapłanom.
              > Czyżby ta bestia chłopców mordując chciała pokazać,że morduje siebie,aby się pr
              > zed księdzem uratować ?

O ile pamiętam, zabił po raz pierwszy dlatego, że wcześniej był już karany za uwięzienie chłopca ("związał go i głaskał"). Przypuszczając, że i za uwięzienie i molestowanie tego chłopca nikt go nie pochwali, postanowił go zabić, by nikt się nie dowiedział, o tym, co zrobił.

Podobnie miało być i z tymi trzeba zabitymi: zapraszając ich do siebie ponoć nie planował morderstwa, ale gdy wychodzili, wystraszył się, że chłopcy powiedzą rodzicom, gdzie byli, więc go znowu milicja znajdzie i znowu pójdzie siedzieć. Dlatego ponoć zabił.

Wiem, że to brzmi naciąganie, zwłaszcza, jak na kogoś o 120 IQ.
            • bookworm Re: powinniśmy umieć myśleć 12.02.14, 15:00
              kris.tofus napisał:

> Nie moją rolą bronić księży,niechaj się sami bronią,jednakże dziwi mnie,że ta n
              > ienawiść,którą miał posiać w duszyczce tej bestii ksiądz jakiś,myślę,że wyduman
              > y,zwróciła się przeciw chłopcom niewinnym, a nie przeciw kapłanom.
              > Czyżby ta bestia chłopców mordując chciała pokazać,że morduje siebie,aby się pr
              > zed księdzem uratować ?

Ale sam przyznasz że jest coś takiego w wychowaniu jak syndrom rodziny patologicznej. Wiemy jakie są konsekwencje gdy dziecko wychowywane jest w rodzinie alkoholików lub w takiej gdzie panuje przemoc. Czasami gdy dziecko ma szczęście to wyzwala się z takiego kręgu, częsciej jednak takie patologiczne zachowania są powielane.
              Analogicznie z ofiarami molestowania (niekoniecznie przez księdza) - istnieje większe prawdopodobieństwo, że one będę również będą powielać takie zachowania.

> No cóż,któż pozna ludzkiej psychiki tajniki ?

Psychologia i neurologia.

> Jedno wiem,że ciężko samemu brać na siebie całe winy,to trzeba jakoś się winą p
              > odzielić,a dziś to w modzie z księdzem się dzielić,no cóż niektórzy sobie zasłu
              > żyli.

Nie ma takiej mody. Moze raczej chodzi o dzielenie się winą z osobami które nas dotkliwie zraniły co przyczyniło się do naszych późniejszych zachowań. A że zdarza się iż w niektórych przypadkach był to ksiądz, to już inna sprawa.
              Jeszcze gorszy dla ofiar jest fakt krycia przestępców w sutannach przez hierarchów kościelnych i lokalne społeczności, a taki ksiądz przestępca może, jak gdyby nigdy nic, udzielać sakramentów, spowiadać czy pracować z dziećmi, a nawet krytykować swoją ofiarę.
              Wówczas ofiara molestowania zostaje zupełnie sama ze swoim bólem i upokorzeniem - możemy tylko zgadywać co się lęgnie w jego głowie, ale również obserwować na przykładzie jakie mogą być tego efekty.

> Ale powinniśmy umieć myśleć,bo nie można stosować zbiorowej odpowiedzialności,p
              > o zatem,żeby coś twierdzić to potem należy udowodnić.

Nie ma zbiorowej odpowiedzialności. Jest tylko odpowiedzialnośc przestępców i tych którzy tych przestępców kryją, a skoro cała organizacja twierdzi, że nie zamierza donosić na swoich pracowników i współpracować w kwestii wyjaśniania przestepstw swoich pracowników - zatem możemy uznać, że kryje przestępców i ponosi za nich odpowiedzialność. Tak działa prawo.
              • jeepwdyzlu bomba zegarowa 12.02.14, 16:08
                Analogicznie z ofiarami molestowania (niekoniecznie przez księdza) - istnieje większe prawdopodobieństwo, że one będę również będą powielać takie zachowania.
                ---------------
                to mamy problem
                ofiar molestowania są dziesiątki tysięcy
                Przypomnę, że w Irlandii - znacznie od Polski mniejszej - przyznało się 20 tysięcy osób
                W samej Bawarii - doliczono się 7 tysięcy.
                Zatem - jeśli macie rację - mamy w kraju gigantyczną rzeszą potencjalnych morderców...

Piękna teza, szkoda, że nieprawdziwa...
                :-)
                jeep
                • bookworm Re: bomba zegarowa 12.02.14, 16:32
                  jeepwdyzlu napisał:

> Analogicznie z ofiarami molestowania (niekoniecznie przez księdza) - istnieje w
                  > iększe prawdopodobieństwo, że one będę również będą powielać takie zachowania.
                  > ---------------
                  > to mamy problem
                  > ofiar molestowania są dziesiątki tysięcy
                  > Przypomnę, że w Irlandii - znacznie od Polski mniejszej - przyznało się 20 tysi
                  > ęcy osób
                  > W samej Bawarii - doliczono się 7 tysięcy.
                  > Zatem - jeśli macie rację - mamy w kraju gigantyczną rzeszą potencjalnych morde
                  > rców...

Proponuję nie dopowiadać czegoś co nie jest napisane :)
                  Ofiary molestowania mogą być potencjalnymi osobami molestującymi (a nie mordercami).

>
                  > Piękna teza, szkoda, że nieprawdziwa...

to Twoja teza, szkoda, że nieprawdziwa

> :-)
                  > jeep

pozdro
              • jeepwdyzlu Re: powinniśmy umieć myśleć 12.02.14, 16:39

Psychologia i neurologia.
                ------------------------------
                właśnie
                obawiam się, że cała dyskusja NIE JEST naukowa
                nieprzyjemnie ociera się o koniunkturalizm intelektualny
                i zmierza w jasno określonym kierunku
                Niestety - zauważam wśród Dyskutantów cechy towarzystwa wzajemnej adoracji.....
                jeep
            • kolter-mr Re: powinniśmy umieć myśleć 13.02.14, 10:03
              kris.tofus napisał:

> Nie moją rolą bronić księży,niechaj się sami bronią,

No to przeczesań to robić !!

>jednakże dziwi mnie,że ta nienawiść,którą miał posiać w duszyczce tej bestii ksiądz jakiś,myślę,że wydumany,zwróciła się przeciw chłopcom niewinnym, a nie przeciw kapłanom.

Po prostu tak działa mechanizm , zasadniczo strach przed dorosłym a ukaranie słabego.

> Czyżby ta bestia chłopców mordując chciała pokazać,że morduje siebie,aby się przed księdzem uratować ?

Żałujesz ze mu sie nie udało ??

Pan bozia ??

> Jedno wiem,że ciężko samemu brać na siebie całe winy,to trzeba jakoś się winą podzielić,a dziś to w modzie z księdzem się dzielić,no cóż niektórzy sobie zasłużyli.

To niech w rozporkach swoje fiuty zboczone knury trzymają .

> Ale powinniśmy umieć myśleć,bo nie można stosować zbiorowej odpowiedzialności,p
              > o zatem,żeby coś twierdzić to potem należy udowodnić.

No jak rozumiem mamy jak ty myśleć ze biedny kler dzieci nie gwałci ??
    • wawrzanka Re: Trynkiewicz był molestowany przez księdza? 11.02.14, 13:18
      Takie rzeczy trzeba nagłaśniać, bo w niektórych rodzinach do tej pory rządzi opinia, że "na księdza nie można złego słowa powiedzieć". A nawet jeśli coś do tych ludzi dociera to i tak trzymają się swojego: że jeśli takie rzeczy się dzieją to gdzieś daleko, a nie u nich w parafii.

A prawda jest taka, że każda parafia to miejsce, w którym mieszka kilku potencjalnych uwodzicieli. Jeszcze pół biedy gdy "wielebny" zdejmie te sukieneczki i pojedzie na dyskotekę. Gorzej gdy patrzy na dzieci. Fuj, to obrzydliwe!

Mam nadzieję, że w końcu ktoś zorganizuje jakąś sensowną akcję społeczną. Skoro kiedyś "bo zupa była za słona" to może teraz "bo nie chodził na religię"?
    • jeepwdyzlu bezpoczty tym razem przesadziłaś 11.02.14, 14:08
      przecież wiesz, że w mediach o "bestii" piszą same głupoty
      wkomponowujesz się w ten okropny harmider
      aż przykro
      zwłaszcza w Twoim - osoby mądrej - wykonaniu....
      NIe idź tą drogą...
      jeep
      • bezpocztyonline Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 11.02.14, 14:24
        jeepwdyzlu napisał:

> przecież wiesz, że w mediach o "bestii" piszą same głupoty

Powołują się na jego własne zeznania w sądzie.

I nie twierdzę, że tak faktycznie było.
        Dałam znak zapytania.

Były o nim ponoć dwie książki: "Proces szatana" (1990) i "Czekając na kata" (1996).
        Nie czytałam żadnej z nich, ale może ktoś czytał i coś wie więcej: prawda to czy nie.
        • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 12.02.14, 12:04
          bezpocztyonline napisała:

> jeepwdyzlu napisał:
          >
          > > przecież wiesz, że w mediach o "bestii" piszą same głupoty
          >
          > Powołują się na jego własne zeznania w sądzie.
          >
          > I nie twierdzę, że tak faktycznie było.
          > Dałam znak zapytania.
          >
          > Były o nim ponoć dwie książki: "Proces szatana" (1990) i "Czekając na kata" (19
          > 96).

Podobno książka "Proces szatana", która w okresie zmian ustrojowych przeszła (podobnie jak losy Trynkiewicza) bez większego echa, zawiera informację, że Trynkiewicz zeznawał, że w wieku 10 lat był molestowany (w sumie moelstowany był trzykrotnie) - zeznanie to zostało zbagatelizowane.
          Dopiero teraz, gdy wychodzą sprawy molestowania przez księży zaczyna się przyznawać, że jego ówczesne zeznania mogą być wiarygodne.

> Nie czytałam żadnej z nich, ale może ktoś czytał i coś wie więcej: prawda to cz
          > y nie.

Warto wiedzieć - tutaj mamy przykład seryjnego mordercy - jakie mechnizmy przyczyniły się do tego, że normalnego, inteligentnego (IQ 121) dziecka stał się kimś zdolnym do zamordowania 4-ki chłopców.
          Chyba, że dogmatycznie uznamy, że niektórzy ludzie rodzą się potworami lub są opętani przez diabła i nic się na to nie poradzi - "taki mamy klimat".

A Trynkiewicza wsadzi się na dożywocie do pierdla lub zakładu, i ksiądz molestator może być spokojny, że jego brudy nigdy nie ujrzą światla dziennego - dalej będzie się mówił, że Trynkiewicz nie chodził do kościoła i nie przystępował do komunii, co na pewno było oznaką tkwiącego w nim zła/diabła/itp.
          • wawrzanka Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 12.02.14, 12:12
            bookworm napisał:

> Podobno książka "Proces szatana", która w okresie zmian ustrojowych przeszła (p
            > odobnie jak losy Trynkiewicza) bez większego echa, zawiera informację, że Trynk
            > iewicz zeznawał, że w wieku 10 lat był molestowany (w sumie moelstowany był trz
            > ykrotnie) - zeznanie to zostało zbagatelizowane.

Bo wtedy chyba najmniej się przejmowano dzieciństwem Trynkiewicza, kogo to obchodziło. Najważniejsze było, żeby ukarać potwora i to jest zrozumiałe. Teraz jednak, po latach, warto dociekać psychologicznych przyczyn zbrodni. Uważam, że to jest bardzo ważny wątek i choć to obrzydliwe, trzeba o tym rozmawiać. Jest domniemanie - powinno być wyjaśnienie.
        • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 09:57

> jeepwdyzlu napisał:
          >
          > > przecież wiesz, że w mediach o "bestii" piszą same głupoty
          >
          > Powołują się na jego własne zeznania w sądzie.

Kryminał to najlepsza szkoła obłudy i zakłamania , mógł siedzieć z jakimś psychologiem, prawnikiem. Mógł mu taką linie obrony wytyczyć ??
          • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 10:51
            kolter-mr napisał:

> bezpocztyonline napisała:
            >
            > > jeepwdyzlu napisał:
            > >
            > > > przecież wiesz, że w mediach o "bestii" piszą same głupoty
            > >
            > > Powołują się na jego własne zeznania w sądzie.
            >
            > Kryminał to najlepsza szkoła obłudy i zakłamania , mógł siedzieć z jakimś psych
            > ologiem, prawnikiem. Mógł mu taką linie obrony wytyczyć ??

Ale to były zeznania z jego pierwszego procesu, gdy został skazany, a nie aktualne. Wówczas gdy je składał zlekceważono te zeznania - przecież wówczas było w Polsce wiadomo, że księża nie molestują.
            • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 11:06
              bookworm napisał:

>
              > Ale to były zeznania z jego pierwszego procesu, gdy został skazany, a nie aktua
              > lne. Wówczas gdy je składał zlekceważono te zeznania - przecież wówczas było w
              > Polsce wiadomo, że księża nie molestują.

Ta, a czy wtedy kryminał był ochronką dla młodych dziewcząt czy siedliskiem zła i zepsucia ??
              Znam gościa który był adwokatem, w latach 80 przebywał w ZK .Myślisz ze za papierosy czy herbatę nie pouczał złodziei co i jak maja robić w sądzie ??
              • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 12:04
                kolter-mr napisał:

> bookworm napisał:
                >
                > >
                > > Ale to były zeznania z jego pierwszego procesu, gdy został skazany, a nie
                > aktua
                > > lne. Wówczas gdy je składał zlekceważono te zeznania - przecież wówczas b
                > yło w
                > > Polsce wiadomo, że księża nie molestują.
                >
                > Ta, a czy wtedy kryminał był ochronką dla młodych dziewcząt czy siedliskiem zła
                > i zepsucia ??
                > Znam gościa który był adwokatem, w latach 80 przebywał w ZK .Myślisz ze za papi
                > erosy czy herbatę nie pouczał złodziei co i jak maja robić w sądzie ??

Poczytaj więcej na ten temat. Matka twierdziła, że syn jej mówił o molestowaniu jeszcze jako dziecko ale nie dała temu wiary. Wychodziłoby, że już jako kilkunastoletnie dziecko szył sobie alibi. Spryciarz.

Nie twierdzę, że mógł się z tego wybronić ale mogło to zadziałać jako okoliczność łagodząca. Twierdzisz, że to nieprawdopodobne, że ksiądz go molestował? Że to się nie zdarza?
                Że taki już ten Trynkiewicz był - satanista i morderca, bo taki się urodził?

I przed tym morderstwem nie był karany. Nie miał wykroczeń. Nie należał do kryminalnego półświatka - wycofany, cichy, rzekłbyś zwyczajny człowiek. O jakim kryminale mówisz?
                • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 12:35
                  bookworm napisał:

> Poczytaj więcej na ten temat. Matka twierdziła, że syn jej mówił o molestowaniu
                  > jeszcze jako dziecko ale nie dała temu wiary. Wychodziłoby, że już jako kilkun
                  > astoletnie dziecko szył sobie alibi. Spryciarz.

Może dostał od psychiatrów atr 25& 2 KK z 1969 roku ,ale tam wtedy decydował sąd czy uznać częściową niepoczytalność czy nie ? Gdyby uznano to nie dostał by KS a ino 25 lat ,z automatu też warunkowe po połowie kary sejmometr.pl/prawo/43082

> Nie twierdzę, że mógł się z tego wybronić ale mogło to zadziałać jako okoliczno
                  > ść łagodząca. Twierdzisz, że to nieprawdopodobne, że ksiądz go molestował? Że to się nie zdarza?

Zaczynasz mnie swoim imputowaniem mi religianctwa po prostu wku...ać !!
                  Pisałem coś takiego ?czy po prostu rozważam inne wersje ??

> Że taki już ten Trynkiewicz był - satanista i morderca, bo taki się urodził?
                  >
                  > I przed tym morderstwem nie był karany. Nie miał wykroczeń. Nie należał do krym
                  > inalnego półświatka - wycofany, cichy, rzekłbyś zwyczajny człowiek. O jakim kryminale mówisz?

Sugerujesz ze Trynkiewicz od dnia aresztowania do dnia wydania wyroku siedział sam jak palec w celi ZK ??
                  • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 13:37
                    kolter-mr napisał:

> bookworm napisał:
                    >
                    > > Poczytaj więcej na ten temat. Matka twierdziła, że syn jej mówił o molest
                    > owaniu
                    > > jeszcze jako dziecko ale nie dała temu wiary. Wychodziłoby, że już jako k
                    > ilkun
                    > > astoletnie dziecko szył sobie alibi. Spryciarz.
                    >
                    > Może dostał od psychiatrów atr 25& 2 KK z 1969 roku ,ale tam wtedy decydował sąd czy uznać częściową niepoczytalność czy nie
                    ? Gdyby uznano to nie dostał by KS a ino 25 lat ,z automatu też warunkowe po połowie kary rel="nofollow">sejmometr.pl/prawo/43082

Chyba nie czujesz klimatu. Zamordował 4kę chłopców. Był kat - miała być kara. Nikt ani nie sprawdzał wątków molestowania - olano je - tak jak olewano bicie milicji. Ludzie chcieli wyroku na "zwyrodnialcu" i dostali go.

>
                    > > Nie twierdzę, że mógł się z tego wybronić ale mogło to zadziałać jako oko
                    > liczno
                    > > ść łagodząca. Twierdzisz, że to nieprawdopodobne, że ksiądz go molestował
                    > ? Że to się nie zdarza?
                    >
                    > Zaczynasz mnie swoim imputowaniem mi religianctwa po prostu wku...ać !!

Jakiego religianctwa? - przypisujesz mi teraz coś czego nie napisałem. Twierdziłeś, że kłamał o molestowaniu - że to była "ustawka" z adwokatem. Na jakiej podstawie? Zanim podałem tą informację sprawdziłem źródła. Jako dziecko mówił o molestowaniu. Jakie Ty masz podstawy żeby uznać, że kłamał, że to było ukartowane?

> Pisałem coś takiego ?czy po prostu rozważam inne wersje ??

Jaką inną wersję? Zmyślił molestowanie? Po co? Dlaczego twierdził, że molestował go ksiądz - przecież to nie była żadna linia obrony - równie dobrze mógł mówić, że milicja go biła. Zeznawał że odwórcony krzyż był znakiem nienawiści do kościoła. Dlaczego tych wątków nigdy nie zbadano - olano je - nie dano im wiary.

> > Że taki już ten Trynkiewicz był - satanista i morderca, bo taki się urodz
                    > ił?
                    > >
                    > > I przed tym morderstwem nie był karany. Nie miał wykroczeń. Nie należał d
                    > o krym
                    > > inalnego półświatka - wycofany, cichy, rzekłbyś zwyczajny człowiek. O jak
                    > im kryminale mówisz?
                    >
                    > Sugerujesz ze Trynkiewicz od dnia aresztowania do dnia wydania wyroku siedział
                    > sam jak palec w celi ZK ??

Miał specjalnie dobraną ekipę - taką która go nie zabije i przypilnuje żeby sam się nie zabił - nie wiesz jak się w więzieniu postępuje z pedofilami? Sądzisz, że ktoś by mu - pedofilowi, mordercy dzieci - pomógł zmyslić alibi?

I jeszcze jedno - wersja z satanizmem, którą mu przypisano, była dobrą zasłoną dymną - odwracała uwagę od wpływu kościoła - co więcej pokazywała, że to właśnie odwrócenie się od kościoła - przejście na stronę "zła" wpłynęło na to co zrobił.
                    • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 15:01
                      bookworm napisał:

> Chyba nie czujesz klimatu. Zamordował 4kę chłopców. Był kat - miała być kara. N
                      > ikt ani nie sprawdzał wątków molestowania - olano je - tak jak olewano bicie mi
                      > licji. Ludzie chcieli wyroku na "zwyrodnialcu" i dostali go.

Czuje ten klimat dlatego nawet gdyby dostał od psychiatrów ten 25&2 to i tak sad nie musiałby go brać pod uwagę .

> Jakiego religianctwa? - przypisujesz mi teraz coś czego nie napisałem.

Przestań bajki mi sadzić ,od jakiegoś czasu najwyraźniej mnie pod katem religianctwa tu obwąchujesz.

> Twierdziłeś, że kłamał o molestowaniu - że to była "ustawka" z adwokatem.

Twierdziłem ? a może pokazac gdzie tak twierdziłem ??

>Na jakiej podstawie?

Na jakiej podstawie ty twierdzisz ze ja tak twierdziłem ??

>Zanim podałem tą informację sprawdziłem źródła. Jako dziecko mówił o molestowaniu. Jakie Ty masz podstawy żeby uznać, że kłamał, że to było ukartowane
                      > ?

No a jakie ty masz podstawy do opowiadania teraz na mój temat tych bzdur ??
                      • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 15:22

kolter-mr napisał:

> bookworm napisał:
                        >
                        > > Chyba nie czujesz klimatu. Zamordował 4kę chłopców. Był kat - miała być k
                        > ara. N
                        > > ikt ani nie sprawdzał wątków molestowania - olano je - tak jak olewano bi
                        > cie mi
                        > > licji. Ludzie chcieli wyroku na "zwyrodnialcu" i dostali go.
                        >
                        > Czuje ten klimat dlatego nawet gdyby dostał od psychiatrów ten 25&2 to i tak sa
                        > d nie musiałby go brać pod uwagę .
                        >
                        > > Jakiego religianctwa? - przypisujesz mi teraz coś czego nie napisałem.
                        >
                        > Przestań bajki mi sadzić ,od jakiegoś czasu najwyraźniej mnie pod katem religi
                        > anctwa tu obwąchujesz.

W niektórych wątkach twoje przywiązanie do prawdziwości Biblii sprawia takie wrażenie (i z tego co widziałem na forum nie było to tylko moje wrażenie). Jednak w tym wątku to chyba Twoja nadwrażliwość.

> > Twierdziłeś, że kłamał o molestowaniu - że to była "ustawka" z adwokatem
                        > .
                        >
                        > Twierdziłem ? a może pokazac gdzie tak twierdziłem ??

Napisałeś:

> Ta, a czy wtedy kryminał był ochronką dla młodych dziewcząt czy siedliskiem zła
                        > i zepsucia ??
                        > Znam gościa który był adwokatem, w latach 80 przebywał w ZK .Myślisz ze za papi
                        > erosy czy herbatę nie pouczał złodziei co i jak maja robić w sądzie ??

Może Cię zwyczajnie źle zrozumiałem.
                        • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 15:43
                          bookworm napisał:

> W niektórych wątkach twoje przywiązanie do prawdziwości Biblii sprawia takie wrażenie (i z tego co widziałem na forum nie było to tylko moje wrażenie).

Bzdura ktoś coś napisał a ze to forum religia odpowiadam np wersetem i tyle.

> Jednak w tym wątku to chyba Twoja nadwrażliwość.

No a czy ja tak jak Jeep bronie tu kleru kiedy padam podejrzenie o molestowanie ??
                          Ja po prostu wiem ze w kryminałach doświadczeni kryminaliści uczą niedoświadczonych jak się bronić .

> Może Cię zwyczajnie źle zrozumiałem.

Na 100% zignorowałeś podwójny znak zapytania na końcu tego zdania ;

Ta, a czy wtedy kryminał był ochronką dla młodych dziewcząt czy siedliskiem zła i zepsucia ?? Znam gościa który był adwokatem, w latach 80 przebywał w ZK .Myślisz ze za papierosy czy herbatę nie pouczał złodziei co i jak maja robić w sądzie ??
                          • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 16:15
                            kolter-mr napisał:

> bookworm napisał:
                            >
                            > > W niektórych wątkach twoje przywiązanie do prawdziwości Biblii sprawia ta
                            > kie wrażenie (i z tego co widziałem na forum nie było to tylko moje wrażenie).
                            >
                            > Bzdura ktoś coś napisał a ze to forum religia odpowiadam np wersetem i tyle.
                            >
                            > > Jednak w tym wątku to chyba Twoja nadwrażliwość.
                            >
                            > No a czy ja tak jak Jeep bronie tu kleru kiedy padam podejrzenie o molestowanie
                            > ??

On broni tylko wybranego księdza Gila. Skądś jakieś informacje na temat jego niewinności ma, bo zauważ, że w przypadku Wesołowskiego, oskarżanego przez tą samą wątpliwej wiarygodności Dominikanę, wątpiwości dotyczących winy nie ma.

> Ja po prostu wiem ze w kryminałach doświadczeni kryminaliści uczą niedoświadcz
                            > onych jak się bronić .
                            >
                            > > Może Cię zwyczajnie źle zrozumiałem.
                            >
                            > Na 100% zignorowałeś podwójny znak zapytania na końcu tego zdania ;
                            >
                            > Ta, a czy wtedy kryminał był ochronką dla młodych dziewcząt czy siedliskiem
                            > zła i zepsucia ?? Znam gościa który był adwokatem, w latach 80 przebywał w ZK
                            > .Myślisz ze za papierosy czy herbatę nie pouczał złodziei co i jak maja robić w
                            > sądzie ??

Takie znaki zapytania sa takie dwuznaczne - sadziłem, że to pytanie retoryczne.
                            • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 16:32
                              bookworm napisał:

> On broni tylko wybranego księdza Gila. Skądś jakieś informacje na temat jego niewinności ma, bo zauważ, że w przypadku Wesołowskiego, oskarżanego przez tą samą wątpliwej wiarygodności >Dominikanę, wątpiwości dotyczących winy nie ma.

Na razie milczy w temacie.

> Takie znaki zapytania sa takie dwuznaczne - sadziłem, że to pytanie retoryczne.

Akurat ten zamkniety w kryminale papuga pouczał złodziei co i jak w sądzie mają opowiadać .
                              Pedofile są izolowani siedzą często i gęsto z ludźmi starymi tacy są doświadczeni często siedzą nie raz i wiedza jak nakierować
                              • jeepwdyzlu Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 16:54
                                Na razie milczy w temacie.
                                ----------
                                nie
                                Gila ktoś wrabia
                                jest to widoczne gołym nieuzbrojonym okiem
                                a gów niane "dowody" sa warte funta kłaków
                                zresztą je sprokurowano DWA miesiące PO wyjeździe Gila do Polski

Wesołowski i inne ku ta sy pedofile to inna sytuacja - bo ewidentnie klarowne przypadki. Poza dyskusją.

Tyle w temacie Gila.
                                Co do tej dyskusji - napawa mnie niesmakiem - wyżej wyjaśniałem dlaczego, na razie zdanie nie zmieniam.
                                Nie muszę nikomu udowadniać, że jestem twardym antyklerykałem, ale - przyznaję - również wrogiem ślepych ataków na kościół.

Zabieram głos tylko z powodu wezwania do tablicy
                                ciao
                                jeep
                                • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 14.02.14, 09:59
                                  jeepwdyzlu napisał:

> Na razie milczy w temacie.
                                  > ----------
                                  > nie
                                  > Gila ktoś wrabia
                                  > jest to widoczne gołym nieuzbrojonym okiem
                                  > a gów niane "dowody" sa warte funta kłaków
                                  > zresztą je sprokurowano DWA miesiące PO wyjeździe Gila do Polski

Więc przez kogo je sprokurowano? Przez kogoś kto chciał się Gila pozbyć? I dowody pokazał dwa miesiące jak Gil się wyniósł? Pozbył sie Gila więc po co te dowody?
                                  I jak to sie ma do ofiar pedofilów, którzy po latach dopiero oskarżaja swoje ofiary? Też zapytasz na co tyle czekali? Sprokurowane?

> Wesołowski i inne ku ta sy pedofile to inna sytuacja - bo ewidentnie klarowne p
                                  > rzypadki. Poza dyskusją.

czym się różnią? Serio pytam. Gdzie Ty widzisz różnicę? Na czym w ich przypadkach polega ta pozadyskusyjna klarowność? Nie kupuję tego. Cały czas wygląda na to, że wiesz coś, czego nie wie nikt inny.
                                  >
                                  > Tyle w temacie Gila.
                                  > Co do tej dyskusji - napawa mnie niesmakiem - wyżej wyjaśniałem dlaczego, na ra
                                  > zie zdanie nie zmieniam.
                                  > Nie muszę nikomu udowadniać, że jestem twardym antyklerykałem,

Nie neguję tego.

> ale - przyznaję
                                  > - również wrogiem ślepych ataków na kościół.

Sprawa Gila i Wesołowskiego jest bardzo podobna. Wskaż różnice, bo mi "gołym, niezubrojonym okiem" ciężko je dostrzec.
                                  • jeepwdyzlu Gil - znów na żądanie, ale tym razem ostatni raz 14.02.14, 10:22
                                    Sprawa Gila i Wesołowskiego jest bardzo podobna. Wskaż różnice,
                                    ----------
                                    WEsołowski został złapany na gorącym uczynku.
                                    Gila jest wrabiany. Przez kogo? Prawdopodobnie przez mafię lokalną, której nadepnął na odcisk.
                                    Na Gila nie ma nic. To co jest - polska prokuratura nie uznała za wartościowe.
                                    Mnie chodzi o zasadę: człowiek jest niewinny do czasu udowodnienia przestępstwa. I nie mam żadnej wiedzy na ten temat oprócz tej, którą masz Ty i każdy inny. Inaczej interpretuję posiadane informacje.
                                    EOT, bo nie o tym jest ten wątek, a dyskusje o Gilu były tu już wałkowane.

jeep
                                  • jeepwdyzlu Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 14.02.14, 10:23
                                    Pozbył sie Gila więc po co te dowody?
                                    --------
                                    nie pozbył, Gil wyjechał na wakacje (a nie uciekł) , miał wracać...

nie zauważyłem tego argumenty - dlatego wyjaśniam
                                    ale eot
                                    jeep
          • bezpocztyonline Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 10:59
            kolter-mr napisał:

>
            > > jeepwdyzlu napisał:
            > >
            > > > przecież wiesz, że w mediach o "bestii" piszą same głupoty
            > >
            > > Powołują się na jego własne zeznania w sądzie.
            >
            > Kryminał to najlepsza szkoła obłudy i zakłamania , mógł siedzieć z jakimś psych
            > ologiem, prawnikiem. Mógł mu taką linie obrony wytyczyć ??

Teoretycznie mógł, ale w roku 1988 byłaby (i była) to linia obrony stanowczo przeciwskuteczna i z góry skazana na niepowodzenie.

Choć jako obrona przed zarzutem rytualnego mordu o charakterze satanistycznym... Niech pomyślę...

O zabawy w msze satanistyczne podejrzewano wówczas nastoletnie dzieciaki raczej, pan w wieku 26 lat byłby raczej tutaj dość mało wiarygodny. No chyba, że chory psychicznie.

Wątku molestowania przez księdza nikt zresztą wówczas nie podjął, bo i nie było atmosfery po temu.

Już wówczas wiedziano przecież od dawna, że krzywdziciele (różni) bywali często-gęsto sami w swoim dzieciństwie krzywdzeni (w różny sposób), ale nie zmieniało to w żadne sposób woli ochronienia reszty społeczeństwa przed dalszym krzywdzeniem przez nich.

Nauczycielka Ewa T. (czy jak ona tam się naprawdę nazywa - ta od sznurówki) też była bita w dzieciństwie przez swoją matkę, o czym zdaje się była mowa w czasie jej (Ewy T.) procesu, co przecież nie zmieniło faktu, że za zamordowanie dziecka wsadzono przecież ją, nie jej matkę. Bo to ona, Ewa T. zamordowała dziecko, nie jej matka.
            • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 11:16

> Teoretycznie mógł, ale w roku 1988 byłaby (i była) to linia obrony stanowczo przeciwskuteczna i z góry skazana na niepowodzenie.

Nie prawda, psychiatria od lat zajmuje się ofiarami molestowania , trauma widocznie nie była wystarczającym powodem dla wydania niższego wyroku. Zresztą w PRL był art KK 25 o niepoczytalności paragraf 1 mówił o całkowitej,wtedy sąd kierował do wariatkowa a paragraf 2 o częściowej niepoczytalności .Sąd mógł zrobić wtedy to co uznał za stosowne. z tym ze o ile skazywał na pobyt w ZK automatycznie wymiar kary obniżał o połowę. Czyli skazując na np 10 lat od ręki udzielał warunkowego zwolnienia po 5 latach .

> Choć jako obrona przed zarzutem rytualnego mordu o charakterze satanistycznym..
              > . Niech pomyślę...

Wielu ludzi nie wiem czemu oddaje się po odejściu od Krk satanizmowi , jakby mało go i w kościele mieli :))

> Wątku molestowania przez księdza nikt zresztą wówczas nie podjął, bo i nie było
              > atmosfery po temu.

Nie raz w sadzie oskarżony mówił do sędziów ze Milicja go biła , oni mu na to ze wiedzą ze Milicja leje i nie wpływało to na nic .Tak samo mogło być z Trynkiewiczem ,powiedział a oni na niego pyty wywalili ??

> Nauczycielka Ewa T. (czy jak ona tam się naprawdę nazywa - ta od sznurówki) też
              > była bita w dzieciństwie przez swoją matkę, o czym zdaje się była mowa w czasie jej (Ewy T.) procesu, co przecież nie zmieniło faktu, że za zamordowanie dziecka wsadzono przecież ją, nie jej matkę. Bo to ona, Ewa T. zamordowała dziecko,
              > nie jej matka.

No takie życie .
              • bezpocztyonline Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 11:24
                kolter-mr napisał:

> Wielu ludzi nie wiem czemu oddaje się po odejściu od Krk satanizmowi

Pojedyncze dzieciaki w okresie młodzieńczego buntu - póki im nie minie.
                Nie jest to "wielu ludzi".
                • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 11:41

> kolter-mr napisał:
                  >
                  >
                  > > Wielu ludzi nie wiem czemu oddaje się po odejściu od Krk satanizmowi
                  >
                  > Pojedyncze dzieciaki w okresie młodzieńczego buntu - póki im nie minie.
                  > Nie jest to "wielu ludzi".

Ja znam wielu którzy odwracali krzyż jakby sam juz w sobie normalnie postawiony nie był symbolem szatańskiej religii :))
                  • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 12:07
                    kolter-mr napisał:

>
                    > > kolter-mr napisał:
                    > >
                    > >
                    > > > Wielu ludzi nie wiem czemu oddaje się po odejściu od Krk satanizmow
                    > i
                    > >
                    > > Pojedyncze dzieciaki w okresie młodzieńczego buntu - póki im nie minie.
                    > > Nie jest to "wielu ludzi".
                    >
                    > Ja znam wielu którzy odwracali krzyż jakby sam juz w sobie normalnie postawiony
                    > nie był symbolem szatańskiej religii :))

Ale Trynkiewicz dokładnie tłumaczył skąd u niego się wziął odwrócony krzyż i zaprzeczył jakimkolwiek związkom z satanizmem. Więc na jakiej podstawie taka ocena? Na podstawie jednego odwróconego krzyża? Zwłaszcza, że taki odwórcony krzyż nic nie oznacza, bo
                    znasz "wielu którzy odwracali krzyż jakby sam juz w sobie normalnie postawiony nie był symbolem szatańskiej religii"
                    • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 12:39
                      bookworm napisał:

> Ale Trynkiewicz dokładnie tłumaczył skąd u niego się wziął odwrócony krzyż i za
                      > przeczył jakimkolwiek związkom z satanizmem.

No a Trynkiewicz jako zabójca 4 dzieci zapewne jest człowiekiem nieskazitelnym i wiarygodnym niczym kwiatek polny ??

> Więc na jakiej podstawie taka ocena?

Moja czy sądu ??

Na podstawie jednego odwróconego krzyża? Zwłaszcza, że taki odwórcony krzyż
                      > nic nie oznacza, bo
                      > znasz "wielu którzy odwracali krzyż jakby sam juz w sobie normalnie postawiony
                      > nie był symbolem szatańskiej religii"

Od kiedy interesuje się religia to wiem ze krzyż to symbol wrogów bozi Izraela np Egiptu .Czyli pogan wrogów prawdziwego boga
                      • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 13:44
                        kolter-mr napisał:

> bookworm napisał:
                        >
                        > > Ale Trynkiewicz dokładnie tłumaczył skąd u niego się wziął odwrócony krzy
                        > ż i za
                        > > przeczył jakimkolwiek związkom z satanizmem.
                        >
                        > No a Trynkiewicz jako zabójca 4 dzieci zapewne jest człowiekiem nieskazitelnym
                        > i wiarygodnym niczym kwiatek polny ??

Ale poza tym jednym odwróconym krzyżem, którego znaczenie wyjaśnił, nie udowodniono mu żadnych związków z satanizmem.

> > Więc na jakiej podstawie taka ocena?
                        >
                        > Moja czy sądu ??
                        >
                        > Na podstawie jednego odwróconego krzyża? Zwłaszcza, że taki odwórcony krzyż
                        > > nic nie oznacza, bo
                        > > znasz "wielu którzy odwracali krzyż jakby sam juz w sobie normalnie posta
                        > wiony
                        > > nie był symbolem szatańskiej religii"
                        >
                        > Od kiedy interesuje się religia to wiem ze krzyż to symbol wrogów bozi Izraela
                        > np Egiptu .Czyli pogan wrogów prawdziwego boga

I sądzisz, że Trynkiewicz też się tak religią interesował? Przyjął ten krzyż jako symbol swojej wiary w Bogów egipskich czy jakiś innych bogów? Ten wątek to chyba ślepa uliczka, nie sądzisz?
                        • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 15:04
                          bookworm napisał:

> Ale poza tym jednym odwróconym krzyżem, którego znaczenie wyjaśnił, nie udowodniono mu żadnych związków z satanizmem.

100% religiantów mogło by uświadomić sąd ze to sam Czort go inspirował :)

> I sądzisz, że Trynkiewicz też się tak religią interesował? Przyjął ten krzyż ja
                          > ko symbol swojej wiary w Bogów egipskich czy jakiś innych bogów? Ten wątek to c
                          > hyba ślepa uliczka, nie sądzisz?

No to wróćmy do twojego twierdzenia ze ja coś tam twierdziłem zakańczając zdanie znakiem zapytania,opowiedz czy to pytanie ,wątpliwość czy pewnik ??
              • bookworm Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 12:10
                kolter-mr napisał:

>
                >
                > > Wątku molestowania przez księdza nikt zresztą wówczas nie podjął, bo i ni
                > e było
                > > atmosfery po temu.
                >
                > Nie raz w sadzie oskarżony mówił do sędziów ze Milicja go biła , oni mu na to z
                > e wiedzą ze Milicja leje i nie wpływało to na nic .Tak samo mogło być z Trynkie
                > wiczem ,powiedział a oni na niego pyty wywalili ??

Ja już się w tym co piszesz pogubiłem. Przyznajesz, że mógł być molestowany, czy zaprzeczasz?
                • kolter-mr Re: bezpoczty tym razem przesadziłaś 13.02.14, 12:41
                  bookworm napisał:

> kolter-mr napisał:
                  >
                  > > bezpocztyonline napisała:
                  > >
                  > >
                  > > > Wątku molestowania przez księdza nikt zresztą wówczas nie podjął, b
                  > o i ni
                  > > e było
                  > > > atmosfery po temu.
                  > >
                  > > Nie raz w sadzie oskarżony mówił do sędziów ze Milicja go biła , oni mu n
                  > a to ze wiedzą ze Milicja leje i nie wpływało to na nic .Tak samo mogło być z
                  > Trynkiewiczem ,powiedział a oni na niego pyty wywalili ??
                  >
                  > Ja już się w tym co piszesz pogubiłem. Przyznajesz, że mógł być molestowany, czy zaprzeczasz?

Obrazowo przedstawiłem to ze mógł być zignorowany przez sąd w tym co mówił w temacie molestowania.
    • kolter-mr Re: Trynkiewicz był molestowany przez księdza? 13.02.14, 09:54

> Gdzie nie spojrzeć, zawsze jako pierwotne źródło zła wyjdzie nam kościół katolicki.

Krk nie stawia na nowoczesność i edukację i to widać.
      • poziomka785 Re: Trynkiewicz był molestowany przez księdza? 13.02.14, 15:18
        Mnie przeraza to: " Jego kara upływa 11 lutego 2014 roku."
        Czyli ten niebezpieczny czlowiek jest znowu na wolnosci.

• kolter-mr Re: Trynkiewicz był molestowany przez księdza? 13.02.14, 15:23
          poziomka785 napisała:

> Mnie przeraza to: " Jego kara upływa 11 lutego 2014 roku."
          > Czyli ten niebezpieczny czlowiek jest znowu na wolnosci.

Kłania się empatia Solidaruchów do kryminalistów z roku 1989 ,wielu z nich siedziało i stąd zapewne tyle ciepłych uczuć do osadzonych w tym czasie w kryminale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka