Dodaj do ulubionych

Macie jakieś hipotezy?

29.01.15, 16:50

wyborcza.pl/1,75248,17320609,Bronowice__Cala_rodzina_w_szpitalu___skutek_domowych.html

Powiem szczerze, że nie wiem, co o tym myśleć - obstawiam, że co najmniej jedna osoba miała zaburzenia psychiczne, a reszta rodziny nie wytrzymała i też się załamała. Wódka, narkotyki? Raczej nie...
Obserwuj wątek
    • pisbol Nastepny akt bronowickiej sagi? 29.01.15, 16:56
      Od bohaterow dla zubozalej szlachty do postindustrialnej nicosci?
    • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 29.01.15, 16:57
      W wyborach prezydenckich poprę oczywiście Janusza Korwin Mikke. Prezentuje prawdę i dobro jakim jest konserwatywny liberalizm. To w liceum w latach 1993-1997 czytaliśmy pisma "Nowe Państwo" i "Najwyższy Czas!", fascynowaliśmy się Oficyną Konserwatystów i Liberałów. Piotrek.

indeed-4 napisał:

>
      > wyborcza.pl/1,75248,17320609,Bronowice__Cala_rodzina_w_szpitalu___skutek_domowych.html
      >
      > Powiem szczerze, że nie wiem, co o tym myśleć - obstawiam, że co najmniej jedna
      > osoba miała zaburzenia psychiczne, a reszta rodziny nie wytrzymała i też się z
      > ałamała. Wódka, narkotyki? Raczej nie...
      • wagonetka ciekawe 29.01.15, 17:00
        uważasz, że ci od egzorcyzmów to korwiniści?

całkiem możiwe
      • indeed4 Re: Macie jakieś hipotezy? 29.01.15, 17:01
        A Piotruś jak zwykle a propos...
    • lumpior Re: Macie jakieś hipotezy? 29.01.15, 17:00
      Słuchanie RM Rydzyka?
      • indeed4 99% rzekomych "opętań" 29.01.15, 17:07
        to kliniczne psychozy, a od takich właśnie satanistycznych urojeń często zaczyna się schizofrenia.
        • snajper55 Re: 99% rzekomych "opętań" 30.01.15, 17:03
          indeed4 napisał:

> to kliniczne psychozy, a od takich właśnie satanistycznych urojeń często zaczyn
          > a się schizofrenia.

Co sądzisz o księżach, którzy leczą takie psychozy skarpetką Jana Pawła II?

S.
          • marina0321 Re: 99% rzekomych "opętań" 30.01.15, 19:47
            snajper55 napisał:

> Co sądzisz o księżach, którzy leczą takie psychozy skarpetką Jana Pawła II?

Pfuuuj!!!!! Gdybym miała do tego uprawnienia, kazała bym tych księży spiąć w kaftan bezpieczenstwa i ..... odjazd.
    • indeed4 O, Hołdys chyba ma... 29.01.15, 17:16

twitter.com/ZbigniewHoldys/status/560777932214632449?lang=pl
    • 13kisiel Re: Macie jakieś hipotezy? 29.01.15, 17:17
      szatan ich opętał z tefałynu
    • indeed4 Aha, mamy źródło. 29.01.15, 17:29
      "Mówił, że przyjechała do niego rodzina z nastoletnią córką. Ksiądz odprawił egzorcyzm, ale z dziewczyną nadal działo się coś się złego"

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/domowe-egzorcyzmy-w-lublinie-cala-rodzina-w-szpitalu,510082.html
      • x2468 Re: Aha, mamy źródło. 29.01.15, 17:33
        Rydzyka tam przypadkiem nie widzieli?
        • indeed4 Re: Aha, mamy źródło. 29.01.15, 17:42
          nieźle musiała świrować, że wykończyła brata i rodziców. Ludzie mało wiedzą o chorobach psychicznych - odpychają od siebie myśl, że to się może zdarzyć w ich rodzinie, więc najprościej sobie tłumaczyć, że "diabeł" i "opętanie"...
    • snajper55 Re: Macie jakieś hipotezy? 30.01.15, 16:52
      indeed-4 napisał:

> Powiem szczerze, że nie wiem, co o tym myśleć - obstawiam, że co najmniej jedna
      > osoba miała zaburzenia psychiczne, a reszta rodziny nie wytrzymała i też się z
      > ałamała. Wódka, narkotyki? Raczej nie...

Trzeba mieć zaburzenia psychiczne, aby wierzyć w opętanie przez jakieś duchy i aby poddawać kogoś egzorcyzmom. Niestety, osób z takimi zaburzeniami jest coraz więcej. Do księży wykonujących egzorcyzmy ustawiają się kolejki i na "zabieg" trzeba dość długo czekać.

S.
      • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 12:01
        Dziennikarze Gazety, jak spędzacie sobotę. Czy tylko na forum zbiera Wam się na pogadułki? Piotrek.

snajper55 napisał:

> indeed-4 napisał:
        >
        > > Powiem szczerze, że nie wiem, co o tym myśleć - obstawiam, że co najmniej
        > jedna
        > > osoba miała zaburzenia psychiczne, a reszta rodziny nie wytrzymała i też
        > się z
        > > ałamała. Wódka, narkotyki? Raczej nie...
        >
        > Trzeba mieć zaburzenia psychiczne, aby wierzyć w opętanie przez jakieś duchy i
        > aby poddawać kogoś egzorcyzmom. Niestety, osób z takimi zaburzeniami jest coraz
        > więcej. Do księży wykonujących egzorcyzmy ustawiają się kolejki i na "zabieg"
        > trzeba dość długo czekać.
        >
        > S.
        • 9rgkh Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 13:16
          p.grochowski napisał:

> Dziennikarze Gazety, jak spędzacie sobotę. Czy tylko na forum zbiera Wam się na
          > pogadułki? Piotrek.

Mam takie samo prawo porozmawiać sobie na temat religii jak Ty. W dowolnym, wygodnym dla mnie czasie. Poza tym ja mówię o niej prawdę, a wy kłamiecie.

Przeszkadza Ci, że ktoś mówi prawdę?

Ty - zapewne - twierdzisz, że bóg istnieje. Przedstaw dowód tego. Nie ma dowodu? A więc to jest kłamstwo. A ja Ci mogę prawdziwie wytłumaczyć skąd się to kłamstwo wzięło i dlaczego jest tak popularne.
          • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 13:28
            Dziękuję. Generalnie jeśli chodzi o religię najbardziej odpowiada mi odłam protestantyzmu o nazwie metodyzm. Jest to kościół Johna Wesleya (1703-1791), anglikańskiego duchownego, wychowanka, a następnie nauczyciela na uniwersytecie w Oksfordzie. Metodyzm jest poreformacyjnym ruchem religijnym, który organizacyjnie wyłonił się z Kościoła Anglii w XVIII wieku na fali przebudzenia i odrodzenia o charakterze ewangelicznym.

Poza tym uważam, że żadna religia nie zastąpi serdecznych stosunków międzyludzkich i wiary w drugiego człowieka. Piotrek.

9rgkh napisał:

> p.grochowski napisał:
            >
            > > Dziennikarze Gazety, jak spędzacie sobotę. Czy tylko na forum zbiera Wam
            > się na
            > > pogadułki? Piotrek.
            >
            > Mam takie samo prawo porozmawiać sobie na temat religii jak Ty. W dowolnym, wyg
            > odnym dla mnie czasie. Poza tym ja mówię o niej prawdę, a wy kłamiecie.
            >
            > Przeszkadza Ci, że ktoś mówi prawdę?
            >
            > Ty - zapewne - twierdzisz, że bóg istnieje. Przedstaw dowód tego. Nie ma dowodu
            > ? A więc to jest kłamstwo. A ja Ci mogę prawdziwie wytłumaczyć skąd się to kłam
            > stwo wzięło i dlaczego jest tak popularne.
            >
          • janek16ipol [...] 31.01.15, 13:54
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 14:41
              Wierzę w dobro, jakim są wolne kościoły protestanckie. Sam wybieram kierunek o nazwie metodyzm. Piotrek.

janek16ipol napisał(a):

> elk.wm.pl/125346,Oblicze-szatana-XXI-wieku-rozmowa-z-ksiedzem-egzorcysta.html#axzz3QP1uaql2
              > ? Czy człowiek zniewolony przez złego ducha może sam sobie pomóc?
              > ?? W wielu przypadkach tak. Zależy to od stopnia zniewolenia i świadomości. Pod
              > stawą do wyjścia ze zniewolenia lub opętania jest zawsze powrót do żywej wiary.
              > Dobrze przeżyta spowiedź święta i systematyczne przystępowanie do komunii oraz
              > lektura Pisma Świętego skutecznie chroni nas od złego ducha i pozwala demaskow
              > ać jego działanie w naszym życiu, a tym samym uwalniać nas od jego działania. P
              > omocą w rozwoju wiary i weryfikacji błędów naszego życia duchowego jest Katechi
              > zm Kościoła Katolickiego, który zawiera wykładnię wiary. Obecnie jest wiele pub
              > likacji na ten temat. We wrześniu 2012 roku wyszedł np. nowy miesięcznik "Egzor
              > cysta". Polecam.
              • janek16ipol Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 14:55
                Warto pamiętać, że Metodyzm wywodzi się z kościoła anglikańskiego a jego głowa Henryk VIII był mordercą swoich żon.
                • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 15:46
                  Dzisiaj anglikanizm to religia Anglików i królowej Elżbiety II. Piotrek.

janek16ipol napisał(a):

> Warto pamiętać, że Metodyzm wywodzi się z kościoła anglikańskiego a jego głowa
                  > Henryk VIII był mordercą swoich żon.
                  • janek16ipol Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 15:55
                    Szanuję Ciebie jako Osobę i Twoją religię ale mam inne zdanie.
                    Z anglikanizmu wywodzi się też purytanizm, który zniszczył radość i piękno katolicyzmu. Przynajmniej usiłował to zrobić w Anglii, Amerykach i Australii, czyli tzw. Nowym Świecie, i się to po części udało.
                    • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 16:12
                      Nie złożyłem jeszcze dokumentów u warszawskich metodystów, ale ich religia najbardziej mi odpowiada. Metodyzm i anglikanizm to prawda i dobro i radość z wyznawania religii. Piotrek.

janek16ipol napisał(a):

> Szanuję Ciebie jako Osobę i Twoją religię ale mam inne zdanie.
                      > Z anglikanizmu wywodzi się też purytanizm, który zniszczył radość i piękno kato
                      > licyzmu. Przynajmniej usiłował to zrobić w Anglii, Amerykach i Australii, czyli
                      > tzw. Nowym Świecie, i się to po części udało.
    • janek16ipol [...] 31.01.15, 12:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kotekali Re: Macie jakieś hipotezy? 31.01.15, 15:55
        kazdy tzw egzorcysta z jakimkolwiek certfikatem mianowany przez kogokolwiek to nawiedzony czub albo oszust i to tyle w tym temacie....dla nich albo wiezienie albo szpital psychiatryczny...cokolwiek co moze ich odizolowac od reszty spoleczenstwa , by go nie niepokoili !
      • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 01.02.15, 05:32
        Słuchajcie, my się tutaj wzbijamy na religijne wyżyny. Wpuśćmy na łamy Gazety warszawskich metodystów. Piotrek.

janek16ipol napisał(a):

> To próba amatorskiego egzorcyzmowania.
        > Tak jak robotnik leśny nie może prowadzić terapii psychologicznej a powinien to
        > robić pychoterapeuta z certyfikatem, tak nie może prowadzić egzorcyzmów amator
        > . Egzorcysta w Kościele katolickim to biskup albo mianowany przez niego kapłan,
        > który posiada specjalne zezwolenie do sprawowania egzorcyzmów.
        > www.youtube.com/watch?v=P7Z_U-hjNco
        • 9rgkh Re: Macie jakieś hipotezy? 01.02.15, 22:55
          p.grochowski napisał:

> Słuchajcie, my się tutaj wzbijamy na religijne wyżyny. Wpuśćmy na łamy Gazety w
          > arszawskich metodystów. Piotrek.

Jeśli wolno, to deklaruję duchową opiekę nad nimi, oczywiście, krytycznie metodyczną.
          • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 02.02.15, 06:15
            Widzę rok 2015 jako rok Afryki i misji metodystów w Afryce. Piotrek.

9rgkh napisał:

> p.grochowski napisał:
            >
            > > Słuchajcie, my się tutaj wzbijamy na religijne wyżyny. Wpuśćmy na łamy Ga
            > zety w
            > > arszawskich metodystów. Piotrek.
            >
            > Jeśli wolno, to deklaruję duchową opiekę nad nimi, oczywiście, krytycznie metod
            > yczną.
            >
            • pocoo Re: Macie jakieś hipotezy? 02.02.15, 07:50
              p.grochowski napisał:

> Widzę rok 2015 jako rok Afryki i misji metodystów w Afryce. Piotrek.
              >
              Afryka to specyficzny kontynent.Mieszkają tam ludzie,którzy mają swoich szamanów i swoich bogów.Jeżeli dadzą się przekonać do innego boga,lepszego i wszechmocnego,to ten bóg musi coś dla nich zrobić dobrego;ochronić przed wrogami,dzikimi zwierzętami,chorobami,wysłuchać prośby o deszcz itd.W razie ,kiedy bóg okaże się bez mocy,to zapłatę poniosą misjonarze i...po bogu i metodystach. Powodzenia (i bez głupot).
              • p.grochowski Re: Macie jakieś hipotezy? 02.02.15, 08:48
                Byłem zwolennikiem rządów Anglików w południowej Afryce i opieki nad czarną ludnością. Porównajcie sobie Rodezję Południową Johna Smitha i Zimbawe Roberta Mugabiego. Poza tym ludność czarna, miała zawsze duże psychiczne zdolności, do wyznawania religii Chrystusa jakim jest baptyzm i metodyzm. Piotrek.

pocoo napisała:

> p.grochowski napisał:
                >
                > > Widzę rok 2015 jako rok Afryki i misji metodystów w Afryce. Piotrek.
                > >
                > Afryka to specyficzny kontynent.Mieszkają tam ludzie,którzy mają swoich szamanó
                > w i swoich bogów.Jeżeli dadzą się przekonać do innego boga,lepszego i wszechmoc
                > nego,to ten bóg musi coś dla nich zrobić dobrego;ochronić przed wrogami,dzikimi
                > zwierzętami,chorobami,wysłuchać prośby o deszcz itd.W razie ,kiedy bóg okaże s
                > ię bez mocy,to zapłatę poniosą misjonarze i...po bogu i metodystach. Powodzenia
                > (i bez głupot).
    • kora3 Re: Macie jakieś hipotezy? 02.02.15, 10:27
      Moim zdaniem może tu chodzić o tzw. parasol schizofreniczny - jedna osoba jest chora i "zaraza" resztę. jasne, choroba psychiczna nie można się zarazić. Tylko można ulec presji osoby psychicznej, można po prostu uwierzyć w to co bredzi, gdy ta osoba jest bliska, jest autorytetem itd.
      • wariant_b Re: Macie jakieś hipotezy? 02.02.15, 11:09
        kora3 napisała:
        > Tylko można ulec presji osoby psychicznej, można po prostu uwierzyć
        > w to co bredzi, gdy ta osoba jest bliska, jest autorytetem itd.

Niestety, chore idee są zaraźliwe i to mocno.
        Niekiedy ma to wręcz rozmiar epidemii.
        • taniarada Re: Macie jakieś hipotezy? 02.02.15, 11:32
          Tylko dobrzy i sprawdzeni księża egzorcyści.Ksiądz Eugeniusz Guździoł:Jest ksiądz egzorcystą. W jaki sposób można odróżnić osobę chorą psychicznie od opętanej?
          Z reguły w większości przychodzą do nas osoby już po wizycie u neurologa, psychologa, psychiatry. Egzorcysta to jest ostatnie ogniwo. Zawsze podkreślam, że trzeba słuchać lekarza, neurologa, psychologa, psychiatry, brać leki – oczywiście nigdy nie odmawiam modlitwy. Jeżeli zauważam, że nie jest to działanie złych duchów, to modlę się normalnie w intencji chorego. Natomiast, jeśli jest jakiś rodzaj otwarcia na działanie złych mocy, np. ktoś chodził do wróżki, bioenergoterapeuty czy jeszcze do innych tego typu osób, to jest jakieś podejrzenie , że może być tutaj działanie złego ducha. Kościół na takie sytuacje przygotował rytuał, egzorcyzmy, modlitwy błagalne. Modlę się za osoby opętane. Sugeruję im modlitwę, spowiedź, wsparcie duchowe.
          • kora3 Re: Macie jakieś hipotezy? 02.02.15, 11:37
            żaden duch nie może kogokolwiek opętać, bo duchów nie ma - taka prawda. Są za to zjawiska paranormalne i nikt temu nie zaprzeczy. Są to zjawiska, których na razie nauka nie umie wyjaśnić, bo nie ma narzędzi. To tak, jak kiedyś z zaćmieniem słońca - ludzie sobie je tłumaczyli karą bozą, bo nie znali mechanizmu jaki tym rządzi.
          • marina0321 Re: Macie jakieś hipotezy? 02.02.15, 12:00
            taniarada napisał(a):

> Egzorcysta to jest ostatnie ogniwo.

... i ostatnie dno.
    • panzerrover Ja mam 02.02.15, 15:22
      Wg Mnie to były spóźnione jasełka.
      • p.grochowski Re: Ja mam 02.02.15, 15:49
        tak, jasełka... a przed wojną w samej Warce i Grójcu na Mazowszu ilu było Żydów... Piotrek.

panzerrover napisał(a):

> Wg Mnie to były spóźnione jasełka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka