Dodaj do ulubionych

katolicy i katole

15.08.15, 13:57
czym się różnią?

katol słucha radia maryja albo co gorsza ks. oko i natanka. chodzi w moherowym berecie a rentę czy emeryturę wpłaca na tv trwam. codziennie chodzi do kościoła.

katolik czyta gw i nie, fascynuje się tischnerem, czyta poezję twardowskiego, ubolewa na losem ks. lemańskiego i bonieckiego. do kosciołą chodzi na pogrzeby znajomych.

z dwojga złego to ja wolę tych pierwszych.
Obserwuj wątek
    • lumpior Re: katolicy i katole 15.08.15, 14:17
      a co na to psychiatra,o plebana nie pytam?
      • butda Re: katolicy i katole 15.08.15, 14:54
        swego plebana możesz zapytać dziś, z twoim psychiatrą to pewnie dopiero w poniedziałek się porozumiesz.
        • 9rgkh Re: katolicy i katole 17.08.15, 23:35
          Piszesz bez ładu i składu. Epatujesz nienawiścią - zapewne dlatego boś katolik?
    • marta595 Re: katolicy i katole 15.08.15, 17:52
      butda napisał(a):

> z dwojga złego to ja wolę tych pierwszych.

I bez tej deklaracji wiadomo, żeś katol pełną gębą.I nawet nieboraku nie dostrzegasz, coś se szrajbnął: z dwojga złego?

Jako poganka i zatwardziała antyklerykałka staję po stronie tych, którzy od lat dostrzegali i ostrzegali przed prawdziwymi przyczynami utraty wiary, odchodzenia od Kościoła, laicyzacji.Są wśród nich wymienieni przez Ciebie kapłani, jak np.Tischner, Lemański, czy nie wymieniony np. O.Ludwik Wiśniewski, ale co raz częściej również świeccy katolicy dają wyraz swojemu oburzeniu i niezgody na hipokryzję Krk:

Czy jesteście gotowi na prawdę? Świecki katolik pisze list do polskich biskupów
      FRATER IN CHRISTO (wierny świecki, magister prawa kanonicznego)

[...]
      Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości.

UMIŁOWANI W CHRYSTUSIE PANU BRACIA BISKUPI,
      Nie mówcie, że ten list to: "atak na Kościół", że "nas prześladują", że "nadchodzi lewacka zaraza", że "cierpicie za wiarę, Chrystusa i za Ewangelię". Przecież Wy nie wiecie, co to cierpienie, nie jesteście prześladowani, nie musicie się o nic martwić, o nikogo troszczyć. Wam jest po prostu dobrze - oderwanym od rzeczywistości, zamkniętym za murem pychy, obłudy, nieomylności.

Podzieliliście Polaków na dobrych i złych, na ludzi sumienia i tych, którzy go nie mają, na patriotów i zdrajców, na tych, co są za życiem, i na tych, co się opowiadają po stronie śmierci, na tych, co nie zgadzają się na in vitro, i na tych, którzy tę metodę akceptują, na tych, co mogą przyjmować Komunię świętą, i na tych, którym tego zabraniacie.

Czujecie się panami i władcami ludzkich sumień. Straszycie grzechem, zgorszeniem, ekskomuniką, apostazją, schizmą, piekłem. Bawicie się w sprawiedliwych sędziów, bo jak uważacie, dano Wam do tego prawo.

Pontyfikat Papieża Franciszka wyznacza inny kierunek. Świadectwo Jego kapłaństwa, skromności, umiaru, człowieczeństwa bardzo odbiega od Waszego "standardu". On daje przykład, że można inaczej: z miłosierdziem, łagodnością, pokorą, mówić o sprawach ważnych nie tylko dla katolików. On nie ocenia, nie przekreśla, nie upokarza, nie wyśmiewa, nie buntuje jednych przeciwko drugim. Mówi o Bogu, Jego miłości, przebaczeniu, o wymaganiach, które stawia przed nami Ewangelia. Wybór drogi pozostawia człowiekowi.

[...]

• butda Re: katolicy i katole 15.08.15, 19:29
        Nie kombinuj, bo nie skumałaś prostego posta.
        W wierze trzeba zachować umiar, jak by rzekli starożytni najlepszy jest "złoty środek".
        Przy czym IMHO odchylenia w prawo są lepsze niż katolickie lewactwo jak lemańszczyzna itp.
        A dlaczego martwisz się rzekomym odchodzeniem od wiary-nie twoja broszka. Patrze,żebyś od pseudoateizmu i antykatolstwa nie odeszła.
        • marta595 Re: katolicy i katole 15.08.15, 20:43
          butda napisał(a):

>Nie kombinuj, bo nie skumałaś prostego posta.

A cóż tu kombinować, wszak napisałeś czarno na białym, tyleż prosty, co prostacki post, jakich wiele umieszczasz w tym i we wszystkich swoich poprzednich wcieleniach.:D

>W wierze trzeba zachować umiar, jak by rzekli starożytni najlepszy jest "złoty środek".
          Przy czym IMHO odchylenia w prawo są lepsze niż katolickie lewactwo jak lemańszczyzna itp.

Oto wzorzec "katola" , dla którego wiara ma odchylenia "prawackie i lewackie".:D

> A dlaczego martwisz się rzekomym odchodzeniem od wiary-nie twoja broszka.

Zaraz tam martwię.Choć, gdyby tak na poważnie brać pod uwagę wpisy co poniektórych forumowych fundamentalistów katolickich, coraz częściej pojawiające się tu i ówdzie, jakoby wiara katolicka była warunkiem ich człowieczeństwa, empatii, wrażliwości to faktycznie strach pomyśleć, co też by za sodoma i gomora zapanowała, gdyby owej wiary nie posiadali.Być może niektórzy z nich potrzebują straszaka w postaci wiecznego potępienia, piekielnych mąk z jednej strony i nagrody złudnego życia wiecznego w raju, z drugiej.

A tak na poważnie nie martwi mnie laicyzacja mojego kraju, a bardziej śmieszy bezradność purpuratów polskich i ich nieudolne próby wmawiania sobie i innym, iż winę za to nie oni ponoszą.Poza tym nie podoba mi się również obwinianie za własne błędy tych, którzy do tegoż Kościoła nie należą. Przyjdzie taki czas, że za swą butę i brak pokory odbiorą należną nagrodę.
          Czego im i sobie oczywiście życzę.;)
          • butda Re: katolicy i katole 15.08.15, 20:59
            srajesz waćpanna
            • lumpior Re: katolicy i katole 15.08.15, 21:04
              butda napisał(a):

> srajesz waćpanna
              Toć ty katol,ale i ĆWOK.
    • kolter-r Re: katolicy i katole 16.08.15, 23:02
      butda napisał(a):

> czym się różnią?
      >
      > katol słucha radia maryja albo co gorsza ks. oko i natanka. chodzi w moherowym
      > berecie a rentę czy emeryturę wpłaca na tv trwam. codziennie chodzi do kościoła

> z dwojga złego to ja wolę tych pierwszych.

ty nie wolisz ty po prostu czujesz zew krwi , to silniejsze od ciebie
    • 9rgkh Re: katolicy i katole 17.08.15, 23:31
      A ja wolę sceptyków niż dogmatyków.

To są pierwsi czy drudzy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka