Dodaj do ulubionych

Podpalanie kościołów

19.07.20, 09:20
Po Notredamce było ich sporo. Jakieś domysły? Kto to może robić? Przoduje w tym République française.
Mam swoje przypuszczenia dwa. Albo masoneria, albo szerzyciele jedynej słusznej religii.

polskatimes.pl/francja-zakonczyla-sie-dramatyczna-walka-strazakow-z-pozarem-katedry-w-nantes-sledczy-to-bylo-podpalenie/ar/c17-15085679?
Obserwuj wątek
    • feelek Re: Podpalanie kościołów 19.07.20, 10:29
      Ja myślę, że b. poważną rzeczą w paleniu się kościołów odgrywa brak należytej ochrony przeciwpożarowej.

Ja wiem, mogę być oskarżony o stronniczość z powodu takiego, że mój Ojciec pracował w WZUP [Wojewódzki Zakład Urządzeń Pożarniczych], ale w kontekście tego aby zwyciężyła prawda, o to zwyczajnie nie dbam.
    • suender Re: Podpalanie kościołów 19.07.20, 11:34
      Ludzie zapominają, że kościół-budowla to Msza Święta:

"Msza ŚWIĘTA jest największym wydarzeniem w historii ludzkości;
      jest to jedyny Święty Akt, który utrzymuje gniew Boga z dla od grzesznego świata,
      ponieważ w centrum tego aktu, między Niebem a Ziemią, znajduje się Krzyż!"

[abp. Fulton Sheen]

Pozdrawiam niedzielnie.
      • krzy-czy Re: Podpalanie kościołów 19.07.20, 13:43
        zapodaj może co ta msza ma wspólnego z świętością.
        dokładnie tyle co niejaki dżpitusantosubito-obrońca kieckowych pedofili.
      • krkdrk Re: Podpalanie kościołów 21.07.20, 16:37
        suender napisał:
        > Ludzie zapominają, że kościół-budowla to Msza Święta:
        >
        > "Msza ŚWIĘTA jest największym wydarzeniem w historii ludzkości;
        > jest to jedyny Święty Akt, który utrzymuje gniew Boga z dla od grzesznego św
        > iata
        ,
        > ponieważ w centrum tego aktu, między Niebem a Ziemią, znajduje się Krzyż!"
        >
        > [abp. Fulton Sheen]

>
        > Pozdrawiam niedzielnie.

A ile osób teraz w ogóle chodzi do kościoła. O Eucharystii i "nowoczesnym" jej przyjmowaniu nie wspominając.
        Moim zdaniem podpalanie kościołów to tylko namiastka w porównaniu z tym podpalaniem Kościoła które ma miejsce obecnie i odbywa się również od wewnątrz.

"...to jedyny Święty Akt, który utrzymuje gniew Boga z dla od grzesznego świata"
        Nie wiem, w którym roku to napisano ale naprawdę obawiam się że w coraz mniejszym stopniu utrzymuje.
        • suender Re: Podpalanie kościołów 22.07.20, 10:43
          krkdrk

> Nie wiem, w którym roku to napisano ale naprawdę obawiam się że w coraz mniejszym stopniu utrzymuje.

Co się dziwisz? Ręka Pańska jest bardzo ciężka. Do jej 100% utrzymania potrzeba duuuużo więcej takich Świętych Aktów. Te niepokojące sygnały, o których piszesz, niech będą ostrzeżeniem dla dzisiejszej hedonistycznej populacji Świata, - ot co, .....

Pozdrawiam podzielająco.
    • awariant Re: Podpalanie kościołów 19.07.20, 12:36
      To chyba niedobry moment na przypomnienie przyśpiewki:

"Chwała Panu Bogu, Panu Bogu chwała
      Że się kościół spalił, a karczma została"

• feelek Re: Podpalanie kościołów 24.07.20, 00:55
        wolę poniższą wersję:

"...kwałaz Ponu Bogu
        Ponu Bogu kwała
        kościół nam się spolił"
        karcma sie łostała!...

• awariant Re: Podpalanie kościołów 24.07.20, 00:59
          feelek napisał:

> wolę poniższą wersję:

Ale melodia ta sama.
        • feelek Re: Podpalanie kościołów 24.07.20, 10:46
          melodia ta sama...
          tę zaśpiewkę wyczytałem w zbiorku opowiadań o Tatrach [w Tatrach, w które przez najbl. kilka lat nie pojadę], opowiadań o ludziach takich jak srogi dobrodziej Stolarczyk, którego się Górale bali, któremu za uszami tak śpiewali jak w tej śpiewce.
          X. Stolarczyk to jeden z twórców Orlej Perci.
    • qwardian Re: Podpalanie kościołów 19.07.20, 16:34
      Murzyn z Rwandy..
    • krzy-czy Re: Podpalanie kościołów 19.07.20, 16:42
      nie popieram/ ze względu na zabytkowość/ ale rozumiem / ze względu na q..stwo tej firmy/.
      • kociak40 Re: Podpalanie kościołów 19.07.20, 16:55

Mnie dziwi fakt, że Bóg, któremu poświęcona jest świątynia, gdzie wznoszone jest uwielbienie
        dla Niego, nie jest w stanie nie dopuścić do jej zniszczenia. Stworzył ogrom Wszechświata,
        a na pożar jest bezradny. Jest tylko jedno wytłumaczenie - te świątynie nie są Mu potrzebne.
        One tylko służą do handlu Jego Imieniem w celu ziemskich korzyści materialnych tych klaunów
        w cyrkowych szatach.
        • snajper55 Re: Podpalanie kościołów 22.07.20, 05:21
          kociak40 napisał:

> Mnie dziwi fakt, że Bóg, któremu poświęcona jest świątynia, gdzie wznoszone jes
          > t uwielbienie
          > dla Niego, nie jest w stanie nie dopuścić do jej zniszczenia.

A dlaczego Allahowi miałoby zależeć na świątyniach, w których niewierni wielbią fałszywego boga? Słyszałaś aby jakiś meczet spłonął? Allahu akbar!

S.
          • kociak40 Re: Podpalanie kościołów 22.07.20, 13:58

"A dlaczego Allahowi miałoby zależeć na świątyniach, w których niewierni wielbią fałszywego boga? Słyszałaś aby jakiś meczet spłonął? Allahu akbar!" - snajper55

Słuszna uwaga. Nie ma żadnych informacji aby meczety paliły się.
            Kościoły, zwłaszcza katolickie, często się palą, bo może prowadzony w nich jest tz. "otwarty dom"
            dla wszystkich grzechów.
            • awariant Re: Podpalanie kościołów 22.07.20, 16:01
              kociak40 napisał:

> Słuszna uwaga. Nie ma żadnych informacji aby meczety paliły się.

Widać mało kogo interesują.
              Pożar w świątyni Al-Aksa był prawie równocześnie z pożarem Notre-Dame.
              Tylko, prawdę mówiąc, co to za pożar - trochę dymu i tyle. Allah czuwał.
              • kociak40 Re: Podpalanie kościołów 22.07.20, 20:48

"Tylko, prawdę mówiąc, co to za pożar - trochę dymu i tyle. Allah czuwał." - awariant

Trochę dymu mogło być tylko w formie kadzidła i tyle.
    • feelek Re: Podpalanie kościołów 21.07.20, 09:21
      Qwardian: "...w Poznaniu naziści ratowali synagogi..."

... a u mnie w wioseczce Żydzi sami zapakowali się do wagonu towarowego i odpędzali szmajserami Szaulisów, którzy chcieli ich schować po lasach w specjalnie przygotowanych do tego lepiankach, które zbudowali SS - mani w czynie społecznym w dzień wolny od pracy w urodziny Hitlera....
    • feelek Re: Podpalanie kościołów 21.07.20, 20:41
      ja mam domysł:
      te podpalenia dzieją się z zaniedbań, dużo tam drewna,t pali się jak zapałki
      Dziwię się Francuzikom, że nie dbają bo katedry gotyckie o jedno z ich dóbr narodowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka