Dodaj do ulubionych

Katolicyzm a Halloween

27.10.21, 21:43
Halloween jest świ3tem irlandzkim, rozpowszechnionym przez Irlandczyków w Stanach, a poprzez Stany w reszcie świata. Irlandczycy byli zazwyczaj bardzo katoliccy i w żaden sposób nie przeszkadzało im to świętować Halloween.
Czy Pan Bóg rozróżnia czy Halloween świętuje dziecko z Irlandii czy z Polski? To z Irlandii będzie zbawione, a to z Polski potępione?
A jeśli świętuje polskie dziecko, które dzieciństwo spędziło w Irlandii?
Czy wolno mu świętować w Irlandii, a w Polsce nie?
Czy nie wolno mu świętować ani w Irlandii ani w Polsce ani nigdzie, jeśli jest polskim dzieckiem?
A co jeśli jest dzieckiem z małżeństwa mieszanego polsko-irlandzkiego?
Czy polskie dziecko zostanie potępione, jeśli przebierze się za diabełka dnia 31. października, ale jeśli zrobi to samo wieczorem 24. grudnia to jego zbawieniu nic nie zagraża?
Czy ktoś zna odpowiedzi na te pytania?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Katolicyzm a Halloween 27.10.21, 21:57
      irma223 napisała:

> Halloween jest świ3tem irlandzkim, rozpowszechnionym przez Irlandczyków w Stana
      > ch, a poprzez Stany w reszcie świata. Irlandczycy byli zazwyczaj bardzo katoli
      > ccy i w żaden sposób nie przeszkadzało im to świętować Halloween.
      > Czy Pan Bóg rozróżnia czy Halloween świętuje dziecko z Irlandii czy z Polski? T
      > o z Irlandii będzie zbawione, a to z Polski potępione?
      > A jeśli świętuje polskie dziecko, które dzieciństwo spędziło w Irlandii?
      > Czy wolno mu świętować w Irlandii, a w Polsce nie?
      > Czy nie wolno mu świętować ani w Irlandii ani w Polsce ani nigdzie, jeśli jest
      > polskim dzieckiem?
      > A co jeśli jest dzieckiem z małżeństwa mieszanego polsko-irlandzkiego?
      > Czy polskie dziecko zostanie potępione, jeśli przebierze się za diabełka dnia 3
      > 1. października, ale jeśli zrobi to samo wieczorem 24. grudnia to jego zbawieni
      > u nic nie zagraża?
      > Czy ktoś zna odpowiedzi na te pytania?

Ja znam. Nie ma znaczenia czy dziecko świętuje Halloween czy nie, gdyż nie ma żadnego boga i żadnego zbawienia. Zakazy świętowania tego czy owego są zakazami danego kościoła. Kościół katolicki w Polsce potępia Halloween, a kościół katolicki w Irlandii nie potępia. Kościoły katolickie są niezależne od siebie i, w pewnym stopniu, także od Watykanu. Na przykład w Polsce są katolicy, członkowie kościoła katolickiego a nawet hierarchowie, którzy nie zgadzają się z papieżem a nawet nazywają go lewakiem. Na przykład w sprawie osób homoseksualnych.

S.
    • snajper55 Re: Katolicyzm a Halloween 27.10.21, 22:02
      irma223 napisała:

> Czy ktoś zna odpowiedzi na te pytania?

Dodam jeszcze że są dużo śmieszniejsze sytuacje. W Warszawie hierarcha rządzący miastem po lewej stronie Wisły zniósł nakaz postu obowiązujący... nie pamiętam z jakiej okazji, a ten od prawostronnej Warszawy nie zniósł. I tak jedzący tego dnia mięso na Pradze grzeszył, a jedzący mięso w Śródmieściu - był bez grzechu. Nie wiem jak Jahwe w tym się połapie na sądzie ostatecznym.

S.
    • feelek Re: Katolicyzm a Halloween 27.10.21, 22:02
      Ja znam te odpowiedzi:
      ..
      Dzięki za przypomnienie.
      Trzeba kupić z kilo cukierków.
      Zawsze, także dlatego, czekam na 1 XI.
      Odpuść idiotom bo nie wiedzą, co czynią:
      drzewko choinki (tannenbaum) jest tradycją niemiecką(!), Św. Mikołaj: turecko - fińsko - amerykańską, kutia - białorusko - litewską, barszcz jest ukraiński, a karp w galarecie jest po żydowsku.
      ..
      PS. Mieszkam w środku Polski. Dzieciaki z: "cukierek albo psikus!" chodzą tu od 30 lat.
      • irma223 Re: Katolicyzm a Halloween 27.10.21, 22:36
        Stanowczo protestuję przeciwko twierdzeniu jakoby kutia była tradycja litewsko-białoruską. Jest ukraińską. Kutią się w Wigilię dzieliło, nie opłatkiem!
        • feelek Re: Katolicyzm a Halloween 27.10.21, 23:09
          irma: "stanowczo protestuję..."
          feelek: głowę popiołem posypuję...

... a czy karp jest po żydowsku?
          ... i jak go jeść gdy kto antysemita?
          ... zresztą, pytałem go przed ubiciem
          milcząco dał znać, że jest mu wszystko jedno
          (: karpia, nie antysemitę)
          • n4rmoorr Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 02:34
            feelek napisał:

> irma: "stanowczo protestuję..."
            > feelek: głowę popiołem posypuję...
            >
            > ... a czy karp jest po żydowsku?
            > ... i jak go jeść gdy kto antysemita?
            > ... zresztą, pytałem go przed ubiciem
            > milcząco dał znać, że jest mu wszystko jedno
            > (: karpia, nie antysemitę)
            Nie pierwszy raz to czynisz .A masz wyszukiwarkę .Ale jak się nie chce to nie poradzisz .
        • snajper55 Re: Katolicyzm a Halloween 27.10.21, 23:58
          irma223 napisała:

> Stanowczo protestuję przeciwko twierdzeniu jakoby kutia była tradycja litewsko-
          > białoruską. Jest ukraińską. Kutią się w Wigilię dzieliło, nie opłatkiem!

Zwyczaj rozpowszechniony także u nas, w Bieszczadach.

S.
        • n4rmoorr Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 02:55
          irma223 napisała:

> Stanowczo protestuję przeciwko twierdzeniu jakoby kutia była tradycja litewsko-
          > białoruską. Jest ukraińską. Kutią się w Wigilię dzieliło, nie opłatkiem!
          Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowe.To z Wiki.
      • n4rmoorr Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 02:57
        feelek napisał:

> Ja znam te odpowiedzi:
        > ..
        > Dzięki za przypomnienie.
        > Trzeba kupić z kilo cukierków.
        > Zawsze, także dlatego, czekam na 1 XI.
        > Odpuść idiotom bo nie wiedzą, co czynią:
        > drzewko choinki (tannenbaum) jest tradycją niemiecką(!), Św. Mikołaj: turecko -
        > fińsko - amerykańską, kutia - białorusko - litewską, barszcz jest ukraiński, a
        > karp w galarecie jest po żydowsku.
        > ..
        > PS. Mieszkam w środku Polski. Dzieciaki z: "cukierek albo psikus!" chodzą tu od
        > 30 lat.
        Na groby bliskich już nie chodzisz .Tylko czekasz z cukierkami ?
      • hana11 Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 21:34
        Ja pochodzę ze środka Polski. I tam spędzę Halloween. Z resztą z najukochańszą dla mnie osoba, która jeszcze jest na tym świecie. Piszesz, że od 30 lat dzieciaki chodzą, a w moich okolicach, małego miasteczka nawet w zeszłym roku nie zarejestrowałam przebierańców.

Wstyd się przyznać, ale ja cukierki zaczelam przygotowywać dopiero, gdy mój syn pojawił się na świecie i gdy już był w wieku, że zafascynował go halloween.

Różne czytałam opinie. Że to powinien być wieczór refleksji, wspomnień. A ja polubiłam dyniowe dekoracje. I myślę sobie, że być może dla niektórych dzieci to jedna z nielicznych okazji, aby dostać tyle słodyczy. Dlatego nie żałuję kościotrupom, śmierciom i wampirom.

• n4rmoorr Re: Katolicyzm a Halloween 29.10.21, 03:13
          Ta już widzę jak ktoś lata za dyniami lub rozdaje cukierki .Wszystkich świętych to dzień refleksji i zadumy.Jak ktoś nie nie bliskich to wymyśla różne rzeczy.Ja nie przepadam za tym świętem ,dlatego nie jadę .Regularnie jednak jak jestem w kraju to odwiedzam groby bliskich.Teraz nimi zajmie się ktoś inny. Nie mam nic o Halloween ,ale afiszować się z tym gruba przesada.
          • feelek Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 00:35
            "Ta już widzę jak ktoś lata za dyniami lub rozdaje cukierki. Wszystkich Świętych to dzień zadumy i refleksji"

Bardzo słusznie:
            Halloween to Halloween: (31.10)
            Wszystkich Świętych to Wszystkich Świętych (1.11)
            Zaduszki to Zaduszki (2.11)
            • n4rmoorr Re: Katolicyzm a Halloween 31.10.21, 14:11
              To jasne jest jak słońce .
    • qwardian Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 06:55
      Symbole tego kultu najbardziej tępione są przez władze świeckie. Święto nawiązuje do celtyckiego Samhain, obchodzonego o tej samej porze roku od czasu neolitu, o czym przekonują nas korytarze grobowców zgodnie z promieniem wschodu Słońca 31 października. To kult ściętych głów, trupich czaszek z wybałuszonymi ślepiami obecnych na wyrobach artystycznych, monetach i w realnym życiu, rozpisywali się o tym Rzymianie. Był symbolem wielu innych instytucji, ale ten był pierwszy w Europie sprowadzony przez Indoeuopejczyków, oczywiście z Indii. Pytanie również do lewicowych łobuzów, dlaczego przeszkadza wam celtycki krzyż słoneczny
      • irma223 Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 07:49
        qwardian napisał:

> Pytanie równ
        > ież do lewicowych łobuzów, dlaczego przeszkadza wam celtycki krzyż słoneczny
        >

O taki pytasz? content://com.android.chrome.FileProvider/images/screenshot/1635400008261351318300.png
        Przyjrzyj się i sam sobie odpowiedz.

• qwardian Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 11:33
          Niestety link mnie nigdzie nie zaprowadził, może dlatego, że nie mam androida. Mogę sobie jedynie wyobrazić, że ktoś go nienawidzi i to jest najlepszym argumentem. Otóż nie, uważam, że symbolika jest najważniejszym przekazem w historii..
          • irma223 Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 11:47
            Z Wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_celtycki
            Link poprzedni był z grafiki. Krzyzż celtycki na czarno w białym okręgu na prostokątnym poziomym czerwonym tle.
          • kociak40 Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 19:42

"Mogę sobie jedynie wyobrazić" - qwardian

Największym ekspertem jest ten, kto na niczym się nie zna.
            • feelek Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 20:57
              kociak40 :
              ..
              Największym ekspertem jest ten, kto na niczym się nie zna.
              >
              wiedza szeroko rozlana jest płytka.
              ..
              Płytka klinkierowa jest krucha.
              ..
              Było z nim krucho
              gdy odnosił sobie ucho.
              ..
              Pomimo, że rzucił palenie,
              umarł, gdy zaciągnął się
              do armii.
              ..
              Pozdrawiam
              i do niczego
              nie namawiam.
    • helena-maryla Re: Katolicyzm a Halloween 28.10.21, 20:11
      natemat.pl/381021,ks-golebiowski-przestrzega-przed-halloween-to-zabawa-z-diablem

:)))))
      • dunajec1 Re: Katolicyzm a Halloween 29.10.21, 00:52
        No nie wiem czy z diablem, nie jestem czescia od roweru, ale z diablica? Hmmmmm, choc to czlowiek juz starsiawy to moze? Nawet poglaskac moze warto?
      • kociak40 Re: Katolicyzm a Halloween 29.10.21, 14:05

"Halloween to zabawa z diabłem."

Z diabłem, to tak jak z teściową, nawet teść musi się liczyć.
    • oszoloom.z.rm Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 10:39
      Prawdziwe źródła halloween
      pl.m.wikipedia.org/wiki/Halloween
      Czyli jest to obyczaj pogański!
      • feelek Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 11:20
        zawsze to samo:
        zabawa w Halloween była i jest niewinną igraszką dzieciaków, jeszcze jedną rzeczą, gdy się bawią.
        To nic takiego.
        Jedynie dla ludzi którzy się boją, że ich wnętrze jest puste, stanowi ta rzecz jakieś " zagrożenie".
      • irma223 Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 20:47
        A co z Turoniem?
        • n4rmoorr Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 21:00
          irma223 napisała:

> A co z Turoniem?
          Włochate ,brzydkie ,ohyda.
      • adam.eu Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 20:53
        oszoloom.z.rm napisał:

> Prawdziwe źródła halloween
        > pl.m.wikipedia.org/wiki/Halloween
        > Czyli jest to obyczaj pogański!

A choinka i data świąt Bożego Narodzenia, to z czym Ci się kojarzy?
        Masz odwagę napisać po katolicku, kiedy naprawdę mógł narodzić się Jezus?
        • n4rmoorr Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 21:04
          No nie ma odwagi .Tylko jęczy że go snajper kasuje .Urodził się prawdopodobnie między 8 a 6 r. p.n.e. Datę 25 grudnia wyznaczył na dzień Bożego Narodzenia papież Damazy I w 376 r.Czyli amen.
      • kociak40 Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 22:04

Halloween to jeden dzień w roku - 31 październik, i jest to zabawa.
        Przed tym ostrzega Kościół katolicki. Sami duchowni chodzą przez cały rok
        przebierani i straszą nas ogniem piekielnym i męczarniami, oczekując
        zamiast cukierków finansowych opłat.
        • yadaxad Re: Katolicyzm a Halloween 30.10.21, 22:09
          Dynie zjadły, ale duchy zawsze chce się w czymś zamknąć.
          • kociak40 Re: Katolicyzm a Halloween 31.10.21, 17:32

"duchy zawsze chcą się w czymś zamknąć." - yadaxad

Trzeba ustanowić prawo, żeby duchy nie miały prawa żyć.
    • helena-maryla Re: Katolicyzm a Halloween 31.10.21, 16:40
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xi/mh/t6xo/SYgm3ybT2wa9v004X.jpg
    • 0szolomm-z-rm Re: Katolicyzm a Halloween 01.11.21, 07:01
      Halloween to jedno z kulturowych narzędzi mających na celu neokolonializm podporządkowanie Polski przez tzw zachód . Trwa wzmożona walka o zachowanie polskiej kultury i tradycji. To jest nowy kulturkampf . Celem ataku jest polska młodzież
      • 0szolomm-z-rm Re: Katolicyzm a Halloween 01.11.21, 07:04
        0szolomm-z-rm napisał:

> Halloween to jedno z kulturowych narzędzi mających na celu neokolonializm podpo
        > rządkowanie Polski przez tzw zachód . Trwa wzmożona walka o zachowanie polskiej
        > kultury i tradycji. To jest nowy kulturkampf . Celem ataku jest polska młodzież
        • irma223 Re: Katolicyzm a Halloween 01.11.21, 09:17
          0szolomm-z-rm napisał:

> To jest nowy kulturkampf . Celem ataku jest polska m
          > łodzież

??? Megalomania jakaś i mania peześladowcza przy tym. Podejrzewam, że Zachód ma w dudzie polską młodzież i Polskę i Polaków również.
          Doskonale się obchodził bez nas przez wieki i dalej się może bez nas obchodzić.

Pytanie do Ciebie, Oszołomku, co z choinką? To też wpływ zachodni. Wracamy do Dziada w kącie? Chociaż znów nie wiem, czy Dziad nie ze Wschodu dla odmiany.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka