Dodaj do ulubionych

Fundacja pomocy zadłużonym .

• zauber07 Re:do tadzia 03 17.09.12, 16:10
      Nigdy nie sugerowałem że jesteś menelem,to że Ci nie ufam nie świadczy o tym.
      W związku z tym nie uważam żeby honorowo naprawiać jakąkolwiek pomyłkę...?
      Zapamiętaj sobie że nie jestem komornikiem ani windykiem który chce wylać swoje frustację,to Twoje stowarzyszenie guzik mnie obchodzi..(jedna wielka ściema).Z długami radzę sobie sam,korzyształem również z porad bywalców tego forum.
      Powiem krótko,trza się wziąc do roboty(szara strefa) a nie tylko biadolić.Niestety paru zobowiązań nie udało się wyrwać z łap komornika,reszta przedawniona i to sądownie,teraz tylko najbliścy zrzekną się spadku i pozoamiatane.
    • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 19.09.12, 06:41
      Chciałbym poinformować, że w tym roku zostanie zarejestrowane stowarzyszenie dłużników. Osoby zainteresowane, które chcą się przyłączyć, to zapraszam. Adres email znajdą państwo w postach.
    • necia750 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 19.09.12, 11:17
      Jeśli już ktoś może mi pomóc to bardzo proszę chociażby o pomoc prawną doradztwo jak mogę się bronic przed windykacja i komornikami nie wiem co mnie czeka i czego moge sie spodziewac i to jest najgorsze..Takie stowarzyszenie lub fundacja pomoze uratowac zycie w dosłownym tego znaczeniu niejednemu człowiekowi wiem sama po sobie jestem u kresu sił psychicznych..
    • necia750 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 19.09.12, 11:25
      Czy powstało takie stowarzyszenie? Jesli tak to gdzie go szukac?
    • necia750 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 19.09.12, 12:29
      No cóz z tego forum nic nie wynika a jest takich jak ja tysiące potrzebujących pomocy zastraszanych przez windykacje nękanych przez komorników nie widzących przyszłości, nadziei az w końcu człowiek pęka i widzi jedno wyjście-samobójstwo. Bo jak dalej żyć?? Nigdzie człowiek nie usłyszy dobrego słowa nigdzie nie znajduje wsparcia pomocy tylko ciągle zrobiłeś/las długi to spłać wypruj sobie flaki ale spłać! głoduj ale spłać! Pisma z sądu, ponaglania windykacja komornicy.. i to poczucie winy..powodują ze człowiek nie daje już rady, pukanie do drzwi powoduje panikę i strach listonoszowi który przynosi człowiekowi kolejne pismo chciałoby się zamknąć drzwi przed nosem. Polska to okrutny kraj nie dający szansy człowiekowi wyjścia z dna jak już na nie spadniesz nie masz szans na odbicie się.. mogłabym tu opisać swoja historie ale hmm po co? Zastanawiam się tylko co będzie z moimi dziećmi kiedy w końcu pęknę powiem dość..
      • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 19.09.12, 15:17
        Do pani necia750. Dobrze panią rozumiem, większość osób zadłużonych ma załamanie ale zawsze się znajdzie jakieś rozwiązanie, trzeba tylko czasu. Stowarzyszenie powstanie w niedługim czasie. Głowa do góry. Proszę do mnie napisać.
        • zauber07 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 19.09.12, 18:12
          sylwester71 napisał:

> Do pani necia750. Dobrze panią rozumiem, większość osób zadłużonych ma załamani
          > e ale zawsze się znajdzie jakieś rozwiązanie, trzeba tylko czasu. Stowarzyszeni
          > e powstanie w niedługim czasie. Głowa do góry. Proszę do mnie napisać.

Czy Twoja pomoc jest bezinteresowna...?
          Jeżeli tak,to pisz tu i teraz a nie na priva wielu nam podobnych skorzysta z Twoich cennych porad,kitórych notabene jeszcze tu nie okazałeś >>.Panie Centrum Oddłużeniowe>>>>>>>>
          • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 19.09.12, 20:56
            zauber07 napisał:

> sylwester71 napisał:
            >
            > > Do pani necia750. Dobrze panią rozumiem, większość osób zadłużonych ma za
            > łamani
            > > e ale zawsze się znajdzie jakieś rozwiązanie, trzeba tylko czasu. Stowarz
            > yszeni
            > > e powstanie w niedługim czasie. Głowa do góry. Proszę do mnie napisać.
            >
            > Czy Twoja pomoc jest bezinteresowna...?
            > Jeżeli tak,to pisz tu i teraz a nie na priva wielu nam podobnych skorzysta z Tw
            > oich cennych porad,kitórych notabene jeszcze tu nie okazałeś >>.Panie C
            > entrum Oddłużeniowe>>>>>>>>
            zauber07 po twoich wypowiedziach, to ja nie mam zamiaru pisać tu rad. Bo na forum tylko potrafisz ujadać na innych co napiszą. Jeszcze nie jesteś sam, który tak pisze. Dlatego ja nie udzielam rad tutaj. A jak jesteś taki mądry to pokaż jakie są twoje rady na temat pomocy zadłużonym. Bo kredyt za kredyt to żadna łacha.
            • zauber07 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 26.09.12, 08:32
              sylwester71 napisał:
              > zauber07 po twoich wypowiedziach, to ja nie mam zamiaru pisać tu rad. Bo na for
              > um tylko potrafisz ujadać na innych co napiszą. Jeszcze nie jesteś sam, który t
              > ak pisze. Dlatego ja nie udzielam rad tutaj. A jak jesteś taki mądry to pokaż
              > jakie są twoje rady na temat pomocy zadłużonym. Bo kredyt za kredyt to żadna ła
              > cha.
              Taki ruch społeczny już istnieje i są konkretni:
              Przeciw wykluczeniu społecznemu i finansowemu.

Kim jesteśmy: DŁUŻNIKAMI i tylko dłużnikami, nie mordercami, nie przestępcami. Nikt już z wierzycieli nie pamięta, że byliśmy tymi najlepszymi i jedynymi KLIENTAMI, dla których były przygotowane jedyne w swoim rodzaju promocje i oferty specjalnie dostosowane do naszych możliwości finansowych. Kredyty nam przyznawano, zachęcano do korzystania z nich. Na zakup mieszkania, samochodu, na leczenie, zakup opału na zimę, czy tylko na podstawowe potrzeby życiowe… byliśmy dla banku tymi wiarygodnymi i zaufanymi klientami, z którymi chętnie współpracował. Niestety tylko do momentu wystąpienia pierwszych trudności ze spłatą. Spóźniliśmy się i zaczęły się ponaglania, straszenia, windykacja. Nikt z nas nie uchylał się od obowiązku spłaty zobowiązania: prosiliśmy o ugody, tłumaczyliśmy się, prosiliśmy o zmianę warunków spłaty, o ich dostosowanie do zaistniałej, gorszej sytuacji finansowej wynikającej z utraty pracy, choroby, spirali kredytowej. Przepisy jakie obowiązują w naszym kraju teoretycznie tylko dają nam taką możliwość, o czym może świadczyć ilość ogłoszonych upadłości (jak poinformowało nas Ministerstwo Sprawiedliwości, do końca czerwca br. wnioski o upadłość złożyło 1276 obywateli. Zatrważające jest jednak to, że pozytywnie sądy zaopiniowały jedynie... 18 z nich). W sytuacjach bez wyjścia, wielu nas sięgało po następny kredyt, aby spłacić zaległości (często zgodnie z poradą pracowników działu windykacji banku). Tak się zaczyna spirala kredytowa, a często gwoździem do trumny staje się konsolidacja kredytów. Wtedy koniec: sąd, komornik, zajęcia dochodów, licytacja, eksmisja, bruk…

Nie oczekujemy, że Państwo i rząd spłacą za nas nasze zobowiązania. Żądamy (i mamy do tego prawo) zajęcia się tym problemem jak najszybciej i przywrócenia prawa do godnego życia milionom ludzi tego kraju, którzy w okresie wyżu gospodarczego niesieni falą optymizmu podpisali z bankami umowy, a teraz ponoszą skutki głębokiego, porównywalnego do tego z roku 1926 kryzysu, którego żaden z obywateli przewidzieć nie mógł.

My nie chcemy aby nam coś darowano, my żądamy umożliwienia wywiązania się z naszych zobowiązań i pozwolenia na godne życie w naszej Ojczyźnie. Naszym prawem jest żądać, aby stworzono warunki umożliwiające nam dialog z instytucjami takimi jak banki na partnerskich zasadach, a nie z pozycji siły, przywileju BTE i komornika. Dziś prawo pozwala bankom zarabiać ogromne pieniądze na naszych długach, sprzedawać nas firmom windykacyjnym jak niewolników na targu, wystawiać na licytacje nasze domy i wszystko to dzieje się w warunkach, w których to banki kreowane są na pokrzywdzone instytucji.

Żądamy ochrony prawnej dla dłużnika i przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu i finansowemu obywateli, co proponujemy osiągnąć poprzez wprowadzenie następujących szczegółowych rozwiązań prawnych:

1.Współodpowiedzialności za udzielane kredyty w sytuacji, gdy ich udzielenie nastąpiło z naruszeniem przepisów prawa bankowego tj. gdy kredyty przyznano osobom nie posiadającym zdolności kredytowej. Zobowiązanie do dokonywania rzetelnej oceny zdolności kredytowej (ograniczy to liczbę kredytów udzielanych osobom bez realnej zdolności kredytowej). Uznanie, że źle przyznany kredyt jest świadomym działaniem na szkodę kredytobiorcy.

2. Wprowadzenie do przepisów ogólnie obowiązujących (np. do ustawy Prawo bankowe) określenia maksymalnego poziomu zadłużenia kredytowego osób fizycznych (w stosunku do wysokości dochodów) i wprowadzenia sankcji dla banków udzielających kredytów z naruszeniem tej zasady. Niech banki przejmą część odpowiedzialności za kredyty udzielone osobom już nadmiernie zadłużonym tj. w sytuacjach, gdy bank już w momencie udzielania kredytu miał świadomość, że jego spłata będzie niemożliwa. W tej chwili cały ciężar odpowiedzialności spoczywa na kredytobiorcy, który sam sobie kredytu nie udzielił i nie zataił żadnych informacji dot. swojej sytuacji finansowej.

3. Zobowiązanie banków do podejmowania negocjacji zmierzających do ustalenia warunków pozaegzekucyjnej spłaty zobowiązań na warunkach dostosowanych do możliwości finansowych kredytobiorcy. Wprowadzenie narzędzi prawnych, które pozwolą kredytobiorcy na wyegzekwowanie od banku realizacji tego zobowiązania.

4. Powołanie niezależnej, społecznej komisji przy Narodowym Banku Polskim, która zajmie się arbitrażem pomiędzy bankami i dłużnikami na podstawie wniosku o przyznanie statusu “nadmiernego zadłużenia”. Zadaniem i uprawnieniem Komisji będzie przeprowadzanie negocjacji z bankami w celu określenia zasad dobrowolnej spłaty długu, a jeśli będzie to niemożliwe podejmowanie działań zmierzających do ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Plan wychodzenia z długów będzie się odbywał pod warunkiem ścisłej współpracy dłużnika z komisją. Dłużnik będzie zobowiązany do wywiązywania się z ustalonych warunków oraz niepodejmowania działań zmierzających do pogorszenia swojej sytuacji finansowej i materialnej. Warunki spłaty należności wobec wszystkich wierzycieli będą jednakowe.

5. Ustanowienie statusu ”nadmiernego zadłużenia” do którego będzie miało prawo każda osoba fizyczna, która nie ma możliwości spłacania swoich zobowiązań z powodu pogorszenia sytuacji finansowej, choroby, rozwodu lub popadnięcia w spiralę kredytową.
              Wnioski o przyznanie takiego statusu będzie rozpatrywać wyżej wymieniona komisja i w przypadku jego nadania komisja będzie pomagać w negocjacjach z wierzycielami warunków ugody uwzględniającej (stosownie do okoliczności konkretnej sprawy) udzielenie ulg w spłacie w postaci: rozłożenia na dostosowane do możliwości płatniczych kredytobiorcy raty, odroczenie spłaty części należności, umorzenie części lub całości odsetek lub innych elementów zadłużenia), a jeśli sytuacja finansowa dłużnika nie pozwala na zawarcie ugody podejmie działania zmierzające do ogłoszenia upadłości konsumenckiej. Nadanie tego statusu skutkowałoby wstrzymaniem naliczania dalszych odsetek i wstrzymaniem działań windykacyjnych i egzekucyjnych do momentu zakończenia działań przez Komisję.

6. Wprowadzenie realnej ustawy o upadłości konsumenckiej, bez lub z likwidacją majątku (ze szczególnym wskazaniem na prawo do dachu nad głową, czyli ochrony stałego miejsca zamieszkania całej rodziny, z którego prowadzenie egzekucji powinno być ostatecznością, a eksmisje na bruk powinny być zabronione)

7. Wprowadzenie przepisów prawnych regulujących zasady działania firm windykacyjnych i zasad na jakich banki korzystają z ich usług.

8. Wprowadzenie zakazu sprzedaży wierzytelności bankowych na rzecz firm windykacyjnych. Sytuacja, gdy bank będzie do końca ponosił odpowiedzialność finansową za kredyt zmobilizuje bank do ostrożności i przestrzegania zasad udzielania kredytów, a także do podejmowania działań mających na celu ustalenie z kredytobiorcą nowych zasad spłaty należności. Banki, w których ludzie deponują swoje środki powinny być instytucjami zaufania. Nie da się z tym postulatem pogodzić sytuacji, w której banki sprzedają należności firmom windykacyjnym, których działania często naruszają prawo. I takim firmom windykacyjnym przekazywane są dane osobowe kredytobiorców i wszystkie informacje dotyczące kredytu, które zgodnie z jedną z podstawowych zasad prawa bankowego objęte są tajemnicą bankową.

9. Zlikwidowanie Bankowego Tytułu Egzekucyjnego, jako reliktu komunistycznego, gdyż obecnie banki są podmiotami prywatnymi i nie korzystają z przymiotu instytucji zaufania publicznego. Zwracamy uwagę na orzeczenie Trybunału
              • zauber07 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 26.09.12, 08:38
                Ruch Społeczny Nadzieja Zadłużonych

Email: nadzieja.zadluzonych@wp.pl

Pelen tekst listu skierowanego do: Prezydenta RP, Premiera RP, Ministerstw, Sejmu, Senatu, Posłów, Senatorów na forum: www.nadziejazadluzonych.pl/index.php/topic,2486.0.html I na FB: www.facebook.com/NadziejaZadluzonych

cd.postu powyżej
                • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 26.09.12, 09:27
                  zauber07 napisał:

> Ruch Społeczny Nadzieja Zadłużonych

Ruch ów ma jedną, bardzo poważną wadę. Sylwester71 nie jest jego prezesem :D

Nie twierdzę, że to wada dyskwalifikująca.
      • Gość: AnnaJ Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.nowaruda.mm.pl 20.09.12, 07:18
        Proszę skontaktować się z panem Pawłem ,ja zapraszam panią do przeczytania mojego opowiadania dostępne w formie elektronicznej w wydawnictwie goneta, W pułapce.
        w razie pytań prosze pisać ania-jun@o2.pl
    • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 27.09.12, 11:35
      Przyłączenie się do Stowarzyszenia pozwoli ludziom wyjść z problemów. Trwać to będzie , zależy od długu - jaki kto posiada. Stowarzyszenie od razu wszystkim nie pomoże. Wychodzenie z długów trwa jakiś okres. Stowarzyszenie jedynie przyśpieszy ten proces wyjścia. Stowarzyszenie będzie szukało różnych dróg finansowania, ale pierwszą są zawsze sami członkowie. Każdy dłużnik, czy to osoba fizyczna pracująca, bezrobotna, prowadząca kiedyś firmę jako jednostka nic nie zrobi.(Choć życzę szczęścia) Będzie się borykała z długiem długo a nawet do końca swojego życia. Dlatego piszę ostatni raz
      "Przyłącz się do Stowarzyszenia Osób Zadłużonych” to wygrasz, jeśli nie, to przegrasz".
      Masz szanse wygrać ze złym losem! Wszyscy nie muszą się przyłączyć, ale to ich problem , nie mój, każdy ma prawo wyboru, jak żyć, myśleć itd.
      Od dzisiaj tylko odpowiadam na emaile napisane na adres: sylwester71@gazeta.pl
      W tytule proszę napisać: Stowarzyszenie-fundacja; Treść: Imię i nazwisko, miejscowość, nr telefonu i coś o sobie ( wiek, czym się zajmuje itp.)
      Informacja dla ujadających i skomlących. Jeśli macie zamiar użalać się lub opluwać innych, to załóżcie sobie nowy temat pt: Płacz skomlących i frustracja.
      • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 27.09.12, 13:07
        sylwester71 napisał:

> Przyłączenie się do Stowarzyszenia pozwoli ludziom wyjść z problemów. Trwać to
        > będzie , zależy od długu - jaki kto posiada. Stowarzyszenie od razu wszystkim n
        > ie pomoże. Wychodzenie z długów trwa jakiś okres. Stowarzyszenie jedynie przyśp
        > ieszy ten proces wyjścia. Stowarzyszenie będzie szukało różnych dróg finansowan
        > ia, ale pierwszą są zawsze sami członkowie. Każdy dłużnik, czy to osoba fizyczn
        > a pracująca, bezrobotna, prowadząca kiedyś firmę jako jednostka nic nie zrobi.(
        > Choć życzę szczęścia) Będzie się borykała z długiem długo a nawet do końca swoj
        > ego życia. Dlatego piszę ostatni raz
        > "Przyłącz się do Stowarzyszenia Osób Zadłużonych” to wygrasz, jeśli
        > nie, to przegrasz".

Czyli podsumowując. Nie wiecie w jaki sposób będziecie dłużnikom pomagać, ale wiecie, że kto się do was nie przyłączy ten przegra.

To nawet nie jest śmieszne.
    • Gość: Paranoja Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.30.124.148.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.10.12, 14:43
      Który z administratorów bezsensownie podbija ten tema.Chyba że szukacie naiwnych to przepraszam szczytny cel.
    • Gość: nowa Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.tktelekom.pl 08.10.12, 14:53
      witam popieram ta takie akcje i powinny powstawac takie fundacje samajestem w bardzo dramatycznej sytuacji gdzie szukam pomocy i nigdzie nie moge jej otrzymać poniewaz naszej rodziny dlugi mnie przerosły jestem u kresu zalamania bo niewiem co bedzie z nami jestem bezradna moze ktos tu mi pomoze
      • zauber07 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 08.10.12, 15:00
        Gość portalu: nowa napisał(a):

> witam popieram ta takie akcje i powinny powstawac takie fundacje samajestem w b
        > ardzo dramatycznej sytuacji gdzie szukam pomocy i nigdzie nie moge jej otrzymać
        > poniewaz naszej rodziny dlugi mnie przerosły jestem u kresu zalamania bo niewi
        > em co bedzie z nami jestem bezradna moze ktos tu mi pomoze

W jakiej formie oczekujesz pomocy...?
    • Gość: karolina Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.bb.sky.com 09.11.12, 16:55
      witam szukam pomocy finanosowej moja rodzina popadla w bagno dlogow i teraz mamy powazne klopoty potrzebna kwota to 500.000 zl zeby wysc z wszystkim malymi i duzymi pozyczkami rachunkami pisze tu o rodzicach o sobie i siostrze osobne kwoty to 120 tys zl nie wiemy co robic i gdzie szukac pomocy chcemy wziasc pod kredyt te pieniadze zgodzimy sie na kazde warunki moj maz zaczol prace za granica i damy rade splacac tylko na dzien dzisiejszy jest tragedia i woogole kazdy z nas makomornika szkoda gadac fajnie sie bralo a teraz sie martw ahh podam mamy konto i swoj email prosze o pomoc

TERESA DOBROWOLSKA
      SKOK WIELKOPOLSKA
      60-321 POZNAN UL.BŁUGARSKA 14

NUMER KONTA
      36 7999 9995 0970 1315 9404 0001
      karolina22.1987@o2.pl
      • zauber07 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 09.11.12, 17:36
        Gość portalu: karolina napisał(a):
        > NUMER KONTA
        > 36 7999 9995 0970 1315 9404 0001
        > karolina22.1987@o2.pl

O,K tylko 500 000 PLN mam przelać w nowych czy używanych banknotach .....?
        • tadusz03 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 10.11.12, 16:57
          Odp. dla kolegi Zaubera
          wiadomo,że z konta popłyną tylko nowe banknoty, jak ci starczy
          kasy to ja potrzebuje 60.000pln
          A panią Karoline informuje, że na kilka lat pożegnaliśmy się z braniem nowych kredytów
          szukamy dodatkowe źrudła dochodów. później na pani maila napiszę konkretniej bo w tej chwili czasowo nie wyrobiłem się.
          Tadusz03
      • zuzanka005 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 27.12.12, 11:37
        całość wpłacić czy można w ratach? o naiwności ludzka...
    • Gość: zochens68 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.static.tvk.wroc.pl 19.11.12, 00:26
      Również jestem za taką pomocą i wsparciem dla osób zadłużonych pozdrawiam wszystkich
      • Gość: sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.play-internet.pl 19.11.12, 15:32
        Większość jest za ale jak dochodzi do konkretów to jakoś nogi za pas i w las. Jak jesteś za pomocą to napisz do mnie. Adres mój znajdziesz.
      • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 15:21
        I co dalej po tych słowach. Cisza
    • Gość: kasiek Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.12, 05:48
      Nie ma już ludzi ani fundacji które pomagaja ludziom z problemami finansowymi czy z długami wiem to z własnego doświadczenia , jak sie ktoś oferuje to nie ma nic za darmo sama mam problemy bo zaufałam komuś i ten ktoś mnie oszukał i straciłam wiare w ludzi i w to ze moze mi ktoś pomóc bez interesownie.
      • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 21.11.12, 15:17
        A ty myślisz, że coś otrzymuje się za darmo. Najlepiej by było za dłużników pospłacać a oni na piecie pujdą. Długu za ciebie nikt nie spłaci tylko można Ci w tym pomóc go spłacić. To wszystko zależy od ciebie, od twojej inicjatywy. Jak zauważyłem to ludzie myślą, że otrzymają pożyczkę, darowiznę i będzie po kłopocie.
        Gość portalu: kasiek napisał(a):

> Nie ma już ludzi ani fundacji które pomagaja ludziom z problemami finansowymi
        > czy z długami wiem to z własnego doświadczenia , jak sie ktoś oferuje to nie m
        > a nic za darmo sama mam problemy bo zaufałam komuś i ten ktoś mnie oszukał i
        > straciłam wiare w ludzi i w to ze moze mi ktoś pomóc bez interesownie.
        • tadusz03 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 21.11.12, 16:55
          Proszę pani zajmuje się organizowaniem pomocy dla dwóch rodzin ( bezintmeresownie. ) dlatego nie odpisałem, cierpliwości ja jestem bezdomny , sam mam pięciu komorników. Niedługo sytuacja jednej z rodzin się wyjaśni. proszę napisać na mojego maila jaka jest pani sytuacja, na forum proszę nie podawać inf. o sobie
          Tadusz03@gmail.com
    • Gość: anna Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.205.15.26.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.12.12, 08:04
      Witam wszystkich bardzo dobrze ze są ludzie którzy chcą pomagać ,ja wpadłam w długi i jestem z tym sama nie umiem sobie poradzić nie wiem jak pisać pisma do komornika pracuję na czarno jestem sprzątaczką pracuję ciężko ale pieniądze małe na jedzenie i opłaty ledwie wystarcza chcę spłacać ale muszę dogadać się z komornikiem jestem osobą uczciwą ale z braku pieniędzy wpadłam w pułapkę długu może ktoś pomoze mi jak dobrze napisać pismo do komornika żeby porozkładal dług na małe raty błagam o pomoc to mój meil anna213@vp.pl pozdrawiam
    • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 15:46
      Najczęstsze maile jakie otrzymuje, mają treść, cytuję:
      1. mam taki duży dług, windykacje, zajęcie komornicze , nie jestem wstanie to spłacić.
      2. zainteresowało mnie to Stowarzyszenie…. ale nie mam czasu, pieniędzy, za daleko aby przyjechać.
      Czyli z jednej strony uważamy, że nasz problem jest nie do rozwiązania, a z drugiej uważamy, że to rozwiązanie nie jest warte poświęcenia, działania, przyjechania i wstąpienia do Stowarzyszenia.
      Pozwólcie, że się z tym rozprawię.
      Po pierwsze, i mówię to z własnego doświadczenia, dłużnik jest mistrzem w uzyskiwaniu pieniędzy. Gdyby tak nie było – skąd wzięłyby się długi z ratami kilkakrotnie przewyższającymi nasze dochody?
      Dłużnik, który potrafił, mimo ciążących na nim kredytów, zdobyć kolejny kredyt na spłatę poprzednich co gorsze na lichwiarski procent, czasem na jakiś totalnie zbędny gadżet, mówi mi, że nie ma czasu, pieniędzy, żeby odzyskać wolność od długów.
      A wiecie co ja myślę? Myślę, że sprawa wygląda zupełnie inaczej i są tylko dwa rozwiązania:
      1. albo mi nie wierzysz, że to Stowarzyszenie z moją pomocą pomoże Ci wyjść z długów – w takim razie, po prostu zacznij się modlić o cud lub poszukaj innego rozwiązania, a nie pisz że ciekawy pomysł, jestem zainteresowany/a, postanowiłem/am, chce się przyłączyć ale nie mam czasu, pieniędzy.
      2. albo dokładnie wiesz, że Stowarzyszenie pomoże Ci wyjść z długów, ale Ty wcale nie chcesz wyjść z długów, Ty chcesz dostać kolejny kredyt, żeby spłacić poprzednie. Nie chcesz nic robić, nic zmieniać w swoim życiu, chcesz żeby wszyscy się od Ciebie odczepili.
      Moim zdaniem chodzi przede wszystkim o punkt drugi.
      Toniesz w długach, ale nie chcesz ani na jotę zmienić swojego życia, nic poświęcić, chcesz jedynie, żeby ktoś zdjął Ci z pleców oddech wierzycieli i komorników.
      Otóż niestety tak się nie da. I nie pomoże tu nawet wiara w cuda. Pomoże Ci spadek lub wygrana w totolotka – ale z tym samym rozumem, który masz teraz, nim minie pół roku, znów będziesz na lodzie.
      Chcesz wiedzieć, jak wyjść z długów? Jedyne co musisz zrobić to określić, w jakiej sytuacji teraz jesteś, a w jakiej chciałbyś być i co poświęcisz, aby przejść od jednej do drugiej. Z czego zrezygnujesz? Co zmienisz w swoim życiu? Co będziesz robić inaczej? Czy weźmiesz odpowiedzialność za sytuację, w której się znalazłeś? Czy będziesz obwiniać banki, komorników, innych wierzycieli? Może winny jest system? Państwo? Może Bóg?
      Mam dla Ciebie wiadomość, wszyscy żyją w tym samym systemie i Państwie. To coś w Twojej głowie sprawia, że nie radzisz sobie w tym środowisku. Skąd to wiem? bo ja też to przeszedłem. Załamanie, bezsilność, brak realnego myślenia itp.

Wiesz jaka to frajda przestać przeszukiwać internet wpisując „kredyt bez bik” albo „kredyt dla zadłużonych”? To jest wolność.
      Ale póki nie postawisz sobie pytania, nie rozejrzysz się dookoła siebie i nie powiesz „ok, to co mogę zmienić, co mogę zrobić” dopóty będziesz szukać kolejnego kredytu, prosić, upokarzać się i całować w tyłek każdego, kto da Ci nadzieję na kasę a przy tym oszuka.
      To nie rozwiążesz swojego problemu zadłużenia.
      Obudź się!!!
      • Gość: sylwester normalny Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.205.10.232.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.12.12, 16:03
        Sorry sylwester71 ale jesteś głupszy niż ustawa przewiduje.

Za nim cokolwiek komukolwiek wciśniesz proszę odpowiedz na wcześniejsze pytanie

Jak będzie opłata za przystąpienie do stowarzyszenia i opłata członkowska, na co zostanie spożytkowana i w jaki sposób pomoże członkom?

Jak odpowiesz na to pytanie zobaczysz sam że ludzie mają ciebie i twoje pomysły w d....e

Jesteś żałosny na wszystkich formach wciskasz ten sam kit. Żal mi ciebie
        • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 16:18
          Gość portalu: sylwester normalny napisał(a):
          Żałosny to ty jesteś. Takich dupków jak ty to pełno na forach!!
          > Sorry sylwester71 ale jesteś głupszy niż ustawa przewiduje.
          >
          > Za nim cokolwiek komukolwiek wciśniesz proszę odpowiedz na wcześniejsze pytan
          > ie
          >
          > Jak będzie opłata za przystąpienie do stowarzyszenia i opłata członkowska, na c
          > o zostanie spożytkowana i w jaki sposób pomoże członkom?
          >
          > Jak odpowiesz na to pytanie zobaczysz sam że ludzie mają ciebie i twoje pomysły
          > w d....e
          >
          > Jesteś żałosny na wszystkich formach wciskasz ten sam kit. Żal mi ciebie
          • Gość: sylwester normalny Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.205.10.232.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.12.12, 16:46
            Nie odpowiedziałeś na pytanie Panie FUNDACJA.
            Jeżeli faktycznie masz dobra zamiary(szczerze wątpię) to zabierasz się za to jak pies do jeża.

Musisz przyznać ze forum to nie miejsce do twoich chorych pomysłów. Tu ludzie potrzebują pomocy i to natychmiast a nie fundacji.

Proszę odpowiedz na pytanie zadane wcześniej. Bądź konsekwentny
            • Gość: Leosia Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.play-internet.pl 16.12.12, 16:54
              Popieram normalnego. Fundacja ładnie vrzni ale musi się z czegoś utrzymać a jakoś nie widzę całym tym przedsięwzięciu opcji zarabia kasy czyli składek od dłużników. Więc uwaga na pseudo założycieli.normalny masz we mnie fana
              • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 17:14
                Jak na razie Leosia masz takie pojęcie o Stowarzyszeniach i fundacjach jak kobyła w stajni. Żywisz się tylko sianem. Co do gościa sylwestra normalnego to on nie jest normalny. Jak by był to nie pisał by takich głupot, po drugie jak jest taki mądrala to niech napisze jakie on ma pomysły na wychodzenie z długów, a po trzecie jestem przekonany, że to osoba podszywająca się pod tym innym nickem. Co do mnie to ja nie napiszę tutaj rzadnych informacji na temat programu wychodzenia z długów. Naprawdę wkurzają mnie osoby takiego typu co dużo ryczą i przeszkadzają pisząc takie głupie posty. Znalazła się Leosia guposia i małpkuje. Gość portalu: Leosia napisał(a):

> Popieram normalnego. Fundacja ładnie vrzni ale musi się z czegoś utrzymać a jak
                > oś nie widzę całym tym przedsięwzięciu opcji zarabia kasy czyli składek od dłuż
                > ników. Więc uwaga na pseudo założycieli.normalny masz we mnie fana
            • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 17:20
              Najczęściej potrzebują pomocy w szukaniu następnego kredytu, Śmieszne!!! a Zarazem Tragiczne!!!
              Gość portalu: sylwester normalny napisał(a):

> Nie odpowiedziałeś na pytanie Panie FUNDACJA.
              > Jeżeli faktycznie masz dobra zamiary(szczerze wątpię) to zabierasz się za to ja
              > k pies do jeża.
              >
              > Musisz przyznać ze forum to nie miejsce do twoich chorych pomysłów. Tu ludzie p
              > otrzebują pomocy i to natychmiast a nie fundacji.
              >
              > Proszę odpowiedz na pytanie zadane wcześniej. Bądź konsekwentny
              • Gość: leosia Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.play-internet.pl 16.12.12, 17:33
                Leosia gluposia dzięki sylwester71. Jeżeli twoim sposobem na obronę jest obrażanie to niech tak będzie. Właśnie pokazałeś że temat fundacji to za wysokie progi dla ciebie. Musisz brać krytykę obcych jako coś co pomaga budować lepszy świat. żal mi ciebie nawet nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie. szkoda bo inni czytając te teksty nie będą pałali do ciebie szacunkiem
                • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 18:25
                  Jak na razie to nie zadałś pytania. Jedynie popierasz kogoś kto jest negatywny. Po drugie gość to osoba anonimowa, która posty może pisać ta sama osoba. Jest wiele osób, które robią wszystko aby nie powstała fundacja ani inna instytucja pomagająca dłużnikom. Mogę Ci powiedzieć, że na takich osobach mi nie zależy, które wnoszą jedynie krytykę. Jeżeli ktoś ma jakąś uwagę, pomysł jak można pomóc zadłużonym to jestem do dyspozycji na prywatny email a nie pisania na forach i się tłumaczeniu. Osoba zainteresowana to pisze do mnie bespośrednio i nie jest anonimowa. A co do obrażania, to wielu mnie obraża, ale nie będę dłużny takiemu osobnikowi. Ja też ma swoją godność i nie mam zamiaru tego tolerować. Jak byś zauważyła to tu jeszcze nikt nie podał konkretnej propozycji wychodzenia z długów. Tylko się szkaluje osoby, obraża i wyśmiewa itd. Dlatego wcale się nie dziwie, że trudno ludziom się zdecydować na podjęcię odpowiednich kroków w celu pomocy sobie i innym.
                  Ja nie założyłem wątku Fundacja pomocy zadłużonym i wiem, że taka fundacja nie powstanie, bo osoba zakładająca ten wątek do dziś nie założyła tej fundacji. Ja natomiast zrobiłem już bardzo dużo w kierunku założenia Stowarzyszenia i jestem coraz bliżej do jej powołania. Jeżeli ktoś chce sobie pomóc to nie będzie krytykował, zacznie działać ze mną wspólnie i nie tylko ze mną.
                  > Leosia gluposia dzięki sylwester71. Jeżeli twoim sposobem na obronę jest obraża
                  > nie to niech tak będzie. Właśnie pokazałeś że temat fundacji to za wysokie prog
                  > i dla ciebie. Musisz brać krytykę obcych jako coś co pomaga budować lepszy świa
                  > t. żal mi ciebie nawet nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie. szkoda bo
                  > inni czytając te teksty nie będą pałali do ciebie szacunkiem
                  • mordimer.madderdin Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 18:38
                    O odpowiedź na te pytania mi chodzi:
                    "Jak będzie opłata za przystąpienie do stowarzyszenia i opłata członkowska, na co zostanie spożytkowana i w jaki sposób pomoże członkom?"
              • mordimer.madderdin @sylwester71 & parę innych osób. 16.12.12, 18:20
                Odpowiedz więc na te dwa zadane wcześniej pytania - to chyba nie taki wielki problem.

Proszę też o więcej kultury w wypowiedziach, bo będę kasował bezlitośnie.
                • sylwester71 Re: @sylwester71 & parę innych osób. 16.12.12, 18:44
                  Odpowiadając na te dwa pytania to nie jest wielki problem ale na ten tekst to raczej osoba pisząca nie jest sympatyczna.
                  "
                  Sorry sylwester71 ale jesteś głupszy niż ustawa przewiduje.

Za nim cokolwiek komukolwiek wciśniesz proszę odpowiedz na wcześniejsze pytanie

Jak będzie opłata za przystąpienie do stowarzyszenia i opłata członkowska, na co zostanie spożytkowana i w jaki sposób pomoże członkom?

Jak odpowiesz na to pytanie zobaczysz sam że ludzie mają ciebie i twoje pomysły w d....e "
                  Więc dlaczego miałbym takiej osobie odpowiedzieć?
                  Oczywiście odpowiem ze względu na ciebie mordimer.madderdin.
                  Składka członkowska jest brana pod uwagę w wysokości 30 zł miesięcznie a wpisowe 10 zł. Środki zebrane będą przekazane na funkcjonowanie Stowarzyszenia oraz na Cele Stowarzyszenia np. Prowadzenie programów restrukturyzacji zadłużeń członków Stowarzyszenia. Reprezentowanie i obrona członków Stowarzyszenia w zakresie kontaktów osób zadłużonych w bankach, firmach windykacyjnych , kancelariach komorniczych.

mordimer.madderdin napisał:

> Odpowiedz więc na te dwa zadane wcześniej pytania - to chyba nie taki wielki pr
                  > oblem.
                  >
                  > Proszę też o więcej kultury w wypowiedziach, bo będę kasował bezlitośnie.
                  • Gość: sylwester normalny Re: @sylwester71 & parę innych osób. IP: *.205.10.232.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.12.12, 19:17
                    Dzięki za udzielenie odpowiedzi.Teraz już wszystcy wiedzą co ma twoja inicjatywa z samą pomocą.Kasa Kasa Kasa Kasa i jeszcze raz kasa.
                  • unhappy Re: @sylwester71 & parę innych osób. 16.12.12, 19:25
                    > Środki zebrane będą przekazane na funkcjonowanie Stowarzyszenia oraz n
                    > a Cele Stowarzyszenia np. Prowadzenie programów restrukturyzacji zadłużeń człon
                    > ków Stowarzyszenia. Reprezentowanie i obrona członków Stowarzyszenia w zakresie
                    > kontaktów osób zadłużonych w bankach, firmach windykacyjnych , kancelariach ko
                    > morniczych.

Popatrz tutaj: www.nadziejazadluzonych.pl/

Piszą ludziom pisma, służą radą i pomocą. Za darmo. Pokaż, że jesteś pomocny i skuteczny ZANIM zaczniesz wyciągać od ludzi kasę. Bo ludzi z pomysłami jest multum. Niewiele z tych pomysłów niestety ma sens.
                    • sylwester71 Re: @sylwester71 & parę innych osób. 16.12.12, 20:12
                      unhappy napisał:

> > Środki zebrane będą przekazane na funkcjonowanie Stowarzyszenia oraz n
                      > > a Cele Stowarzyszenia np. Prowadzenie programów restrukturyzacji zadłuże
                      > ń człon
                      > > ków Stowarzyszenia. Reprezentowanie i obrona członków Stowarzyszenia w z
                      > akresie
                      > > kontaktów osób zadłużonych w bankach, firmach windykacyjnych , kancelari
                      > ach ko
                      > > morniczych.
                      >
                      > Popatrz tutaj: www.nadziejazadluzonych.pl/
                      > Po pierwsze jakaś organizacja typu ludzi gryzących się między sobą, gdzie na czele jest jakaś szopenka, która chce dojść na stołek poselski. Posiada jakąś swoją straż przyboczną. Po drugie napisali petycje, gdzie wiele osób swój podpis podnią z niej wycofało. Co do samej petycji to nasz rząd to ją oleje, bo on woli zajmować się np. Smoleńskiem albo innymi pierdołami. A dłużnikami oni nie będą się przejmować. Zlikwidowali stronę tej petycji bo krytyki nie przyjmują, następnie jak bym chciał wkleić ich posty jak się gryzą i wyzywają ( to poznali by ludzie jaka to grupa) ale na pewno pomagają dłużnikowi. Prowadzą między sobie jakąś wojenkę, a w jakim celu ona jest prowadzona, to oni sami wiedzą. Jaką to pomoc oni udzielają dłużnikowi, pocieszającym słowem, napisaniem pisma , jakimiś radami skupiska ludzi, którzy jeden przez drugiego jest mądrzejszy. Najważniejsze, iż jeszcze nie spotkałem osoby aby bardzo im tam dziękowała, że jej pomogli wyjść z zadłużenia, chyba że będzie ich fanatykiem to będzie pisać bajki. Po za tym sama nazwa: nadziejazadłużonych, dłużnicy mają tylko nadzieję, a nadzieja to matka głupich. Nadzieja dłużnikowi nie pomoże tylko fizyczne działanie w uzyskaniu możliwości spłat zadłużenia. Na pewno mają nadzieję niektórzy dostać się na stołki poselskie przy wyborach i szukają poparcia. Więc mi nie wyjeżdżaj tu z jakąś nadzieją, chyba że sam jesteś w tej grupie fanatyków. A jak chcesz wiedzieć, to wolę mieć 100 członków i każdy znich wyjdzie z długów niż mieć 10 000 fanatyków, którzy i tak będą mieli długi do spłacenia, ale za to będą ryczeć, bronić swojego guru. >
                      Piszą ludziom pisma, służą radą i pomocą. Za darmo. Pokaż, że jesteś pomocny i
                      > skuteczny ZANIM zaczniesz wyciągać od ludzi kasę. Bo ludzi z pomysłami jest mul
                      > tum. Niewiele z tych pomysłów niestety ma sens.
                      >
                      • unhappy Re: @sylwester71 & parę innych osób. 16.12.12, 21:10
                        Obawiam się, że pomyliło ci się z forum Sklepowicza, które zamieniło się w obrzydliwy ściek wzajemnych pomówień i oskarżeń. O ile kojarzę, to właśnie z tamtego forum Schoppenka się wyniosła i założyła konkurencyjny portal. Zauważ, że sam wpisujesz się w logikę pomówień co raczej nie świadczy za dobrze o tobie. No i już odszyfrowałeś ową Schoppenkę - leci na stołek posła. My za to usiłujemy tutaj odszyfrować ciebie :)

I jeszcze raz - nie pisz postów z osobistymi wycieczkami bo będą kasowane. Szkoda czasu.
                        • sylwester71 Re: @sylwester71 & parę innych osób. 16.12.12, 21:41
                          Dla mnie to jest obojętne, akurat miałem przyjemność czytać posty ludzi z tego ruchu Szoppenki więc moje zdanie zostawiam dla siebie, tylko nadmienie, że spotkałem się z nie miłym podejściem do mnie ze strony tej grupy ludzi. Fanatycy, nie wiem kto gorszy ale mogą nawet iść pod Grunwald. Mało mnie to obchodzi. Interesują mnie ludzi, którzy chcą wychodzić z długów działając a nie czekający na cud. A co jakiś twoich wycieczek, to co ty masz na myśli. Bo na razie to mnie się tu obraża przez niektóre osoby ale jakoś nikt nie reaguje.
                          • mordimer.madderdin Re: @sylwester71 & parę innych osób. 16.12.12, 21:52
                            No dobra, wiemy już jakie są koszty ewentualnego przystąpienia do fundacji. Ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje: krótko, jasno i na temat.

Teraz prosiłbym o info, na czym ma polegać działalność: jakie formy pomocy dla dłużników przewidujesz?
                            • sylwester71 Re: @sylwester71 & parę innych osób. 17.12.12, 17:42
                              Ja nie szukam ludzi do fundacji tylko do Stowarzyszenia, a to jest różnica. Dokładnych informacji nie podam jak będzie działać ani programu. Przedstawię tylko ogólne informacje czym Stowarzyszenie będzie się zajmowało.
                              Stowarzyszenie zajmować się będzie udzielaniu porad, pisaniu pism do wierzycieli, negocjacji z wierzycielami, obsługę psychologiczną i prawną. Udzielaniu pożyczek długoterminowych na odpowiednich zasadach przez instytucje do tego powołaną ale ten temat jest odległy, zależy od środków finansowych (instytucja spłaci zadłużenie dłużnika to nie znaczy że dłużnik pozbędzie się długu i jest wolny. Po prostu będzie spłacał na dogodniejszych warunkach i bez wielkich odsetek). Podnosić zdolność wypłacalności osoby zadłużonej. Pomoc socjalną dla szczególnie potrzebujących pomocy np. zakup butów. Znalezienie dodatkowej pracy czy stałej. Prowadzenie szkoleń na temat finansów. Naprawdę to będą duże możliwości. Oczywiście na to potrzeba czasu.

mordimer.madderdin napisał:

> No dobra, wiemy już jakie są koszty ewentualnego przystąpienia do fundacji. Ta
                              > odpowiedź mnie satysfakcjonuje: krótko, jasno i na temat.
                              >
                              > Teraz prosiłbym o info, na czym ma polegać działalność: jakie formy pomocy dla
                              > dłużników przewidujesz?
                              • zauber07 Re: @sylwester71 & parę innych osób. 18.12.12, 10:36
                                Fundaja w odróżnieniu od stowarzyszeń nie ma członków (jest bezosobowa).
                                Stowarzyszenie-organizacja społeczna (zrzeszenie)powołane przez grupę osób mających wspólne cele lub zainteresowania.Tyle wikipedii...
                                Uważam że pomysł jest słuszny,gorzej z jego realizacją.
                                Sylwester życzę powodzenia w osiągnięciu celu bo z naszym społeczeństwem będzie to dość trudne,zwłaszcza jeśli chodzi o zapłacenie składki i wpisowego.

Tu jest Polska stary i tu się ciężko oddycha....
                              • Gość: Stancyk Re: @sylwester71 & parę innych osób. IP: *.play-internet.pl 19.12.12, 17:26
                                Prosze o odbior poczty@,mam pare przemyslen i moge sie przydac.
            • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 19:21
              > Musisz przyznać ze forum to nie miejsce do twoich chorych pomysłów. Tu ludzie p
              > otrzebują pomocy i to natychmiast a nie fundacji.

Tylko trzeba pamiętać, że dłużnik w 99,99 procentach przypadków nie otrzyma pomocy finansowej. Jakąkolwiek - może, ale z wyjątkiem tej jednej. Nie ma dobrych wujków. Nie powstanie żadne stowarzyszenie ani fundacja, która będzie za dłużników płacić ich długi. Jeśli ktokolwiek sobie wyobrażał, że istnieje instytucja, która ze składek dłużników będzie spłacać czyjeś długi to zapraszam do najbliższej kolektury :)
              • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 19:41
                unhappy napisał:

> > Musisz przyznać ze forum to nie miejsce do twoich chorych pomysłów. Tu lu
                > dzie p
                > > otrzebują pomocy i to natychmiast a nie fundacji.
                >
                > Tylko trzeba pamiętać, że dłużnik w 99,99 procentach przypadków nie otrzyma pom
                > ocy finansowej. Otrzyma pomoc, lecz najpierw niech coś od siebie da, a nie tylko skomli.
                Jakąkolwiek - może, ale z wyjątkiem tej jednej. Jakiej?? Nie ma dobrych
                > wujków. Nie powstanie żadne stowarzyszenie ani fundacja, która będzie za dłużni
                > ków płacić ich długi. Właśnie powstaje Stowarzyszenie a później Fundacja
                Jeśli ktokolwiek sobie wyobrażał, że istnieje instytucja,
                > która ze składek dłużników będzie spłacać czyjeś długi to zapraszam do najbliż
                > szej kolektury :) Kolektura to hazard a nie organizacja samorządowa.>
                • Gość: sylwester normalny Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.205.10.232.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.12.12, 19:48
                  sylwester71 proszę przestań już pogrążać się bardziej. Chciałeś pomysłu i ruszenia tyłka z mojej strony to napisze ci co ty taki obrotny mógłby robić i jednoczenie za darmo pomagać.

Po prostu odpowiadaj ludziom na ich pytania, pomagaj jak możesz swoją wiedzą.

Daj sobie juz spokój z tą pseudo fundacją bo na innych forach dostałeś po uszach i teraz tu wciskasz swoje dyrdymały innym.

Weź się do roboty bo zrzędzisz.

Weż się do roboty bo zrzędzisz.
                • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 16.12.12, 20:03
                  Prośba nr 1 - opanuj cytowanie dla wygody twoich interlokutorów.
                  Ogromna prośba nr 2 - wszystkie posty z wycieczkami osobistymi będą kasowane więc bez wycieczek osobistych proszę. Już jeden post poleciał.

Ad rem.

Podtrzymuję opinię, że nie powstanie żadne stowarzyszenie ani fundacja, która będzie płacić za dłużników długi. Tak się nie da :)
              • barbara56_online Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 18.01.14, 21:42
                wiadomo, nie chodzi o to, żeby ktoś spłacał za nas długi. W tym wszystkim potrzebna jest pomoc prawna, wsparcie w pertraktacjach z wierzycielami. To juz 50 % sukcesu aby małymi kroczkami wyjść z dołka...
    • Gość: Stancyk Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.play-internet.pl 19.12.12, 03:08
      paragraf44@op.pl
      prosze o kontakt zdecydowanych.Mam pomysl i nawet startowalem z nim...Posiadam takze potezna wiedze w temacie ...i gruba skore bo zycie doswiadcza
    • Gość: Stancyk Re: Fundacja pomocy zadłużonym .Wyjasnienie do pop IP: *.play-internet.pl 19.12.12, 13:17
      Dziekuje za kontakt.
      Szukam ludzi ktorzy poczynili jakies kroki w temacie,/Fundacja?Stowarzyszenie?Organizacja?/potem szukajacych pomocy w formie tylko zapytania.
      Temat dynamicznie poruszany na forum gazety,gdzie znalazlem kontakt z Wasza stronka.
      Temat interesuje mnie w zakresie wymiany pogladow,,doswiadczen z punktu widzenia osoby aktywnie zainteresowanej tematem,nie z dziennikarskiego punktu widzenia.
      Kluczem ma byc potrzeba,pomoc,doswiadczenie,altruizm i tworcza krytyka.
      Mam swiadomosc ze nie moze to egzystowac na zasadzie zlotego srodka!
      Egzystuje stronka: nadziejazadluzonych@wp.pl
      moim zdaniem wcale dostepna,/gro ludzi nim sie zaloguje woli zapoznawac sie z tematem do takich naleze/
      Z powazaniem Cezary
    • siwydab1 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 30.12.12, 09:36
      Znakonity pomysł .Chętnie pomogę jeszcze nie wiem jak.
      • Gość: forumowicz porażka IP: *.play-internet.pl 30.12.12, 16:22
        Proste zapłać kasę,a później płac co miesiąc i ciesz się że jesteś częścią wielkiej naiwnej rodziny
    • Gość: Andrzej Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.13, 16:55
      Ja trochę w innej kwestii ale podobnej. Zakupiłem urządzenie do gotowania na prezentacji od jednej z firm, miałem im zapłacić przelewem w ciągu 14 dni. Niestety moja sytuacja finansowa się w ciągu tych 14 dni zmieniła. Nie dokonałem przelewu. Kwota nie aż tak duża 4990 zł ale naprawdę nie miałem. Fakt, że źle zrobiłem bo nie kontaktowałem się z firmą i nie odpisywałem na pisma a kilka nie odebrałem. Po jakimś czasie dostałem pismo z informacją, że wpisali mnie do Krajowego rejestru długów olałem to tu muszę przyznać, że to był mój błąd, bo teraz nie mogę dostać nigdzie kredytu.
      Potem sytuacja się uspokoiła i przez 3 miesiące była cisza. Po jakimś czasie dostałem wezwanie do zapłaty na kwotę 88990 zł! Tak na 88990 zł. Z firmy windykacyjnej z Holandii. Odkupili mój dług z innej firmy windykacyjnej. Poszedłem do rzecznika praw konsumenta, bo na prawnika nie miałem pieniędzy i Pani rzecznik mi powiedziała, że to nie możliwe aby były takie odsetki. Mam odpisać tej firmie, ze się nie zgadam z tym i nie zapłacę. Bo nie zgodne z prawem jest to, że kupiłem coś za 4990 a muszę zapłacić prawie 20 razy więcej.
      Napisałem im pismo . Po miesiącu dostałem wyrok i nakaz zapłaty z sadu elektronicznego w Lublinie. Tu się wystraszyłem i poszedłem do prawnika w urzędzie miasta działa taki bezpłatny powiedział mi, że niestety coraz częściej się tak dzieje. Są takie firmy windykacyjne co odkupują długi (wcześniej robią wywiad środowiskowy czy warto, w moim przypadku podobno warto bo mam dom) i odsprzedają swoim firmom-córką rozsianym po Europie najczęściej dług trafia do Rosji i tam w dziwny (legalny) sposób się mnoży. Z stamtąd trafia do UE najczęściej ostatnim krajem jest Holandia tam się robi prawomocny, przez rozprawę sadową w której dłużnik nie musi brać udziału. W Polsce trafia od razu do sądu elektronicznego i od razu zapada wyrok. Jeżeli się odwołamy to dodatkowe koszty prawnik etc, ponieważ dług nie jest z Polski tylko z Holandii to sprawa odwoławcza odbywa się tam, do Polski przychodzi tylko nakaz i do komornika. Komorników tez podobno mają swoich i to skutecznych.
      Ja wszystko rozumiem ale to co się dzieje w tym kraju jest to podłe złodziejstwo oszustwo i jedna wielka banda. Teraz komornik chce mi wziąć dom po rodzicach i wystawić go na licytacje. Wiem, że zrobiłem błąd ale nie takie pieniądze. Zadzwoniłem do firmy aby im zapłacić te 4990 a oni, ze oni już dług sprzedali. Zwróciłem się z tym do telewizji ale mi odpisali, że nie zajmują się takimi sprawami. Nic tylko się powiesić
      • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 15.01.13, 20:02
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

Fajna opowieść. Trzyma w napięciu. Tylko jest jeden problem: pozwać może cię kto chce i o dowolną sumę. Nie zareagujesz, nie napiszesz sprzeciwu - przegrasz.

1. Maksymalne odsetki (umowne) to obecnie 23 procent. Gdybyś poprosił sąd o zjechanie z kosmicznymi odsetkami to tak by się stało.
        2. Konsumenta można pozwać WYŁĄCZNIE w jego kraju zamieszkania.
        3. Żadne ruchy wierzycieli wtórnych nie zmieniają twojej sytuacji - masz te sama prawa i zarzuty co wobec wierzyciela pierwotnego.

Ale dla jasności należałoby wiedzieć kim konkretnie był wierzyciel pierwotny, jaka była treść umowy między wami i co to za ostatnia firma w łańcuszku :D
      • Gość: tadek Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: 91.244.220.* 16.01.13, 13:37
        Andrzej napisz do Sprawy dla reportera tam szybko zareaguja na twoje pismo,powodzenia lub napisz email-Sprawa dla reportera do pani Eli Jaworowicz ona szybko zajmie sie ta sprawa...
    • Gość: MARCIN Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.play-internet.pl 17.01.13, 15:35
      JESTEM ZA!TYLKO KTO POMRZE ? STARAŁEM SIĘ O WSZYSTKO NA POCZĄTKU SPŁACAŁEM KREDYTY ALE DOWIEDZIAŁEM SIĘ ZE NASZE 1 DZIECKO MA CHOROBE GENETYCZNA NIE ULECZALNA REHABILITACJE LEKARZE ITD. PRZEROSŁO TO NAS . ŻONA NIE MOŻE PODJĄĆ PRACY BO MUSI SIĘ DZIEĆMI ZAJAC A PRZE DE WSZYSTKIM CÓRKA . SIEDZIMY NA WYNAJMOWANIU MIESZKANIU KTÓRE NAS WYNOSI Z OPŁATAMI 1500 ZŁ' ŻYCIE NA 4 OSOBY 1000 I CO MA MI ZOSTAĆ? NIE JESTEM WSTANIE SPŁACAC .TERAZ WYSZŁO ZE MUSZĘ W CAŁOŚCI ZAPŁACIĆ KREDYT PONAD 100.000TYS KOMORNIK DZIŚ MI DOSTARCZYŁ PISMO NIEWIEM CO MAM ZROBIĆ BOJĘ SIE ŻE ŻONA ODEJDZIE PRODZĘ O POMOC MÓJ M. marcin,zaradzki79@interia.pl
      • Gość: Stancyk Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.free.aero2.net.pl 17.01.13, 21:17
        Zero Paniki.Piszesz pismo do banku.JAKIEKOLWIEK SENSOWNE.Kopie zanosisz do komornika z pismem ze jestes w trakcie ugody z bankiem.
        Masz 30 dni spokoju.
        Teraz myslisz i sensownie negocjujesz z Bankiem.PAMIETAJ KULTURALNIE ,STANOWCZO i Z POZYCJI SILY!!!
        Zabic Ciebie nikt nie zabije...co najwyzej zrobisz to sam!
        Panika to zly doradca.
        Aha! Zanim zdecydujesz o wakacjach w splacie kredytu,bo dobry "doradzca w banku pewno Ci to podsunie...Pamietaj...by wrocic do harmonogramu splaty,bedziesz od podstaw ubiegal sie jak o nowy kredyt...tego Ci nie powiedza!
        Mozesz zalegac z prawie 3 ratami...potem maja mozliwosc wypowiedzenia...do tych prawie 3 rat beda straszyc...podle bo podle...ale tylko straszyc...
        Walcz o czas nic innego tak od razu nie wymyslisz.
        Pozdrawiam
        • mordimer.madderdin Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 18.01.13, 07:03
          Gość portalu: Stancyk napisał(a):
          > Zero Paniki.Piszesz pismo do banku.JAKIEKOLWIEK SENSOWNE.Kopie zanosisz do komo
          > rnika z pismem ze jestes w trakcie ugody z bankiem.
          > Masz 30 dni spokoju.

Brednie. Co to znaczy, :masz 30 dni spokoju"?

"> Mozesz zalegac z prawie 3 ratami...potem maja mozliwosc wypowiedzenia...do tych prawie 3 rat beda straszyc..."

Zaległość w wysokości 2 rat wystarczy, żeby wypowiedzieć umowę. A czasem nie trzeba w ogóle zaległości.

Stancyk - obserwuję twoje wyczyny na forum od jakiegoś czasu. Póki pisałeś jakieś swoje fantazje i pobożne życzenia - miałem to w nosie. Teraz zacząłeś już z nimi przesadzać, piszesz rzeczy niezgodne ze stanem prawnym a tym samym potencjalnie szkodliwe dla użytkowników forum, więc od tej chwili będziesz pod szczególną kontrolą.
          Pa.

• Gość: Ela Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.centertel.pl 04.05.13, 17:05
          Witam ja się borykam z tym problemem już ponad 2 lata nie śpie nie potrafię normalnie funkcjonować komornik proponuje mi spłatę raty w wysokości 5000zł ja nie mam takich pieniędzy to jest ogromna kwota dla mnie .Grozi mi licytacja domu i macie racje oni mnie nie zabiją sama się zabije .
          • tadusz03 Re: Fundacja pomocy zadłużonym 04.05.13, 17:22
            Pani Elu , proszę napisać na maila gdzie pani mieszka, szczegóły pani zadłużenia, imię nazwisko komornika ( nr sprawy podawany w piśmie od komornika) , po co mi to potrzebne odp. w mailu. na forum proszę swoje dane nie podawać.
    • mordimer.madderdin @Stancyk 19.01.13, 06:55
      Gość portalu: Stancyk napisał(a):
      Goraco Cie pozdrawiam i licze na konstruktywna riposte.

Załóż bloga i tam zamieszczaj swoje eseje.

Wpis skasowałem, bo nie miał wartości ani merytorycznej ( "komornik [...] Ma pismo...moze szumiec ...ale jak sie bronisz i pokazesz ze walczysz ,zaczeka jako czlowiek..."), ani nie nadawał się do polemiki.

Z wyrazami,
      mordimer.madderdin,
      oczywiście Sługa-Nie-B.
      • Gość: @mordimer.madderdn Re: @Stancyk IP: *.free.aero2.net.pl 20.01.13, 16:36
        Bez komentaza.Troche mnie ponioslo ,ale uwazam ze merytorycznie bylo.
        Poczytalem Twojej korespondencji i widze ...dobra wole w tym co patrolujesz,chociaz po lebkach traktujesz pewne watki.
        Musisz przyznac,ze z tej mojej pyskowki wyniknal wazny temat: kulawego prawa w rzeczywistosci ktora nas otacza i tym winna sie zajac takze fundacja z cala odpowiedzialnoscia
        uzmyslowienia tego rowniez tym ,ktorzy nie wiedza jeszcze w tej chwili ze juz maja problem finansowy.
        Chwilami wolnymi dopisze swoje zdanie do ,moim zdaniem, waznych kwestii-co pozwoli ukazac inny wazny punkt widzenia problemu.
        W obecnym stanie ustrojowym,prawnym,politycznym i gospodarczym latwo zostac dluznikiem.
        O tym chetnie popolemizuje...
        Oczywiscie jak nie wyrzucisz tego tekstu...
        Zwyrazami...
        Bloga mam.
    • Gość: Upadajacy inaczej Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.centertel.pl 20.01.13, 19:42
      Nurtuje mnie ten temat od dawna,w zakresie ...bo jestem zainterersowany.Mam kilka pomyslow bo prawnie jestesmy ,jak prowadzacy dzialalnosc prywaciaze, kastą gorsza od Panstwa Jeszcze Polskiego...
      Nie wiem jak tu sie poruszać,kto ten temat założył i czemu to miało służyć w zalążku.
      Szukając w necie nic rozsądniejszego nie znalazłem,tu wypowiedzi fajnie krążą po temacie.
      Tylko skojarzenie z Gazetą Wyborczą mnie przestrasza...prywatnie podległość i tendencyjność dziennikarzynów tej obcej gazety w Polsce nie wzbudza zaufania.Napiszcie co o tym sądzicie.
      Temat fundacji jest dosc interesujacy i chyba warto o tym zagadac ...choc po datach widac że
      zbyt dynamicznie nikt tematu w zycie nie wprowadził.
      • sylwester71 Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 21.01.13, 18:16
        Chcesz o tym pogadać konkretnie, to napisz do mnie. albo podaj email to ja napiszę.

Gość portalu: Upadajacy inaczej napisał(a):

> Nurtuje mnie ten temat od dawna,w zakresie ...bo jestem zainterersowany.Mam kil
        > ka pomyslow bo prawnie jestesmy ,jak prowadzacy dzialalnosc prywaciaze, kastą g
        > orsza od Panstwa Jeszcze Polskiego...
        > Nie wiem jak tu sie poruszać,kto ten temat założył i czemu to miało służyć w za
        > lążku.
        > Szukając w necie nic rozsądniejszego nie znalazłem,tu wypowiedzi fajnie krążą p
        > o temacie.
        > Tylko skojarzenie z Gazetą Wyborczą mnie przestrasza...prywatnie podległość i t
        > endencyjność dziennikarzynów tej obcej gazety w Polsce nie wzbudza zaufania.Nap
        > iszcie co o tym sądzicie.
        > Temat fundacji jest dosc interesujacy i chyba warto o tym zagadac ...choc po da
        > tach widac że
        > zbyt dynamicznie nikt tematu w zycie nie wprowadził.
    • Gość: Edzia Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: 217.96.39.* 23.01.13, 20:41
      potrzebuję pomocy ubrań i butów dla syna córki i dla mnie
      • Gość: Stancyk Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.free.aero2.net.pl 24.01.13, 00:42
        podaj wiek syna i gabaryty swoje i syna.na mail antykhifi@op.pl
        cos zadzialamy
        banieczka do gory!!!!
        pozdro!
    • Gość: karolina Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.kopnet.pl 26.01.13, 00:16
      Jestem chętna pomagac!!!!!!Mieszkanka Śląska proszę o kontakt pilny
    • Gość: Informers Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.free.aero2.net.pl 27.01.13, 20:38
      Bank zlicytuje Cię na podstawie prawa uchwalonego w.. 1944 roku!

Posted by Jarek Kefir w dniu 13 Styczeń 2013
      Milion Bankowych Tytułów Egzekucyjnych w 2012 roku!
      “Latem ubiegłego roku Trybunał Konstytucyjny orzekł, że Bankowy Tytuł Egzekucyjny, jest niezgodny z konstytucją. Pomimo tego banki cały czas mogą korzystać z tego narzędzia, które stawia je ponad prawem.
      Prawo z piekła rodem
      Trudno w to uwierzyć, ale do dziś w polskim Prawie Bankowym obowiązuję przepisy, które po II Wojnie Światowej wprowadzono, by rugować Polaków z ich własności. W 1944 roku komuniści wzorem rozwiązań sowieckich ustanowili bank państwowy, który miał odtąd stanowić część systemu bezwzględnej władzy. Jak inne instytucje państwowe obdarzyli go cechą omnipotencji. Ustanowili oto, że wyciągi z ksiąg bankowych mają moc dokumentu urzędowego i ich wiarygodność nie może być podważana przez obywateli, co więcej, także przez sądy. Mimo przemian politycznych te przepisy nie zostały dotąd zmienione, co gorsza w międzyczasie oddano sektor bankowy pod kontrolę w obce ręce. Zawiało grozą? I dobrze… Bo z tych samych zapisów prawnych, co niegdyś komuniści, korzystają teraz zagraniczni właściciele banków działających w Polsce, wspierając przy tym bez skrupułów firmy ze swoich macierzystych krajów kosztem miejscowej konkurencji. Niestety, nowelizacje Prawa Bankowego w 1989 i 1997 roku miały charakter jedynie kosmetyczny. Po dziś dzień na podstawie ksiąg bankowych, bank wystawia tzw. Bankowy Tytuł Egzekucyjny (BTE), od sądu w sposób mechaniczny i z automatu – w ciągu trzech dni uzyskuje klauzulę wykonalności, która uprawnia do zajęcia nieruchomości i kont kredytobiorcy. Wtedy dopiero nieszczęsny klient banku zwykle dowiaduje się jaki los mu przeznaczono. Dwa sposoby przeciwdziałania określone w prawie: zażalenie nadania klauzuli wykonalności BTE oraz pozew przeciw egzekucji nie wstrzymują działań komornika. Znane z nierychliwości sądy odstraszają od podjęcia kroków prawnych przez kredytobiorców nawet, jeśli prawda i racja leżą po ich stronie. W 2009, w roku opcji walutowych wszczęto zaledwie 70 postępowań przeciw-egzekucyjnych podczas, gdy wystawiono ponad 700 tysięcy BTE. Cóż z tego, że kilku „naciętych na opcje” wygrywa po latach w sądach, jeśli znakomita większość poszkodowanych została zmuszona pod groźbą BTE do „niesprawiedliwej ugody”, bo BTE jest przecież niczym innym dla banków, jak narzędziem zwyczajnego szantażu. Wg prezesa Związku Banków Polskich (ZBP) w 2012 roku wystawiono ponad 1 milion BTE przy 48 postępowaniach przeciw-egzekucyjnych…
      Latem ubiegłego roku Trybunał Konstytucyjny orzekł, że zapisy Prawa Bankowego dotyczące klientów indywidualnych, a nadające wyciągom z ksiąg bankowych status dokumentu urzędowego nie są zgodne z Konstytucją RP. Senat RP przedstawił propozycję dostosowania prawa do orzeczenia Trybunału, rozciągając poprawki również na klientów korporacyjnych (Artykuły 94 i 95). W zeszłym tygodniu na posiedzeniu Podkomisji ds Instytucji Finansowych, posłowie Prawa i Sprawiedliwości uznali, że zgodnie z logiką orzeczenia Trybunału i decyzją Senatu należy z Prawa Bankowego wykreślić Artykuły 96 do 98, eliminując tym samym BTE z obiegu prawnego w Polsce.
      • Gość: Informers Fundacja pomocy ...dlatego trzeba sie zorganizow IP: *.free.aero2.net.pl 27.01.13, 20:41
        Zagraniczne banki w Polsce
        Próba sił
        Wyeliminowanie BTE z obiegu prawnego miałoby charakter zmiany ustrojowej. Nie jest przypadkiem, że połowa członków Rady Gospodarczej przy premierze RP to przedstawiciele zagranicznych banków, którzy z całą pewnością nie sprzeniewierzą się swoim pracodawcom. Znaleźli się tam (z JK Bieleckim na czele), bo taką siłę przetargową dało im obowiązujące w Polsce prawo. Oni to bowiem stanowią o własności i kredycie sprawując w praktyce rzeczywiste władztwo. Przeciw zmianom w Prawie Bankowym będzie oczywiście ZBP, jako organizacja o charakterze moim zdaniem czysto lobbystycznym. Z drugiej strony wyzbycie się BTE z obiegu prawnego uwolni polską przedsiębiorczość i może okazać się najlepszym sposobem na ożywienie gospodarcze i przeciwdziałanie nadchodzącej nieubłaganie recesji.
        Wytrwałym polecam swoje wystąpienie na forum Zespołu Parlamentarnego do spraw Obrony Demokratycznego Państwa Prawa: sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/transmisje_arch.xsp?unid=2089652CAD3D5701C1257AC400558073
        wgospodarce.pl/komentarze/1655-przepis-ktory-stawia-banki-ponad-sadami-i-pozwala-zrujnowac-kazdego-kredytobiorce
        • Gość: Bedzie lepsiej ... Re: Fundacja pomocy ...dlatego trzeba sie zorga IP: *.free.aero2.net.pl 31.01.13, 12:40
          Czasem w rozpaczy ludzie pisza ...
          cytata bez zgody piszacego!!!!!!!
          Dzien Dobry.
          Nazywam sie Jakub S. mam 27 lat i mieszkam w Stalowej Woli na Podkarpaciu.
          Pisze do Panstwa w dosc nietypowej sprawie i bardzo prosze o przeczytanie tego listu do konca zanim go Panstwo wyrzuca do kosza gdyz
          wyjasnienie sedna sprawy moze troche mi zajac- nie przywyklem do pisania listow tego typu.

Pisze do Panstwa gdyz od dwoch miesiecy pozostaje osoba calkowicie bezrobotna, mimo iz szukam pracy w kazdym mozliwym miejscu.
          Przegladam ogloszenia, chodze po okolicznych budowach, sklepach... szukam jakiegokolwiek zajecia i niestety nie moge znalezc nawet ulotek.
          Myslalem takze o wyjezdzie w delegacje lecz nawet na Warszawie nie ma dostepnych zadnych ofert zatrudnienia z zakwaterowaniem dla osob
          zamiejscowych co w moim wypadku jest bardzo wazne ze wzgledu na brak srodkow by oplacic kwatere na wlasna reke.
          Do tej pory zajmowalem sie glownie pracami budowlanymi z glownym naciskiem na wykonczenia wnetrz oraz elewacje zewnetrzne
          styriopianowe. Pracowalem rowniez w kilku innych dziedzinach gospodarki jednak trwalo to za krotko bym mogl o tym napisac.
          Sam z wyksztalcenia jestem Technikiem Elektronikiem (niestety nie udalo mi sie dokonczyc nauki ze wzgledu na problemy zyciowo-rodzinne).
          Doskonale opanowalem obsluge komputerow jak i ich budowe, oraz dobrze posluguje sie jezykiem Angielskim w mowie oraz pismie.

Przez brak zatrudnienia znalazlem sie wraz z partnerka i dwojka naszych dzieci w dramatycznej sytuacji bez grosza przy duszy i na chwile
          obecna nie stac nas nawet zeby kupic chleb w osiedlowym sklepiku. W ostatnim tydodniu mnie, moja partnerke oraz dzieci rozlozyla grypa...
          Niestety nie stac nas bylo na chocby najtansze lekarstwa niemowiac juz o wybraniu lekow z recepty i gdy u starszego syna temperatura
          podskoczyla do 39,7 stopnia musialem dzwonic po karetke pogotowia w obawie o dobro dzieci... Dorosly mezczyzna gdy patrzy na swoje
          cierpiace dzieci i jest calkowicie bezsilny czuje naprawde nieopisana pogarde dla siebie ze nie stac go nawet na lekarstwa dla wlasnych dzieci.
          Wiem ze moze sie to wydawac niedorzeczne ale tak naprawde jest. Ja niestety rodziny zadnej niemam, natomiast rodzice partnerki sa juz
          ludzmi starszymi zyjacymi ubogo i nawet gdyby chcieli z calego serca- nie sa nam w stanie pomoc w jakikolwiek sposob.
          W tym roku niestety nasze swieta nie byly zbyt przyjemne gdyz zwyczajnie nie bylo nas stac by cokolwiek zorganizowac.
          Na domiar zlego z koncem grudnia mielismy oplacic mieszkanie ktore jest wynajmowane (nie posiadamy wlasnego kata). Wlascicielka
          mieszkania gdy oznajmilismy jej ze nie jestesmy w chwili obecnej w stanie uregulowac zadnych naleznosci za najem nie byla zbyt zadowolona.
          Tym bardziej iz nalezy do osob bardzo zasadniczych i dla Niej ostatni to ostatni i nie ma mowy o zadnym czekaniu czy wplaceniu tylko polowy.
          Juz na samym poczatku najmu krotko powiedziala ze w wypadku opoznienia chocby tygodniowego wreczy nam wypowiedzenie- zwlaszcza
          dlatego ze miala sporo problemow z kilkoma poprzednimi lokatorami Po dlugich blaganiach z naszej strony i ze wzgledu na male dzieci udalo
          sie nam uprosic by poczekala na splate naleznosci najpozniej do 10 lutego. Jednak bez pracy niewiele to zmienia...

Mowiac szczerze poszukuje firmy badz osoby prywatnej bedacej w stanie pomoc mi jakos wyjsc z tej sytuacji. Oczywiscie nie oczekuje niczego
          za darmo lecz moze ktos z Panstwa jest w stanie zaoferowac mi jakakolwiek prace ktora moglbym wykonac by jakims cudem do 10 lutego
          zarobic 2 000zl. Wiem ze jest to zbyt krotki okres czasu dlatego moglbym rowniez odpracowac reszte i po tym terminie, jak rowniez podpisac
          stosowne dokumenty zapewniajace i jednoczesnie zabezpieczajace ewentualnego pracodawce ze napewno wywiaze sie z umowy i danego
          slowa.
          Suma ta to koszty samego najmu mieszkania wraz z odestepnym. Naszczescie wszystkie oplaty licznikowe (poza energia elektryczna) sa
          wliczone w czynsz.

Jezeli ktos z Panstwa bylby w stanie pomoc nam w tej sytuacji ja jestem gotow przyjechac na miejsce nawet jutro (Mozna rowniez przyjechac
          do nas zobaczyc sie z nami i samemu ocenic sytuacje). Bede jednak potrzebowal jakiegos kata do spania- moze to byc nawet miejsce na
          podlodze w garazu. W chwili obecnej jestesmy zdesperowani, bez perspektyw i zadnego obrazu jak moglibysmy sobie inaczej z tym poradzic.
          Te swieta byly najsmutniejsze w calym naszym zyciu, teraz powoli wykancza nas choroba a z poczatkiem lutego mozemy stracic dach nad
          glowa...
          Niestety ktos kto nie znalazl sie w podobnej sytuacji nie potrafi zrozumiec ze czasami w zyciu naprawde moze byc az tak ciezko...
          Z powazaniem
          Jakub S.
          tel.530-608-110
        • frediiii Re: Fundacja pomocy ...dlatego trzeba sie zorga 03.02.13, 13:25
          BTE to jedno, dla mnie większym przegięciem jest fikcja przedawnienia długu...
    • Gość: Agnieszka Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.centertel.pl 02.02.13, 23:37
      Czytalam czesc tych postow i tez myslalam nad tym zeby stworzyc taka fundacje,to jest jakas koncepcja,moglibysmy pomoc sobie nawzajem wplacajac np.do konca zycia co miesiac 100 zl,wczesniej podpisujac takie zobowiazanie,z tym ze ktos musialby nadzorowac te wplywy,zeby przypadkiem nie korzystali nieuczciwi,tylko zeby kasa byla rozdysponowana pomiedzy tych ktorzy sa jej czlonkami i chca wyjsc ze spirali zadluzenia i w koncu je splacic w calosci.Z tym ze po wyjsciu z tej trudnej sytuacji tzn po splaceniu zadluzenia danej osoby,ta osoba musialaby podpisac zobowiazanie ze dalej bedzie pomagala tej fundacji to jest innym zadluzonym.Zastanawiam sie nad jednym,dlaczego na tym swiecie ludzie boja sie dzialac?!W GROMADZIE SILA!:)
      • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 03.02.13, 13:37
        Gość portalu: Agnieszka napisał(a):

> z tym ze ktos mus
        > ialby nadzorowac te wplywy,zeby przypadkiem nie korzystali nieuczciwi,tylko zeb
        > y kasa byla rozdysponowana pomiedzy tych ktorzy sa jej czlonkami i chca wyjsc z
        > e spirali zadluzenia i w koncu je splacic w calosci.Z tym ze po wyjsciu z tej t
        > rudnej sytuacji tzn po splaceniu zadluzenia danej osoby,ta osoba musialaby podp
        > isac zobowiazanie ze dalej bedzie pomagala tej fundacji to jest innym zadluzony
        > m.Zastanawiam sie nad jednym,dlaczego na tym swiecie ludzie boja sie dzialac?!W
        > GROMADZIE SILA!:)

Podsumujmy. Fundacja miałaby bronić przed wierzycielami, ale jej członkami nie powinni być nieuczciwi, którzy nie spłacają swoich zobowiązań. Dostrzegaż komizm sytuacji?

A tych co nie spłacają to do KRD, sądu i komornika. Potem pomyślimy o fundacji drugiego rzędu, która będzie broniła członków pierwszej fundacji przed egzekucją zobowiązań z tytułu podpisanego zobowiązania.
        • Gość: antyk Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.free.aero2.net.pl 03.02.13, 14:24
          Pewno siedzisz na cieplej,budzetowej dobrze oplacanej posadce i wyobraznia TWOJA nie bierze
          pod uwage tego,ze mozna miec potezne tarapaty finansowe przez zrzadzenie losu,bedac uczciwym czlowiekiem,ktory chce robic wszystko by ratowac zycie swoje i najblizszych,a przy okazji spokojnie splacac zadluzenie ,ale w sposob realny nie na zasadzie lupiezy?
          Fundacja ma sens!Ale profil jej musi tez zmierzac w strone zmiany komunistycznego prawa,jakie obecnie lupi popadlych w tarapaty ludzi.
          Jest takie przyslowie...o tym ,ze w wiezieniach to siedza inni ludzie,pewno pojawi sie takie,ze windykowanym jest inny czlowiek...
          Nawet jak powstanie ta Fundacja ,to na efekty trzeba bedzie dosc dlugo czekac...
          Ale klientow bedzie z pewnoscia przybywac,sam sposob zatrudniania,wysokosc skladek,brak plynnosci finansowej,stagnacja na rynku budowlanym,polityka budowlana i procedury nie sprzyjaja w naszym PRL u Bis ,na jakiekolwiek zmiany!Mam oczywiscie na mysli ...l e p s z e!
          Juz 2 mln.kredytobiorcow ma problemy z plynnoscia splat!
          • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 03.02.13, 14:33
            Gość portalu: antyk napisał(a):

> Pewno siedzisz na cieplej,budzetowej dobrze oplacanej posadce i wyobraznia TWOJ
            > A nie bierze
            > pod uwage tego,ze mozna miec potezne tarapaty finansowe przez zrzadzenie losu,b
            > edac uczciwym czlowiekiem,ktory chce robic wszystko by ratowac zycie swoje i na
            > jblizszych,a przy okazji spokojnie splacac zadluzenie ,ale w sposob realny nie
            > na zasadzie lupiezy?

Wypłacz mi tako rzekę. Jakiej znowu łupieży? Dłużnik podczas egzekucji jest chroniony, ale ponieważ jeszcze się taki nie narodził, który by wszystkich zadowolił to... Osobiście uważam, że parę rzeczy jest do zmiany:
            a) bankructwo konsumenta jako realna możliwość, a nie prawna fikcja zmontowana przez masowych wierzycieli (głównie banki)
            b) ochrona dłużnika zależna od ilości osób na jego utrzymaniu
            c) domyślne przedawnienie

Ale łupież? Bez przesady.

> Fundacja ma sens!Ale profil jej musi tez zmierzac w strone zmiany komunistyczne
            > go prawa,jakie obecnie lupi popadlych w tarapaty ludzi.

Masz. Teraz komunistyczne prawo. Ehh...

Fundacja jako dawca środków finansowych to pomysł poroniony, bzdurny i szkodliwy. Dający fałszywą nadzieję, a po realizacji źródło finansowania dla cwaniaków, którzy bez skrupułów wykorzystają naiwniaków wierzących w powszechne dobro i szczęśliwość wiekuistą.
            • Gość: antyk Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.free.aero2.net.pl 03.02.13, 17:01
              P R Z E P R A S Z A M !
              Te Twoje trzy punkty odbieram,ze zle zrozumilem poprzedni twoj post.
              Masz racje ,to sluszne.
              Zgodze sie z Toba,ze pieniedzy nie wolno rozdawac!
              Moim zdaniem,to ma dzialac jako samopomoc,pomoc prawna,wsparcie finansowe w skrajnych przypadkach...Opatentowanie systemu prawno-finansowego/samofinansujacego...np.konsorcjum/
              wreszcie ...generator przedsiebiorczosci!Gro ludzi uwiklanych w czasowe problemy finansowe,potencjalnie ma sile przebicia jako nowy wyzwolony podmiot,ktory juz pewnych bledow nie popelni-to przyklad tylko.
              W stanach jest takie prawo,ze po ogloszeniu upadlosci ,po spelnieniu pewnych istotnych warunkow ,mozna znow stac sie graczem w biznesie czy na rynku pracy.
              Komunizm mowisz nie?...a BTE?
              ...a to z jednego z postow ,dzis na onet w sprawie Chawez a:

Gdyby nadal był PRL poziom życia nie odbiegałby od obecnego. Po zmianie systemu, od 1989 r. Polska nie dokonała oczekiwanego przez społeczeństwo skoku cywilizacyjnego. Obecny poziom wynika z naturalnego upływu czasu i rozwoju techniki w świecie, która dociera pod "strzechy". Gdyby nadal był PRL poziom życia milionów Polaków nie odbiegałby od obecnego.
              Tak samo byłyby dostępne: komputery, telewizory LCD (3D), telefony komórkowe, samochody itp. Niech Wam nie wmawiają, że to sukces transformacji ustrojowej. Przybyło tylko milionerów. Zmarnowano 21 lat na różne przepychanki polityczne, zamiast wziąć się za budowę potęgi gospodarczej Państwa. Ćmiono Polaków sukcesem "okrągłego stołu" i jedynie słusznym tzw. "planem Balcerowicza", a kraje które takiego planu nie miały osiągnęły w tym czasie znacznie lepsze wyniki od Polski.
              Rządzący przez te 21 lat byli zajęci rozkradaniem majątku Polaków. Zmuszono miliony młodych ludzi do emigracji za chlebem, którzy pracują na rozwój gospodarczy innych Państw zamiast Polski. Jest problem z wybudowaniem autostrad. W Warszawie zbudowano jedną stację metra. Po Polsce jeżdżą brudne, śmierdzące, zdezelowane pociągi. W Polsce faktycznie niczego nie produkuje się, a co najwyżej montuje z gotowych elementów. Budownictwo mieszkaniowe leży na łopatkach. Miliony ludzi pracują za 1300 zł/mc, emeryci otrzymują po 700 zł/mc emerytury. Dzieci chodzą głodne do szkoły. A ceny rosną bez opamiętania. Ludzie nadal ogrzewają domy węglem, chrustem zbieranym w lesie, spalają plastykowe butelki i śmieci, bo ich na gaz nie stać.
              "Sukcesem" tych lat jest wątpliwa moc naszej złotówki, zakup F-16, udział Polski w wojnie w Iraku i Afganistanie, przynależność do NATO, wejście do UE, rozpętanie wojny z Rosją. Rozbicie TU-154M w Smoleńsku. Zatopienie połowy Kraju podczas powodzi, bo nie remontowano starych i nie budowano nowych wałów, nie budowano zbiorników retencyjnych. A tego, co najważniejsze, czyli przyspieszenia rozwoju gospodarczego kraju i budowy państwa dobrobytu nie osiągnięto.
              Nic dodac!
              • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 03.02.13, 17:23

> Moim zdaniem,to ma dzialac jako samopomoc,pomoc prawna,wsparcie finansowe w skr
                > ajnych przypadkach...Opatentowanie systemu prawno-finansowego/samofinansujacego
                > ...np.konsorcjum/
                > wreszcie ...generator przedsiebiorczosci!Gro ludzi uwiklanych w czasowe problem
                > y finansowe,potencjalnie ma sile przebicia jako nowy wyzwolony podmiot,ktory ju
                > z pewnych bledow nie popelni-to przyklad tylko.

Zgoda. Nigdy pomoc finansowa. Tu cały czas przewijają się marzenia o tym, że ludzie się zbiorą i spłacą czyjeś długi. To nie może tak działać bo na 100% skończy się awanturą. Jeśli chodzi o pomoc stricte materialną bardziej sobie wyobrażam sfinansowanie komuś zakupu przysłowiowych butów dla dzieciaka czy zbiórkę rzeczy. Ale najbardziej sobie wyobrażam, że powstanie organizacja konsumencka, która będzie (kiedyś) na tyle silna, że będzie mogła wziąć masowego wierzyciela/producenta/dostawcę/bank za ryj tak, że ten aż zapiszczy :D

> W stanach jest takie prawo,ze po ogloszeniu upadlosci ,po spelnieniu pewnych is
                > totnych warunkow ,mozna znow stac sie graczem w biznesie czy na rynku pracy.
                > Komunizm mowisz nie?...a BTE?

Konkrety. BTE jest złe? Dlaczego? Jak to zmienić?

> ...a to z jednego z postow ,dzis na onet w sprawie Chawez a:

Nie mieszałbym do tematu polityki. Nie teraz. I nie na poziomie ukradli/rozkradli. Jako jeden z atomów suwerena (czyli ogółu obywateli) patrzyłbym na harce polityków z dystansu i zastanawiał się na kogo głosować żeby zrobił mi dobrze. Ale konkretnie. To, to i to. Bez nic nie wnoszących do tematu deklaracji i zapewnień.
                • Gość: antyk Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.free.aero2.net.pl 03.02.13, 18:06

Konkrety. BTE jest złe? Dlaczego? Jak to zmienić?
                  \
                  Zle ,bo procedura jest superszybka i szablonowa!
                  Wlasciwie z Bankiem nie ma dialogu...poczawszy od momentu "obustronnych "negocjacji umowy
                  jak i negocjacji w kwestii ewentualnych korekt takowej.

Nie zgodze sie z odstawianiem polityki na bok.Dlaczego?No wlasnie dlaczego?

Jest takie powiedzenie ,jezeli nie zainteresujesz sie polityka...ona zainteresuje sie toba.

To co sie z nami dzieje w obecnej rzeczywistosci,nie jest przypadkiem tlko skutkiem zlej edukacji poltycznej ,wlasciwie samoedukacji politycznej.Rzadzacym jest dobrze jak jest i nie sa zainteresowani uswiadamianiem wyborcy zbyt wielu kwestii.
                  Ordynacja wyborcza w Polsce jest gwarantem ,ze wybory sa demokratyczne ...tylko w srodku namiotu pojawiaja sie tylko poprawni ,dopuszczeni przez prezesow.Tylko swiadomi i niezalezni ludzie sa w stanie zmieniac potrzebne prawo,nie smiecic nam eter tematami zastepczymi./patrz ostatnie dyskusje...zwiazki partnerskie,baba-chlop marszalkiem/
                  Jak wybierac w obecnej rzeczywistosci ,jezeli nie ma kogo wybierac,nie wiemy czym sie kierowac,nie ma mechanizmow eliminujacych opowiadaczy bajek ,w trakcie kadencji...
                  Zycie trwa we wszystkich plaszczyznach i my nie mamy wyboru,by cos odkladac na bok.To fikcja.Dzialania tej Twojej Instytucji ,spolecznie mocnej moga rownolegle generowac ludzi wrazliwych spolecznie do polityki!Czemu nie?
                  Moze z tego oddolnego ruchu ,powstanie sila polityczna bazujaca na ludziach klasy sredniej/jakos tak sie nie pojawila dotad/ktorzy zatroszcza sie PATRIOTYZMEM na sprawdzonych zasadach,nie na sztucznie podawanych nam modach wykorzystujacych roznice
                  pomiedzy tolerancja ...a poblazliwoscia.Postep dla postepu jest dobry?
                  • unhappy Re: Fundacja pomocy zadłużonym . 03.02.13, 18:15

>
                    > Konkrety. BTE jest złe? Dlaczego? Jak to zmienić?
                    > \
                    > Zle ,bo procedura jest superszybka i szablonowa!
                    > Wlasciwie z Bankiem nie ma dialogu...poczawszy od momentu "obustronnych "negocj
                    > acji umowy
                    > jak i negocjacji w kwestii ewentualnych korekt takowej.

> Nie zgodze sie z odstawianiem polityki na bok.Dlaczego?No wlasnie dlaczego?

Bo dyskusje na tematy polityczne zbyt szybko zamieniają się w polityczną naparzankę typu kto kogo? To nie tworzy rozwiązań. Kwestie polityczne mogą mieć znaczenie, ale na odpowiedniem poziomie konkretów. Na pewno nie na poziomie rozkradli/ukradli czy wiary w "tematy zastępcze".
    • Gość: .nikt Re: Fundacja pomocy zadłużonym . IP: *.miechow.com 09.03.13, 12:07
      Witam,

mój mail Miracle2279@wp.pl odezwji się.-nie jestem windykatorem także spokojnie
      • anka_cyganka35 dajcie sobie spokoj z ta fundacja 17.03.13, 10:11
        watek jest od 4 lat i nic nie powstalo i juz nie powstanie
        • tadusz03 Re: dajcie sobie spokoj z ta fundacja 17.03.13, 11:12
          Właśnie. Jeśli pani wie coś więcej nt. dlaczego stowarzyszenie nie powstanie to prosiłbym o kontakt.
          moim obowiązkiem jest uchronić zdesperowane osoby aby się nie pakowały w podejżane sprawy. Każdą osobę,która zainteresowana stowarzyszeniem ( wysłała mail do Sylwester71) otrzymała propozycję zdobycia łatwych, dużych pieniędzy proszę o kontakt na poniższy mail. Proszę o wyrozumiałość. samo założenie
          stowarzyszenia to niecałe dwa tygodnie bezwzględu na to jak bardzo jesteśmy rozproszeni po kraju, więc proszę o kontakt osoby ,które od czterech miesięcy zgłaszały się do Sylwester71.
          Tadusz03@gmail.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka