Dodaj do ulubionych

wyłudzenie kasy

IP: *.leon.com.pl 07.05.10, 22:22
Witam.
Jak prawie każdy tutaj chciałabym prosić o wskazówki co mogę zrobić dalej.Przedstawię wam jak wygląda sytuacja :
2 lata temu sprzedałam auto z ważnym OC ( auto było ubezpieczone w MTU ). Po sprzedaży wyrejestrowałam auto i załatwiłam wszelkie formalności z tym związane poza jednym które załatwiłam trochę później.Po prostu OC zawsze płacę w 2 ratach. Gdy przyszedł moment gdy trzeba było zapłacić drugą cześć OC dostałam informację od MTU że trzeba zapłacić. Podczas rozmowy z konsultantem z MTU zostałam poinformowana że wystarczy że wyślę do nich faksem kopię umowy sprzedaży auta i sprawa będzie załatwiona i zamknięta. Tak też zrobiłam. Od tamtego czasu minęły 2 lata aż tu nagle dostaje pisemko od Jintrum Justitii ze odkupili mój dług od MTU i mam im zapłacić kwotę 260 zł. I tu się zaczęło... Najpierw dzwoniłam do IJ o wyjaśnienie mi o co chodzi. Potem dzwoniłam do MTU i tłumaczyłam konsultantowi że przecież miało być wszystko załatwione. W odpowiedzi usłyszałam że owszem dostali 2 lata temu moja kopie umowy sprzedaży faksem ale nie był on dla nich czytelny bo brakowało dolnej części kopii. Nie wiem jakim cudem mógł być nie czytelny skoro ja dostałam kopię tego faksu identyczna jaka mieli oni dostać i u mnie jest wszystko czytelne. To ze oni maja kiepskie faksy czy drukarki to już nie moja wina ale oni twierdzą że dług już sprzedali firmie windykacyjnej i nic ich już to nie interesuje.Poradzili mi tylko że mogę jedynie wysłać kopię umowy sprzedaży auta i kopie raportu faksu listem poleconym jednocześnie do MTU i IJ. Jak dzwoniłam do IJ to usłyszałam że ich to tez nic nie interesuje oni chcą tylko kasę.
wiec wysłałam to wszystko z listami z prośba o odstąpienie od egzekucji bo przecież z mojej strony było wszystko ok. Tyle tylko że MTU ma 30 dni na odpowiedz a ja mam tydzień czasu na zapłatę.
Proszę o rade i wskazówki co dalej robić i jak załatwić tą sprawębo dla mnie to wygląda na wyłudzenie kasy.
Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
zdziwiona.
Obserwuj wątek
    • Gość: informaaa Re: wyłudzenie kasy IP: *.merinet.pl 09.05.10, 18:51
      1. Czytać ustawy - ta o OC jest wyjątkowo prosta i krótka.
      2. Dopełniać swoich obowiązków tak jak nakazuje ustawa - masz obowiązek
      poinformować TU o sprzedaży auta NA PIŚMIE (dowieźć osobiście, wysłać pocztą),
      fax z zasady nie jest tak traktowany, ale może być dopuszczony jako dowód.
      3. Dług masz wobec TU i to z nimi rozmawiaj. IJ olej całkiem, chociaż mogą być
      upierdliwi i wmawiać Ci, że masz płacić, bo do tego są stworzeni.

Oto co masz zrobić. Wziąć oryginał umowy, zrobić ksero, z tym podjechać do TU,
      złożyć do TU kopię, a najlepiej na oryginale lub drugim ksero żądać pieczątki z
      czytelnym podpisem pracownika i datą, że pismo wpłynęło do TU.

Dalej czekać na reakcję zarówno TU, jak i IJ. IJ będzie wysyłał pisma -
      wyrzucać. Jeśli postanowią założyć sprawę w Sądzie i przyjdzie nakaz zapłacenia
      (Sąd nie wnika w zasadność, a według dokumentów dostarczonych przez IJ będziesz
      niby zobowiązana do zapłaty), a w Sądzie pokazać wysłany fax oraz podbity oryginał.
      • Gość: informaaa Re: wyłudzenie kasy IP: *.merinet.pl 09.05.10, 20:08
        Zabrakło tam kawałka zdania :)

"i przyjdzie nakaz zapłacenia," to należy wnieść sprzeciw i wtedy odbędzie się
        dopiero normalna rozprawa.
        • Gość: Michał Re: wyłudzenie kasy IP: *.opera-mini.net 09.05.10, 21:16
          Tylko że OC przechodzi razem z samochodem na nowego właściciela i to on musi wypowiedzieć starą umowę ew kontynuować czyli przepisać na siebie a poprzdni powinien osobiście zgłosić sprzedaż auta w TU ostatecznie wyłącznie poleconym myślę że coś nowy właściciel auta namieszał ale jak już to rozmawiać z MTU jedynie bo jak czytam umowa była ratalna więc druga rata jest wymagana
          • tomekwwa Re: wyłudzenie kasy 09.05.10, 21:45
            Krążysz w okolicach prawdy. Artykuł 31 ustawy mówi, iż:

Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę
            ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu
            przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia
            ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca
            wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W
            przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących
            po dniu nabycia pojazdu mechanicznego.

A dla tej sprawy bardziej kluczowe są zapisy artykułu 32:

Art. 32. 1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy
            dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
            mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od
            dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych
            osobowych nabywcy.

oraz:

3. Zbywca pojazdu mechanicznego ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną
            wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej zakładowi
            ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń o
            okolicznościach, o których mowa w ust. 1.

Jednym słowem warto zawiadomić zakład w ciągu 30 dni, bo przez 30 dni i tak
            płacimy za OC nabywcy, mimo, iż prawa wszystkie korzystania z OC ma on. Później
            solidarnie. Chociaż orzecznictwo bywa różne to należy domniemać, że pozostałą
            ratę składki powinien zapłacić nabywca. Jeśli nie zapłacił to w myśl artykułu
            28.2 umowa się rozwiązała, ale to już problem nabywcy.
            • Gość: zdziwiona Re: wyłudzenie kasy IP: *.leon.com.pl 09.05.10, 23:48
              Dziękuje bardzo Wam za odpowiedzi.
              Jeśli dobrze rozumiem to zarówno ja i nabywca auta musielibyśmy zgłosić do TU całą tą sprzedaż. hmmm wiec sobie myślę tak :
              skoro nabywca zgłaszał przejęcie polisy (choćby po to żeby na nowo naliczyć mu kwotę bo może nie mieć tyle zniżek co ja) więc musiałby tez przesłać im kopie tej umowy więc TU musiało by mieć to w systemie i automatycznie przejść na niego i w tym momencie TU nie powinno mieć do mnie żadnych zastrzeżeń albo nic nie zgłosił i olał to ale wtedy tez powinien według mnie być obciążony kosztami na równi ze mną (mowa była o solidarności).hmmm
              Moim jedynym błędem było to ze wysłałam to tym przeklętym faksem a nie listem poleconym. Ale cóż Polak mądry po szkodzie. Spróbuje się dowiedzieć w TU co z nabywca tego auta. Może to coś pomoże?
              Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
              Pozdrawiam.
              zdziwiona
              • Gość: Michał Re: wyłudzenie kasy IP: *.opera-mini.net 10.05.10, 06:27
                Ale musisz wiedzieć jedno że umowe podpisuje sie na rok a czy płatne gotówką czy w ratach to już jest między stronami umowa słowna więc należy to zapłacić i dlatego Ciebie ścigają bo obecny właściciel nie przepisał umowy na siebie ani nie opłacił za Ciebie drugiej raty więc wszystko jest OK należy zapłacic bo umowa OC jest podpisywana na rok
                • tomekwwa Re: wyłudzenie kasy 10.05.10, 08:35
                  Gość portalu: Michał napisał(a):

> latego Ciebie ścigają bo obecny właściciel nie przepisał umowy na siebie ani n
                  > ie opłacił za Ciebie drugiej raty więc wszystko jest OK należy zapłacic bo umow
                  > a OC jest podpisywana na rok

Nie "za Ciebie" tylko za siebie - "na nabywcę pojazdu
                  przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy
                  "
              • tomekwwa Re: wyłudzenie kasy 10.05.10, 08:40
                Źle rozumiesz - Ty masz obowiązek powiadomić TU o zbyciu pojazdu. To od Ciebie
                TU pozyskuje dane nowego właściciela i to jest wtedy ich prawo (nie obowiązek)
                zgłosić się do nowego nabywcy po pieniądze i z nowym wyliczeniem składki. Bez
                informacji od Ciebie o zbyciu i danych nabywcy mają związane prawem ręce, bo tak
                naprawdę wiedzą, że pojazd zmienił właściciela z zupełnie innego źródła - np.
                CEPiK, ale nic nie mogą z tym zrobić.

Prawdą jest, że nabywca winien zasadniczo zgłosić się celem przepisania polisy,
                ale nie ma na to żadnego konkretnego przepisu, bo ubezpiecza się pojazd, ani
                żadnej kary.
                • Gość: Michal Re: no tak , na podstawie umowy k-s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 14:50
                  coś żle pisałem myśląc inaczej , ten przepis nie tak dawno został
                  wprowadzony ale już jakiś czas jest
                  • Gość: zdziwiona Re: no tak , na podstawie umowy k-s IP: *.leon.com.pl 14.08.10, 14:27
                    Witajcie.
                    Jednak miałam rację że wina nie leżała po mojej stronie.
                    Po wysłaniu do IJ i MTU pisemek o których wspominałam w postach powyżej kontaktowałam się jeszcze z IJ ale pani zaczęła mnie straszyć jakimiś inspektorami, komornikami i w ogóle sądem więc zapłaciłam .
                    Dzisiaj dostałam pismo z MTU i cytuję:

" w odpowiedzi na otrzymana krespondencję ... uprzejmie informujemy, że z przyczyn leżących po stronie zakładu ubezpieczeń, nie udało nam się zarejestrować Pana umowy sprzedaży w terminie, co spowodowało uruchomienie procesu windykacji składki, za co serdecznie Pana przepraszamy ... Nabywca wierzytelności IJ został powiadomiony o tym fakcie. Tym samym, nie posiada Pan żadnych zobowiązań wynikających z w/w umowy ubezpieczenia.
                    Raz jeszcze przepraszamy Pana za nasz błąd i żywimy nadzieję, że zdarzenie to nie będzie miało wpływu na postrzeganie przez Pana MTU "

No cóż lepiej późno niż wcale.
                    Teraz pozostało jedynie wysłać pismo do IJ o zwrot kosztów.

A z MTU nie chcę już mieć nic wspólnego.
                    Pozdrawiam.
                    zdziwiona.

lkjhjhgjghvfjhgvsdljhz
                    vdfhsdvbfjhvb jjjjjjjjjjjjjjjjzsdhjlvjkjnhkjhklhjglgl
                    b ,bvhjbljhb
                    zshbvjhfbvzhfbvhfb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka