Dodaj do ulubionych

Wezwanie do zapłaty

IP: *.gemini.net.pl 08.07.10, 15:25
Witam !

Dostałam wezwanie do zapłaty faktur , które były wystawione 5 lat temu na moją
firmę i teraz nie wiem czy nie minęło już przedawnienie (3 lata) czy muszę je
zapłacić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: kancelaria_medius Re: Wezwanie do zapłaty IP: 195.234.20.* 09.07.10, 08:58
      Po 5 latach, faktury są przedawnione. Jeśli jednak wierzyciel złoży
      pozew w postępowaniu upominawczym, decyzja, by wydać nakaz zapłaty
      leży w gestii Sądu. Faktury trzeba jednak płacić zawsze, a prawo ma
      chronić wierzycieli, nie zaś dłużników.
      • Gość: Wanda Re: Wezwanie do zapłaty IP: *.220.119.235.dsl.dynamic.eranet.pl 09.07.10, 19:13
        Zadawając takie pytania wystawiasz sobie określona opinię. Jeżeli jesteś
        komukolwiek winny jakiekolwiek pieniadze to powinienes ten dług uregulować.Może
        ten dlug zaważy na finansowej plynnosci dłużnika a nawet gdyby nie to czy
        świadomość że zrobileś kogos w balona poprawi twoje samopoczucie? Jeżeli tak to
        ..spadaj z tego forum tutaj doradzamy ludzią w potrzebie a nie ..przekrentaczom.
        P.S.Nie ma długów przedawnionych. Są tylko długi....źle egzekwowane
        • Gość: mm Re: Wezwanie do zapłaty IP: 80.94.16.* 09.07.10, 20:02
          Doradzę ci:
          1) "zadawając" - poprawniej będzie "zadając";
          2) "Jeżeli jesteś komukolwiek winny" - jestem skłonny podejrzewać, że autor
          wątku jest kobietą;
          3) "ludzią" - "ludziom";
          4) "przekrentaczom" - a cóż to takiego?

Nie dziękuj, tutaj doradzamy ludziom w potrzebie.
          I ostatnia rada:
          Wracaj Wandziu do szpitala, forum to złe miejsce dla ciebie... ;-)
          • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.220.119.235.dsl.dynamic.eranet.pl 09.07.10, 20:28
            A więc doradź cos konkretnego człowiekowi w potrzebie. Z twojego postu nic nie
            wynika , no może abym to ja / całkowicie nie zainteresowana/ udała sie na
            korepetycje z ortografii. Ale nie wiem czy zauważyłaś że rozmawiamy na portalu
            forum i dłużnicy - a to niewiele ma wspolnego z twoim postem napisanym NIE-NA
            TE- MAT
            • mordimer.madderdin Re: do mm 10.07.10, 06:10
              Twój post był przynajmniej tak samo nie na temat jak mój. Mój przynajmniej miał
              charakter, hm, porządkowy. Ale cieszę się, że dostrzegłaś coś, co umknęło ci w
              pierwszym poście: to jest forum "Dłużnicy i windykacja", a nie jakieś "Forum
              etykorum".
              Ale mniejsza o to, EOT.

Przechodząc do meritum: tak, przedawnienie 3 lata, o ile nie zaistniały
              okoliczności powodujące przerwanie jego biegu.
              • Gość: Wanda Re: do mm IP: 62.152.134.* 10.07.10, 11:09
                Przedawnienie - oczywiście tak , ale to nie znaczy że dług znika i nie można go
                dochodzić./ na różne sposoby/
                P.S. Posłuchaj mm widzę że jesteś uczulona/y/ na mój nick.Proponuję ignorować
                mnie a nie wdawać sie w jałowe pyskówki , które do niczego nie prowadzą
                • Gość: mm Re: do mm IP: 80.94.16.* 11.07.10, 06:42
                  Gość portalu: Wanda napisał(a):
                  > P.S. Posłuchaj mm widzę że jesteś uczulona/y/ na mój nick.Proponuję ignorować
                  mnie a nie wdawać sie w jałowe pyskówki , które do niczego nie prowadzą

Dokładnie to samo zaleciłbym tobie w odniesieniu do tego forum. Twoje tutaj
                  posty niczego nie wnoszą, jedynie rozładowujesz jakieś swoje frustracje.
                  • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.220.119.63.dsl.dynamic.eranet.pl 11.07.10, 09:13
                    Rozumiem że chcesz powiedzieć że jedyną wyrocznią tego forum jest mm.
                    OK możesz tak sądzić twoja sprawa.Byłam na tym forum długo przed tobą i nikt
                    nigdy nie zarzucił mi niekompetencji.
                    No ale ty masz prawo pisać i sadzić o forumowiczach co chcesz.Osobiście mnie to
                    nie rusza.
                    P.S.Mnie nie musisz nic zalecać wystarczy że będziesz stosowała sie do zaleceń
                    swojego lekarz i zapewniam cię że pozbędziesz się UCZULENIA
                    • Gość: mm Re: do mm IP: 80.94.16.* 12.07.10, 06:22
                      Ależ Wando - ja cię doskonale pamiętam z dawnych czasów i z tego właśnie wynika
                      mój stosunek do twojej osoby. Pamiętam też, że wielokrotnie zarzucano ci
                      niekompetencję, plucie jadem, jednostronność. Pamiętam te banialuki o złotówce,
                      z której zrobi się pięć złotych.

W mojej wypowiedzi nigdzie nie pada stwierdzenie, że jestem jakąś wyrocznią tego
                      forum.

W tym wątku odpowiedziałem ci po raz ostatni, nie chcę przyczyniać się do
                      pogłębiania twoich frustracji i schizofrenii ;-)

A post ten niech będzie zarazem ostrzeżeniem dla nieznających cię userów: tej
                      pani nie należy traktować poważnie, bo ma problemy z osobowością, emocjami,
                      czytaniem ze zrozumieniem, logicznym myśleniem, ma skłonności do konfabulacji etc.
                      • zauber07 Re: do mm 12.07.10, 07:17
                        Gość portalu: mm napisał(a):

....... Pamiętam te banialuki o złotówce,
                        > z której zrobi się pięć złotych.......

Dodam jeszcze że jej(go) sposób na dłuzników,to wieszac ich
                        wszystkich na cienkich sznureczkach.

• Gość: Wanda Re: do zauber07 IP: *.152.143.240.dsl.dynamic.eranet.pl 12.07.10, 10:05
                          A czy pamiętasz jeszcze że moim zdaniem wieszać na cieńkim sznureczku powinno
                          się dłużników którzy celowo i z premedytacją ZACIĄGAJĄ DŁUGI KTORYCH NIE
                          ZAMIERZAJĄ SPŁACAĆ. A pamiętasz że moim zdaniem wieszac na cieńkim sznureczku
                          powinno sie tych wszystkich ktorzy stosujac różnorakie fortele nie stosuja sie
                          do prawomocnych wyrokow sądowych
                          P.S.Skleroza to ciezka choroba - tak wiec przypominam ./ mniej masełka za to
                          więcej orzeszkow/
                          • zauber07 Re: do zauber07 12.07.10, 14:26
                            > P.S.Skleroza to ciezka choroba - tak wiec przypominam ./ mniej
                            masełka za to
                            > więcej orzeszkow/

No to w rzeczy samej mam problem,poniewaz lubię masełko orzechowe..
                            • Gość: Wanda Re: do zauber07 IP: *.152.143.240.dsl.dynamic.eranet.pl 12.07.10, 15:44
                              No to w rzeczy samej przyznając sie do utrwalania sklerozy - jesteś rozgrzeszony.
                              P.S. Mowią ,że skleroza nie boli tylko nogi czasem bolą
                      • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.152.143.240.dsl.dynamic.eranet.pl 12.07.10, 10:18
                        A to nie prawda że ze złotowki robi sie złotych pięć albo i więcej.? Jesteś
                        kompletnym dyletantem i teoretykiem , nigdy nie byłes ''na sali''. To własnie
                        przez takich pseudodoradców jak min ty ludzie popadaja w jeszcze większe
                        tarapaty.Zapewne nigdy nie słyszales o ''hodowli dłuznków''A zresztą co ja tam
                        bede z toba dyskutowała. Klawiatura przyjmnie wszystko tak więc pisz porady jak
                        unikac placenia długów. Forumowicze którzy uznają porady wyroczni za prawdziwe -
                        mocno sie rozczaruja.
                        P.S.Nie bardzo rozumiem jaki jest cel obrażania mojej skromnej osoby.
                        Korespondujesz ze mna od kilku postów i nic sensownego nie napisałeś. Napisać
                        ze ktos jest ch.. potrafi kazdy ch..
                        • unhappy Re: do mm 13.07.10, 16:41

> A to nie prawda że ze złotowki robi sie złotych pięć albo i więcej.?

Generalnie nieprawda. Czasem ze złotówki robi się minus paredziesiąt groszy
                          które musi zapłacić wierzyciel bo był na tyle głupi, że przespał termin
                          przedawnienia.

> Jesteś
                          > kompletnym dyletantem i teoretykiem , nigdy nie byłes ''na sali''. To własnie
                          > przez takich pseudodoradców jak min ty ludzie popadaja w jeszcze większe
                          > tarapaty.

O na pewno. Jak z kolegą spuszczaliśmy na drzewo PROKURĘ to porady z tej grupy
                          bardzo się przydały i sprawdziła się zasada:

1. Olewaj windykację, czekaj na pozew z sądu.

Pozew przyszedł, powód przegrał. Zamiast odzyskać kasę zapłacił koszty.

> Zapewne nigdy nie słyszales o ''hodowli dłuznków''

Tylko na tą hodowlę wierzyciel ma 3 lata. Potem może sobie zaśpiewać :)

> A zresztą co ja tam
                          > bede z toba dyskutowała. Klawiatura przyjmnie wszystko tak więc pisz porady jak
                          > unikac placenia długów. Forumowicze którzy uznają porady wyroczni za prawdziwe
                          > -
                          > mocno sie rozczaruja.

No, ja korzystając między innymi z porad z tej grupy pomogłem koledze spuścić
                          natrętnych windykatorów na drzewo. Jak myślisz, kolega był rozczarowany?
                          • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.152.128.140.dsl.dynamic.eranet.pl 13.07.10, 17:50
                            Generalnie i optymistycznie to tak ALE nie mozesz wykluczyc sytuacji że ktos
                            przegrywajac proces sadowy o nie zaplacony dług bedzi muisiał zaplacic oprócz
                            -kwoty głównej koszty swojego pełnomocnika+koszty pełnomocnika strony przeciwnej
                            + koszty sadowe+koszty ewentualnych biegłych + odsetki. Pisząc optymistycznie
                            zawsze powinno sie brac pod uwagę równiez wersje pesymistyczne.
                            Zgadzam sie z tym że głupi ten wierzyciel / zresztą odnosi sie to do większosci
                            spraw/ który nie pilnuje terminow.
                            Gratuluje zwycięskich bojów z PROKURĄ.
                            Ano właśnie że nie 3 latka tylko jest to swoiste dożywocie. Wystarczy trafić na
                            dobrze poinformowanego dłużnika który czytając forum dowiedział sie jakis
                            mądrości i po 2,5 latach wierzyciel uzyskujac bez problemowo wyrok a do
                            egzekucji tegoż wyroku zabiera sie po 9,5 latach od uprawomocnienia?Biorąc pod
                            uwagę dziesiejsze stopy procentowe w bankach a wysokość odsetek ustawowych to
                            jest dobry interes.
                            Powtarzam jeżeli wygrałes bitwe to nie znaczy że wygrasz wojne. Spójrz jak
                            dynamicznie rozwija sie rynek firm windykatorskich , jakie maja obroty i jakie
                            firmy z nimi współpracują
                            Pewnie że możesz olac windykatorów i pójść do sądu ale pamiętaj że z
                            windykatorem to możesz / tak myśle / pogadać o długu . sposobie jego splaty itp,
                            a w sądzie nikt nie będzie z toba gadał .Po krótkiej rozprawie zapadnie wyrok i
                            wtedy rozmawiać będzie z toba już komornik który na wniosek wierzyciela ma prawo
                            zrobic z toba wszystko w granicach prawa aby jak najszybciej zaspokoić wierzyciela.
                            Ale oczywiście gratuluję zwycięstwa.
                            • unhappy Re: do unhappy 13.07.10, 18:23

> Generalnie i optymistycznie to tak ALE nie mozesz wykluczyc sytuacji że ktos
                              > przegrywajac proces sadowy o nie zaplacony dług bedzi muisiał zaplacic oprócz
                              > -kwoty głównej koszty swojego pełnomocnika+koszty pełnomocnika strony przeciwne
                              > j
                              > + koszty sadowe+koszty ewentualnych biegłych + odsetki.

Bez przesady. Na pewno ze złotówki nie zrobi się 5 złotych. Nie ma jak. Może ze
                              złotówki zrobić się 2 złote ale to rzadko. Większe kwoty - w sytuacjach
                              ekstremalnych trwających naście lat.

> Pisząc optymistycznie
                              > zawsze powinno sie brac pod uwagę równiez wersje pesymistyczne.

Oczywiście, że tak. Ale pamiętaj - piszemy o przypadku długów wobec których
                              można podnieść zarzut przedawnienia. W każdym innym wypadku - rozmowa, rozmowa i
                              jeszcze raz rozmowa. I to najlepiej z wierzycielem pierwotnym. Nie raz pisałem,
                              że każdy dłużnik byłby w szoku gdyby zorientował się jak niewiele z wizji
                              agresywnego wierzyciela-niszczyciela jest prawdą. Wierzyciele, zwłaszcza
                              instytucjonalni są niesamowicie skłonni do rozmów i negocjacji. A milczenie
                              oznacza wejście na ścieżkę procedur kończących się komornikiem.

> Zgadzam sie z tym że głupi ten wierzyciel / zresztą odnosi sie to do większosci
                              > spraw/ który nie pilnuje terminow.
                              > Gratuluje zwycięskich bojów z PROKURĄ.

> Ano właśnie że nie 3 latka tylko jest to swoiste dożywocie. Wystarczy trafić na
                              > dobrze poinformowanego dłużnika który czytając forum dowiedział sie jakis
                              > mądrości i po 2,5 latach wierzyciel uzyskujac bez problemowo wyrok a do
                              > egzekucji tegoż wyroku zabiera sie po 9,5 latach od uprawomocnienia?Biorąc pod
                              > uwagę dziesiejsze stopy procentowe w bankach a wysokość odsetek ustawowych to
                              > jest dobry interes.

Ale to już jak wierzyciel ma wyrok w łapie. A hodowanie dłużnika jest mocno
                              ryzykowne - no chyba, że ma jakąś fajną nieruchomość :)

> Powtarzam jeżeli wygrałes bitwe to nie znaczy że wygrasz wojne. Spójrz jak
                              > dynamicznie rozwija sie rynek firm windykatorskich , jakie maja obroty i jakie
                              > firmy z nimi współpracują

Generalnie - uważam, że spraw "przedawnionych" będzie coraz mniej. Chociaż w
                              przypadku który opisywałem, gdyby KRUK poleciał do sądu wcześniej (wystarczył
                              rok, może dwa lata a nękał kolegę od lat bodajże 5) miałby sprawę wygraną.
                              Ale... skąd miał wiedzieć, że kolega jest windykowalny. W mojej sprawie (pisałem
                              o niej) KRUK zamilkł. Może TPSA wyczyściła ewidentnie bzdurne przelewy
                              wierzytelności.

> Pewnie że możesz olac windykatorów i pójść do sądu ale pamiętaj że z
                              > windykatorem to możesz / tak myśle / pogadać o długu .

Jeszcze raz - nie dotyczy sytuacji kiedy można podnieść (i chce się to zrobić)
                              zarzut przedawnienia. Wtedy gadanie z windykacją jest bezcelowe.

> sposobie jego splaty itp
                              > ,
                              > a w sądzie nikt nie będzie z toba gadał .Po krótkiej rozprawie zapadnie wyrok i
                              > wtedy rozmawiać będzie z toba już komornik który na wniosek wierzyciela ma praw
                              > o
                              > zrobic z toba wszystko w granicach prawa aby jak najszybciej zaspokoić wierzyci
                              > ela.

Jeszcze raz - pod warunkiem, że wobec długu nie można podnieść zarzutu
                              przedawnienia. Tutaj windykatorzy mogą grać na nieświadomości prawnej lub
                              sugestii, że gdzieś tam coś tam, że może bieg przedawnienia został przerwany. I
                              to mi się nie podoba. Nie lubię ludzi, którzy nie grają w otwarte karty.

> Ale oczywiście gratuluję zwycięstwa.

Nie ma czego gratulować, sprawa była oczywista. Żałuję tylko, że kolega zgodził
                              się na wycofanie pozwu przez powoda :)
                              • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.152.128.140.dsl.dynamic.eranet.pl 13.07.10, 18:52
                                OK niech będzie 100 procent więcej . Nie pisze o rozciągłości sprawy w czasie a
                                o kosztach stałych / pełnomocnicy, biegli, itp/ Ale to chyba nie mało.
                                A jeżeli nie będziesz rozmawiał z windykatorem to skąd będziesz wiedział o co
                                biega. Nie możesz polegać tylko i wyłącznie na swojej wiedzy i swoich
                                przypuszczeniach. Pieniądze wplacone na nieodpowiednie konto to pieniądze
                                niewpłacone.
                                Oczywiście że powinno sie rozmawiac z wierzycielem pierwotnym ale jezeli
                                wierzyciel p[ierwotny dług sprzedał to wierzycielem pierwotnym jest aktualny
                                właściciel długu i nikt inny nie będzie chciał z toba na temat nie swojego długu
                                rozmawiać.
                                Może i ryzykowna jest hodowla dłużnika / pieniądze potrzebne sa zawsze na ..już/
                                ale nawet jego śmierc nie zamyka twojego prawa do hodowania ..spadkobierców.
                                Pełna zgoda. Przedawnień będzie coraz mniej ponieważ każde przedawnienie to
                                pieniądze BEZMYŚLNIE WYRZUCONE W BŁOTO a w czasach kryzysu gdzie kazdy grosz sie
                                liczy pracownicy odpowiedzialni za terminowosc wplat będa na cenzurowanym.
                                Wiesz unhappy co do nieświadomosci - i graniem na ludzkich emocjach rozejrzyj
                                sie dokoła -reklamy, domokrążcy, akwizytorzy,piramidki-kliniki-poradnie
                                finansowe i tak można w nieskończoność to wszystko jest swego rodzaju
                                oszukiwaniem ludzi . Coraz mniej jest ludzi ktorzy oszukać sie daja ale ciągle
                                nawet na tym forum pojawiaja sie posty - LUDZI KTORYCH NIEFRASOBLIWOSĆ, BRAK
                                ROZTROPNOŚCI albo PO PROSTU GŁUPOTA- powala z nóg.
      • follow_white_rabbit Re: Wezwanie do zapłaty 13.07.10, 11:55
        z całym szacunkiem,ale biorąc pod uwagę instytucję przedawnienia(którą
        to prawnicy wierzycieli próbują ignorować wobec dłużników,:))pomyślano
        ją po to też żeby niezdarni wierzyciele nie marnowali czasu sądom i
        dawnym dłużnikom na rozstrząsanie historii...
        3 lata to naprawdę dużo czasu i trzeba po prostu trzymać się terminów.
        • Gość: Wanda Re: do follow....... IP: *.152.128.140.dsl.dynamic.eranet.pl 13.07.10, 13:10

Alez co do meritum to oczywistą oczywistościa jest w świetle prawa przedawnienie
          po 3 latach nalezności z tytułu działalności gospodarczej i sądy takimi sprawami
          głowy sobie nie zawracają. Sa to zazwyczaj sprawy prowadzone w trybie
          uproszczonym / nakaz zaplaty/ .Ale jezeli prawnik decyduje sie na odwołanie i
          wykaże że w tym okresie została rozpczęta jakakolwiek czynność prawna zwiazana z
          tą zaległościa to ta czynność przerywa bieg przedawnienia.

• unhappy Re: do follow....... 13.07.10, 16:43

> Alez co do meritum to oczywistą oczywistościa jest w świetle prawa przedawnieni
            > e
            > po 3 latach nalezności z tytułu działalności gospodarczej i sądy takimi sprawam
            > i
            > głowy sobie nie zawracają. Sa to zazwyczaj sprawy prowadzone w trybie
            > uproszczonym / nakaz zaplaty/ .Ale jezeli prawnik decyduje sie na odwołanie i
            > wykaże że w tym okresie została rozpczęta jakakolwiek czynność prawna zwiazana
            > z
            > tą zaległościa to ta czynność przerywa bieg przedawnienia.

Dlatego żadnych dyskusji z windykatorami :)
            • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.152.128.140.dsl.dynamic.eranet.pl 13.07.10, 18:06
              A to duży błąd. Moim zdaniem. W dzisiejszych zwariowanych czasach kiedy
              większość z nas nie pamięta co robiła tydzień temu ma pamiętać co działo się 2,5
              roku temy.Rozmawiając z windykatorem mozesz przede wszystkim porozmawiać O CO
              CHODZI. Jeżeli masz kwity o które toczy się wojna to możesz spać spokojnie.Nigdy