Dodaj do ulubionych

Problem z firmą windykacyjną Alektum Inkasso

06.04.11, 18:37
Witam w 2002 roku wraz z żoną wzoiłem kredyt z Banku na kwote 5000 zł.Żona pożyczke spłacała lecz nie spłaciła jej w całości ponieważ straciła prace,zostało do spłaty 800 zł.W tym czasie co były spłaty nastąpił nasz rozwód a ja nie zostałem informowany o zaległościach ponieważ dokumenty przychodziły na jej adres zameldowania.Nie dawno dowiedziałem się że mam komornika na pensji.Przez przypadek znalazłem pismo z Alektum Inkasso (mieszkam w mieszkaniu byłej żony i dlatego dowiedziałem się o tym)Pod mój adres zameldowania nie przychodziły żadne papiery z sądu,komornika,firmy windykacyjnej.Firma windykacyjna naliczyła należność główną w wysokości 3000 zł gdzie moim zdaniem powinno to być 800 zł bo tyle brakowało do spłaty i od tej sumy powinny być naliczane odsetki.Dzwoniłem do firmy windykacyjnej pani nie potrafiła mi wytłumaczyć z czego wynika taka suma.Komornika mam już na pensji do spłaty mam koło 4000 tysięcy zł.Zaznaczam że wszystkie wpłaty do banku mam na sume 4200 zł.Czy ktoś może był w takiej sytuacji i wie co zrobić proszę o rade.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jakiś tam Re: Problem z firmą windykacyjną Alektum Inkasso IP: *.finemedia.pl 17.04.11, 10:53
      Teraz to już możesz tylko spłacić grzecznie dług do komornika. Gdy będziesz miał potwierdzenie spłacenia i dokumenty określające w jakiej kwocie SAM to spłaciłeś, możesz wystąpić z powództwem przeciwko byłej żonie aby zwróciła Ci połowę kwoty, którą spłaciłeś (wg Twoich słów oboje byliście zobowiązani na równi do spłaty tej kwoty.) A swoją drogą czy możesz podać mi, który to bank jest tak wspaniałomyślny, że pożycza 5000 zł i trzeba mu spłacić też 5000 zł. Z twojej wypowiedzi wynika, że znalazłeś tak cudowny bank. Wydaje mi się, że zapomniałeś o odsetkach, potem o odsetkach karnych i o kosztach, które bank doliczył niejako z "urzędu" bo pewnie gdy nie spłacaliście to wydał tzw. Bankowy Tytuł Egzekucyjny a on też kosztuje. Potem oddał sprawę komornikowi a to też dodatkowe koszta. Wcześniej pewnie słał monity (chyba nie robił tego za darmo, obecnie w banku, w którym mam kredyt wysłanie monitu kosztuje 50 zł. a wystarczy jeden dzień opóźnienia). Ponadto księgował wpłaty najpierw na koszty upomnień, potem koszty procesowe, komornicze, odsetki i na końcu dopiero na kapitał. Przerobiłem to dość dokładnie. Też się dziwiłem skąd i dlaczego takie kwoty. Dług był starszy bo z lat 1996-7. Skończyło się sprzedażą mieszkania ale dzięki temu mam czysto w BIK-u (minęło ponad 5 lat od spłacenia a tyle czasu widnieje info o nierzetelności kredytobiorcy). Z powodu wpisu do BIK-u nie dostałem kredytu na mieszkanie i musiałem tułać się po wynajmowanych mimo posiadania zdolności kredytowej.
      • Gość: adam-7293 Re: Problem z firmą windykacyjną Alektum Inkasso IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 20:27
        mam wrażenie, że mój poprzednik pracuje w podobnej firmie ........
    • Gość: danusia Re: Problem z firmą windykacyjną Alektum Inkasso IP: *.play-internet.pl 17.09.17, 00:28
      stop-oszustom.pl/dziwne-wezwania-do-zaplaty-od-alektum-inkasso/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka