IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 23:20
"Jakoś tak z pięć lat temu nawiązałem współpracę z Krajowym Rejestrem Długów. To znaczy po prostu płaciłem co miesiąc abonament i dopisywałem dłużników. Nie pamiętam ilu ich tam dopisałem ale pomiędzy co najmniej pomiędzy 50 a 100 spokojnie. Niestety żaden z nich nie zapłacił nawet części długu pomimo tego, że każdy był powiadamiany z KRD o fakcie umieszczenia go w rejestrze, co dodatkowo kosztowało mnie za każdym razem kilka złotych. Umowę wypowiedziałem bo po co płacić.
Minęło kilka lat i znów dałem się skusić, kilka miesięcy temu. No i znowu nic, to samo. Zawiodłem się znów bo przez te kilka lat przekazy reklamowe KRD nie słabły o rzekomej skuteczności rejestru w odzyskiwaniu długów. Sam też pomyślałem że rejestr ten przez te kilka lat na pewno zyskał znacznie na popularności, więcej firm sprawdza w nim dłużników i co za tym idzie, z pewnością jest skuteczniejszy niż był kiedyś. Niestety, ale znów okazało się, że reklamy chyba nie są zbytnio rzetelne, delikatnie określając.
Obserwuj wątek
    • peter_jurgen_boock A czy to jest wina BIG, 24.04.11, 17:50
      że twoi dłużnicy to gołodupcy? Nie mają kasy, być może nie zdobędą jej w najbliższym czasie, a KRD, ani żaden inny BIG roboty im nie znajdzie.
      Nie zrozumiałeś oferty, bezkrytycznie słuchałeś handlowca, a całkiem możliwe, że uczciwie tłumaczył ci także ograniczenia, a ty w swojej desperacji szukania "cudownej metody" słyszałeś i zapamiętałeś tylko to, co chciałeś usłyszeć.
      Obecnie z KRD współpracuje tylko 7 do 10 banków komercyjnych (wśród nich AIG, ABN Amro, Multibank, BZ, chyba ING i DB), sporo spółdzielczych, ale ich zasięg działania jest mocno ograniczony. Liczbę pozostałych firm, które posługują się KRD oceniam na nie więcej niż 60-70 tysięcy zakładając, że akwizytorzy miesięcznie pozyskują około 1000 umów, a w tym samym czasie wypowiadanych jest 200-300.
      Żaden handlowiec KRD nie poda ci na piśmie/w mailu listy banków, które czerpią informacje z rejestru, bo doskonale wiedzą, że ich ilość nie jest imponująca. Będą tylko bredzić o rzekomych zapisach w umowach, że banki nie życzą sobie informowania o współpracy, podczas gdy jest dokładnie odwrotnie, umowa KRD zawiera zapis, że klient domyślnie wyraża zgodę na posługiwanie przez KRD BIG S.A. informacją o fakcie współpracy w swoich materiałach marketingowych.

A gdyby kogoś interesowało, to posiadam wzór umowy z KRD na temat Wielkiego Wiosennego Sprzątania Długów. Całkowicie darmowa, wbrew opowieściom panienek z ich call-center, że płaci się abonament, a darmowy jest sam proces dopisania.
      • Gość: michał Re: A czy to jest wina BIG, IP: *.opera-mini.net 24.04.11, 20:00
        Ja dostaje co jakiś czas mailem upomnienie do zapłaty z KRD za jakieś usługi na kwotę ok 80zł i nie wiem o co im chodzi więc maile kasuję.Kiedyś się u nich zarejestrowałem w ramach darmowego wiosennego sprzątania jako przedsiębiorca chcąc dopisać dłużnika jednak nie zrobiłem tego bo nie miałem kompletnych danych
    • follow_white_rabbit Re: KRD 26.04.11, 10:01
      moim zdaniem cały ten biznes odzyskiwania długów polega odwrotnie na czym innym niż powinien-zabawa polega na tym aby króliczka gonić a nie złapać :)
      i nie jest ważne kto za to płaci;albo wierzyciel albo jakimś cudem ustrzelony dłużnik
    • benjaminblimchen Re: KRD 30.04.11, 14:54
      ja współpracuję z KRD już chyba z 3 lata... przez ten okres dopisałem nie więcej jak 20 dłużników. Ci co mieli długi po 100 kpln nic sobie z tego nie robili. W końcu i tak musiał iść do nich komornik. Ale za to 2 (słownie: dwóch) z długiem po kilka tysi po otrzymaniu info z KRD zaczęło spłacać swoje zadłużenie bez niepotrzebnych wizyt komorników.
      • Gość: trzydziestka Re: KRD IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 22:16
        Pracuje z KRD troche ponad rok. Dopisalam rok temu jednego dluznika, nic sobie z tego nie robil, windykacja wspolpracujaca nie potrafila dlugu odzyskac, po miesiacu dostalam info ze "wyczerpali wszystkie srodki" (jakie???? kilka telefonow...). Dluznik zaplacil mi w koncu sam, po udzieleniu niewielkiego rabatu. W tej chwili probuja odzyskac inny dlug dla mnie, ale od paru dni dostaje informacje ze "nie moga sie dodzwonic"... Jedyne co sie czasem przydaje, to pieczatka KRD na rachunkach dla klientow i od czasu do czasu wezwanie do zaplaty na ich druku... Ale do tego nie trzeba placic abonamentu:D Wiec chyba niedlugo przerzuce sie na bezabonamentowy system:D
        • Gość: trzydziestka Re: KRD IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 22:17
          Przydalby sie jeszcze bejzbol z logo KRD. Moze to byloby skuteczne rozwiazanie....
          • Gość: Ania Re: KRD IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.11, 22:33
            Może lepiej rzut młotem w dłużnika,śmieszne aż żal...
    • Gość: ami22 windykacja krd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.14, 14:14
      odradzam,przez rok nic kompletnie nie zalatwili.jak dzwoni babka z propozycją przystąpienia do krd to tak pieknie mowi,ale nie powie ze jak chce sie wypisac trzeba 3 mies wypowiedzenia czyli przez nastepne 3 mies placic np.330zl i oni nic niue zalatwiają tylko ty bys musial jechac do nich na szkoolenie i se to zalatwic,glupota i SZKODA ZMARNOWANYCH PIENIEDZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: gsz Re: windykacja krd IP: *.233.60.65.static.msgaz.pl 27.02.15, 14:51
        Potwierdzam, KRD to lipa! Płacic trzeba co miesiąc i to nie mało a efektów zero.
        Obiecują wysyłać ponaglenia i zawiadomienia ale dłużnicy maja to gdzieś.
        Jedyna metoda na dłużnika to sąd.
        Nie dajcie się zwieść KRD (kiedy do was dzwonią z propozycją współpracy)!!!!
        Treści umowy wam nie udostępnią dopóki nie powiecie TAK przez telefon a co otrzmacie ... to nie wiadomo. Możecie nie podpisac umowy a i tak macie płacić (za co???).
        Naciągają jak kiedyś z telefonami itd.
        • Gość: marian paździoch Re: windykacja krd IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 28.02.15, 16:19
          KRD to nie windykacja. skuteczność windykacyjna KRD i innych biur jest praktycznie zerowa. to na dłużnika nie działa. KRD jest od zbierania abonamentów, a nie od windykowania :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka