Dodaj do ulubionych

dług po 7 latach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 16:58
Witam, Bardzo proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.
Wczoraj znalazłam w mojej skrzynce list z firmy windykacyjnej, nie był on polecony. Treść lekko mnie przeraziła. Firma każe zapłacić w ciągu 3 dni od otrzymania listu prawie 900 zł za dług , który miał niby powstać w 2004 r kiedy studiowałam i nie opłaciłam czesnego za 2 miesiące tj. 450 zł czesne + odsetki 400 zł.
Od 2004 r nigdy nie zostałam powiadomiona o jakimkolwiek zadłużeniu. Co mogę zrobić w tej sprawie nie posiadam dowodów wpłaty ze względu na odległy czas.
Szkoła nie mieści się nawet w tym miejscu , gdzie wcześniej i nie nazywa się już tak samo jak wcześniej. Będąc dziś w szkole okolo 20 min, spotkałam tłum ludzi z podobnym problemem jak mój. Dług niektórych jest znacznie większy niż mój są to kwoty dochodzące nawet do 2200 zł.

jak można postąpić w tym przypadku aby nie płacić , czuję że ktoś próbuje wyłudzić pieniądze. Nie mam dowodów wpłat, co robić mineło 7 lat...
Proszę o szybką odpowiedz i dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: LORENA Re: dług po 7 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 17:21
      List wyrzuć. Po pierwsze dług jest już przedawniony, po drugie korespondencji nie wysyła się listem zwykłym, po trzecie firma windykacyjna myśli że ktoś się nabierze i zapłaci... Możesz spać spokojnie nic Ci nie grozi. Odpisz im ewentualnie że po 7 latach mogą cię ugryźć....
      • etaplazienka Re: dług po 7 latach 22.06.11, 17:37
        Po jakim czasie dług się przedawnia? proszę o rzetelną informację. Dziękuję serdecznie za informację
        • mordimer.madderdin Re: dług po 7 latach 22.06.11, 21:05
          Jeśli pytasz w kontekście tego wątku: za naukę - przedawnienie 2 lata.

Nawet jeśliby chcieli to kwestionować, na co raczej nie mają szans - to maks. 3 lata. Bo:
          a) jest to świadczenie okresowe;
          b) związane z prowadzeniem działalności.
          • etaplazienka Re: dług po 7 latach 23.06.11, 16:31
            dziękuję bardzo
            • mordimer.madderdin Re: dług po 7 latach 23.06.11, 18:43
              Ależ proszę bardzo :)

Dla potrzeb ewentualnych dyskusji z windykatorami:
              1) przedawnienie świadczeń okresowych oraz związanych z działalnością gospodarczą reguluje art.118 kodeksu cywilnego;
              2) roszczenia z tytułu nauki: art. 751 pkt.2 kc.

Warto przeczytać, bo ludzie z windykacji lubią opowiadać bajki, że to nie masz racji ;)
              • etaplazienka Re: dług po 7 latach 23.06.11, 20:16
                super, jeszcze raz dziękuję. Jak sprawa się zakończy, podzielę się informacją o jej przebiegu:)
              • unhappy Re: dług po 7 latach 23.06.11, 20:39
                > Warto przeczytać, bo ludzie z windykacji lubią opowiadać bajki, że to nie masz
                > racji ;)

To nic nie da moim zdaniem, bo zawsze windykator będzie mógł wmanipulować rozmówcę w długą dyskusję o niczym, która skończy się, u niektórych osób, zdenerwowaniem i stresem. I kolejnymi wątpliwościami.

Tu jest przepis na rozmowę z windykacją:

www.youtube.com/watch?v=92Fhn4N2_XI&feature=player_detailpage#t=84s
                Żadnych rozmów, żadnych dyskusji, przekazanie komunikatu - odłożenie słuchawki. O ile dojdzie do rozmowy, bo skoro jesteśmy pewni swego i zdecydowani (odnośnie przedawnienia) to nie rozmawiamy z windykacją, tylko czekamy na polecony z sądu.
                • Gość: fredii Re: dług po 7 latach IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 23:23
                  Najlepiej od razu poinformować windykację ( jakby nagrywali) że nie uznajesz długu i wiesz o procedurze przedawnienia. Po tej informacji 95% firemek rezygnuje z działań sądowych bo szkoda im kasy na opłaty.
                  • etaplazienka Re: dług po 7 latach 24.06.11, 11:19
                    Firma windykacyjna drogą mailową poinformowała mnie iż dług może mieć status przedawnionego, niestety istnieje obowiązek jego spłacenia. Czy ma rację?
                    • unhappy Re: dług po 7 latach 24.06.11, 18:14
                      etaplazienka napisała:

> Firma windykacyjna drogą mailową poinformowała mnie iż dług może mieć status pr
                      > zedawnionego, niestety istnieje obowiązek jego spłacenia. Czy ma rację?

Trudny temat, bo zahacza o kwestie moralne :)

Jeśli możesz uchylić się od zapłacenia długu powołując się na przedawnienie to wierzyciel NIE UZYSKA tytułu dla komornika. Jedyne co mu pozostaje to prosić o spłatę. Przy czym, prosząc o spłatę, nie może przekroczyć cienkiej granicy między proszeniem a nękaniem.
    • etaplazienka Re: dług po 7 latach 24.06.11, 11:26
      jeszcze znalazłam artykuł na ten temat, więc teraz już naprawdę nie wiem
      inwestycje.pl/windykacja/przedawnione_dlugi_takze_trzeba_placic;96800;0.html
      • unhappy Re: dług po 7 latach 24.06.11, 18:19
        etaplazienka napisała:

> jeszcze znalazłam artykuł na ten temat, więc teraz już naprawdę nie wiem
        > inwestycje.pl/windykacja/przedawnione_dlugi_takze_trzeba_placic;96800;0.html

Dług istnieje, ale wierzyciel NIE UZYSKA tytułu z którym będzie mógł pójść do komornika. Warto poinformować wierzyciela, że w przypadku pozwu zamierzamy podnieść ten zarzut. Ale końcówka jest rozbrajająca:

Święte prawo własności oraz zasada wzajemności podpowiadają, że długi muszą być spłacane i nieetyczne oraz społecznie niebezpieczne jest uchylanie się od spłaty zaciągniętych zobowiązań. Gdyby wszyscy tak zaczęli robić to życie gospodarcze i społeczne uległoby całkowitemu rozkładowi.

Ja się normalnie rozpłakałem, a wy?
        • Gość: fredii Re: dług po 7 latach IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 20:01
          pytanie podstawowe, czy chcecie nabijać kasę firmie windykacyjnej która nic dla was nie zrobiła, a która kupiła ten dług za 5 może 10% wartości.
          Chcesz mieć czyste sumienie przekaz tą kasę na cele charytatywne, a nie nabijaj kasy cwaniakom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka