Dodaj do ulubionych

Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu

IP: *.toya.net.pl 08.11.11, 20:48
Witam. Opiszę swój problem. Otóż na moje konto wszedł komornik.Dowiedziałam się o tym dopiero przy wypłacie. Okazało się że jest to ponad 10 letni dług za zerwanie umowy z Polkomtelem. Dług odkupiła firma Raport i skierowała sprawę do komornika. Problem w tym że ja nic o tym nie wiedziałam ponieważ od tej firmy nie dostawałam żadnych pism. Gdy sprawa poszła już do komornika przeprowadziłam się i wszystko szło na stary adres. Po wejściu komornika na moje konto napisałam pismo do e sądu o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty. Dziś przyszło pismo W którym postanowiono:
Przywrócić pozwanemu termin do wniesienia nakazu zapłaty oraz stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
Moje pytanie jest takie; Czy to oznacza że komornik już nie będzie potrącał mi z pensji żadnych pieniędzy? Czy mam to zawieźć jemu osobiście ,czy on dostał podobne pismo. Komornik już potrącił mi ponad 1000zł z pensji. Czy mam szansę je odzyskać? Co oznacza że sprawa przekazana będzie do sądu rejonowego właściwego dla mojego miejsca zamieszkania? Czy to oznacza dalszy bieg sprawy i ściąganie pieniędzy z mojego konta do jej zakończenia? Bardzo proszę o pomoc bo za dwa dni mam wypłatę i zastanawia mnie to ćzy pomimo tego pisma komornik znów zabierze mi ponad 1000zł.
Obserwuj wątek
    • kredycik-i-wio Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu 08.11.11, 22:03
      Wniesienie sprzeciwu w takiej sytuacji niestety nie przerywa biegu egzekucji, ale żaden rozsądny komornik nie będzie jej prowadził do czasu zakończenia sprawy, więc jak najszybciej kopię pisma z sądu wysłać do komornika z prośbą o wstrzymanie egzekucji.

Sprawa zostanie przekazana z e-sądu do "normalnego" sądu na "normalną" rozprawę na którą zostaniesz wezwana i będziesz się bronić (np. powołując się na przedawnienie roszczenia lub jego nieistnienie).
      • Gość: adam7293 Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.11, 22:12
        dokłądnie masz rację, ale z tym komornikiem - dlaczego zakładasz, ze w jego interesie jest rozsądne działanie, a nie własny interes ?
        • kredycik-i-wio Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu 08.11.11, 22:22
          Rozsądny komornik nie naraża siebie i innych na koszty, które i tak później musi zwrócić, jeśli sąd oddali powództwo, ale oczywiście są komornicy i "komornicy".
          • Gość: olaola Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu IP: *.toya.net.pl 08.11.11, 23:17
            Czy to oznacza że komornik nie zabierze mi już nic z pensji na poczet długu, czy dopiero po zakończonej sprawie zwróci całość
            • billy.the.kid Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu 09.11.11, 08:06
              i po wszystki do tego komornika wyślesz innego komornika który wyegzekwuje od niego niesłusznie pobrane pieniąchy.
            • kredycik-i-wio Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu 09.11.11, 10:31
              Jeśli nie zrobisz nic to będzie ściągał dalej, jeśli wystąpisz z pismem o wstrzymanie egzekucji to zrobi jedną z dwóch rzeczy: będzie ściągał dalej albo zaprzestanie ściągania do czasu zakończenia sprawy.
              • mordimer.madderdin Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu 10.11.11, 06:34
                Meritum postanowienia sądu jest uznanie, że nakaz zapłaty utracił moc w całości.
                Na jakiej więc podstawie miałby działać komornik kontynuując egzekucję?

Widziałem gdzieś bardzo dobrze rozpisaną tą argumentację, niestety, nie mam czasu teraz szukać.
                • kredycik-i-wio Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu 10.11.11, 08:25
                  W momencie wysłania pisma do sądu sąd jeszcze nic nie postanowił.
                  Poza tym wklejałem niedawno link do ustawy o działaniu komorników, wystarczy przeczytać. Takie ktoś wymyślił prawo.
                  • kredycik-i-wio Re: Postanowienie z sądu o przywrócenie terminu 10.11.11, 08:47
                    Coś mi się popierniczyło, sąd już postanowił uchylić nakaz zapłaty, ale dopóki SR nie rozpatrzy sprawy to według ustawy egzekucja na podstawie prawomocnego postanowienia trwa, co na pierwszy rzut oka wydaje się idiotyczne, ale ma sens, skoro postanowiono wydać nakaz to istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że zobowiązanie istnieje, więc zabezpiecza się pod jego spełnienie majątek, a jeśli SR uwali sprawę to się go zwraca.
                • Gość: Wanda Re: do m IP: *.152.150.196.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.11.11, 09:14
                  Decyzja o przywróceniu terminu nie wsztrzymuje egzekucji. Dłużnik moze zlożyc wniosek o wstrzymanie egzekucji do czasu prawomocnego wyroku. Oczywiście nalezy sie liczyc z ewentualnymi dodatkowymi kosztami np. koszty procesu no i oczywiscie odsetek .
                  • szela81 Re: do m 10.11.11, 10:55
                    jakie koszty przedawnionej sprawy i odsetek...W znowu swoje straszonka robi :)
                    • Gość: Wanda Re: do m IP: *.152.150.196.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.11.11, 11:22
                      Ja nikogo nie strasze . Myśle że czarne scenariusze równiez / a moze przede wszystkim / należy rozważać/ Pisałam o ewentualnych zagrozeniach. O tym czy sprawa jest przedawniona czy tez nie może zdecydować na podstawie akt sprawy tylko i wyłącznie sąd a nie szczere zapewnienia wynikające z wierszówki.
                      • kredycik-i-wio Re: do m 10.11.11, 11:31
                        Może jednak dla porządku to jednak nie sąd decyduje w przypadku przedawnienia a przepisy KC, których złamanie przez sąd jest zaskarżalne i nie pociąga za sobą żadnych kosztów. Ale dopóki sąd nie przyklepie przedawnienia to zobowiązanie ciągle jest w mocy.
                        • Gość: Wanda Re: do kredycik-i-wio IP: *.152.150.196.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.11.11, 13:41
                          Tak dla porządku . Po twoim chamsko-buraczanym sposobie rozmowy jaką ze mna prowadziłes nie mam ochoty wdawac sie z toba - ordynarny buraku podpisujacy sie nickiem kredycik-i-wio w jakąkolwiek dyskusje. Twoje posty jasno okreslily forumowiczom udzielającym sie na tym forum twoj poziom rozwoju intelektualnego dlatego kończąc napisze '' mów mi mow a ja zdrów/ owa/ ''
                          P.S Oczywiscie aby nie byc gołoslownym przytocze jedna z twoich złotych myśli

Autor: kredycik-i-wio 30.10.11, 14:12 Dodaj do ulubionych Skasujcie
                          OdpowiedzBla, bla, bla. Pocałuj mnie wiesz gdzie, tylko mordę umyj.
                          • Gość: Wanda Re: do kredycik-i-wio IP: *.web-proxy.us 10.11.11, 14:24
                            Niestety nie wytrzymałam zbyt długo merytorycznej dyskusji i znowu zaczęło mi odpier.d.alać, ale nie zwracajcie na mnie uwagi, jestem tylko trollem tego forum, ale to chyba już wie każdy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka