IP: *.toya.net.pl 14.11.11, 15:32
Mam pytanie? Dostałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji komorniczej . Wierzycielem jest firma Raport SA z Koszalina. Dług dotyczył ponad 10letniej niezapłaconej kary umownej z Polkomtela. Od Egzekucji napisałam pismo o przywrócenie terminu. Ponieważ cała korespondencja szła na adres pod którym już nie mieszkam . Przyszło mi pismo z Esądu i postanowienie o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości. Komornik jednak nadal mi zabiera pieniądze i orzekł że mogę po rozpatrzeniu przez SR sprawy na moją korzyść ubiegać się o zwrot w firmie Raport? Czy jeżeli nakaz zapłaty utracił moc w całości komornik zabiera mi pieniądze zgodnie z prawem?? Po za tym na Zawiadomieniu o Wszczęciu egzekucji firma Raport ma siedzibę w Koszalinie ,a na postanowieniu o przywrócenie terminu już w Krakowie. Wytłumaczy mi ktoś czy to jest prawidłowe?
Obserwuj wątek
    • kredycik-i-wio Re: Raport 14.11.11, 16:34
      Komornik działa niezgodnie ze zdrowym rozsądkiem, ale niestety zgodnie z prawem. Jest tak jak Ci powiedział.
      • Gość: katarinka Re: Raport IP: *.toya.net.pl 14.11.11, 16:45
        Znajomy z innego miasta miał bardzo podobny problem i tam komornik zabrał tylko pierwszą wpłatę którą przelał na konto wierzyciela jeszcze przed postanowieniem o przywrócenie terminu. Następne pieniążki już po otrzymaniu Postanowienia z e-sądu zatrzymał w depozycie a później zwrócił znajomemu . W tej chwili czeka on na sprawę w SR ale komornik już jemu nie potrąca nic z pensji. Jak to możliwe że obydwaj działają zgodnie z prawem???
        • Gość: katarinka Re: Raport IP: *.toya.net.pl 14.11.11, 16:49
          A i jeszcze jedno. Komornik powiedział mi że wierzyciel wniósł do e-sądu o zawieszenie egzekucji,po tym jak dostał pismo o przywrócenie terminu. Co to oznacza w mojej sytuacji??
          • kredycik-i-wio Re: Raport 15.11.11, 10:03
            Bo ustawa pozwala komornikowi prowadzić egzekucję do skutku, ale on tego robić nie musi, a w tej sytuacji rozsądne byłoby zawieszenie egzekucji do czasu wydania wyroku przez SR. W Twojej sytuacji również egzekucja zostanie zawieszona, tylko zanim to się stanie to pewnie jeszcze trochę Cię skubnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka