Dodaj do ulubionych

komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie

IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.12, 10:22
Parę dni temu dowiedziałem się że komornik zrobił mi na moim koncie bankowym ujemne saldo na kwotę -8500(tyle wynosi dług).Na konto wpływa jedynie wynagrodzenie w kwocie 1800 złotych a ja jestem jedynym żywicielem rodziny,żona nie pracuje,mamy4 niepełnosprawnych dzieci,pomóżcie,co mam i mogę zrobić
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 08.04.12, 13:37
      Nie zrobił ci żadnego ujemnego salda. Ten "minus" to taki techniczny zapis bankowy.

Co masz robić?
      1) zmień u pracodawcy sposób wypłacania wynagrodzenia na gotówkę lub przekazem pocztowym, lub np. na konto żony;
      2) nawet jeśli na zajęte konto coś wpłynie, powinieneś mieć dostęp do tych środków do chwili, aż suma wypływów nie przekroczy kwoty = 3x średnie wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw; wyjątkiem jest egzekucja zobowiązań alimentacyjnych;
      3) jeśli i tak coś ci zajmą z konta - interweniuj u komornika.

Twoja trudna sytuacja rodzinna nie ma na nic wpływu.
      • frediiii Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 09.04.12, 09:51
        To taki fajny zapis księgowy i tyle.
        Zgodnie z art. 54 prawa bankowego środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego.
        Do momentu gdy nie zostanie zebrana kwota ok 11K, komornik może zablokować konto, ale nie może z niego sobie przelać kasy na swoje konto, co więcej ty masz prawo wypłacać kasę w "okienku", jeśli panienka w okienku uzna ze nie można idź do kierownika oddziału i powołaj się na art54 prawa bankowego.
        Aby nie było tak różowo, to stwierdzenie z art. 54 prawa bankowego że "środki są wolne od zajęcia do wysokości trzykrotnego przeciętnego wynagrodzenia" oznacza tyle że po "przepływie" przez konto takiej kwoty każda kolejna podlega przekazaniu komornikowi. Nie ważne jest czy wypłacicie kasę na bieżąco czy nie. Tutaj chodzi o wpływy po przekroczeniu których nikogo nie będzie obchodziło ile jest na koncie lecz każda złotówka zostanie przekazana na konto komornika.Przykład Wpływa 3000 , za miesiąc 3000, za miesiąc 3000, kolejny miesiąc 3000 i z tej kwoty komornik zabiera już 1000, a z następnej zabiera wszystko.
        • Gość: pedro Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 21:48
          Mi komornik wyczyścił konto do -15 000 bo taki kredyt odnawialny dostałem od banku jak zakładałem działalność gospodarczą .Teraz mam do spłacenia i należność komorniczą i bankową ,która i tak trafi do komornika razem jakieś 100 000 PLN.Co ciekawe dostałem dotację od PUP na otwarcie działalności gospodarczej ,która komornik mógł zająć następnego dnia jak mi sam powiedział gdy go odwiedziłem. No i jestem w DUPIE
          • wandotroll1 Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 16.04.12, 21:57
            > Co ciekawe dostałem dotację od PUP na otwarcie działalności gospodarczej ,która
            > komornik mógł zająć następnego dnia jak mi sam powiedział gdy go odwiedziłem.
            > No i jestem w DUPIE

Łgał jak pies. Niech Ci to da na piśmie i złóż na niego skargę, przestanie pieprzyć od rzeczy.
            • Gość: roszponkaaa1 Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.silesiamultimedia.com.pl 19.04.12, 22:44
              chyba coś kręcisz bo nie dostaniesz kasy z pup na otwarcie działalności jak masz komornika
              • wandotroll1 Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 19.04.12, 22:52
                A co ma piernik do wiatraka?

Mowa o zajęciu przez komornika dofinansowania po jego wypłaceniu, np. na konto bankowe. Tego zabrania art. 831 par.1 pkt. 2 KPC.
              • Gość: sett Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.04.12, 23:14
                A jak niby PUP ma się dowiedzieć ze masz komornika, mają kryształową kulę ;).
          • Gość: pogromca dłużników Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.acn.waw.pl 02.05.12, 14:59
            No to nieźle się gospodarzysz w życiu! Rzeczywiście niektórzy ludzie nie potrafią mądrze się rządzić pracą i pieniędzmi i dlatego kiedyś była pańszczyzna, idealny ustrój na kompletnie nieradzących sobie i niesamodzielnych. Pracować tylko musieli, a michę i wyro mieli zapewnione u swego pana. Długów mieć nie mogli, bo nie mieli zdolności prawnych, skoro byli własnością. Dla ciebie ustrój idealny.
            • mordimer.madderdin Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 02.05.12, 16:41
              Widzę, że z historii jesteś równie innowacyjny, jak z transplantologii.

Szkoda, że umknęło ci trochę, iż właściciele ziemscy dość słabo rządzili się swoim majątkiem i pokończyli nie najlepiej :)
            • Gość: Oburzona Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.centertel.pl 01.07.12, 14:52
              Ty IDIOTO piszesz,że ludzie nie potrafią się rządzić pieniędzmi,co ty wiesz o życiu?!Ja prowadząc firmę budowlaną przez kilka lat trafiłam na oszusta STABe Mariusz Nowakowski z Kocmyrzowa-ten złodziej oszukał mnie na kwotę ok 300 tys zł.Zniszczył cały dorobek mojego życia i mojego męża ,obecnie z mężem i 2 córkami utrzymujemy się z ok800zł.Posiadam wyrok sądowy a gość mnie unika ,śmieje się z polskiego prawa i bawi się na maxa.I ty debilu masz prawo do wypowiadania się o innych ,że nie potrafią się rządzić -czyli to moja wina ,że podpisałam umowę ,wykonałam usługę,a on mnie zniszczył i moją rodzinę.Krew mi się w żyłach gotuje jak czytam takie wypowiedzi.Życzę aby ciebie w życiu spotkało to co mnie ,a wtedy porozmawiamy jak ty się rządzisz,kiedy nie masz na jedzenie i potrzeby dzieci!!!
              • Gość: wierzyciel Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 14:54
                witam
                Poszukuję więcej informacji o Mariuszu Nowakowskim, oszukał nas na 8 400 zł.
                mój mail minus13@interia.pl
              • Gość: DAP Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.08.14, 11:48
                Proszę o kontakt w sprawie stabe razem możemy go załatwić.
      • Gość: Gosc987 Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.pools.arcor-ip.net 17.04.12, 17:47
        @ mordimer.madderdin jak możesz mu takie bzdury radzić by pogrążał się dalej w długach?
        Powinien rozmawiać z bankiem, a bank powinien przejąc ten dług, a dłużnik powinien zobowiązać się go w możliwych ratach spłacać.
        • mordimer.madderdin Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 17.04.12, 18:08
          Gość portalu: Gosc987 napisał(a):
          > @ mordimer.madderdin jak możesz mu takie bzdury radzić by pogrążał się dalej w
          > długach?

Konkrety proszę. O ile potrafisz. Co jest bzdurą?
          • Gość: Gosc987 Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.pools.arcor-ip.net 24.04.12, 19:13
            Jak zaczniesz realistycznie myśleć wtedy zobaczysz jakie bzdurne rady dałeś założycielowi watka. Jak można być aż tak ciemnym?
            Przed długami nie uciekniesz, banki cię wszędzie znajdą, nawet i zagranicą cię namacają, nie dziś to jutro.
            • unhappy Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 24.04.12, 20:50
              > Jak zaczniesz realistycznie myśleć wtedy zobaczysz jakie bzdurne rady dałeś zał
              > ożycielowi watka. Jak można być aż tak ciemnym?

Nie nudź tylko zastosuj się do prośby. Jeżeli rady twojego przedpiścy były błędne proszę wytłumaczyć dlaczego. Jeśli nie potrafisz to powstrzymaj się od rzucania takich uwag.
              • sigi5 Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 06.06.12, 23:06
                Koledzy spokojnie zadałem pytanie i chcę jakoś wybrnąć z tej sytuacji
                Po pierwsze mam w koncie debet i z tego co czytam rozumiem ze u mnie ta wolna kwota juz została przekroczona bo skoro mam 17000 debetu który pomine na co wziąlem to znaczy ze przekroczyłem te kwoe wolna ale dlaczego na koncie jest minus i nie ma zadnej wzmianki o zajeciu lub przelaniu tej kwoty gdizie kolwiek . Cale szczęście że rachunki zdążyłem popłacic bo zaczeły by się kolejne długi

Czy może mam rozumiec że jeszcze przez te kilka miesięcy będe mógł kozystac z moich pieniędzy na koncie.

I jeszcze jedno jestem emeryte i z tego co wiem nie powinien wziąść więcej niż 25%
                • mordimer.madderdin Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 07.06.12, 06:04
                  Źle rozumiesz. Wg art. 54 prawa bankowego, liczą się WPŁYWY na konto. Przyznanie limitu debetowego takim wpływem nie jest. Art. 54 nie działa w przypadku egzekucji alimentów. Licz się też z koniecznością użerania z bankiem - pracownicy wprowadzający zajęcie do systemu często nie mają pojęcia o istnieniu kwoty wolnej od zajęcia.

Na koncie jest minus, bo jak napisałem wcześniej - to taki zapis techniczny robiony przez banki.
                  Bank żadnej kasy nie przeleje wykorzystując twój limit debetowy - nie może tego zrobić.
                  Jest ryzyko wypowiedzenia limitu przez bank z uwagi na prowadzoną egzekucję.
            • mordimer.madderdin Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 25.04.12, 05:29
              Gość portalu: Gosc987 napisał(a):
              Jak zaczniesz realistycznie myśleć wtedy zobaczysz jakie bzdurne rady dałeś założycielowi watka.

Jak zaczniesz W OGÓLE myśleć, to wrócimy do dyskusji. Póki co, z braku argumentów po twojej stronie - pa, pa.
              • Gość: zadłużona Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: *.wszmijo.edu.pl 03.07.12, 10:24
                co mozna zrobić w wypadku gdy zajęte jest wynagrodzenie za prace, na konto wpływa reszta i również jest zajęte tak wiec osoba zostaje beż zadnych środków do życia?czy nie jest to powolne zabijanie???
    • Gość: bolek Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie IP: 94.42.113.* 03.07.12, 10:57
      mnie też zajął konto ,i nadodatek pobiera kase z zasiłku rodzinnego,co przez rok tego nie robił ,dopiero teraz coś mu walneło,ostatnio nawet 5zł pobrał,to jakieś nie normalne
    • j666 Re: komornik zrobil mi saldo ujemne na koncie 07.04.13, 17:31
      Załóż sobie konto w jakimś małym banku spółdzielczym lub w skok-u, tam nie sięga system ognivo.
      • Gość: Jasiek ognivo IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.13, 18:30
        sięga do spółdzielczych, sięga
        www.komornik-kalista.pl/index.php/ognivo
        • koziorozka Re: ognivo 07.04.13, 18:33
          tu jest bardziej aktualna i dużo dłuższa lista
          komornik-kluczbork.pl/data/files/ognivo_lista_bankow_25_03_2013.pdf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka