Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

IP: *.ip.netia.com.pl 21.11.12, 09:34
Komornik zajął mi 50% pensji.Miesiąc wcześniej zablokował mi konto na które wpływa mi pensja. Czy w związku z tym są jakieś szanse na zwolnienie konta spod egzekucji,skoro i tak będzie wpływało na nie okrojone przez komornika wynagrodzenie?.
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim którzy wsparli mnie przed miesiącem dobrym słowem i poradami
Obserwuj wątek
    • szarkama53 Re: prośba o pomoc 21.11.12, 10:45
      Wystosuj pismo do komornika,ze sa to wplywy z pensji i niech odblokuje konto.
      O ile wiem w kasie banku powinni Ci wyplacic pieniadze.
      • Gość: konrado1979 Re: prośba o pomoc IP: *.ip.netia.com.pl 21.11.12, 11:43
        Dzięki..Przed chwilą napisałem.Zobaczymy co będzie...
        • yoko0202 kwota wolna od zajęcia 21.11.12, 18:15
          zadzwoń do banku, w większości banków można złożyć telefonicznie tzw. dyspozycję dotyczącą zajęcia egzekucyjnego, powołując się na art. 54 prawa bankowego - polega to mniej więcej na tym, że masz prawo dysponować środkami wpływającymi na Twoje osobiste konto rozliczeniowe/oszczędnościowe, do wysokości aktualnej wysokości 3 średnich miesięcznych pensji; pracownik banku przyjmuje dyspozycję i w ciągu max 7 dni (zwykle krócej) bank potwierdza, że kwota wolna od zajęcia wynosi na dzień dzisiejszy X zł (po ustaleniu przez bank ile wg. oficjalnych źródeł tj. GUS wynosi średnie miesięczne wynagrodzenie.
          Jeżeli dla przykładu wynosi na dzień dzisiejszy 3.500 tyś - to kwota wolna od zajęcia wynosi 10,5 tyś. zł - jeżeli na koncie masz np. w tej chwili 1000 zł, i będą wpływały tam kolejne okrojone pensje, to możesz korzystać z tych pieniędzy do momentu aż łączne wpływy nie wyniosą 10,500 zł, potem wszystko zabiera komornik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka